Borta bra...

Vi har precis kommit hem från landet, alldeles mätta och fyrkantiga efter gårdagens traditionsenliga påsklunch. Vi har druckit snaps, ätit (alldeles för mycket) godis, bläddrat i kokböcker och konstaterat att vädret har varit fint men vindarna isande kalla. Och just det, tack vare (läs: på grund av) vår vän Filip sjunger vi alla på Sylvia Vrethammars gamla klassiker Eviva Espana i tid och otid. Hemska öde. Ha en fortsatt trevlig påsk!
Hej, påsk!

Det enda påskpyntet i min ägo.
Senare idag åker vi upp till Orust för att spendera några dagar på landet. Imorgon har Calles föräldrar sin traditionsenliga påsklunch och jag bidrar med två pajer (tack Karin och Johanna för recepten!) - återkommer med recept såklart. Resten av påsken ska jag skrota omkring i PJs, läsa böcker och äta god mat. Glad påsk till er alla!
Senare idag åker vi upp till Orust för att spendera några dagar på landet. Imorgon har Calles föräldrar sin traditionsenliga påsklunch och jag bidrar med två pajer (tack Karin och Johanna för recepten!) - återkommer med recept såklart. Resten av påsken ska jag skrota omkring i PJs, läsa böcker och äta god mat. Glad påsk till er alla!
Portabellosvamp med fyllning

Till den här übergoda svampanrättningen skulle vi göra en sås vi smakade en gång för längesedan och allt gick så bra tils vi tillsatte rödvinsvinägern. Då började den smaka... apa. Nu vet vi vad dålig (och billig) rödvinsvinäger kan göra med goda såser. Nåväl, tur för oss att vi hade den här goda svampen - receptet hittade jag hos (surprise, surprise...) Russinet.
Portabello med fyllning
2 portioner
2 portabellosvampar
0,5 purjolök
1 vitlöksklyfta
1 citron, skalet
salt, nymald svartpeppar
100 getost, krämig sådan
Sätt ugnen på 175°. Ta bort foten och gröp ur svampen. Finhacka svampfoten, finstrimla löken och riv vitlöken. Fräs i lite olja tillsammans med svampen. Blanda ner citronskal, smaka av med salt och peppar. Fördela i svamphattarna och toppa med en (stor) bit getost. Gratinera i mitten av ugnen tills de har en fin färg.
Sätt ugnen på 175°. Ta bort foten och gröp ur svampen. Finhacka svampfoten, finstrimla löken och riv vitlöken. Fräs i lite olja tillsammans med svampen. Blanda ner citronskal, smaka av med salt och peppar. Fördela i svamphattarna och toppa med en (stor) bit getost. Gratinera i mitten av ugnen tills de har en fin färg.
New found love

Vi har nästan alltid tabasco i vårt kylskåp, men det är inte förrän den senaste tiden som jag har förstått dess storhet. Vet ni hur gott det är med den illröda, starka såsen på skramlade ägg? Jag tänkte nästan det - bäst att ni provar... Annars? Det har varit en förträfflig helg. Vi har haft fint besök och hunnit med både besök på Universeum och drinkar på Post. Fantastiskt trevligt! Nu är det söndag igen och jag laddar inför en kort veckan på jobbet - hurra för påsk! Hoppas ni har haft en fin helg!
Bara namnet - Sture...

För exakt en vecka sedan smakade jag för första gången på drinken med det coolaste namnet i hela världen: mint julep. Precis som väntat älskade jag hela grejen med sockerlag, myntablad och bourbon, och mint julep-en har nu seglat upp på den mentala drinklistans förstaplats. Har jag tur kanske det blir en sådan fining imorgon igen. Trevlig helg!
Fyllda paprikor

Den här veckan har min matlagningsinspiration varit på noll. Trött på pasta, orkar inte göra något avancerat och egentligen inte sugen på något särskilt alls, men tack vare kvällens snabba och fina middag börjar inspirationen krypa tillbaka. Tack Karin (eller snarare Peter!) för inspirationen - den behövdes klockan 16.58 på Hemköp tidigare idag.
Fyllda paprikor
2 portioner2 paprikor, valfri färg
quornfärs, ungefär 200 g
olivolja
två klickar crème fraiche paprika & chili
1 dl lagrad ost, riven
Sätt ugnen på 200°. Skär av toppen på paprikorna och ta bort kärnhusen. Ställ de topplösa paprikorna i en ugnsfast form och mjuka upp i ugnen under tiden som du gör fyllningen. Finhacka löken och stek i olivolja på svag värme. Tillsätt quorn och låt fräsa en liten stund. Häll på vatten, rör runt och vänta tills quornen har blivit lite mjuk. Häll på tacokrydda och smaka av tills du tycker det är lagom starkt. Ta ut paprikorna ur ugnen, fyll med quornfärsen. Klicka på lite crème fraiche, toppa med ost och gratinera till osten har fått fin yta vilket borde ta ungefär 15 minuter eller så. Servera med sallad och en bit (knäcke-) bröd.
Vegobullar, Russin style

Plötsligt händer det. Ungefär så kan man definiera mycket i mitt liv, bland annat det faktum att jag allt som oftast kommer på (under de mest konstiga tillfällen) att jag ska göra något. Som de här vegobullarna, till exempel. Receptet har legat under favoritfliken allt sedan vi hade vår senaste tant-träff hos Russinet, men det var först under ett sällsynt tråkigt cykelpass som jag kom på att nä, nu är det dags. Jag säger då det - plötsligt händer det...
Det här bullarna är - för att använda ett uttryck jag missbrukar när jag pratar engelska - awesome. Som små vegetariska frikadell-stek-bullar med massor av smak. Perfekta för matlådan, hurra!
Russinets vegobullar
(Veggie balls, recipe in english)
ca 40 st
ca 40 st
1,5 dl mandelmjöl (Kung Markatta har!)
1.5 dl stark riven ost (brännvinsost använde jag)
1,5 dl ströbröd
1 liten gul lök, riven
1 msk vatten
3 ägg
salt & nymald svartpeppar
2 buljongtärningar
smör att steka i
Blanda alla ingredienser (utom buljongen) till en jämn smet. Koka upp vatten och buljongtärningar i en stor gryta. Rulla små bollar av smeten. De sväller lite under kokningen så gör små, små! Koka bullarna i ungefär åtta minuter (gärna uppdelat i två omgångar). Ta upp med en hålslev och stek i smör tills de fått en fin färg. Servera med nästan vad som helst, men hos oss blev det med fylld portabellosvamp och romescosås.
1.5 dl stark riven ost (brännvinsost använde jag)
1,5 dl ströbröd
1 liten gul lök, riven
1 msk vatten
3 ägg
salt & nymald svartpeppar
2 buljongtärningar
smör att steka i
Blanda alla ingredienser (utom buljongen) till en jämn smet. Koka upp vatten och buljongtärningar i en stor gryta. Rulla små bollar av smeten. De sväller lite under kokningen så gör små, små! Koka bullarna i ungefär åtta minuter (gärna uppdelat i två omgångar). Ta upp med en hålslev och stek i smör tills de fått en fin färg. Servera med nästan vad som helst, men hos oss blev det med fylld portabellosvamp och romescosås.
Vesper

Jag lurar vintern genom att ta in påskliljor, bara se solsken och lyssna efter fågelkvitter. Fungerar alldeles utmärk, kan jag meddela! Så länge jag inte går ut, i alla fall... Trevlig helg tillönskas ni alla!
Bönor

Jag har en nyvunnen faiblesse för bönor. Jag har alltid tyckt att bönor är helt ok - kanske lite tråkigt - men den senaste tiden stoppar jag i mig bönor som aldrig förr. Sist vi hade texmex-kväll hemma gjorde jag den här bönröran till - passar utmärkt till stora lass guacamole, massvis med salsa och hembakade tortillas. Receptet kladdade jag ner för hundra år sedan när jag bodde i USA så receptet är en skiss.
4 cups (svarta) bönor (lägg i vatten över natten)
vatten så det täcker bönorna
2 tsk torkad oregano
2 lagerblad
1 stor gul lök, finhackad
1 chili, finhackad (mindre om du vill ha det svagare)
3 små vitlöksklyftor
3 små vitlöksklyftor
några droppar tabasco
1 tesked spiskummin
3 teskedar pressad apelsin
1 lime, juicen och skal
en skvätt balsamvinäger
1 tesked spiskummin
3 teskedar pressad apelsin
1 lime, juicen och skal
en skvätt balsamvinäger
salt & nymald svartpeppar
färsk koriander, hackad
färsk koriander, hackad
Lägg bönorna i blöt över natten. Skölj av och lägg bönorna i en kastrull. Täck med vatten. Lägg i oregano och lagerblad och låt koka upp. Sänk värmen så att det sjuder. Låt det sjuda tills bönorna är mjuka, vilket kan ta allt från 20 minuter till en timme beroende på hur stora dina bönor är. Stek lök, vitlök och chili i olivolja tills det är mjukt. Tillsätt resten av kryddorna, vinägern och apelsin- och limejuicen. Ta bort lagerbladen, häll av vatten om det finns sådant kvar (spara en liten skvätt) och tillsätt lökröran. Salta och peppra. Koka ihop lite, tillsätt mer chili om du vill ha det starkare. Garnera med koriander precis innan servering.
Soppa med rostad paprika
Receptet på den här soppan hittade jag hos Karin och den här enkla (men ack så goda) rätten har numera seglat upp som topp-5-favorit över enkel vardagsmat som är riktigt, riktigt god och enkel att göra. Jag tillsatte lite kummin i soppan men förutom det har jag följt receptet till punkt och pricka. Kryss i taket.

(Hörni, satsa verkligen på att använda ekologiska paprikor för de o-ekologiska är besprutade med så mycket gift! Läs mer här.)
Karins paprikasoppa
2 portioner + ev matlåda
2 portioner + ev matlåda
5 ekologiska, röda paprikor
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 burkar krossade tomater
1 msk tomatpuré
salt & nymald svartpeppar
fetaost att smula i
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 burkar krossade tomater
1 msk tomatpuré
salt & nymald svartpeppar
fetaost att smula i
någon tesked hel kummin
ev färska basilikablad
Sätt ugnen på 250° (och grill om det går). Dela paprikorna och lägg i en ugnsfast form. Grilla tills skalet är svart och lägg dem därefter i en plastpåse och låt svalna. Riv av skalet. Hacka lök och vitlök och fräs någon minut i olivolja. Tillsätt paprikan, tomaterna och tomatpurén. Låt koka in i några minuter. Mixa med mixerstav, smaka av med salt, peppar och kummin. Smula i fetaost precis innan servering, garnera med basilika.
Peace, love & Isbjörn

Helgens höjdpunkt.
Ny vecka, nya tag och jag har två projekt den här veckan: göra mandelmjölk (denna förra blev blaskig, buhu) och att komma på något exceptionellt bra till vår 80-talsträff på torsdag. Tack för alla tips, förresten! Med tanke på vad man egentligen åt back in the days får det nog bli någon sorts tolkning. Återkommer med det där.
Smutta på smuttin

Jag är helt klart en periodare när det kommer till frukost. Just nu är det bara smutti (med blåbär, avokado, mjölk och kakaonibs) och Leksands brungräddade knäckebröd med (stora mängder) brännvinsost på som gäller. Men alltså, det här med avokado i smutti - genialt! Tack för tipset, Åsa! Nähä, då var det fredag igen och vi ska åka till Skåne om några timmar. Hurra! Hoppas att ni får en riktigt fin helg!
Brownie med bönor

När vissa saker i livet inte går som man tänkt, då kan man alltid äta kaka. Och gå vidare. Så tänkte jag, och provade det här receptet på brownies med bönor. Det är så knasigt att det fungerar, och om man kisar lite kan man nästan säga att det här är en nyttig kaka. Sånt gillar jag. Receptet hittade jag hos Ann-Louise, som i sin tur hittat det hos GKS.
Brownie med bönor
ca 20 rutor
125 g smör
180 g mörk choklad (fair trade, det är lag på det)
3,75 dl svarta bönor
3 msk kakao
3 msk kokosmjöl (jag använde kikärtsmjöl)
2,5 dl valnötter, grovt hackade
en nypa flingsalt
3 ägg
1,6 dl agavesirap
Värm ugnen till 160° och smörj en form (jag använde en fyrkantig 24x24 cm) med smör eller kokosolja. Smält smöret på låg värme, hacka 150 g av chokladen i mindre bitar och blanda med det smälta smöret. Rör runt tills allt har smält. Mixa bönor kakao, kokosmjöl och hälften av nötterna i en mixer och blanda i någon minut. Häll i chokladsmeten och blanda några minuter till. Vispa äggen i en separat skål - ungefär tre minuter. Tillsätt agavesirapen och vispa någon minut till. Blanda med chokladsmeten och resten av chokladen som sparades i början (hacka den i lite midre bitar). Häll smeten i formen och grädda i 30-40 minuter. Låt svalna och servera med vispad philadelphiaost med lite florsocker och limezest (eller en klick vispgrädde).
ca 20 rutor
125 g smör
180 g mörk choklad (fair trade, det är lag på det)
3,75 dl svarta bönor
3 msk kakao
3 msk kokosmjöl (jag använde kikärtsmjöl)
2,5 dl valnötter, grovt hackade
en nypa flingsalt
3 ägg
1,6 dl agavesirap
Värm ugnen till 160° och smörj en form (jag använde en fyrkantig 24x24 cm) med smör eller kokosolja. Smält smöret på låg värme, hacka 150 g av chokladen i mindre bitar och blanda med det smälta smöret. Rör runt tills allt har smält. Mixa bönor kakao, kokosmjöl och hälften av nötterna i en mixer och blanda i någon minut. Häll i chokladsmeten och blanda några minuter till. Vispa äggen i en separat skål - ungefär tre minuter. Tillsätt agavesirapen och vispa någon minut till. Blanda med chokladsmeten och resten av chokladen som sparades i början (hacka den i lite midre bitar). Häll smeten i formen och grädda i 30-40 minuter. Låt svalna och servera med vispad philadelphiaost med lite florsocker och limezest (eller en klick vispgrädde).
Salsa

Jag gillar salsa på nästan alla sätt - med mango, rårörd, med ananas, mycket koriander, lite koriander - you name it. Men den här varianten, som egentligen är ett hopkok av lite olika recept, är den bästa av alla. Låt den koka länge, länge så blir den alldeles söt och mild.
Den bästa salsan
4 portioner, ungefär
4 portioner, ungefär
1 silverlök
1 klyfta vitlök
en bit röd chili
olivolja att steka i
1 burk krossade tomater
muscuvadosocker
en skvätt balsamvinäger
salt, nymald svartpeppar
Finhacka löken och chilin, riv vitlöken. Svetta i en kastrull tills lökbitarna blir nästan genomskinliga. Häll på en skvätt balsamvinäger och lite muscovadosocker (någon tesked). Rör runt tills sockret smält. Häll på tomaterna och låt det puttra på låg värme tills salsan är lite mer fast. Smaka av med muscovadosocker, salt och nymald svartpeppar. Låt svalna innan servering. Garnera med koriander.
1 klyfta vitlök
en bit röd chili
olivolja att steka i
1 burk krossade tomater
muscuvadosocker
en skvätt balsamvinäger
salt, nymald svartpeppar
Finhacka löken och chilin, riv vitlöken. Svetta i en kastrull tills lökbitarna blir nästan genomskinliga. Häll på en skvätt balsamvinäger och lite muscovadosocker (någon tesked). Rör runt tills sockret smält. Häll på tomaterna och låt det puttra på låg värme tills salsan är lite mer fast. Smaka av med muscovadosocker, salt och nymald svartpeppar. Låt svalna innan servering. Garnera med koriander.
Lila morgon

Slurp, sa det. Hejdå, frukosten!
Första dagen på mars, fåglarna kvittrar och solen skiner. Det finns hopp om våren, trots allt! Jag har (passande nog) en ledig dag och ska snart gå till gymet innan jag ska hälsa på Isbjörnen, mamma och pappa som är på besök i stan. Hurra! Hoppas att ni alla får en riktigt fin helg!