Ugnsrostade tomater, version 2.0


Det absolut godaste tillbehöret till allt får du om du gör som Johannah gjorde på midsommarafton - ungsbakar små tomater utan skal. De blir så söta och koncentrerade i smaken att vi alla (ok, mest jag) letade upp varenda liten tomat i färskpotatissalladen som vi hade gjort till kvällens middag. Inspirationen kommer från Daniel Räms.
Ungsrostade tomater (Oven roasted tomatoes)
Ta ett gäng cocktailtomater (svenska förstås!) och gör ett snitt i toppen. Skålla tomaterna, dra av skalet och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt, ställ in i ugnen, 110° (-ish) tills tomaterna är torra. Det tar ungefär 40 minuter, kanske lite mindre eller mer beroende på din ugn. Blanda i sallad eller servera som tillbehör (eller ät precis som de är!).
Ta ett gäng cocktailtomater (svenska förstås!) och gör ett snitt i toppen. Skålla tomaterna, dra av skalet och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt, ställ in i ugnen, 110° (-ish) tills tomaterna är torra. Det tar ungefär 40 minuter, kanske lite mindre eller mer beroende på din ugn. Blanda i sallad eller servera som tillbehör (eller ät precis som de är!).
Pappa al pomodoro

Jag hittade ett recept hos Hanna, gjorde nästan precis som det stod i receptet men lyckades ändå göra en helt annan rätt än vad jag hade tänkt. Mozarella istället för burrata, brödet rostat och bredvid istället för i och dessutom slängde jag i lite vita bönor. Till mitt försvar vill jag säga att jag väntar med att göra den här gudomliga soppan på riktigt när jag har skramlat fram lite burrata. Och det kan ju ta sitt lilla tag...
Pappa al pomodoro-ish
(Pappa al pomodoro with white beans)
(Pappa al pomodoro with white beans)
4 portioner
4 tomater
2 stora vitlöksklyftor
1 kruka basilika
olivolja (en bra sådan!)
salt, nymald svartpeppar
2 burkar krossade tomater
1 burk stora, vita bönor
torrt, vitt bröd
1 paket mozarella
1 burk stora, vita bönor
torrt, vitt bröd
1 paket mozarella
Klyfta tomaterna, hacka en vitlöksklyfta och lägg i en ungsfast form tillsammans med en tredjedel av basilikan. Ringla över olivolja, salt och nymald svartpeppar. Sätt in i ugnen och grädda i 20 minuter, 200°. Hacka under tiden ytterligare en tredjedel av basilikan och en till vitlöksklyfta. Fräs i olivolja i en gryta, tillsätt krossade tomater. Låt koka upp och sjud sedan grytan i minst 15 minuter. Tillsätt de ugnsbakade tomaterna (och basilikan och vitlöken från formen) och blanda väl. Tillsätt de vita bönorna och låt grytan stå på spisen tills den kokat in ordentligt. Servera med mozarella, bröd och lite färsk basilika på toppen.
Kalla crèpes med avokado

Jag har sagt det förut och jag säger det igen - Calles pannkakor är svårslagna. Jag älskar pannkakor och vi äter det lite då och då, antingen med pressad citron och lite socker (till frukost) eller som på bilden ovan med avokadokräm och en skvätt tabasco (till middag). Comfort food deluxe i det här hemmet.
Crèpes med avokadokräm
2 portioner
1 ekologiskt ägg
2 dl dinkelmjöl, siktat
3 dl ekologisk mjölk
salt, en gnutta socker
(smör till stekning)
2 avokados
0,5 burk kesella 1%
0,5 dl gräddfil
1 liten rödlök
1 vitlöksklyfta, finriven
en skvätt tabasco
salt, nymald svartpeppar
västerbottensost, riven eller hyvlad
Blanda ägg, hälften av mjölken och allt mjöl. Rör om tills det är en tjock och jämn smet. Häll i resten av mjölken, vispa och låt sedan smeten stå i ungefär 15 minuter. Stek i smör. Blanda mosad avokado, kesella, gräddfil, rödlök och vitlök. Smaka av med salt, peppar och tabasco. Riv västerbottensosten och strö över precis innan servering.
Midsommar

Midsommar 2012.
Många har en tradition vid midsommar och firar på samma sätt år efter år. Det gör inte vi. Förra året firade vi på Åland, året innan det var vi på landet och i år firar vi en urban midsommar i innerstan. Från jättefest till minifest, men oj vad trevligt det ska bli! Våra partners in crime kommer ner från Stockholm och det vankas traditionell midsommarlunch (med lite o-traditionella inslag), snaps och på kvällen blir det brakmiddag och drinkbord. Can't wait. Trevlig midsommar till er alla!
Göteborgstips - Hilda Nilsson Ost
Hilda Nilssons Ost i Saluhallen är bäst på ost i Göteborg, inget snack om den saken. Förra veckan var jag och Calle förbi för att köpa med lite godsaker hem och då fick jag reda på följande: man äter ganska mycket ost hemma om man jobbar där, fast inte så mycket på jobbet. Ost med pesto eller typ papaya (!) är ingen ost, och getost med jättemycket mögel runt om är det nya svarta.

Hildas ost var förresten Calles mormors favorit-ostbutik (hon handlade nästan allt i saluhallen!) och bara det är ju en anledning att gå dit.
Sås med sambal

Vi har åter landat i Göteborg efter fina dagar i Malmö. I lördags kväll åt vi middag och drack vin hemma hos Gustaf och Tove och efter ett ö-råd lyckades vi enas om att laga sallad, vegetariska biffar och lite plock till det - bland annat den här enkla men ack så goda såsen med crème fraiche och sambal oelek Idén har jag snott rakt av från våra kompisar Karl och Marina som bjöd på (bland annat) den här när vi var där på middag förra veckan.
Sås med sambal oelek (sauce with sambal oelek)
Blanda crème fraiche (vi använde den feta, går säkert precis lika bra med den lättare varianten) med en stor klick sambal oelek, riven vitlök, salt och nymald svartpeppar. Låt såsen stå till sig i kylen innan servering.
Blanda crème fraiche (vi använde den feta, går säkert precis lika bra med den lättare varianten) med en stor klick sambal oelek, riven vitlök, salt och nymald svartpeppar. Låt såsen stå till sig i kylen innan servering.
Ägg i skärselden

Det här kan vara ett av de mest ombloggade recepten i matbloggosfären just nu. Inte undra på det för det är gott, enkelt och lite sådär annorlunda. Jag menar, det är väl inte varje dag ni knäcker ner ägg i quornfärssåsen? Nä, tänkte väl det...
Ägg i skärselden
4 portioner
1 stor gul lök
1 klyfta vitlök
0,5 röd chili
smör att steka i
350 g quornfärs
1 burk cocktailtomater
2 msk tomatpuré
en skvätt rödvin
1 burk krossade tomater
4 ägg
några färska småtomater
parmesanost
salt, nymald svartpeppar
färsk basilika
Fräs chili, lök och vitlök i en klick smör, lägg i quornfärsen och stek i några minuter tillsammans med vinet. Tillsätt tomatpuré, cocktailtomater (på burk) och krossade tomater. Smaka av med salt och nymald svartpeppar och låt det hela puttra i några minuter tills såsen "satt" sig lite. Gör fyra gropar i köttfärssåsen och knäck i ett ägg i varje grop. Sänk värmen, sätt på ett lock och åt det puttra i fem minuter (eller tills äggen har den konsistensen ni önskar). Strö över parmesanost, delade cocktailtomater och basilikablad, servera med bröd och sallad.
Vintips, tack

Ok, kan ni gräva fram det mest Bengt Frithiofssonska inom er och ge mig tips på lite bra rosévin? När det vankas picknick brukar jag komma dragandes på en flaska, men för att vara på den säkra sidan väljer jag såklart alltid en jag har druckit förut. Inte speciellt äventyrligt av mig, jag vet... Jag gillar ljusa roséviner, alltså helst ingen antydan till hallonsaft. Vad ska jag köpa hem? Vad ska jag inte köpa hem? Berätta!
Healthy Elvis

Det finns vissa inlägg som jag tycker om lite mer än andra - det här, till exempel. Jag frågade efter tips på smörgåsar, och tips fick jag! Det inlägget återkommer jag ofta till när fantasin tryter. Men, så läste jag det här inlägget hos Ann-Louise och genast blev jag sugen på en smörgås med hasselnötssmöret från Kung Markatta.
Healthy Elvis
Ta en skiva rågbröd (ni vet de där mörka, hårda och ack så goda brödet som ligger förpackade i helt fyrkantiga förpackningar) och bred på ett lagom tjockt lager med hasselnötssmör. Toppa med skivade jordgubbar (och lite banan om du har det hemma!)
*För er som undrar om namnet - Elvis favoritmacka var en grillad sak med jordnötssmör, banan och/eller bacon.
#flytta #är #kul #nästan #jämt


Efter två dagars flyttstök (tack alla för hjälpen!) har vi nu installerat oss i Calles föräldrars lägenhet. Möber och alles är intryckt i nya lägenheten och i väntan på att den blir färdigrenoverad ska vi bo här. Tråkigt nog har de två überfina balkonger som vi redan har utnyttjat till max - på ena sidan står alla våra tomat- och chiliplantor, och på andra sidan sitter jag och Calle med bubbel och bing (salta pinnar). Man får ju passa på...


De närmsta veckorna har vi alltså tillgång till kök (hurra!) trots att hela vårt bohag ligger nerpackat i femtiofem stycken flyttlådor. Ikväll slog vi på stort och firade nationaldagen en dag för sent med nypotatis, gräddfil och gräslök. I halvlek (det är ju fotboll ikväll!) vankas dessutom jordgubbar med grädde till dessert. Det blir liksom inte bättre än så. Hoppas att ni alla får en riktigt fin helg!
Quornbiffar med sambal

Jag är bra på att göra vegetariska biffar med grönsaker, men efter några misslyckade försök med att göra vegetariska biffar på quorn har jag lagt ner det för stunden. Som tur är har inte min granne Sara det, för i helgen bjöd hon på den här finfina biffarna med lite sambal-sting.
1 paket quornfärs (350 g)
1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 dl tinad spenat
salt, nymald svartpeppar
2 tsk sambal oelek
1 msk ajvar relish
2 ägg
2 msk vetemjöl
1 dl riven ost
Skala och hacka lök, bryn lätt tillsammans med quornfärsen. Smaksätt med salt, sambal och ajvar relish. Strimla spenaten och lägg i färsen, stek en liten stund till. När färsen svalnat - blanda med ägg, vetemjöl och ost i en bunke. Forma till biffar och stek i olja på medelvärme ca 2-3 minuter per sida. Receptet kommer från Ica.
Snabbmat

Vårt kök ser ut som ett helvete. Det är sant. Flyttlådor, diskberg, gamla burkar med gudvetvad i kylskåpet... Om två dagar packar vi nämligen ihop oss för gott och flyttar till Calles föräldrars lägenhet tills vår egen, nya lägenhet är klar, och det innebär att mitt oh, så vanliga ordningssinne är puts väck. Vad gör man då när man måste äta? Man förlitar sig på fullkornspasta och färdiga alternativ. Och ja, det finns faktiskt några riktiga pärlor i frysdisken som jag gillar - som de här biffarna från Ekko Gourmet, till exempel. Har ni några andra tips på bra veg-alternativ som kan bli min bästa vän i flyttstöket? Berätta!
Den försvunna salladen

Bloggmonstret har varit i farten igen, för det här receptet finns inte längre med i arkivet. Det måste såklart vara något fel på allt annat, för det är inte jag som har varit och ändrat något i inställningarna eller tryckt på knappar som jag inte vet vad de gör. Definitvt inte. Det här är hur som helst vad jag ska äta till middag ikväll, för med ett kök delvis nerpackat och ett kök på en fabrik någonstans i Danmark passar kall mat bäst.
Krämig pastasallad
2 portioner + matlåda
400 g fullkornspasta
1 burk pesto (Kung Markattas är bäst, ingen protest)
1 burk kesella 1%
1 burk kesella 1%
0,5 burk crème fraiche, lätt
1 purjolök, ganska liten (strimlad)
1 pkt romanticatomater
1 pkt fetaost
havssalt & nymalen svartpeppar
1 purjolök, ganska liten (strimlad)
1 pkt romanticatomater
1 pkt fetaost
havssalt & nymalen svartpeppar
Koka pastan. Strimla purjolök, halvera tomaterna och blanda i en stor skål. Rör i alla de andra ingredienserna och blanda väl. Smaksätt med salt och nymald svartpeppar och låt stå kallt en stund innan servering.