Sommartårtan

 
Den bästa sommartårtan åt vi på midsommar och förutom att vara hiskeligt söt (i dubbel bemärkelse) är den löjligt enkel att göra. Ni förstår, jag är ingen sådan människa som gör egna marängbottnar bara för att jag tycker det är kul (med undantag för den här) eftersom bakning kräver att man är noggrann och följer recept, och som ni alla vet är inte det min, eh, starka sida. Alltså: färdiga marängbottnar fungerar finfint till den här tårtan. Receptet på jordgubbscurden hittade jag här.
 
Marängtårta med jordgubbs- och basilikacurd
10 bitar ungefär
 
1 paket färdiga marängbottnar
grädde, den tjockaste varianten
färska bär till garnering
 
150 gram jordgubbar
1 tsk citronzest
3 msk pressad citron
0,5 dl + 1 dl strösocker
1,5 tsk hackad basilika
3 äggulor
100 g smör (i tärningar)
 
Skiva jordgubbarna och koka dem tillsammans med zest, saft, basilika och 0,5 dl socker i fem minuter. Låt svalna och mixa slät. Vispa äggulor och resten av sockret tills det är poröst. Rör ner det i jordgubbspurén och värm smeten på svag värme till strax under kokpunkten tills den har tjockat något. Ta bort kastrullen från värmen och rör i smöret, lite i taget. Häll upp på burk (rengör den väl innan!) och låt curden svalna i kylen.
 
Bred på jordgubbscurden på marängbottnen (ett tjockt lager). Lägg på maränglocket, vispa grädde och bred ut på toppen. Garnera med bär och ät direkt. Marängtårtor har en tendens att bli väldigt sega om de får stå för länge  så det är lika bra att äta upp allt på en gång...

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Plommonet

ÅH HERREMINJE...
Jordgubbscurd alltså? Jag som har varit sugen på pavlova i ett par veckors tid kände att marängtårte-suget eskalerade änne mer nu. Måste leta reda på ett tillfälle att fira med tårta... snart! Om inte annat får det bli en marängtårta för att fira in semestern i augusti! :)

Svar: Oh yes, med BASILIKAAAA! Så gott!
Charlotta Ljungblad

2013-07-02 @ 11:25:45
URL: http://mormorsplommonmarmelad.blogspot.se/
Postat av: Lotta i Två små kök

Ha ha! Färdiga marängbottnar är väl ett av de bästa helfabrikaten :-) You and me both, jag gillar inte heller att laga något med exakta mått...

Hörde att det närmar sig inflyttning med stormsteg - grattis! Nästa gång jag är i Göteborg vilket jag hoppas blir snart så hälsar jag på. Bara sattuvet :-)

Kramar!

2013-07-02 @ 17:59:17
URL: http://www.lottakruse.blogspot.se
Postat av: Sofie mumsfillibaba

Det där med färdiga marängbottnar ärfint det. Sen bara piffa med vad som är gott efter säsong. Curden låter grym!

2013-07-02 @ 22:10:18
URL: http://www.mumsfillibaba.blogspot.com
Postat av: Sara på Vardag.nu

Åh där är ju den där curden jag väntat på! Fy tusan vad gott det låter med marängen till också. Helt i min smak!

Svar: Curden är grymt god! Och väldigt enkel. Och lite sådär spännande eftersom det är basilika i. Tummen upp för den!
Charlotta Ljungblad

2013-07-03 @ 11:52:34
URL: http://vardag.nu/
Postat av: Hanna

Ohh, curden låter spännande! Jag har alltid äggvita över i kylen (som följd av mitt majo- och beaknarkande) så det är alltid bra att få tips på vad man kan använda vitorna till. :)

2013-07-03 @ 16:09:21
URL: http://matarkivet.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0