London

London, 2008. Okänd gata.
Imorgon åker jag och Calle till London för att hälsa på Göteborgsvänner i exil, och självklart ska vi även passa på att träffa den här sköna bönan. Tjoho, vad kul det ska bli! Vi hörs från London, trevlig helg!
Söndag morgon bäst i världen

Utsikt från verandan.
Igår packade jag, Calle och Magnus in oss i bilen med en hund, en baksten och tre datorer för att hänga på landet och LANa och fira lördag med hembakad pizza. Mycket trevligt om jag får säga det själv.
Gulasch på quornfärs

Den här veckan är det fullt upp för min del. Träning, häng med vänner och på torsdag åker jag dessutom till Stockholm för att gå på event med den här trevliga mannen. Tills jag har mer tid - håll till godo med den här fina soppan i en vegetarisk variant.
Gulasch på quornfärs
4 portioner
1 gul lök
1 röd paprika
3 potatisar
250 g quornfärs
1 l vatten (+ 2 grönsaksbuljongtärningar)
1 burk hela tomater
1 tsk paprikapulver
2 krm vanlig kummin (stöt i mortel)
1 krm kajennpeppar
salt & nymald svartpeppar
gräddfil till servering
Skala och tärna potatis, lök och paprika. Stek i olja någon minut. Lägg över grönsakerna i en bra soppkastrull och stek quornfärsen tillsammans med kryddorna och häll sedan ner det i soppkastrullen. Häll på vatten, de hela tomaterna och smula i buljongtärningarna. Låt soppan koka i en kvart, potatisen ska vara ordentligt mjuk. Smaka av med salt och peppar och servera i portionsskålar. Ringla över gräddfil precis innan servering, och om det finns hemma - grovhackad persilja.
4 portioner
1 gul lök
1 röd paprika
3 potatisar
250 g quornfärs
1 l vatten (+ 2 grönsaksbuljongtärningar)
1 burk hela tomater
1 tsk paprikapulver
2 krm vanlig kummin (stöt i mortel)
1 krm kajennpeppar
salt & nymald svartpeppar
gräddfil till servering
Skala och tärna potatis, lök och paprika. Stek i olja någon minut. Lägg över grönsakerna i en bra soppkastrull och stek quornfärsen tillsammans med kryddorna och häll sedan ner det i soppkastrullen. Häll på vatten, de hela tomaterna och smula i buljongtärningarna. Låt soppan koka i en kvart, potatisen ska vara ordentligt mjuk. Smaka av med salt och peppar och servera i portionsskålar. Ringla över gräddfil precis innan servering, och om det finns hemma - grovhackad persilja.
Kerstins skorpor

No words needed. Bara prova, ok? Godaste skorporna jag smakat, bakade av min syster. Kärlek.
Kerstins skorpor
många...
3 hg smör
8 dl mjölk
1 dl socker
1,5 tsk salt
1½ hg jäst (3 paket)
3 liter vetemjöl
stött kardemumma
Smält smöret och häll i mjölken. Smula ner jästen i det ljumma degspadet. Tillsätt socker, kardemumma och salt. Arbeta in mjölet lite i taget och häll sedan degen i en smord långpanna när den är smidig. Låt jäsa i 20 minuter. Grädda i 200° i ungefär en halvtimme. Lossa brödkakan men låt den kallna i långpannan. Dela kakan i längder (ungefär 10 cm breda) och dela därefter "längden" på mitten så att skorporna inte blir för tjocka. Skär dem sedan till långa skorpor. Rosta skorporna i het ugn, 250°, och torka dem i svag ugnsvärme (ungefär 100°) tills de är alldeles snustorra. Jag brukar låta mina skorpor stå över natten.
många...
3 hg smör
8 dl mjölk
1 dl socker
1,5 tsk salt
1½ hg jäst (3 paket)
3 liter vetemjöl
stött kardemumma
Smält smöret och häll i mjölken. Smula ner jästen i det ljumma degspadet. Tillsätt socker, kardemumma och salt. Arbeta in mjölet lite i taget och häll sedan degen i en smord långpanna när den är smidig. Låt jäsa i 20 minuter. Grädda i 200° i ungefär en halvtimme. Lossa brödkakan men låt den kallna i långpannan. Dela kakan i längder (ungefär 10 cm breda) och dela därefter "längden" på mitten så att skorporna inte blir för tjocka. Skär dem sedan till långa skorpor. Rosta skorporna i het ugn, 250°, och torka dem i svag ugnsvärme (ungefär 100°) tills de är alldeles snustorra. Jag brukar låta mina skorpor stå över natten.
10-listan, version 2013

Jag och tomaterna 4-evah.
Kommer ni ihåg den här? Jag har funderat lite, och jag tror att jag vill ändra några saker. Sedan undrar jag ju klart om det är en varm ö, en kall ö, en ö med sandstrand eller en ö med träskstrand. Bland annat. Champagne känns ju passande om det finns tillgång till solstol, bad osv men kanske inte på en träsk-ö. You get the point.
1. Brännvinsost NY! (man måste ju variera sig lite)
2. Tomater, små och söta (ger jag aldrig upp)
3. Leksands knäckebröd (fortfarande brungräddat)
4. Filmjölk med kanel (Hjordnära, såklart)
5. Lök (kan inte leva utan lök)
6. Hallon NY! (som godis fast bättre)
7. Iskallt vatten MED isbitar NY! (alltid bra att ha)
8. Champagne NY! (något kul får man ha...)
9. Pepparrotsost NY! (älskat sedan jag var liten)
10. Nypotatis med dill (är det en sommar-ö så...)
Bubblare: mjölk (för att det är så gott med kall mjölk), gräddfil (alltid ett dilemma men filmjölken får duga), rödvin (vem vill inte ha med sig det...) och avokado (gott på knäckebröd och till pepparrotsost).
Quesadillas

Ni som följer mig på instagram (@matrepubliken) har sett att jag drabbats av en mysig influensa. Hej muskelvärk, feberfrossa och illamående. Nåväl, idag känns det lite bättre och jag kan till och med titta på mat utan att dö lite. Tur det, för jag vill ju såklart tipsa om de här finfina quesadillasen som jag hade som efter-träning-snacks för några dagar sedan. Receptet kommer från en av mina absoluta favoriter - Ann-Louise.
Quesadillas med sötpotatis
2 st
4 tortillabröd
1 stor sötpotatis, skalad och tärnad
1 morot, tärnad
1 dl röda (avsköljda) linser
oregano
salt & nymald svartpeppar
1 dl riven ost (gärna något smakrikt)
Koka upp sötpotatis, morot och linser i vatten och låt det koka tills bitarna är mjuka (vilket tar ungefär en kvart). Sila bort överblivet vatten och mixa till en slät massa. Krydda ordentligt. Bred ut röran på två tortillabröd och fördela osten ovanpå. Täck med de resterande bröden som lock. Värm en stekpanna på medelhög värme och stek bröden på varje sida i några minuter tills de får en fin färg och osten har smält. Skär bröden i mindre trekantiga bitar och servera varma eller kalla.
Koka upp sötpotatis, morot och linser i vatten och låt det koka tills bitarna är mjuka (vilket tar ungefär en kvart). Sila bort överblivet vatten och mixa till en slät massa. Krydda ordentligt. Bred ut röran på två tortillabröd och fördela osten ovanpå. Täck med de resterande bröden som lock. Värm en stekpanna på medelhög värme och stek bröden på varje sida i några minuter tills de får en fin färg och osten har smält. Skär bröden i mindre trekantiga bitar och servera varma eller kalla.
Kalljäst med morötter

Efter en veckas turné landade jag hemma igår. Hurra! There's no place like home, som man brukar säga. Jag ser fram emot några veckors hemma-häng efter den senaste tidens resbonanza, och nästa helg ska jag utan tvekan göra det här: kalljästa frallor. Receptet kommer från en av mina favorit-ålänningar (japp, jag har några stycken!) - Johanna.
Johannas kalljästa morotsfrallor
8 st
2,5 dl (kall) mjölk
25 g jäst
25 g smält smör
1 tsk salt
1 msk honung
1,5-2 dl finriven morot
4 dl grovt dinkelmjöl
4 dl siktat dinkelmjöl
vallmofrön till garnering
25 g jäst
25 g smält smör
1 tsk salt
1 msk honung
1,5-2 dl finriven morot
4 dl grovt dinkelmjöl
4 dl siktat dinkelmjöl
vallmofrön till garnering
Lös upp jästen i mjöl och smör. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta degen i maskinen i ungefär 10 minuter. Degen ska vara ganska kladdig. Plasta bunken och ställ i kylen över natten. På morgonen - sätt in en plåt i ugnen och värm till 250 grader. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma till 8 bullar. Låt bullarna vila under tiden som ugnen blir varm. Pensla med vatten och strö över vallmofrön. Lägg över bullarna på den varma plåten (lägg på ett bakplåtspapper!), sänk värmen till 200 grader och grädda ungefär 20-25 minuter (men glöm inte att gräddningstiden varierar från ugn till ugn - håll koll!).
Ice, ice baby


Viktass.
Jag är kvar i Skåne och njuter av en ledig dag. Än så länge har jag hunnit ta en lång (och kall!) promenad med mamma och min systerdotter Filippa, och nu väntar jag på att mitt tomatsås-långkok ska bli klart. Ljuvligt. Sovmorgonen jag drömde om blev just det - en dröm - när en viss hund stod vid fotkanten av sängen klockan 04.55 i morse och ville bli kliad på magen. Nåväl, vad gör man inte för den där Isbjörnen?
Bästa biffarna

Innan jag åker iväg på kick-off i tre dagar tänkte jag upplysa er om en sak: det är lag på att ni måste laga det här. Seriöst, det här var så gott att jag och Calle har sagt minst fem gånger var att det här, det måste vi laga snart igen. Remsan, vi är dig evigt tacksamma för att du introducerade det här receptet för oss. Kärlek! (Och ja, om någon undrar så har vi ändrat lite i receptet...)
Biffar i tomat-gräddig-lök-sås
2 portioner + perfekt som rester för 2
600 g quorn
1 dl vatten
1 dl fiberhavregryn
4 ägg
2 vitlöksklyftor, rivna
nymald svartpeppar, massor
5 soltorkade tomater, finhackade
basilikablad, finhackade
1,5 tsk salt
(ev potatismjöl, ströbröd eller båda)
eller...
600 g nötfärs
1 dl grädde
1 ägg
1 tsk salt
nymald svartpeppar, massor
5 soltorkade tomater, finhackade
2 kvistar basilika, bladen strimlade
1 vitlöksklyfta, riven
1 dl grädde
1 ägg
1 tsk salt
nymald svartpeppar, massor
5 soltorkade tomater, finhackade
2 kvistar basilika, bladen strimlade
1 vitlöksklyfta, riven
1 burk cocktailtomater (Saltå Kvarns, såklart!)
1 dl vatten
1 dl grädde
3 röda lökar, klyftade
5 soltorkade tomater, strimlade
2 kvistar basilika, bladen strimlade
1 dl vatten
1 dl grädde
3 röda lökar, klyftade
5 soltorkade tomater, strimlade
2 kvistar basilika, bladen strimlade
en näve cocktailtomater, färska
150 g fetaost
150 g fetaost
Om du gör vegetariska biffar: tina quornfärsen. Blanda vatten och havregryn så att det får svälla en stund. Blanda med färsen, äggen och kryddorna tills det är en smidig smet. Tillsätt ev potatismjöl eller ströbröd så att det binder bättre. Forma till små bullar, stek i olja. Vänd försiktigt!
Om du gör på nötfärs: blanda färsen med grädde, ägg och kryddorna. Forma färsen till 8 biffar. Stek dem i lite olja och...
...när de nästan är genomstekta häller du i burken med cocktailtomaterna. Lägg biffarna på en tallrik, slå i vatten och grädde i pannan och lägg i löken. Låt den koka med ett par minuter och tillsätt sedan biffar, färska cocktailtomater och soltorkade tomater. Strö över basilikablad och smulad fetaost och servera med en stor sallad.
Quorn stroganoff

Jag har en ny kärlek. Fullkornsris. Och vad i denna värld passar bättre till ris än en überklassisk stroganoff i vegetarisk variant? Inget, jag vet. Calle gör sin stroganoff på någon korv-sak med hög kötthalt och jag kör på middagskorv, quornvarianten, i min.
Quorn stroganoff
2 portioner (+matlåda)
1 gul lök, finhackad
1 röd paprika, delad i mindre bitar
2 msk tomatpuré
1 pkt middagskorv (quorn)
1 dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
0,5 dl crème fraiche paprika/chili (kan uteslutas)
en klick dijonsenap
salt & nymald vitpeppar
Låt korven tina en liten stund och skär den sedan i strimlor. Stek i lite olivolja tills bitarna är mjuka. Lägg på en tallrik. Fräs finhackad gul lök i stekpannan på låg värmen tills löken är genomskinlig. Lägg tillbaka quornen, tillsätt grädde, mjölk, crème fraiche och paprika. Låt koka in (och tillsätt mer grädde om det inte är nog med sås). Smaka av med salt, peppar och dijonsenap. GLÖM INTE att sätta igång riset, gärna innan du börjar med stroganoffen då fullkornsris tar betydligt längre tid än vanligt.
New York, new food

Inte långt ifrån Russ & Daughters ligger Veniero’s, en italiensk institution i East Village sedan långt tillbaka. Det finns en liten, liten butik (gå in, backa ut) med korvar i taket, ost i fönstret och två högljudda italienare bakom kassan. Som himmelriket, alltså. Bredvid himmelriket ligger pasticcerian, och sällan har jag skådat så många bakverk på ett och samma ställe. Vi köpte med oss cannolis (bara jag som tänker på Gudfadern när jag läser den meningen?) som jag v-a-r-m-t kan rekommendera. 342 E 11th St.
I Greenpoint ligger Ovenly, ett litet men väldigt trevligt café med gott kaffe och gott thé. Vi provade deras scones med cheddar och mustard (som för övrigt inte var som någon annan scones jag någonsin provat) och den var spännande. För mig, som är van att äta scones med smör och sylt, var det helt klart en ny approach att bara äta den sådär rakt upp och ner utan någonting till men well, det funkade det med. Helt klart. 31 Greenpoint Ave.

Alex och Adam på Aska.
Det var Calles svåger Johan som först berättade för oss om den nya, hippa och väldigt svenska krogen Aska som har öppnat i Williamsburg. Vi gjorde lite research, lyckades få tag på ett bord och gick dit. Avsmakningsmenyn ändras från dag till dag, består av sex rätter (och några till...) och serveras söndag till torsdag. Det är otroligt svårt att återge vad vi åt, men vissa genialiska rätter fastnade i huvudet, som till exempel brussel sprouts on a cob (som en majskolv fast med brysselkål - you gotta love it), den krispiga jordärtskockan och efterrätten. Herreminje, efterrätten! Till och med Calle, som vanligtvis ratar allt i efterrättsväg, älskade den. Det är bra betyg. Jag gillar hela konceptet med Aska, kanske för att det kombinerar två av de bästa sakerna jag vet - svensk mat och Brooklyn. Avsmakningsmenyn är helt klart billigare än många andra restauranger vi besökt och det, kombinerat med bra service och genomtänkta detaljer (bara det att man för en påse kakor med sig hem...) gör att jag gillar stället. Mycket. 90 Wythe Ave (inte långt från Bedford Ave, L train).
Det var Calles svåger Johan som först berättade för oss om den nya, hippa och väldigt svenska krogen Aska som har öppnat i Williamsburg. Vi gjorde lite research, lyckades få tag på ett bord och gick dit. Avsmakningsmenyn ändras från dag till dag, består av sex rätter (och några till...) och serveras söndag till torsdag. Det är otroligt svårt att återge vad vi åt, men vissa genialiska rätter fastnade i huvudet, som till exempel brussel sprouts on a cob (som en majskolv fast med brysselkål - you gotta love it), den krispiga jordärtskockan och efterrätten. Herreminje, efterrätten! Till och med Calle, som vanligtvis ratar allt i efterrättsväg, älskade den. Det är bra betyg. Jag gillar hela konceptet med Aska, kanske för att det kombinerar två av de bästa sakerna jag vet - svensk mat och Brooklyn. Avsmakningsmenyn är helt klart billigare än många andra restauranger vi besökt och det, kombinerat med bra service och genomtänkta detaljer (bara det att man för en påse kakor med sig hem...) gör att jag gillar stället. Mycket. 90 Wythe Ave (inte långt från Bedford Ave, L train).
So this is the new year

Luna och Alex dricker mimosas på nyårsafton.
Det pågår årsbokslut deluxe i bloggvärlden och jag tänkte hoppa på. Men, så tänkte jag igen och konstaterade att det var alldeles för ambitiöst för mitt nuvarande zombie-stadie så ni får hålla till godo med lite bilder från nyårsafton istället.

Dagen innan vi lämnade Brooklyn firade vi nyår tillsammans med några av de som vi brukar hänga med när vi är på besök. Martin och Jason till exempel. Och Adam och Alex, såklart. Och hunden Luna. Martin bjöd på väldigt god middag, vi bjöd på väldigt gott bubbel och allt var sådär trevligt som det ska vara en nyårsafton.

Happy campers.
Efter middagen gick vi några kvarter bort för fest, tolvslaget-bubbel och takhäng. Senare framåt morgonen gick vi tillbaka hem och åt upp osten, lyssnade på musik och summerade vår nyårasfton. Fin kväll, helt enkelt.
Hemma bäst

Blue Lagoon, Island.
Efter något slags rekord i transportering (JFK-Keflavik-Blue Lagoon-Keflavik igen-Köpenhamn-tåg till Hässleholm-bil till Göteborg) har vi äntligen, äntligen landat hemma med all vår packning. Hur mycket jag än älskar att resa finns det ingen känsla i hela världen som slår den när man stiger innanför dörren i sin egen lägenhet. Nu ska jag sova och drömma om Blue Lagoon som vi besökte under vårt stopover på Island. Den upplevelsen kvalar lätt in på min topp-5-lista över coolaste saker jag tittat på. Nu ska jag sova, imorgon är det tillbaka till verkligheten igen.