Kåldolmar 2.0

 
För några helger sedan satt jag på tåget hem från Stockholm och läste Kupé, ni vet den där tidningen man kan hitta i stolsfickan framför sig. Förutom en intressant artikel om Västerås (tänk att där är så mycket att se i Västerås!) hittade jag några fina recept, bland annat det här på vegetariska kåldolmar med dinkel, lagrad ost och svamp.
 
Kåldolmar, den vegetariska versionen
(Veggie cabbage rolls, recipe in english)
4 portioner
 
1 vitkålshuvud
2 dl dinkel (Saltå Kvarn har!)
300 g skogschampinjoner
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, riven
1 dl riven ost, gärna lagrad variant (ex cheddar)
2 dl quornfärs
1 msk äppelcidervinäger
1 msk ljus sirap
3 dl grönsaksbuljong
2 msk smör
salt, nymald svarpeppar

Innan man sätter igång med kåldolmetillverkningen måste man förvälla kålen så att bladen blir mjuka och enkla att vika ihop. Min pappa brukar lägga ner hela kålhuvudet i en stor gryta och sedan plocka av bladen efter hand som de blir mjuka. Så brukar jag också göra. Har man ingen stor gryta kan man istället plocka av bladen försiktigt från kålhuvudet (skär i så fall bort den nedersta roten!) och sedan förvälla i 5-6 minuter i vatten tills de känns mjuka.
 
Koka dinkeln tills den är mjuk (vilket tar ungefär 35-40 minuter om man vill ha den lite al dente som jag gillar). Stek finhackade champinjoner tillsammans med quornfärs, lök och vitlök och blanda sedan i dinkel. Smaka av med salt, svartpeppar och lite vinäger.
 
Skär bort den "grova" nerven från vitkålsbladet, lägg på en klick av fyllningen och rulla ihop till en fin kåldolme. Upprepa med resten av bladen och lägg kåldolmarna i en ugnsfast form. Häll på buljong och toppa med lite ljus sirap  och smör och ställ i ugnen på 175° i 45-50 minuter tills kålbladen fått fin, gyllenbrun färg.

Godmorgon, Sara

 
I lördags blev vi bjudna på middag en våning ner hos våra grannar och som alltid bjöds det på fin mat, gott vin och en och annan brädspelsomgång. Till dessert bjöds det på den här molnmjuka moussen som jag ska göra så snart jag får möjlighet. Do try this at home, kids!
 
Vit chokladmousse med kesella
8 portioner
(recipe in english)
 
2 dl vispgrädde
150 g vit choklad
1 ägg
1 dl kesella
bär till garnering
 
Vispa grädden. Smält chokladen på svag värme i vattenbad så att den precis bara smälter. Vispa upp ägget och tillsätt chokladen under omrörning. Rör ner kesella och sedan grädden. Häll upp i små glas, låt stå i kylen minst en timme. Garnera med bär precis innan servering. Receptet kommer från Arla.

Den ska heta PJ

 
In your face, vintern. In your face. I vårt kök har vi precis fått upp den första lilla chili-plantan och det kan vara så att jag och Calle har skytteltrafik till köket för att kolla om något annat dykt upp. Mkt spännande. Men hörni, då var det fredag igen och jag laddar inför helg innehållandes AW, spabesök och middag. Trevlig helg!

Tunnbrödschips

 
Vi fastnar ganska ofta i ok-vi-kör-väl-crostini-och-tapenade-ikväll-igen-träsket när vi ska bjuda på tilltugg vilket är konstigt med tanke på att jag har en uppsjö av recept här på bloggen. Men, well, ibland orkar jag helt enkelt inte vara kreativ och då är det fint med genvägar. Som de här tunnbrödschipsen, till exempel. Jag tror att det var Bibbi (aka Callemamman) som först introducerade de här godbitarna under en skidsemester i Åre och allt sedan dess dyker de upp lite här och var i den Ljungbladska familjen. För ett tag sedan upptäckte jag att de (bland annat) finns på vårt lokala Konsum på Avenyn och köpte hem en påse. Lycka. Har ni provat? Gjort egna kanske? Berätta!

Vetetortillas

För några dagar sedan förvandlades vårt kök till löpande bandet deluxe när jag och Calle gjorde egna vetetortillas. Calle kavlade ut (eller använde snarare pastamaskinen) och jag stekte i två stekpannor.
 
 
Anledningen till den här mexikanska frenzyn i vårt kök är Calles nyfunna kärlek till den här mannen och hans nya kokbok. Tio poäng till de här bröden som också är det första receptet vi provat från boken.
 
Vetetortillas
16-ish små

7 dl vetemjöl special
0,5 tsk bakpulver
25 g smör
3 dl varmt vatten
 
Blanda samman de torra ingredienserna, skär smöret i mindre bitar, blanda med de torra ingredienserna och nyp ihop. Häll långsamt över det varma vattnet och blanda ordentligt. Knåda i maskin (eller för hand om du sysslar med sådant) i några minuter och täck degen med en fuktig handduk. Låt vila i 20 minuter. Dela degen i 16 bitar och rulla varje del till en liten boll. Kavla ut bollarna till runda tortillabröd (eller kör i pastamaskinen som Calle...)  och låt vila i några minuter. Stek dem i en torr stekpanna, ungefär 30 sekunder på varje sida (håll koll, det går snabbt). Servera direkt eller värm upp i ugn precis innan servering.

Söndagsblues

I väntan på Godot. Eller pannkakorna.
 
Den här helgen hade jag tänkt träna och gå på fest hos Russinet men pga envis förkylning blev det istället soffläge och ett biobesök (Hitchcock - rekommenderas varmt om man precis som jag har en faibless för hans filmer). Nästa vecka har jag tänkt göra vegetariska kåldolmar, läsa in mig på tysk mat (någon av er som sitter inne på ett spätzle-recept?!) och kanske ta en öl eller två någon dag efter jobbet. Ny vecka, nya tag.

So we meet again, fredag

Hejdå, vinterförkylning!
 
Det är ljusare på kvällarna, jag hör fågelkvitter utanför fönstret (det är sant!) och i helgen ska vi plantera chili- och tomatfrön. Så vad betyder allt det då? Evig heder och ära åt den som gissar rätt! Trevlig helg!

Den där daimtårtan



Eftersom jag sällan bakar tårtor, kakor och annat sött
är det perfekt att vi har snälla grannar som gör det. I måndags fick jag efter-tränings-muffins och för några middagar sedan bjöd de på den här daimcheesecaken. Lucky me, säger jag bara.
 
Daimcheesecake
8 portioner
 
75 g smör
14 digestivekex
3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
3 äggulor
2 dl strösocker
125 g philadelphiaost
3 äggvitor
3 pkt dubbeldaim
 
Smält smöret och krossa digestivekexen i en matberedare. Häll på smöret och kör tills det är en smulig massa. Tryck ut massan i en form (med löstagbar kant!) och ställ svalt. Vispa grädde och vaniljsocker i en skål, vispa äggvitor till ett hårt skum i en annan skål. Vispa äggulorna med socker i en stor bunke och tillsätt philadelphiaost. Tillsätt innehållet i de två första skålarna i den stora skålen och rör ihop. Krossa daimpaketen i småbitar och rör i smeten. Häll smeten i formen och ställ kakan i frysen. Låt stå kallt i minst fem timmar innan och ta ut cheesecaken från frysen minst 15 minuter innan servering.

Falafel med sötpotatis

 
Vid det här laget vet ni att Ann-Louise är en av mina favoriter i bloggvärlden. Det är ofta jag gör en djupdykning bland hennes recept och jag håller henne delvis ansvarig för min oroväckande långa måste-prova-detta-lista. De här falafelbollarna med sötpotatis och kikärtsmjöl hittade jag hos henne och de kommer ursprungligen från My new roots. Eftersom jag har amerikanska mått hemma har jag inte översatt (alla) måttangivelser - kolla in på närmsta sökmotor för att göra om till dl.
 
Sötpotatisfalafel med kikärtsmjöl
ungefär 16 st
 
2 sötpotatisar, ska väga ca 700 g tillsammans
1,5 teaspoons mald spiskummin
2 vitlöksklyftor, rivna
1,5 teaspoons mald koriander
2 nävar färsk koriander, hackad
1 citron, saften
1 cup kikärtsmjöl
sesamfrön att rulla bollarna i
salt & nymald svartpeppar

Värm ugnen till 220° och rosta sötpotatisarna (jag delade dem på hälften, behöll skalet på) tills de är mjuka - borde ta ungefär 30 minuter och uppåt beroende på hur stora potatisar du har. Stäng av ugnen, låt sötpotatisarna svalna och riv sedan bort skalet. Gör kikärtsmjölet genom att hälla i ungefär 1,5 cups torkade kikärter i mixern, mixa tills mjölet slutar ramla ner i mitten av mixerbunken (det tar några minuter). Sila sedan kikärtsmjölet så att de lite större bitarna försvinner. När det är klart ska du ha ungefär 1 cup med kikärtsmjöl. Blanda sötpotatis, spiskummin, vitlök, mald och hackad koriander, citronjuice och kikärtsmjöl i en stor skål. Rör runt ordentligt så att det inte finns några stora sötpotatisbitar i smeten. Ställ bunken i kylen i ungefär en timme så att smeten får stå till sig lite. Sätt ugnen på 200°, rulla små falafelbollar av smeten, doppa i sesamfrön (så att det fastnar runt om hela) och lägg sedan på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i ungefär 15 minuter tills falafelbollarna är gyllengulbruna. Servera med pitabröd och grönsaker.

Bretzels

 
Har ni någonsin bakat något som ska doppas i en lag med kaustiksoda? Inte? Nä, tänkte väl det. Själv stod jag för en vecka sedan och doppade bretzels för glatta livet, lite sådär casual en onsdagkväll i januari. Kaustiksoda brukar vi använda för att rensa våra avlopp så hela grejen kändes minst sagt... annorlunda. Bretzels är hur som helst som en jättestor mjuk salt pinne formad som en kringla. I USA säger man pretzel, i Tyskland bretzel och jag säger - prova det här. Gärna på mitt sätt med stark senap och lite surkål bredvid. Receptet kommer från Jan Hedh och är modifierat av den här trevliga Bretzelätande kvinnan.
 
Det här var förresten mitt bidrag till vår tantträff som vi hade hos Kim förra veckan - kolla in hos Johanna, Sofie, Pernilla, Ann-Louise och Åsa för att se vad de andra gjorde!
 
Bretzels
ungefär 15 st
 
Börja med att göra det här...
 
10 g jäst
125 g vatten
180 g vetemjöl special

Lös upp jästen i vattnet, tillsätt mjölet och knåda 10 minuter. Låt jäsa (i inoljad bunke) ca 3 timmar, eller över natten i kylskåp. Jag körde på sista alternativet och lät min stå från 22 till 19 dagen efter, fungerade alldeles utmärkt!

...fortsätt sedan med det här:

10 g jäst
150 g rumsvarm mjölk
375 g vetemjöl special
5 g honung
25 g smör, rumsvarmt
12 g salt

kaustiksoda till lagen, grovsalt att strö över

Lös upp jästen i mjölken. Häll degspadet över fördegen och tillsätt mjöl och honung. Kör i assistent, ca 3 minuter på låg hastighet. Tillsätt sedan smöret och kör 5 minuter till. Tillsätt saltet, öka hastigheten och kör 10 minuter. Låt degen vila i en halvtimme i en inoljad, övertäckt bunke. Dela degen i 15 bitar. Forma dem lite avlånga och låt vila i 5 minuter. Var sparsam med mjöl på bänken så bröden inte blir för torra och svåra att rulla! Om de ändå bara glider kan du blöta händerna lite. Rulla varje bit till en ca 50 cm lång sträng. Forma en kringla och låt jäsa under duk i 45 minuter.
 
Sätt ugnen på 230 grader. Häll upp 100 g kaustiksoda (!) i en rostfri kastrull. Fyll på med 1 liter vatten och låt koka upp. Tag av från plattan och tillsätt ytterligare 1 liter vatten - nu ska lagen vara ca 40 grader. Tänk på att lagen kan vara frätande så ta det försiktigt! Doppa bröden i lagen med hjälp av t.ex. en stekspade i rostfritt eller en hålslev. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper (var snabb för de kan fastna i hålsleven), strö över grovsalt och grädda 12-15 minuter. Låt svalna på galler.

Göteborgsguide 2013

Det som folk söker mest efter i den här bloggen är restaurangtips. Bra vegetarisk mat, bra lunchställe, goda drinkar - you name it. Håll till godo, här kommer Göteborgslistan i en uppdaterad version för 2013.
 
CENTRALA GÖTEBORG...
 
Familjen I Arkivgatan I Lorenberg I (bra veg)
Familjen är ett fantastiskt ställe. Få restauranger har så bra vegetariska alternativ, så coola drinkar och så trevlig personal. Man känner sig som hemma. Direkt. Boka bord om ni vill äta efter 19.
 
Gropen I Stora Teatern I Lorensberg I NY! (bra veg) STÄNGT!
Jag gillar det här stället. Mycket. Bra mat, cool lokal, underbar personal och en historia som inte går av för hackor. Inget överflöd av vegetarisk mat men den som finns är riktigt bra. Grymma drinkar dessutom (och en trevlig ung man bakom baren).
 
Tre små rum I Kristinelundsgatan I Lorensberg I NY!
Har ni sett Seinfeld-avsnittet soup-nazi? Det här är Göteborgs motsvarighet om man bara byter ut soppan mot öl. Mannen bakom disken skämtar aldrig om öl. När jag tänker efter tror jag inte han skämtar om något, faktiskt, men stället har mer öl än något annat och jag gillar det, trots allt. Dessutom spelar de jazz, min andra stora kärlek här i livet.
 
Soup n Bagel I Södra vägen I Lorensberg I (bra veg) STÄNGT!
Vårt lokala frukosthak när orken tryter. Serverar även bra lunch - soppa, sallader och pajer. Bra utsikt över Södra vägen, bullriga spårvagnar och drinkställen på andra sidan gatan.
 
Smörrebrödsbageriet på Södra vägen I Lorensberg STÄNGT!
Nya favorithaket för frukost/lunch. Serverar en mängd olika smörrebröd med allsköns pålägg, även söta saker (läsa: gudomliga wienerbröd) och kaffe. Säljer även bröd att köpa med sig hem.
 
Bar Himmel I Götaplatsen I Lorensberg STÄNGT!
Äntligen har någon gjort något med Götaplatsen som annars mest är en samlingsplats för Volvoklubben (raggarversionen) på helgerna. Bar Himmel har fixat bra musik, bar och bästa läget i stan. Rullavstånd hem för mig, dessutom. Drinkställe framför matställe (så ät innan).
 
 
Dubbel Dubbel I Surbrunnsgatan I Kungshöjd I NY! (bra veg)
Litet ställe (utan bordsbokning) som serverar spännande dumplings som inga andra i denna stad. Trångt och litet men väldigt mysigt. Bra menyer som gör att man får inte lite av varje och kan smaka på mycket. Finns även en restaurang på Kastellgatan i Linnéstan.
 
Texas Longhorn I Södra Vägen I Lorensberg I (bra veg)
Ständig favorit hos mig och Calle. Ironiskt att en av Göteborgs mest ikoniska köttrestauranger har ett så bra vegetariskt alternativ som får mig att vilja gå dit om och om igen... Men, det är sant. Gott är det, ganska dyrt men avslappnat och familjärt.
 
Masala I Berzeliigatan I Lorensberg I (bra veg)
Bra indier med bra vegetariska alternativ. Underbar mangolassi om man är på det humöret. Mycket mat för lite pengar och ett väldigt bra läge med nära till Götaplatsen, Avenyn och allt annat man kan tänkas vilja se när man är i Göteborg.
 
Heaven 23 I Gothia tower, Korsvägen I Lorensberg I (bra veg)
Längst uppe i ett av Gothiatornen ligger Heaven 23 som (tyvärr) mest är kända för sina enorma räksmörgåsar. Det är synd, för deras à la carte-meny är riktigt, riktigt bra. De har fina vegetariska alternativ, bra viner och en vidunderlig utsikt. Mer finmiddag än kväll-på-stan-middag.
 
Saluhallen I Kungstorget I Innanför vallgraven
Den nyrenoverade Saluhallen förtjänar alltid ett besök. Här finns det mesta i matväg och dessutom en stor park i närheten så du kan sätta dig ner och äta upp allt du köpt. Favoriter i hallen är Hildas ost, SO Larsson och det där stället med fyllda pitabröd.
 
 
Gourmetkorv I Calles tips I LUNCH I Södra Larmgatan I NY
Calles all time favorithak med en uppsjö av olika korvar, surkål, stark senap och rostad lök. Stället är pyttelitet så en solig dag är det bäst att ta med sig maten och sätta sig i någon park i närheten. En regnig dag trängs man eller går någon annanstans. Eller äter jättefort.
 
Lasse på Heden I Heden (doh...) I Calles tips I NY!
Ännu ett av Calles favoritställen. Egentligen ett helt vanligt gatukök (det får man inte kalla det för Calle) med en chipotleburgare att svimma för. Gott potatismos, säger jag.
 
VASASTAN, LINNÉSTAN OCH DET HÅLLET...
 
Maharani I Första långgatan I Linnéstan I (bra veg)
Annan välkänd och bra indisk restaurang på Första Långgatan. Bra och lite "finare" indisk mat, perfekt ställe att äta på innan konsert eller utekväll på Pustervik som ligger i närheten.
 

Lilla Linné I Linnégatan I Linnéstan STÄNGT!
Trots att vi mycket sällan tar oss bort till Linnéstan finns här ju himla fina ställen att hänga på. Lilla Linné, till exempel, som har storebror Linnéterrassen en våning upp. God mat enligt konceptet svenska tapas och ett überutbud av svenska ölsorter.
 
Delitalia I Övre Husargatan I Linné I (bra veg)
Det klassiska lunchstället när jag pluggade i området. En pytteliten italiensk delikatessbutik som gör pastasallader att dö för. Bra ställe om ni vill köpa med er mat och ha picknick i Slottsskogen som ligger i närheten.
 
Cyrano I Viktoriagatan I Vasastan I Calles tips
Skulle det inte vara för att Calle hade offrat sin ena njure för en pizza från Cyrano hade jag inte haft med det här stället på listan. Jag tycker pizzorna är för tunna och alldeles för dyra, men det tycker inte Calle. Här serveras så kallade medelhavspizzor modell tunn botten och Roxanne är pizzan som du kommer offra din njure för. Finns på fler platser i stan.

Lunch, London, Love

Herman ze German.
 
Igår hann vi med att strosa omkring i lite olika delar av London innan vi åkte mot Heathrow, och första anhalten för dagen var Herman ze German, ett litet hål-i-väggen-hak som till min stora glädje sålde bretzels. Calle var lika glad eftersom de hade tysk korv som serverades med ett lass surkål.
 
 
Viktigaste anhalten för dagen var La Fromagerie, ett himmelskt ost-och-mycket-annat-ställe i Marylebone som Hanna tipsat oss om. Och oj, vilket ställe! För mig, som är en ostälskare deluxe, var det rena himmelriket att kunna välja mellan en uppsjö av rätter och ostar som alla hade öl- och vintips för den perfekta kombin. Förutom att beställa in en ostbricka med brittiska och irländska ostar slog vi till på varsin smörgås - en med pickles och stark cheddar till mig och en grillad variant med burrata och romescosås till Calle. Ljuvligt. Kolla in hemsidan här, och här kan du läsa vad Hanna har skrivit efter att hon varit där.

Borough market



Blimey! Vi kom till London i fredags kväll och jag har redan hunnit lägga mig till med en rad nya uttryck; blimey, week-END och scÅn (till skillnad mot svenskans scooone) till exempel. Men alltså, London. Jag har varit här typ åtta gånger vi det här laget, men ändå har jag aldrig fattat stadens storhet. Förrän nu. För mig, som är van vid ett ganska skräpigt, skränigt och smutsigt NYC är det här rena motsatsen. I de centrala delarna är det rent, folk ber om ursäkt när de stöter till en (bara det!) och allt är så… mysigt.



Igår gick vi på Borough Market och provade olivolja, ost och drack mulled cider tills vi var alldeles fyrkantiga. Vilken otrolig marknad! Som en jättevariant av Union Sq market som vi brukar gå på när vi är i NYC. Vi köpte med oss en svamppaté som jag ser fram emot att sätta tänderna i när vi kommer hem, och även tryffelhonung som enligt Hanna är a match made in heaven tillsammans med valfri, smakrik ost.
 


Efter marknaden gick vi till en pub för att titta på rugbymatchen mellan Irland och Wales och passade samtidigt på att äta mat – de andra körde på klassikern fish n chips och jag åt sandwich med sharp cheddar och übergoda pickles till. Jag upptäckte hur gott det är med maltvinäger till chips (pommes, alltså) och Hanna lärde mig hur gott det faktiskt är med brittisk cider. Idag är det söndag och vi helgar vilodagen (efter en helkväll här och här igår…) Lite senare ska vi möta upp Hanna och till dess ska jag frossa i scones, clotted cream och salt- och vinägerchips.

RSS 2.0