Grönkålspaj med valnötter

Förra året spenderades julen i Brooklyn och vi firade med drinkar på St Regis, missad midnattsmässa och Karl Bertil Jonsson på engelska. I år blir det tillbaka till verkligheten igen. Några dagar hos Calles familj, några dagar med min familj och några dagar ensamma, helt utan planer hemma i Göteborg. Ska jag vara helt ärlig är jag redan trött på julen och allt vad den innebär men lugna dagar tackar jag inte nej till. Att kunna skrota omkring i pyjamas halva dagen utan några planer, att ligga på soffan och läsa en bok eller att titta på femton avsnitt av The Wire. Men, så vet jag att så fort jag sätter foten innanför dörren i Skåne, blir vält av trettiosju kilo Isbjörn och luktar julgran, grönkål och pepparkakor - då är det ganska fint med jul ändå. 
 
 
Till vårt julbord ska jag göra den här varianten på grönkålspaj utan pajdeg. Det är nämligen min senaste grej - paj utan pajdeg. Mest eftersom tillverkning och uttryckning av pajdeg toppar min tio-lista på tråkigast saker att göra i köket. Vilket borde göra den här icke-pajen till en... omelett? Äsch, det spelar ingen roll. Gott är det. 
 
Grönkåls-något med valnötter
4 portioner
 
300 g färsk grönkål
2 gula lökar, ganska stora
2 dl riven västerbottensost
salt, nymald svartpeppar
1 dl valnötter, grovhackade
3 ägg
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
 
Sätt ugnen på 200°. Riv bort grönkålsbladen från den grova stammen och riv bladen i mindre bitar. Koka i lättsaltat vatten i några minuter. Skala och finhacka löken, fräs tillsammans med grönkål i en stor stekpanna. Smaka av med salt och peppar. Lägg i en smord pajform. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk. Salta och peppra ordentligt. Häll på grönkålsröran, strö över riven ost och valnötter. Grädda i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter. Låt vila en stund innan servering.

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Desiree

Jag tycker det låter spännande och gott med pajdeg utan deg även om jag tycker väldigt mycket om paj med pajdeg. Vi har precis ätit grönkålspaj till middag som jag gjorde häromdagen. Gjorde en stor vanlig paj men sedan gjorde jag också 12 små pajer. Det visade sig vara betydligt mer jobb med att fixa degen till alla dessa småpajer än vad jag hade förväntat mig. Tog längre tid men de blev ju fina. SKa ha dem till vårt julbord på julafton. Jag hoppas du får en fin och skön jul på alla sätt både med familjen och med många sköna lata dagar också.
Kram!

Svar: Hoppas att även ni får en riktigt fin jul, Desiree! Stor kram till dig!
Charlotta Ljungblad

2013-12-20 @ 21:13:27
Postat av: sofie mumsfillibaba

Funderat på att göra ett grönkålsinslag på julbordet. Pajdeg är ju rätt mättande när det är buffe och ganska onödigt.
Är inte ett dugg trött på julen. Har knappt trängts i stan, knappt ätit nån julmat så ser fram emot långledighet med nära och kära. En riktigt god jul önskar jag dig och Callen!

2013-12-20 @ 22:39:03
URL: http://www.mumsfillibaba.blogspot.com
Postat av: Amanda

Älskar grönkål så kanske borde testa denna :)

Svar: Kul! Gör det!
Charlotta Ljungblad

2013-12-21 @ 23:33:43
URL: http://mjuppismat.blogg.se/
Postat av: Malin's Diner

Tänk! Great minds think alike! Valnötter låter gott till, lite härligt crunchy. Kan lätt bli för mycket pajbotten, så kanske ska testa en utan-variant nån dag.

God Jul och hälsa mannen!
Kram Malin

Svar: Haha, precis! God jul till dig med! Han hälsar tillbaka!
Charlotta Ljungblad

2013-12-22 @ 23:53:10
URL: http://malinsdiner.blogspot.se
Postat av: Amy's piece of cake

Inte testat en sådan här paj, den låter mycket spännande. Däremot har jag gjort en grönkålsgratäng :) God Jul på er, kram!

2013-12-25 @ 12:37:50
URL: http://amyspieceofcake.blogspot.se/
Postat av: Emmy

SUPERGOD blev pajen! Jag kommer defenitivt göra den fler gånger.

Svar: HURRA!!!!
Charlotta Ljungblad

2013-12-25 @ 23:07:01
URL: http://remsansbistro.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0