Lite slumpmässigt men sant

Jag vet inte riktigt vad jag tycker om 2013. Omvälvande, kanske kan vara rätt ord? När man är trettioett slutar en del av livet och en annan tar vid. Några får barn, andra flyttar och vissa köper hus utanför stan. Ibland brukar jag och Calle skämtsamt säga att vi känner oss som de två sista på en fest som håller på att dö ut. Och så är det ju klart lite när man lever i gränslandet mellan två epoker livet.
 
Det är stort att köpa ny och större lägenhet, och det gjorde vi för snart ett halvår sedan. Första gången vi kom in i den fina, något renoveringsbehoviga lägenheten som numera är vårt hem tänkte jag att om jag får vakna varje dag och titta på det här stora havet av fiskbensparkett kommer det inte finnas några dåliga dagar. Och vi, som egentligen letade efter något helt annat, lyssnade på magkänslan och såg potential i en lägenhet som andra ratade. När jag är gammal och ser tillbaka på mitt liv kommer jag fortfarande vara mallig när jag tänker på hur Calle play-it-safe-Ljungblad fick något vilt i blicken när han ringde till mäklaren och deklarerade att VI VILL HA DEN. Det är stort.
 
Dear Bushwick.
 
Vi spenderade en del av sommaren i grytan mer känd som New York och jag åt min livs bästa måltid på Gwynnett St. Någon gång snart ska jag berätta för er om kvällen när vi tillsammans med Alexandra och Adam firade vår första bröllopsdag med drinkar, middag och vin som jag fortfarande drömmer om. Att en del av mitt hjärta finns kvar i Brooklyn har nog ingen frekvent läsare av den här bloggen missat men Alex är en av mina äldsta och bästa vänner och varje gång vi åker därifrån gör jag det med en klump i halsen och ett löfte om att vi alla ses snart igen. Och det gör vi ju alltid. 
 
 
Vissa dagar kommer jag ihåg lite extra mycket och bilden ovan är tagen på en av dem. Jag och Calles föräldrar satt ute en tidig vårdag på Orust och delade en flaska champagne och tittade på solnedgången. Jag hoppas det kommer fler sådana dagar för oss.
 
Gott nytt år till er alla. Världens största tack till alla er som tittar in här varje dag. Vet ni vad jag har planerat för oss till nästa år? Jag ska skriva lite mer. Lite mer personligt och lite mer funderingar. Och ni, ni kan bara fortsätta som ni brukar med kommentarer, mail och hejarop. Vi ses 2014!

Fusksurdegsbröd

Vi har precis ätit en lång brunch och jag är alldeles fyrkantig efter all mat jag stoppat i mig. Äggröra, fattiga riddare, bröd med jordnötssmör och jordgubbssylt, bloody mary (-s) och smutti. Jag. Är. Mätt. För första gången bakade jag det haussade fusksurdegsbrödet som jag tror att Helena var först med och det var väldigt, väldigt gott. 
 
 
Fusksurdegsbröd
3 baguetter

3 ärtstora bitar jäst
3 dl ljummet vatten
1,5 tsk salt
0,25 dl vetekli
380 g vetemjöl special

Lös jästen i vattnet, och rör ner övriga ingredienser så att du får en lös deg. Lägg över plastfolie och låt stå över natten. Nästa morgon - stjälp upp degen på ett väl mjölat bakbord. Vik degen en gång över sig själv, så att båda sidor blir mjölade. Dra ut degen till en rektangel, ca 15x25 cm. Dela i tre lika långa delar. Vrid degen till tre baguetter och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt vila medan du värmer ugnen till 275 grader. Innan du sätter in plåten i mitten av ugnen - spraya ugnen lite invändigt, både uppe och nere med lite vatten med hjälp av en blomspruta (för att få fin skorpa). Grädda bröden i 13-14 min, och låt sedan svalna på galler utan bakduk.

Brysselkålsgratäng

Julkänslan är slut, firandet är över och vi åker hem till Göteborg lite senare i eftermiddag. Efter en vecka borta från hemma ska det bli alldeles underbart att komma hem till lägenheten, min egen säng och lite rutiner igen. Vi har dessutom en helt oplanerad helg framför oss och jag ser fram emot att göra precis ingenting alls.
 
 
Förslag på vad ni kan göra med era julmatsrester har jag icke, men däremot sitter jag inne med ett recept på en riktigt fin brysselkålsgratäng som vi gjorde på landet för några dagar sedan. Kål, alltså. Något av det bästa som finns i matväg. Receptet har Bibbi klippt ut från en tidning, vilken är jag lite osäker på. 
 
Brysselkålsgratäng
4 portioner
 
500 g brysselkål, helst färsk
1 gul lök
1 dl hackad dill
2 dl vispgrädde
2 ekologiska ägg
2 dl riven cheddar
1 ekologisk citron, rivet skal
salt, nymald svartpeppar
 
Sätt ugnen på 200 grader. Ta bort det yttersta bladet från brysselkålen och dela på hälften. Strimla lök och varva i en smord ugnsfast form tillsammans med brysselkålen och dillen. Rör samman grädde och ägg, salta och peppra. Häll i ugnsformen. Toppa med riven ost och grädda i mitten av ugnen tills gratängen har fått en fin färg, det tar ungefär 15-20 minuter. Toppa med rivet citronskal precis innan servering. 

Fem från julafton

Igår morse hann vi med en stadig julgrötsfrukost tillsammans med Calles familj innan vi packade ihop oss och åkte mot Skåne. Jag åt (som alltid) min gröt med saftsås vilket, eh, förbryllade resten av sällskapet, som har mjölk till sin gröt. Mjölk? Helt främmande för mig. Hur gör ni?
 
 
Vi sladdade in hos mina föräldrar vid tre-tiden, lagom till glöggfikan. Mandelsmusslor, mjuk pepparkaka, lussebullar, pepparkakor och korintkakor tillsammans med glögg, lugn och Livet är Underbart. Bästa stunden på hela julafton, tycker jag.
 
 
Det här året blev det ett enkelt men ack så fint julbord som dukades upp. Alldeles lagom, för en gångs skull.
 
 
Isbjörnen fick en leksak som tre minuter senare var en skugga av sitt forna jag, sen däckade han (och vi andra) i soffan. Härligt. Alldeles perfekt julafton, om ni frågar mig. God fortsättning!

Enkel paj med saffran

Jag förstår mig inte alltid på det där med att ha saffran i mat, men så kom ju Linda med sin saffransdoftande paj till vår senaste MBT och jag började förstå storheten. Faktiskt. Förra veckan gjorde jag min egen variant och den fick väl godkänt av min ack så saffranstokiga partner in crime Malin som åt middag hos oss.
 
 
Imorgon är det julafton och vi åker från Svanesund till Skåne för att fira jul i några dagar tillsammans med min familj. Jag har hört ryktas om att det på juldagen åter igen är dags för TP-turnering, och det kan ju sluta ungefär hur som helst. Hoppas att ni alla får en riktigt fin jul!  
 
Enkel paj (utan deg) med saffran
4 portioner
 
6 skogschampinjoner
250 g romanticatomater
1 gul lök
200 g valnötter
4 ekologiska ägg
3 dl grädde
1 kuvert saffran
2 dl riven cheddarost
 
Smörj en pajform. Skiva champinjonerna och löken, halvera tomaterna. Lägg i pajformen och strö över grovhackade valnötter. Blanda ägg, grädde och saffran, smaka av med salt och peppar. Häll i pajformen och strö över (massor) med riven ost. Grädda i 225 grader i 10-15 minuter, låt sedan pajen svalna och sätta sig innan servering.

Senapsgriljerad rotselleri

Med två dagar kvar till julafton måste jag säga att vädret är något tveksamt. Stormvindar, regn från sidan och grått, grått, grått vart man än tittar. Inte exemplariskt julväder i min bok, om man säger så. Vi kom till landet i fredags kväll och idag ska Calle och hans svåger Johan göra revben. Eller rävben, som Calle trodde att det var tills han var typ 14 år. Ja, precis. Rävben. Han förstod inte alls hur man fick dem att sitta ihop och ligga sådär bredvid varandra som de gör, vilket jag tycker är lika roligt varje gång han berättar det.
 
 
Det här året har Calles mamma Bibbi gått all in när det kommer till vegetarisk julmat. Jag har blivit bortskämd med massor av godsaker, och imorgon när vi firar lillejulafton har jag fått en alldeles egen variant på julskinka - en senapsgriljerad rotselleri. Hurra! Receptet kommer från min nya favorit-mattidning Mer Smak.
 
Senapsgriljerad rotselleri
8 portioner
 
1,5 kg hel rotselleri
1 msk olivolja
0,5 tsk salt
 
2 msk dijonsenap
1 msk sirap
1 ägg
1 dl hackad bladpersilja
1 dl ströbröd
 
Sätt ugnen på 175 grader. Skär bort skalet och lägg rotsellerin i en ugnsform. Ringla över olivolja och salta. Baka i ugn tills den är mjuk rätt igenom, det borde ta ungefär 2 timmar eller så. Höj ugnstemperaturen till 225 grader. Blanda senap, sirap, ägg och finhackad persilja. Bred blandningen på rotsellerin, strö över ströbröd.Griljera i mitten av ugnen tills ytan är gyllene, det tar ca 10 minuter. 

Grönkålspaj med valnötter

Förra året spenderades julen i Brooklyn och vi firade med drinkar på St Regis, missad midnattsmässa och Karl Bertil Jonsson på engelska. I år blir det tillbaka till verkligheten igen. Några dagar hos Calles familj, några dagar med min familj och några dagar ensamma, helt utan planer hemma i Göteborg. Ska jag vara helt ärlig är jag redan trött på julen och allt vad den innebär men lugna dagar tackar jag inte nej till. Att kunna skrota omkring i pyjamas halva dagen utan några planer, att ligga på soffan och läsa en bok eller att titta på femton avsnitt av The Wire. Men, så vet jag att så fort jag sätter foten innanför dörren i Skåne, blir vält av trettiosju kilo Isbjörn och luktar julgran, grönkål och pepparkakor - då är det ganska fint med jul ändå. 
 
 
Till vårt julbord ska jag göra den här varianten på grönkålspaj utan pajdeg. Det är nämligen min senaste grej - paj utan pajdeg. Mest eftersom tillverkning och uttryckning av pajdeg toppar min tio-lista på tråkigast saker att göra i köket. Vilket borde göra den här icke-pajen till en... omelett? Äsch, det spelar ingen roll. Gott är det. 
 
Grönkåls-något med valnötter
4 portioner
 
300 g färsk grönkål
2 gula lökar, ganska stora
2 dl riven västerbottensost
salt, nymald svartpeppar
1 dl valnötter, grovhackade
3 ägg
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
 
Sätt ugnen på 200°. Riv bort grönkålsbladen från den grova stammen och riv bladen i mindre bitar. Koka i lättsaltat vatten i några minuter. Skala och finhacka löken, fräs tillsammans med grönkål i en stor stekpanna. Smaka av med salt och peppar. Lägg i en smord pajform. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk. Salta och peppra ordentligt. Häll på grönkålsröran, strö över riven ost och valnötter. Grädda i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter. Låt vila en stund innan servering.

Minnamuse

"Ni får välja en ingrediens var och så hittar jag på en amuse efter det" deklarerade Minna vågat i lördags morse innan vi for iväg för att handla till kvällens förnyårsfirande. Hon är djärv, den där Minnan, och när varukorgen fylldes med grönt äpple, pepparrot, philadelphiaost, julmust (!) och rödlök blev jag något tveksam (och lätt illamående).
 
 
Men, så sitter vi till bords och ut kommer Minna med den här fina skapelsen, serverad på sked och allt, och så var den så in-i-helskottas-god. Karamelliserad lök med pepparrotscrème och rivet äpple visade sig vara en riktig fullträff, och ack så fint serverad. Hatten av för dig, Minna!
 
Minnas magiska mix
Skiva rödlöken i tunna skivor och fräs i en stekpanna med lite olja. Häll i julmusten när löken mjuknat, kanske 1 dl eller så. Koka på hög värme, rör runt lite då och då och häll på lite socker om du känner för det. Blanda philadelphiaost med pepparrot, salta och peppra. Montera det hela på en sked modell större och toppa med en klutt rivet äpple.

Vichyssoise

Jag har gått från halsont, feber och tillfrisknande på mindre än ett dygn. Kan det vara världsrekord i kortast förkylning någonsin? Tror det är personbästa, i alla fall. Men hörni, innan vi börjar diskutera det här med vad vi åt på förnyårsafton vill jag säga TACK till alla er som bidrog med en slant till vår insamling för Musikhjälpen. Hurra för er!
 
 
Så, maten då? Jag var en av de tre som serverade förrätts-amuse, och mitt bidrag var världshistoriens enklaste variant av vichyssoise, en potatis- och löksoppa som är fantastiskt god i all sin enkelhet. Inspirationen kommer från Mathias Dahlgrens fantastiska kokbok Bon Lloc.
 
Vichyssoise
6 amuse-portioner (små, med andra ord)
 
150 g skalad potatis
50 g purjolök (den vita delen)
2 dl grädde
1 tärning ekologisk grönsaksbuljong
1 dl mjölk
salt, nymald vitpeppar
finhackad gräslök till garnering
 
Skala potatisen och skiva den och purjolöken tunt. Lägg i kastrull, fyll på med grädde och mjölk och smula i en buljongtärning. Koka tills allt är mjukt. Mixa med mixerstav och sila för att få den riktigt slät. Salta och peppra. Låt svalna. Späd med mjölk om soppan tjockar i kylen. Garnera med finhackad gräslök precis innan servering.

Rotfruktsgratäng

Att säga att jag är pigg är en överdrift. För-nyårsfirande tar på krafterna men ack så trevligt vi hade det igår! Mycket skratt, lite tårar och ett hejdundrande tolvslag med tomtebloss, Ring klocka ring och högtidligt in-skålande av det nya året. Vi åt som vanligt otroligt mycket god mat (recept kommer!) och amuserna var alldeles ljuvliga.
 
 
Men, på varmrättsfronten intet nytt. Konceptet potatis, sås, rödbetsbiffar och/eller köttbit tillämpades även i år och ack så gott det blev. Jag höftade ihop en rotfruktsgratäng i små portionsformar som blev riktigt god - perfekt att förbereda, dessutom.
 
 
Rotfruktsgratäng
6 portionsformar
 
1 morot
1 bit rotselleri
2 palsternackor
4 potatisar
2 dl grädde, kanske lite mer
2 dl mjölk
västerbottensost, riven
salt & nymald svartpeppar
 
Sätt ugnen på 225°. Skala och skiva rotfrukterna i tunna skivor. Lägg allt i en kastrull och fyll på med mjölk och grädde så att allt är täckt. Koka på låg värme tills rotfrukterna är mjuka, det borde ta ungefär 20 minuter. Smaka av med salt och peppar. Smöra formarna, fördela rotfrukterna och strö över riven ost. Grädda i ca 15-20 minuter tills gratängerna har satt sig. Ta ut och låt vila lite innan servering.

För-nyår!

Idag är dagen innan för-nyår och jag och Calle kom ner till Skåne för några timmar sedan. Upplägget inför morgondagen ser ut som sig bör: bastubad, för-champagne, tre förrätts-amuser, varmrätt och tre dessert-amuser. Där emellan blir det såklart vin, På Året och Grevinnan och Betjänten. Jag älskar för-nyår.
 
 
Jag gör i år en av de tre förrätts-amuserna och den står förberedd och klar i kylen. Återkommer såklart med bild och recept. Calle gör en dessert-amuse och jag kan berätta att det kommer bli, eh, spektakulärt. Trevlig helg till er alla! Och gott nytt för-år, såklart!

Knäck

När Calles mormor levde bakade vi alltid pepparkakor tillsammans med henne. Hon vaktade spisen, Calle kavlade deg och jag tryckte ut grisar för glatta livet. Those were the days. Nu är det bara jag och Calle kvar, och ikväll är det dags. Degen står i kylen (recept hittar ni här) och jag ska alldeles strax leta fram pepparkaksformarna som vi fick ärva efter henne. 
 
 
Vi har hunnit med att göra en hel del annat i julbaksväg - När Malin var här senaste bakade vi julgodis ungefär hela dagen (och åt så mycket deg att vi hamnade i någon sorts matkoma innan maten) och en av sakerna Malin gjorde var saffransknäck. Jag hade tänkt att det skulle bli sådär guldigt gula (som allt annat som innehåller saffran) men icke...
 
Saffransknäck
massvis
 
2 dl ljus sirap
2 dl socker
2 dl grädde
1 pkt saffran
 
Mortla saffran med lite socker, blanda med resten av ingredienserna i en kastrull. Koka upp, rör om och sänk värmen lite när det börjar koka. Knäcken ska bli ungefär 125 grader, häll sedan upp i ett tomt gräddpaket (eller mjölkpaket eller något annat med hällpip) och häll upp i knäckformar. Låt svalna och förvara i lufttät burk.  

Rödkålssallad

Granen är klädd, ljusen är tända och det är tre dagar kvar till Lucia. December gå fort. Jag har två lediga dagar framför mig och det innebär pepparkaksbak, Depeche Mode i Scandinavium (så pepp!) och för-nyårsförberedelser. Vår gran är alldeles ljuvlig, för övrigt - luktar som en hel barrskog och är numera dessutom klädd med de få (men ack så fina) julgransdekorationer vi har. 
 
 
Kring jul (och alla andra månader på året...) äter jag massor med kål. Billigt, gott och nyttigt, och den här salladen med fikon och pistagenötter går på ett kick att slänga ihop! Receptet hittade jag i senaste numret av Mer Smak. Och hörni, kommer ni ihåg vad vi pratade om igår? Har ni ännu inte skänkt en slant till vår insamling Från blogg till bössa som vi gör för Musikhjälpen kan ni göra det här. Tack snälla ni! (Och ett extra stort tack till Manne som har gjort vår fina logga, såklart.)
 
Rödkålssallad med fikon och pistagenötter
4 bufféportioner
 
400 g rödkål
1 msk olivolja
2 msk agavesirap
2 msk vitvinsvinäger
3 kryddnejlikor
1 kanelstång
1,5 dl pistagenötter
salt, nymald svartpeppar
2 färska fikon
 
Strimla kålen tunt, fräs i någon minut tillsammans med honung, vinäger och kryddor. Lägg på ett fat, häll över nötterna (som kan hackas grovt om man vill). Smaka av med salt och peppar, toppa med fikon.

Julgran och kokostoppar

Ni vet den där granen jag önskade mig? Den var vi och inhandlade för ett litet tag sedan hos en mycket vänlig man (skåning, såklart...) som hade en hel granskog vid hörnet av Södra vägen/Engelsbrektsgatan. Nu står den på plats i vår lägenhet, grön och grann, och doftar sådär julgranigt gott. Hurra! Det är väldens finaste gran, såklart - precis sådär spinkig och lång som jag önskat.
 
 
Det var Karin som för ett litet tag sedan skrev om de här kokostopparna med saffran och i fredags gjorde min variant med agavesirap och utan chokladdopp. Alldeles ljuvliga!
 
Kokostoppar med saffran
ungefär 12 st
 
200 gram kokosflingor
50 g smör
1 paket saffran
1 dl agavesirap
2 ekologiska ägg
en gnutta salt
 
Smält smöret, häll i saffran och rör runt ordentligt. Blanda med alla de andra ingredienserna. Sätt ugnen på 175 grader och låt smeten vila i en kvart. Forma små toppar med händerna och ställ på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter, ställ sedan på en tallrik och låt kokostopparna svalna i kylen.

Apelsinhommous

Såhär i juletid (och förkylningstid, som ni vet...) är det inte så dumt att trycka i extra vitaminer i sånt där som man äter ganska ofta. Som hommous, till exempel - min standardlunch när fantasin tryter. Ibland gör jag den precis som vanligt, ibland gör jag med en massa citron och ibland gör jag som idag och mixar i apelsinskal och apelsinjuice. 
 
 
Apelsinhommous
1 portion + lite att spara till senare
 
1 burk ekologiska kikärter
1 msk olivolja
2 msk tahini
1 stor klyfta vitlök
1 ekologisk citron, skal och saft
2 små ekologiska apelsiner, skal och nästan all saft
ev vatten att späda ut med
chilipulver
paprikapulver
 
Blanda allt i en blender (alt blanda i en skål och mixa med stavmixer). Låt stå kallt en liten stund innan servering, häll på en skvätt olivolja och pudra över lite paprikapulver precis innan du ska äta.
 
 
Som vanligt vid den här tiden på året tänder jag ljus (massor och varje dag) och lyssnar så mycket på julmusik att Calle Grinchen Ljungblad blir tokig varenda gång Ella Fitzgeralds variant av Jingle Bells sätter igång. Och just det, vet ni? I år ska vi ha en gran! En såndär spinkig variant, och gärna en lite sned för jag är en sådan som tycker synd om alla julgranar som ingen vill ha bara för att de inte är helt perfekta. Återkommer med bildbevis så fort vår lille kompis har kommit innan för dörren. Trevlig helg!

Vegetarisk julmat

Jag läste i en mattidning för några dagar sedan att "det kan vara svårt att hitta vegetariska rätter som passar på ett julbord". Say what? Den som skrev det har uppenbarligen väldigt dålig fantasi. Synd då att hon inte var med på vår senaste matbloggsträff med tema "julbord med knorr" för oj, vad mycket gott som dukades upp! Har du närt en vegetarian vid din barm och vet icke vad du ska bjuda på i jul? Misströsta ej!
 
 
Rebecka hade med sig en enkel och ack så ljuvlig sallad - kokta rödbetor på en bädd av spenat. Smula över fetaost och valnötter så är saken biff! Enkelt att förbereda, dessutom.
 
 
Åsa hade med sig en alldeles ljuvlig grönkålssallad toppad med apelsin och granatäpple. För att göra den lite matigare hade hon i quinoa, och grönkålen masserade hon med kryddblandning (kryddpeppar, bland annat) och olja. Stay tuned på hennes blogg för recept.
 
'
 
Linda och Karin hade tagit med sig paj, den ena med grönsaker och saffransstanning (så gott!) och den andra med svamp och grönkål. Alldeles ljuvliga båda två!
 
 
Förutom alla godsaker som serverades på vårt vegetariska julbord finns det ju den här finfina grönkålspatén som var med vid förra årets jul-matbloggsträff...
 
 
...eller den här salladen med rödkål som är går på ett kick att slänga ihop. Kolla in receptet här. Andra förslag? Titta in hos Ann-Louise, hon brukar sitta inne på mängder med bra tips! Och sitter du själv inne på ett bra tips - släng iväg en kommentar, tack! 

Vinglögg

 
GP:s dunderglögg i all ära men för er som inte har tid/ork/vilja att vänta en månad (minst) på att den ska bli klar kan jag varmt rekommendera den här varianten som vi har gjort det här året. Jag gillar hela grejen med att ha dunderglöggen som bubblar, doftar och sprider allmän julstämning i köket men, ärligt - den här glöggen är snäppet vassare! Originalreceptet hittar du här, men vi gjorde några ytterst små ändringar.
 
Vår variant av Kerstin Wiklunds glögg
recept från GP
 
2 g kardemummakärnor
10 g kanel
20 kryddnejlikor
1 bit ingefära
0,5 bit pomeransskal
10 cl renat
1 flaska rött vin
1,5 dl socker
2 tsk ekologiskt vaniljpulver
 
Krossa kardemummakärnorna och bryt sönder kanelen. Lägg i en väl rengjord glasburk tillsammans med kryddnejlokor, ingefära och pomeransskal. Häll över renat. Låt stå över natten så att kryddorna dras ut ordentligt. Sila bort kryddorna genom ett melittafilter. Häll rödvin i en kastrull, tillsätt strösocker och vaniljpulvret. Sjud utan att koka. Tillsätt spritextraktet och blanda ordentligt. Färdig att dricka.

Buckeyes

 
Jag ligger hemma med allsköns förkylningssymptom - just nu feber som liksom aldrig vill försvinna. Mat smakar papper, alvedon smakar gott (bara där förstår ni hur allvarligt det är...) och det enda som egentligen fungerar att äta är julgodis. Tur då att vi gjorde en sats buckeyes förra veckan. Receptet på de här små kompisarna kommer traditionellt från Ohio men jag hittade dem i en modifierad version hos Ann-Louise.
 
Skinny buckeyes
(Skinny buckeyes)
massor...
 
2 dl kokta kikärter, avsköljda
1,5 dl (osaltat) jordnötssmör
0,5 dl honung
0,5 tsk vaniljpulver
en gnutta salt
70 g mörk choklad, minst 70%
1 tsk kokosolja
tandpetare
 
Mixa kikärterna i en blender tills de blir ett grovt pulver. Tillsätt jordnötssmör, honung, salt och vaniljpulver och mixa tills allt är blandat. Häll i en skål och ställ i kylen så smeten stelnar lite, kanske en kvart eller så. Rulla bollar, lägg i en form och ställ in i kylen igen. Smält under tiden chokladen och kokosoljan. Sätt en tandpetare i varje boll, doppa (delvis) i chokladen. Förvara i kylen några minuter innan servering. Går utmärkt att frysa in om man (mot förmodan) inte äter upp alla direkt.

December börjar

 
Jag gillar inte tomtar, men jag gillar den här. Den har jag fått av min mamma för länge, länge sedan och den har följt med i flyttar och tappat skon på köpet. Annars? Det är första advent och firar förkyld. Men, julträdet är på plats (ja, jag är 31 och får ett julträd med paket av min mamma. Frågor på det?) och jag har köpt ilexkvistar till förbannelse. Allt är precis som det ska vara, med andra ord.

RSS 2.0