Renoveringstankar

Nyslipat golv i vårt nuvarande kök.
 
Om en månad (!) flyttar vi in i vår nya lägenhet och innan dess ska vi slipa golvet och sätta in ett helt nytt kök i den nya lägenheten. Renad drömmen för oss som är matintresserade deluxe kan man tycka, men just nu känns det mest rörigt.  Ska vi ha ett kök från IKEA eller någon annan producent, ska vi ha side-by-side-kylskåp, vart kan vi ha en liten matplats i köket, vilket kakel, paneler, skåp, vitvaror, hur höga skåp ska man ha när man har 3,20 i takhöjd, hur gör man för att inte bli tokig? Det är sådant jag funderar på just nu. 
 
Har ni några tips? Behöver man en vinkyl? Är det praktiskt med vitt kakel? Har någon av er barbord istället för köksbord? Fungerar det om man har ett stort matbord i vardagsrummet? Vi vill ha tips, på typ allt. Vad har ni som fungerar, vad ångrar ni, vad är det bästa ni vet med ert kök? Berätta! 

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Edith

Inte för att jag någonsin byggt kök själv, men jag har tittat på många gånger. Jag tror på att tänka helhet och hålla sig till en stil. Är det köket i "gamla" lägenheten som ska göras om? I så fall tror jag på något mainstream men som passar lägenhetens övriga karaktär. Använd några personliga detaljer (som ex. annorlunda knoppar på skåpen som nästa ägare enkelt kan byta om det inte gillas). Kör en stil och håll den. Kanske går det att plocka upp något annat material som redan finns i lägenheten? Surfa runt lite, typ: http://www.skonahem.com/inspiration/Kok-Kok/Manga-mojligheter-med-Ikeas-nya-kok och hämta idéer. :-) Återigen - grattis!

2013-04-17 @ 11:25:55
URL: http://tantedith.blogspot.com
Postat av: Edith

Jo - en sak till! Tänk på hur materialen ni väljer åldras. Björk blir rätt gult med tiden, så om man inte gillar gult kanske man ska välja något annat. En del material blir ju snyggare ju mer de slits, även fast de kan behålla sin funktion.

Svar: Du är så vis du, Edith! Tack för alla tips! KRAM O PUSS!
Charlotta Ljungblad

2013-04-17 @ 11:29:14
URL: http://tantedith.blogspot.com
Postat av: Pernilla

vilket lyxproblem, det vill jag också ha :) jag säger bara: schackrutigt golv. eller nej. för om ni har schackrutigt golv kommer jag att flytta in i erat kök, och det kanske blir lite jobbigt för er...

vi har ju en liten bardisk på sidan av köket, men det används mest som avlastningsplats faktiskt. fast det kanske skulle användas mer om inte köksbordet stod precis bredvid förstås, så om ni ska ha matsalsbord i vardagsrummet så är det nog praktiskt!

Svar: Jag ÄLSKAR schackrutigt golv. ÄLSKAR. Men just nu ligger där en fiskbensparkett i ek som är original och det har jag inte hjärta till att slänga ut! WOOPWOOP!
Charlotta Ljungblad

2013-04-17 @ 12:29:41
URL: http://chibichibimoon.blogg.se
Postat av: Lotta i Två Små Kök

Grattis! Och vad snabbt ni ska flytta in också! Nuvarande köket ser finfint ut - är det inför försäljning som ni fixar i "gamla" lägenheten?

Vi fixade ju nytt kök i höstas. Rev en vägg mellan litet matrum och själva arbetsköket så att det blev ett stort kök med plats för matbord. Svårt att ge tips utan att veta formen på köket men om ni har plats så är ett u-format kök som vi har suveränt. Massor av arbets- och avställningsyta. Och så kan man om man vill ställa en cool liten ö, mobil eller inte, i U:et så att säga.

Vi velade länge innan vi valde köksbänk. Det blev kvarts (silestone) som är grymt snyggt, extremt lättskött och väldigt fläcktåligt.

Köksstommar och luckor från IKEA, enkelt vitt. Deras kvalitet är så pass bra i dag tycker vi att det inte är värt att lägga sjuka summor pengar på andra köksleverantörers modeller. Dessutom är det lätt att byta ut luckor om man vill.

Men kök kan vi ju prata mer om när vi ses! Jag har planerat och satt upp några stycken och det senaste är väldigt färskt i minnet. För övrigt det kök jag är mest nöjd av de jag har haft.

Lycka till!

Svar: Nej, vi ska alltså fixa det nya köket! I den gamla (som vi bor i nu alltså) har vi ett platsbyggt kök som är original från 1929, det hoppas jag får sitta kvar även när nästa ägare flyttar! Är ni nöjda med IKEA? Vi har varit där och tittat, och ska även en runda till HTH för att kolla in utbudet.KRAM!
Charlotta Ljungblad

2013-04-17 @ 18:06:15
URL: http://www.lottakruse.blogspot.se
Postat av: Hanna

Oj, så snabbt allt ska bli klart... jag hade också varit lite stressad, även om det är ett angenämt problem.

Kanske inte så mycket mitt område med tanke på att jag inte ens äger en bostad, men vinkyl är guld värt! Hade en i min förra lägenhet, under arbetsbänken och det kan verkligen rekommenderas.

I övrigt så tänk lite praktiskt på hur lättstädat och så det kommer att bli. Och vitt kakel funkar fint, det har mina föräldrar. Kakel i sig är lätt att torka av, isf fogarna som samlar smuts, men inte om man håller rent.

Lycka till! Kram

Svar: Kul att du gillade vinkylen! Hittar vi en billig som får plats under bänken slår vi till!
Charlotta Ljungblad

2013-04-17 @ 18:15:56
URL: http://matarkivet.wordpress.com
Postat av: Tess S

Vart flyttar ni?
Kram // Tess.

Svar: Vi flyttar till Södra Vägen, längst ner mot trädgårdsföreningen med utsikt över Heden!
Charlotta Ljungblad

2013-04-17 @ 18:16:32
URL: http://stilistla.se
Postat av: Kim

Oj, här kan jag inte komma med många tips tyvärr. Men önskar er lycka till och säger bara Stressa inte fram beslut!

Svar: Även det ett väldigt bra råd! No stress.
Charlotta Ljungblad

2013-04-17 @ 19:16:23
URL: http://tantrussinsbak.blogspot.com
Postat av: Delikatesses

Herregud vilket angenämt problem! Några saker som stört odds vårt nya kök var att det bara fanns underskåp, vi har minuter till draglådor vilket är heavenly. Man slipper gräva långt in i skåpen:/
Ugnen sitter i brösthöjd vilket är superskönt. Skulle aldrig byta bort granitskivan vi har idag, tål värme, lätt att rengöra och supersnyggt. Vinkylen är guld värd, älskar den!!!
Undvik klickskåp, är redan supertrött på det även om det ser cleant ut! Lycka till!!! KRAM

Svar: Oh, intressant - vi har nämligen funderat på just klickskåp. Får maila dig och höra mer! Kram!
Charlotta Ljungblad

2013-04-17 @ 19:40:00
URL: http://www.delikatesses.se
Postat av: Mårtenssons kök

Låter som ett synnerligen kärt bekymmer! Inte för vi har någon större erfarenhet, men mycket och många avställningsytor och arbetsytor säger väl nästan sej själv att man vill ha. Sådana där riktigt djupa lådor till grytor och stekjärn istället för skåp hade vi också velat ha, plus allt annat bra som avlastar och gör jobbet lättare.

Svar: Precis - arbetsytor, för det har vi INTE speciellt mycket nu. Och ja, lådor. vilken dröm!
Charlotta Ljungblad

2013-04-17 @ 20:03:35
URL: http://martenssonskok.blogspot.se
Postat av: josefine

Om jag hade gjort om vårt kök (igen) så hade jag valt större kyl, försökt få till mer sammanhängande arbetsyta (vår köksbänk bryts upp av spis och vask så att det bara blir små pluttar här och var). Det vita kaklet funkar jättebra tycker jag! Det blir ändå mest fläckar vid just spis och vask och där är det ju bara att spraya och torka av direkt när man är klar så går det bort enkelt. Önskar även att jag hade haft en annan sambo (nä skoja bara) som hade gått med på rolig färg i forgarna alt. svart för restaurangkökskänsla.

Svar: Mycket bra input gällande bänkskivan, för det har även vi funderat på. Hur har ni gjort med kyl och frys? Vi fundera just nu på om vi egentligen behöver en stor frys, har ni det? Ja, precis sådant kakel vill jag ha! Vitt med svart fog, helt klart. Enkelt och fint!
Charlotta Ljungblad

2013-04-17 @ 21:25:04
URL: http://djungeltrumman.se/tuffastavalla
Postat av: Emmy

Mitt bästa tips är att inte alls lyssna på andra utan vänd och vrid på era egna önskningar så blir det bäst. Vi är så glada att vi gjorde det. Att vi genomförde det vi kände för trots att alla sa flera gånger "nej så kan ni inte göra/ha det". Och tänk det blev så bäst - för oss. Spana in inredningstidningar och sidor på nätet för inspiration så komnmer det så småningom hur just ni ska ha det.
Ses snart! Kramar!

Svar: Det kan nog vara det bästa tipset, ever. Precis det konstaterade vi igår! Det är lätt att man snöar in på vad alla andra säger, men i slutändan är det ju faktiskt vi som ska bo i köket. KRAM!
Charlotta Ljungblad

2013-04-18 @ 04:05:17
URL: http://remsansbistro.se
Postat av: josefine

Vi har en ganska liten frys och ett lite större kylskåp ovanpå. Kylen är klart största problemet. Frysen hade definitivt kunnat vara större men det märker vi inte av lika mycket så där från dag till dag. Kylskåpet däremot... kan stå och bli rasande när jag inte får in/ut saker ur den utan att hälften rasar ut.

Åh! Då kommer ni få fint med det vita + svarta!

Fattar stressen med att planera i alla fall. Man vill ju att det ska bli perfekt! Helt otroligt många beslut att ta. Vi köpte från Ikea men hade sådan jäkla tur att vi där fick en fd snickare med enormt inredningsintresse för att rita upp olika förslag och han hittade massa lösningar till vårt lilla kök som vi öh inte tänkte på.

Lycka till! Kommer bli grymt. Och grattis till flytt. Längtar till att vi också är där och kan släppa den här jakten...

Svar: Ja, vi har också ganska fullt i vår kyl nu så det viktigaste nu är helt klart att få en större sådan. Vi använder inte frysen speciellt mycket i nuläget men man kanske gör det när man har kids...? Eller?
Vilken dröm att hitta någon sådan på IKEA! Var det jobbigt när ni skulle sätta ihop det eller hade ni hantverkare som liksom fattade grejen från början? Jag är rädd att vi beställer ett kök och sedan fattar hantverkarna noll för att vi har gjort en massa konstiga lösningar...

Hur går det med er lägenhetsjakt? Vi har snackat om att flytta ett tag, och även om vi älskar vår lägenhet är det ju svårt när man väl planterat tanken med att ha en större lägenhet. Ja, du vet.
Charlotta Ljungblad

2013-04-18 @ 11:24:39
URL: http://djungeltrumman.se/tuffastavalla
Postat av: Nina

Åh, kul men jobbigt! Min man skulle nog kunna hålla hov i timmar om det här. Han går igång på köksrenovering, haha. Vi höll på att älta vårt nya kök i ungefär 11 månader medan resten av huset renoverades! Vi letade järnet efter de perfekta köksluckorna och slutade till sist med en av de billigare ikea-varianterna eftersom det var närmast det vi ville ha. Dock är jag sjukt nöjd med detta eftersom vi då fick pengar över till fin retro kyl och frys, fint rutigt golv och en snygg diskbänk typ. Alla de där detaljerna som gör själva känslan i köket. Vi är väldigt nöjda med att det var det vi lade pengar på.

Vi har tyvärr ingen matplats i köket men ett stort bord i vardagsrummet (köket är ju lite öppet mot det så det blir nästan som i köket) och det funkar jättebra.

Och det här med att ha utdragslådor i stället för skåp är typ hur bra som helst. Så lättöverskådligt och praktiskt! Och hallå, 3,20 i takhöjd, vilken dröm! Lycka till. Kram

Svar: Ja, det är ju det där vi ältar just nu - IKEA eller annat. Tyvärr ska ju IKEAs hela köksidé ersättas med en ny, så om vi köper ett IKEA-kök nu kommer vi inte kunna att komplettera köket med något alls efter 2015. Jag har hittat ett som jag vill ha från HTH, men frågan är hur dyrt det blir. Gaah, dessa val!
Charlotta Ljungblad

2013-04-18 @ 23:48:04
URL: http://denvassastekniven.se
Postat av: Fröken Dill

Ordentligt med avställningsytor. Kolla måttrekommendationer och följ dem. Sverige är expert på funktionsplanering av kök och ett praktiskt kök är superviktigt i längden. Om ni ska köpa en induktionsspis kolla ljudnivån. Jag köpte en billig på IKEA och den knäpper på det mest irriterande sätt. Själv är jag ett stort fan av hela rostfria diskbänkar. Praktiskt och snyggt. Golv i kök är ett knepigt kapitel. Hur mycket man än hatar plastgolv så är de ändå det mest praktiska. Det finns sådana som är PVC-fria om man vill tänka på miljön. Säkert finns det miljoner andra råd också, men dessa var de jag kom på nu.
Hälsning från fröken Dill

Svar: Avställningsytor, check! Ljudnivå, check! Golv - det ligger just nu ett original-ek-fiskbensparkett i köket. Inte det mest praktiska, men det får ligga kvar. Tack för tipsen!
Charlotta Ljungblad

2013-04-20 @ 09:44:12
URL: http://www.frkdill.blogspot.com
Postat av: Sofia

Gaaaaaah inte lätt när man ska planera kök och ni verkar ju ha lite brådis också! Vi byggde ju kök för snart 2 år sedan (helt själva) och är supernöjda med vår kvik/ikea-kombination. Älskar våra lådor. Älskar vår induktionshäll från Siemens. Älskar vårt kakel. Satsa på stor kyl och frys tycker jag. Golv är jättesvårt, vi borde byta ut vårt snart...

Bilder:

http://1.bp.blogspot.com/-LM9o3jIOkeY/TwDOcEhXI8I/AAAAAAAAGZI/tN1rK4uv6vg/s1600/Jul+och+Ny%25C3%25A5r+2011+057.jpg

http://4.bp.blogspot.com/-NLToySVD18Y/TwDOfgImIDI/AAAAAAAAGZY/_KAOVSe9pqQ/s1600/Jul+och+Ny%25C3%25A5r+2011+060.jpg

Varmt välkomna på fika om/när ni vill prata av er om köksrenovering :-)

Svar: Men precis, det underlättar inte direkt att köket borde beställas typ... igår. Calle hittade en induktionshäll från Siemens så det kommer det nog bli hos oss också! Stor kyl och frys - check på den. Vad har ni för kakel? Jag funderar på vitt med mörk fog, känns lättskött och så är det ju himla snyggt!
Charlotta Ljungblad

2013-04-21 @ 11:04:36
Postat av: Victoria

Grattis till lägenhetsköpet!!

Har tyvärr inga bra tips att ge om köksrenovering annat än att tänka på att ha bra arbetsytor. Finns inget mer frustrerande när man inte får plats att laga mat. Lycka till med allt och det ska bli kul att följa =)

Svar: Tack! Känns något stressigt just nu (jobb/flytt/köksplanering/livet däremellan) men det ska nog bli bra när det blir lite mer strukturerat... :=)
Charlotta Ljungblad

2013-04-21 @ 18:13:26
URL: http://victoriabrikho.se
Postat av: Malin´s Diner

Katten så spännande! Jag är fortfarande ganska så nöjd med vårt kök. det enda jag skulle vilja ändra är att ha en hel kyl och frys, har nu delad. Vi har en i källaren också, men "jobbigt" att springa... Vi har kakel runt fönstret, i salninen, vilket jag gillar. Alltså inga gardiner. Vi har en barbänk som man kan fäll upp och ner. Använder den vid bakning och bufféanrättningar.

Kram kram

Svar: Ja, vi kommer nog trots allt satsa på att ha en hel kyl och en hel frys. Känns dumt att inte ta det när man ändå renoverar! Tack för tipsen! Kram!
Charlotta Ljungblad

2013-04-23 @ 12:10:46
URL: http://malinsdiner.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0