En varm macka

 
Alltså, ärligt talat. Varma mackor, denna 80-talsklassiker. Hur gott är inte det? Och vem har inte under sin uppväxt fått det här till fredagsmyset framför 24 karat, Det kommer mera och allt vad det nu hette back in the days? Igår gick våra matdiskussioner från "vi gör något fin-fint ikväll, något riktigt avancerat" till "äh, what the hell - vi gör varma mackor..." Till det drack vi ett fint Pinot Noir-vin som vi sparat ett bra tag, och inte nog med det - vi tittade på Lejonkungen. Calle blev tårögd några minuter in i filmen och jag ville bryta ut i spontantdans till Hakuna Matata.
 
Hur som helst, varma mackor var det vi skulle prata om. Vad har ni på era? Gör ni i järn, i ugn eller stekpanna? Den här gången gjorde vi i ugnen och jag körde klassikern senap, ost (stark), ananas (krossad), tomat och massor med oregano på min. Calle, finsmakaren, körde dijonsenap (starkast), lök (finhackad), tomat, ost, oregano och någon läskig skinka med 200 e-nummer i.
 
Underskattat, säger jag bara, men inget för de coolaste matbloggarna i kvarteret - passar mig utmärkt, med andra ord. Nu ska jag njuta av sista dagen på påskledigheten, vi hörs i veckan!

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: karin - trattoria

herregud vad gott! Jag suktar fortfarande efter sofies svampstuvning på mackorna, så jäkla, jäkla gott! Men hallå 24 karat! Du tog mig en sisådär 20 år tillbaka i tiden. Haralds mörklila kavajer och gb's krossad chokladglass. Det är bara att konstatera att det inte alltid var bättre förr... Kram!

2013-04-01 @ 09:51:01
URL: http://trattoria.nu
Postat av: Lotta i Två små kök

Ja, tack. Varma mackor går alltid hem. Snabbt att fixa och jäkligt gott. Mättande. Och lätt att låta var och en fixa just sin variant. Finns inga fel liksom... Vi var på G att göra varma mackor också igår kväll men det blev surdegsbaguetter med kyckling, bacon, avokado, tomat, lök och sallad istället. Inte dumt det heller, om man äter kött alltså...

Vi brukar göra i ugn eller dubbla i våffeljärnet. Fyllningen påminner om Calles. Sladdrig rökt skinka, dijonsenap, gul lök, tomater och så någon god ost.

Snart dags för varma mackor för oss också. Igen.

Ha en skön annandag!

Kram Lotta

2013-04-01 @ 10:11:46
URL: http://www.lottakruse.blogspot.se
Postat av: Elin

Oj det äter vi alldeles för sällan! Och de ska ju helst vara som "då", typ Prästost, tomatskiva, torkad oregano och en skinkskiva. Inga "nymodigheter" typ... bra vinkombo där :)

Numera gör vi mest french bread varianten; http://www.ragazze.se/2012/03/30/lat-fredagsmiddag-french-bread-pizza/

Svar: Men precis, nymodigheter göra sig icke besvär när det gäller varma mackor! :=)
Charlotta Ljungblad

2013-04-01 @ 10:22:49
URL: http://www.ragazze.se
Postat av: Katarina

Varma smörgåsar är så barndom för mig. Gott och är det fortfarande idag. Jag brukar göra dem både i ugn och i en toaster. Fyllningen varierar jag efter smak. Mums :)

Svar: Jag gör också i toaster för det mesta, ibland i ugn och ibland steker jag - allt beroende på vad jag har på :=)
Charlotta Ljungblad

2013-04-01 @ 11:30:32
URL: http://hovkonditorn.blogspot.com
Postat av: Desiree

Ja visst är det gott i all sin enkelhet. Brukar göra i ugnen. Skinka, dijonsenap, skivad tomat och ost är en riktig klassiker. Ibland gör jag varma mackor till soppa, tycker att det passar bra ihop.

Svar: Håller med, det är verkligen perfekt till soppa!
Charlotta Ljungblad

2013-04-01 @ 20:01:26
URL: http://livingitsweet.blogspot.com
Postat av: Nina

Måste erkänna att de där diskussionerna hamnar vi i ett par gånger i månaden här hemma. Jag gillar att göra mackorna i våffeljärn så de blir så där ordentligt platta och knapriga. Och ibland med banan och curry på, lite beroende på vad man känner för i stunden.

Svar: Banan och curry?! Awesome!
Charlotta Ljungblad

2013-04-01 @ 20:17:54
URL: http://denvassastekniven.se
Postat av: Kim

Jag misstänkter en revival av varma mackor i matbloggsvärlden (den o-pretto, och bästa, då alltså)! Tror man kan tacka Sofie för det? :)
Jag jag var liten körde vi mackorna i våffeljärnet!

Svar: Ja, helt klart! Hurra för Sofie!
Charlotta Ljungblad

2013-04-01 @ 20:30:53
URL: http://tantrussinsbak.blogspot.com
Postat av: Sara på Vardag.nu

Oh yes, varma mackor!!! Brie, mango chutney och banan är min favvo. Tonfisk, läskig smörgåspickles och massor av dill är också mumma. Men klassikern med ananas och oregano är ju aldrig fel heller!

Svar: Brie, mango chutney och banan?! DET var helt klart en oväntad kombination! Och så konstig att jag MÅSTE prova! :=)
Charlotta Ljungblad

2013-04-02 @ 09:29:58
URL: http://vardag.nu
Postat av: Moma

Vi gör oftast våra varma mackor i våffeljärnet, sonens favorit!

Svar: Jag har ett smörgåsjärn som jag brukar göra i också, godast är när osten smälter ut lite och blir sådär knaprig, mmmm!
Charlotta Ljungblad

2013-04-02 @ 11:10:28
URL: http://momaskitchen.se
Postat av: Emmy

Varma mackor är alltid inne! Väl? :-O Jag gillar dem allra bäst som toast i pappas gamla smörgåsjärn som läggs direkt på spisplattan. I brist på ett eget (för det nya moderna är inge bra) gör vi dem i våffeljärnet eller på vanligt vis i ugnen. Vad som hamnar på varierar från gång till gång. Bortsett från kopiösa mängder ost... :-)

Svar: Haha, oh yes! I vår familj har det varit inne sedan 1982, typ :=D Våffeljärn alltså, smart!
Charlotta Ljungblad

2013-04-02 @ 21:35:01
URL: http://remsansbistro.se
Postat av: Hanna

Varma mackor är klart underskattat! Sen min killkompis Daniel introducerade majo (hemmagjord eller Hellman's) på varma mackor är jag ännu mer fast än tidigare.

Rökt eller lufttorkad skinka, dijon, majo och ost. Såå gott!

Svar: Varma mackor på majonnäs alltså?! Det har jag aldrig provat! Inte än i alla fall!
Charlotta Ljungblad

2013-04-03 @ 12:22:59
URL: http://matarkivet.wordpress.com
Postat av: Nina

Ja, jag blev så inspirerad av detta att jag gjorde varma mackor med banan och curry till mellanmål idag=) Och förresten kom jag på att mina föräldrar gjorde med köttfärssås och bearnaisesås på när vi var små och att det faktiskt var gott....

Svar: Hurra! Men du, det där med köttfärssås känner jag igen - tror att även mina föräldrar gjorde det!
Charlotta Ljungblad

2013-04-05 @ 20:41:04
URL: http://denvassastekniven.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0