31

Skål! Brooklyn, hösten 2011.
Idag är det 31 år sedan jag föddes. Hjälp, vad tiden går fort! Det känns som om det var igår jag packade ihop min väska och flyttade till Göteborg, och den gången jag åkte till NYC för första gången - det känns som ett helt annat liv. Och när jag träffade Calle för första gången... Den långhåriga killen med fina lockar (vart tog de vägen?!) som tyckte att jag skrev åttor på ett konstigt sätt, och som bjöd mig på pannkakor och sedan tog tre månader på sig för att fundera på huruvida det där vi hade skulle fungera som ett förhållande eller ej. Well, det gjorde det uppenbarligen (och tji fick du, Calle!).
Födelsedagar ska man såklart fira! Och ja, vi firar mycket, jag och Calle. Födelsedagar, lägenhetsförsäljning, en bra dag på jobbet, sjukdomar som trots dystra prognoser håller sig i schack, fint väder - det finns mycket att vara glad för i livet. Bitvis får jag lite syrliga (eller skämtsamma, jag vet inte riktigt) kommentarer om att vi dricker mycket (!) och är lyxlirare och att vi har det för bra. Och ja, det har vi. Vi tar vara på dagarna, helt enkelt. Jag tycker om att fira på de mest oväntade dagarna, leta upp de där bra små sakerna som händer i livet och just därför korkar jag gärna upp en flaska champagne en onsdag när det har gått bra på jobbet och livet känns bra.
Nu ska jag fira (!) min födelsedag ordentligt. Ikväll äter vi middag med våra grannar och kanske, kanske blir det lite skumpa på det. Som sig bör, på en dag som den här.
Vykort från Svanesund

Igår var en sådan dag som jag drömt om sedan augusti förra året. Solen sken (bortsett från en mindre hagelstorm som passerade på eftermiddagen) och vi slog på stort och drack bubbel utomhus innan middagen. Förutom det kunde jag ligga på trädäcket och vila/sola utan att frysa (!) och under vår promenad till Halse Nabb blev jag så varm att halsduken åkte av. Det ni.

Toast Calle, denna klassiker.
Äter gör vi mest hela tiden och igår satte jag i mig så mycket mat (rödbetor! potatisgratäng! quornfilé! vit chokladmousse!) att jag känner mig alldeles fyrkantig idag. För att inte tala om det goda vinet vi drack igår - jag tror faktiskt att det här seglar in på min mentala topp-5-vinlista.



Vi betar sakta men säkert av bröllopspresenterna som ligger lagrade i vårt lilla vinskafferi här - igår blev det en flaska Deutz som var väldigt, väldigt god. Nej, nu ska jag hoppa in i duschen och äta lite frukost innan vi ska ut och plantera blommor (och ett magnoliaträd som den här gången inte ska bli ofrivillig rådjursmat). Ha en fin söndag!
Gunnebo Slott
Jag är precis hemkommen från en (numera traditionsenlig) fredagspromenad till Gunnebo Slott tillsammans med några vänner. Åh, vad jag tycker om det där stället! Idag satt vi utomhus och festade till det med deras lunchbuffé (och te och kaka!), njöt av solen och pratade om allt och inget.




Men hörni, gå dit. Eller åk bil, för det är en bit. Nu ska jag packa väskan och hoppa in i bilen för den här helgen spenderar vi på landet hos Calles föräldrar. Trevlig helg till er alla!
Fiskpinnar... eller?

När jag botaniserade bland hyllorna i mataffären tidigare idag blev jag sugen på remouladsås. Märkligt kan tyckas eftersom jag inte ätit det på evigheters evighet. Hur som helst, till remouladsås vill man ha potatismos, och till potatismos vill man ha fiskpinnar. Som bekant äter jag inte fisk, så jag köpte lax till Calle och de här f*skpinnarna från Astrid och aporna till mig. Hurra, vad goda de var! Lite pressad citron på och skjuts in i munnen makes Charlotta a happy vegetarian, som man brukar säga. Astrid och aporna har för övrigt en butik i centrala Malmö, och förutom f*skpinnarna har de en uppsjö med grymma vego-alternativ. Kolla in!
Snabb-falafel

Nä, kanske inte den snyggaste falafeln jag gjort men som bekant spelar inte utseendet någon roll. Den här falafeln var übergod, end of story. Receptet hittade jag på SR:s hemsida och kommer från Jacob Wismar och Meny!
Falafel
2 portioner
3 dl kikärtor
3 dl kikärtor
2 vitlöksklyftor
0,5 dl färsk mynta
1 msk maizena
1 tsk salt
0,5 tsk bakpulver
2 msk vatten
1 krm cayennepeppar
1 tsk spiskummin
2 krm kanel
1 liten purjolök
0,5 dl färsk mynta
1 msk maizena
1 tsk salt
0,5 tsk bakpulver
2 msk vatten
1 krm cayennepeppar
1 tsk spiskummin
2 krm kanel
1 liten purjolök
(ev sesamfrön)
Sätt ugnen på 225°. Mixa alla ingredienser till en lagom slät smet. Forma smeten till små bollar (och vänd i sesamfrön om du så önskar). Forma smeten till små bollar, lägg i en smord ugnssäker form och ställ in i ugnen. Grädda i ca 15 minuter. Om du istället vill fritera: Hetta upp olivolja, ungefär 5 dl, i en liten kastrull. Kolla med termometer att oljan håller ca 175-190 grader. Lägg försiktigt i falafelbollarna, några i taget, och fritera dem ca 5 minuter. Ta upp dem med hålslev och låt rinna av på papper.
Ett virrvarr

Bye bye, glashällen. (Bilder från Skeppsholmens Mäkleri.)
Veckan är snart slut och vi fortsätter med köksplanerandet. Inte för att vi har blivit så mycket klokare, men vissa saker har vi i alla fall konstaterat - till exempel att vi vill ha en virrvarrskiva även i nya köket. Gashäll kan vi tyvärr inte ha, men vi får väl överleva med induktion... Det blir nog bra det här. Resten av helgen ska jag spendera med ett gäng matbloggare som är på besök i staden, fint ska det bli! Trevlig helg!
Pastagratäng

Jag gör aldrig pastagratäng, aldrig, men för ett tag sedan fick jag det berömda rycket. Jag tyckte den blev väldigt god men Calle gjorde rynknäsa och var inte riktigt lika imponerad som jag. Nåväl, han kan ju inte ha god smak när det gäller allt, eller hur?
Pastagratängen
4 portioner
4 portioner pasta, fullkorn
1 purjolök, lite mindre
200 g champinjoner
2 paprikor, grön och röd
4 ägg
3 dl mjölk
salt, nymald svartpeppar
(ev någon form av e-nummerstinn grillkrydda)
riven ost, gärna en stark variant
Sätt ugnen på 225°. Smörj en ugnssäker form och koka pastan. Strimla purjolök och tärna paprika i lagom stora bitar. Skiva champinjonerna och stek på hög värme tills all vätska försvunnit. Lägg allt i formen och smaka av med salt och peppar (och andra kryddor om du så önskar). Vispa ihop äggstanningen och häll den i formen, strö över osten och gratinera mitt i ugnen i ca 20-25 minuter.
PS. Här ligger annonsen för vår (finfina lägenhet) - in och köp! DS.
Renoveringstankar

Nyslipat golv i vårt nuvarande kök.
Om en månad (!) flyttar vi in i vår nya lägenhet och innan dess ska vi slipa golvet och sätta in ett helt nytt kök i den nya lägenheten. Renad drömmen för oss som är matintresserade deluxe kan man tycka, men just nu känns det mest rörigt. Ska vi ha ett kök från IKEA eller någon annan producent, ska vi ha side-by-side-kylskåp, vart kan vi ha en liten matplats i köket, vilket kakel, paneler, skåp, vitvaror, hur höga skåp ska man ha när man har 3,20 i takhöjd, hur gör man för att inte bli tokig? Det är sådant jag funderar på just nu.
Har ni några tips? Behöver man en vinkyl? Är det praktiskt med vitt kakel? Har någon av er barbord istället för köksbord? Fungerar det om man har ett stort matbord i vardagsrummet? Vi vill ha tips, på typ allt. Vad har ni som fungerar, vad ångrar ni, vad är det bästa ni vet med ert kök? Berätta!
Guaca-apple

Om du kommer hem till oss på middag är det ganska stor chans att du blir bjuden på något texmex-igt. Sedan Calle köpte Jonas Crambys kokbok har jag, trots att det inte är speciellt många vegetariska recept i kokboken, snöat in på bönröror av alla dess slag. När Calle gör carnitas och flankstek och allt vad det nu heter går jag bananas på svarta bönor, olika chilisorter, sojafärs och bäst av allt - alla tillbehör. Som det här med äpple i guacamolen, till exempel. Är det jag som är sist på bollen med att upptäcka det här? Åter igen - all heder och ära till Jonas Cramby och hans finfina kokbok.
Vrakeriet

I en perfekt värld har jag precis lagat frukost till mig och Calle, men i the real world Göteborg ligger jag på soffan, något trött (och, ja - bakfull) efter gårdagens bröllopsbonanza för Jennie och Kim. Herreminje, vilken fest! Vilken mat! Och vilket brudpar!
Några timmar innan festen började var jag och Calle och skrev under kontrakt på vår nya lägenhet. Oh yes, anledningen till vrakeriet de senaste dagarna stavas l-ä-g-e-n-h-e-t-s-k-ö-p med tillhörande budgivning, osäkerhet och velande. Men, till slut så föll vi för den 112-ish- kvadratmeterstora lägenheten mitt i smeten här i Göteborg. Det är inte überlångt vi flyttar men det är ett stort steg. Lägenheten är dubbelt så stor som vår nuvarande, har ett visst renoveringsbehov men känns som en väldigt, väldigt bra investering. Det blir bra det här!
Vraket

Bilden har inget med texten att göra. Inte det minsta, faktiskt.
Sedan några dagar tillbaka har jag varit ett vrak av anledningar jag kan berätta mer om nästa vecka. Idag hoppade jag dock ur vrak-kostymen, tog på mig min regnkappa och gick på promenad deluxe tillsammans med Pernilla och Offen. Vi gick till Gunnebo slott (det stället är helt otroligt fint!) och fikade på kakor (mest vi) och träbord (mest Offen). Ikväll vankas det ölmässa med hela syskonklanen Hemert - kan ju gå ungefär hur som helst... Hoppas att ni alla får en fin helg!
Familjens gurkjuice

Den låter inte så himla cool, den där gurkjuicen. Tur att skenet bedrar, då. När jag och Calle satt i baren på Familjen för någon månad sedan hade deras grymma bartender (mannen med skägget, du vet vem du är!) fullt upp med att blanda den ena drinken efter den andra. Jag och Calle ville såklart prova (typ allt) men vi bestämde oss för att prova en med gurka i. Förutom drinken fick vi även en liten redogörelse över hur man gör, och det är ungefär såhär: skala en gurka, tillsätt några matskedar vatten och mixa ordentligt. Sila. Klart! Perfekt att använda till nästan allt - vi har bland annat provat att göra en drink med tequila, gurkjuice, sockerlag och lime. Himmelskt.
Malmö tur och retur


Vi är i Malmö och har det som vanligt alldeles för bra. Igår botaniserade vi på Olsson & Gerthel innan vi satte oss på en uteservering i närheten och drack vin, pratade om livet och njöt av solen. Vad jag har saknat det där med att kunna sitta ute! På kvällen var det grillpremiär med kryddsmör, majskolvar och bubbel kombinerat med åh, kommer ni ihåg den DÄR dåliga reklamfilmen (se upp i backen här kommer Kavli,någon?!) och våra värsta minnen från ungdomens svunna tider. Those were the days...


Praliner från Cacaofino.
Innan middagen botaniserade vi på Green Matmarknad och jag var i ekologiska himmelriket en liten stund. Underbar butik, det där! Nu ska vi packa ihop oss och köra mot Göteborg. Hoppas ni har haft en fin helg!
Långbakad jordärtskocka
På Aska i Brooklyn åt vi något helt otroligt gott - überlångbakade jordärtskockor som blivit alldeles krispiga utanpå och mjuka inuti. Det bestämde jag mig för att göra i påskas när jag var hemma en hel dag.

Jag köpte ekologiska jordärtskockor, skrubbade dem lite lätt och satte in i ugnen (på en plåt med bakplåtspapper) 90 grader i sisådär 7-8 timmar. Holy guacamole, vad gott det blev! Vad man ska ha dem till har jag inte riktigt bestämt ännu - vi åt dem precis som de var - men tillbehör till typ allt, tänker jag annars.
Deviled eggs

Det där att man bara skulle äta ägg vid påsk är ju fånigt - i vår lilla familj äter vi ägg nästan varje dag, gärna till frukost. Calle pocherar och jag föredrar det kokt. Jag äter dessutom helst inte gulan (väldigt Charlotta, 5 år, jag vet) förutom vid ett tillfälle - när vi gör deviled eggs.
Deviled eggs
ungefärligt recept till 2 personer
2 ägg
3 msk majonnäs
1,5 msk dijonsenap
gräslök, lite lagom
tabasco, några droppar
paprikapulver
salt, nymald svartpeppar
Koka äggen tills de är hårdkokta. Skala, dela på hälften och gröp ur äggulan. Blanda med majonnäs, dijonsenap och finhackad gräslök. Smaka av med tabasco, paprikapulver, salt och nymald svartpeppar. Servera som tillbehör till nästan vad som helst.
En varm macka

Alltså, ärligt talat. Varma mackor, denna 80-talsklassiker. Hur gott är inte det? Och vem har inte under sin uppväxt fått det här till fredagsmyset framför 24 karat, Det kommer mera och allt vad det nu hette back in the days? Igår gick våra matdiskussioner från "vi gör något fin-fint ikväll, något riktigt avancerat" till "äh, what the hell - vi gör varma mackor..." Till det drack vi ett fint Pinot Noir-vin som vi sparat ett bra tag, och inte nog med det - vi tittade på Lejonkungen. Calle blev tårögd några minuter in i filmen och jag ville bryta ut i spontantdans till Hakuna Matata.
Hur som helst, varma mackor var det vi skulle prata om. Vad har ni på era? Gör ni i järn, i ugn eller stekpanna? Den här gången gjorde vi i ugnen och jag körde klassikern senap, ost (stark), ananas (krossad), tomat och massor med oregano på min. Calle, finsmakaren, körde dijonsenap (starkast), lök (finhackad), tomat, ost, oregano och någon läskig skinka med 200 e-nummer i.
Underskattat, säger jag bara, men inget för de coolaste matbloggarna i kvarteret - passar mig utmärkt, med andra ord. Nu ska jag njuta av sista dagen på påskledigheten, vi hörs i veckan!