Grönkålspaj

 
Grönkål är Plommonet är Ann-Louise är grönkål. Ungefär så är det. Plommonet hade med sig en grönkålspaj på vår senaste date, och den här pajen är en släkting till den, kan vi säga.
 
Grönkålspaj
2 portioner + matlåda
 
1 rulle filodeg, den icke-frysta varianten
2 paket frusen grönkål
1 stor rödlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 ägg
lagrad grevéost
salt & nymald svartpeppar
olivolja
 
Sätt ugnen på 225°. Om ni är förutseende och välplanerade - plocka fram grönkålen så att den är tinad när ni börjar laga pajen (i så fall kan det vara en bra idé att pressa ut vätskan innan ni börjar steka kålen). Om ni är som oss - plocka fram den frysta grönkålen och stek ett bra tag tills vätskan har kokat bort. Jag fuskade lite och hällde av vätskan efter hand, fungerade bra det med. Häll grönkålen i en bunke och låt svalna lite. Stek lök och vitlök och blanda med grönkålen. Tillsätt ägg och massor av salt och nymald svartpeppar. Smörj en form med olivolja (jag använde en fyrkantig Le Creuset-form som är ungefär 25*15). Dela filodegsarken på hälften, lägg några lager i botten (jag hade 4 st) och pensla med olivolja mellan varje lager! Häll i grönkålsröran, strö över rikligt med ost och täck med några lager filodeg med olivolja mellan varje lager. Grädda i ugnen, 225° ungefär 10-15 minuter.

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Amy's piece of cake

Har aldrig ätit grönkålspaj tidigare... låter onekligen spännande!

Svar: Spännande är det! Och väldigt, väldigt gott. Och nyttigt!

2012-09-17 @ 23:44:00
URL: http://amyspieceofcake.blogspot.se/
Postat av: Katarina

Ja, låter gott!!

2012-09-18 @ 03:06:23
URL: http://hovkonditorn.blogspot.com
Postat av: Moma

Tänk, jag har fortfarande inte kommit till skott och använt filodeg, inte heller har jag använt grönkål till annat än garnetyr kring julskinkan. Pinsamt va? Jag får testa den här pajen och slå två flugor i ett slag!

Svar: Men Moma, skärpning på det, hördu!

2012-09-18 @ 11:32:48
URL: http://www.momaskitchen.se
Postat av: sofie mumsfillibaba

Ja, den var ju smarrig. Grönkål är inte dumt det. Snart kommer den färska!

Svar: Jaa! Måste åka ut till Bärby och plocka lite. Vad sägs förresten om en dejt i veckan kanske?

2012-09-18 @ 13:24:51
URL: http://www.mumsfillibaba.blogspot.com
Postat av: Mårtenssons kök

Här hamnar oftast grönkålen i soppa, sen har vår fantasi helt tagit slut:) Fast då kan vi låna er lite grann!

Svar: Min mamma älskar grönkålssoppa, det borde jag göra någongång! Kommer dock ihåg det som mkt läskigt från när jag var barn, men grönkål är ju inte så himla dumt ändå :=)

2012-09-18 @ 22:05:07
URL: http://martenssonskok.blogspot.se/
Postat av: Ann-Louise

Haha - grönkål is da shit! Jag köpte med mig hem en påse från butiken Fram igår och här har det ätits grönkål till både middag, lunch och middag igen. Pajen låter förträffligt god!

Svar: Butiken Fram, det är alltså där man kan hitta färsk grönkål i stan? Jag ville så gärna ha färsk i men det gick inte att hitta någonstans i min omedelbara närhet. Buhu.

2012-09-18 @ 22:34:04
URL: http://lillamatderiven.blogspot.com
Postat av: Plommonet

Hahaha, vad fint med små grönkålssläktingar som sprider sig över nätet! Dessutom faller det sig så himla bra att jag har både filodeg och grönkål i min frys - som jag håller på att rensa för allt vad jag är värd och vad passar då bättre än att bjuda in en "släkting" till middag? ^^

Svar: Det passar perfekt! Och du, glöm inte att höra av dig och berätta hur det gick ikväll!

2012-09-19 @ 18:22:20
Postat av: Emmy

Vad är det för skillnad på den inte-frysta filodegen? I min butik har jag bara hittat fryst.
Pajen ser mycket god ut. Är dålig på att använda grönkål till annat än soppa.

Svar: Skillnaden är att jag inte får nervöst sammanbrott när jag använder den som inte är fryst :=) Skämt åsido tycker jag att den är lite enklare att arbeta med, men det kan nog vara individuellt!

2012-09-20 @ 22:07:44
URL: http://remsansbistro.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0