Arzak, San Sebastián

Amuse bouche modell speciell.
 
Arzak utanpå ser inte mycket ut för världen, men gömt bakom frostade rutor och en ganska anonym dörr ryms en trestjärnigt belönad Guide Michelin-restaurang som drivs av pappa och dotter Arzak. Efter tips från Gustafs kollega bokade vi bord, och som jag skrev innan visste ingen av oss att den är trestjärnig förrän Calle, som gjort lite research, upplyste oss. I efterhand kan jag önska att jag inte visste det eftersom jag - istället för att tänka är det här gott? - istället började tänka är det här tre-stjärnor-i-guide michelin-gott? Och det, mina vänner, gjorde mig lite smak-handikappad. Eller vad vi nu ska kalla det.
 
 
Alla slog till på en avsmakningsmeny och jag fick en vegetarisk variant. Vi hade upplyst om att jag ville ha vegetarisk mat redan när vi bokade, och det var inga problem. Tummen upp för det eftersom jag av erfarenhet vet att det kan knorras på många ställen när det gäller specialkost. Men, maten då. Middagen började med att vi fick in fyra eller fem smårätter - jag minns ärligt talat inte - på vårt bord. På bilden längst upp ser ni de andras spektakulära tonic-infuserade chorizo och på bilden längst ner är det physalis och potatischips i en myntainfusion. Och, helt ärligt, så tänkte jag efter första tuggan på ovan nämnda rätt - jaha. Det var liksom... potatischips. De andra rätterna däremot - jag har inte bild på alla - var riktigt fina, och speciellt majssoppan, garnerad med blommor, blev jag väldigt förtjust i.
 

Korallen.
 
Avsmakningsmenyn bestod av åtta rätter, den ena mer spektakulärt presenterad än den andra. Korallen på bilden ovan åt de andra när jag fick en ljuvlig sallad med tapioka, och den var fylld med fois gras. Jag hade inte riktigt lika spektakulära presentationer men det passade mig fint. Förutom tapiokasalladen fick jag bland annat en väldigt fin och mjäll bönsoppa och en osttallrik med lokala ostar som jag blev väldigt förtjust i.
 



Det som jag var minst imponerad av, tråkigt nog, var efterrätterna. Vi fick tre olika, två av varje, som vi smakade på och skickade runt så att alla fick prova allt. Men, ärligt, jag vet inte. De fina presentationerna kunde inte riktigt väga upp att det faktiskt smakade ganska... jaha. Men, som ni ser ovan - presentationerna var helt klart utöver det vanliga.
 
Efter maten kom det verktyg...
 
Jag har funderat mycket på det här restaurangbesöket och konstaterat ungefär det här: det som för mig gör det här till en spektakulär restaurang är servicen. Den var impeccable. De gjorde inte ett enda misstag, inte minsta lilla fel. Det var minst tre eller fyra servitriser på varje bord vilket gjorde att vi dessutom hade ständig uppmärksamhet. Sedan tror jag tyvärr att det här med molekylär matlagning (även om detta antagligen är en lightversion av det) inte riktigt är min grej. Jag gillar det enkla och okomplicerade och tycker inte att allt krusidull runtom behövs för att det ska bli en spektakulär matupplevelse. Men, med det sagt så är restaurangen självklart värt ett besök. Det är ett coolt ställe, och bara det faktum att man får menyn utprintad med sig hem (din helt personliga dessutom eftersom det fanns flera olika val i menyn) är en detalj som jag fullkomligen älskar. Och det är antagligen precis det som gör den här restaurangen till en trestjärnig sådan - detaljerna.

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Pernilla Chis

Kul att höra vad du tyckte om det.
Desserterna ser verkligen roliga ut :)

Svar: Ja, det var helt otroligt presenterade! Men nja, vissa av smakerna var sådär, tyvärr.

2012-09-11 @ 11:02:59
URL: http://enfrusdagaribrasilien.blogg.se/
Postat av: Helena mitt i smeten

Det ser onekligen spektakulärt ut! Kul med så kreativa och påhittiga kockar, men synd om det inte smakar därefter.

Svar: Ja, spektakulärt var det verkligen! Otroligt fint presenterat och maten var absolut inte dålig, men jag hade nog väntat mig lite mer. Tror jag.

2012-09-11 @ 18:30:34
URL: http://www.helenasmat.blogspot.com
Postat av: Mårtenssons kök

en upplevelse helt klart, men tråkigt när smakerna (som ju faktiskt är det viktigaste) faller platt efter allt ståhej runt maten.
men, att i alla fall få göra ett sånt besök en gång kan ju vara värt det ibland.

Kramar

Svar: Ja, visst är det så! Maten var absolut inte dålig, den var ju otroligt bra men som jag skrev ovan tycker jag att många restauranger jag varit på i Sverige håller samma klass.

2012-09-11 @ 21:04:00
URL: http://martenssonskok.blogspot.com
Postat av: Bess

Efter att avverkat ett gäng stjärnor så kan jag säga att de svenska restaurangerna är de som håller högst klass. Noma var sådär( fantastisk service), Lux när de hade var super men Mathias Matsalen är den jag är mest nöjd med. Servicen har varit galet bra på alla ställen. Mathias konstlade inte till det och allt smakade fantastiskt, dessutom så fick man med sig bröd hem till frukosten för att fortsätta prata om kvällen dagen efter, helhetstänk helt enkelt!

Svar: Ja, jag håller helt klart med. Vi har blivit bortskämda i Sverige! :=)

2012-09-11 @ 21:25:59
URL: http://www.delikatesses.se
Postat av: sofie mumsfillibaba

Häftig upplevelse men håller med om det där med molekylärmatlagning. Häftigt men känns inte äkta och genuint.
Gilla tonicburken:)

Svar: Nej, precis. Coolt är det, helt klart, och maten var absolut inte dålig. Jag tror bara helt enkelt att det är så att många av de bra svenska restaurangerna håller väldigt hög klass, precis som Bess skriver här nedanför. Vi har blivit bortskämda!

2012-09-11 @ 21:32:25
URL: http://www.mumsfillibaba.blogspot.com
Postat av: Emmy

Vilka fantastiska presentationer av alla rätter. Det ser verkligen oerhört gott ut. Kan det vara så att förväntningarna blir för höga när maten är så snygg. Skulle vara kul att göra tvärtom någon gång och gå på en av de restauranger som serverar helt i mörker och bara äta med smaken. Att inte se maten.

Svar: Ja, det har jag läst om! Finns det i Sverige, tro?

2012-09-11 @ 22:00:44
URL: http://remsansbistro.se
Postat av: Kim

Ibland undrar man vad de gått på när de kommer på udda kombos/upplägg/smaker..?!
Men KUL är det hursomhelst att testa nya grejer, och att läsa om det också.

Svar: Ja, det ÄR verkligen grymt kul att prova saker man ALDRIG hade gjort hemma! Men ja, hur de kommer på allt det är en g-å-t-a.

2012-09-12 @ 18:59:16
URL: http://tantrussinsbak.blogspot.com
Postat av: Bess

Det finns en restaurang i Stockholm där man kan äta i mörker. Vet inte hur bra maten är, men upplevelsen ska vara något utöver det vanliga. Svartklubben är namnet, vilket i sig är lite humor;)

Svar: Haha! Vilket Göteborgsnamn :=) Coolt, ska kolla upp!

2012-09-15 @ 00:03:24
URL: http://delikatesses.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0