Piroger med svarta bönor och koriander

 
I helgen gjorde jag något jag har tänkt göra typ för evigt - Russinets piroger med svarta bönor och koriander. Herreminje vad goda de är! Perfekta till picknick (jag, mamma och pappa åt när vi var på Österlen) och alldeles utmärkta till lunch. Och till allt däremellan, egentligen. 
 
Russinets bönpiroger
ungefär 12 stycken
 
25 gram jäst
50 gram smör
2,5 dl mjölk
0,5 tsk socker
1 tsk salt
3 dl dinkelmjöl, siktat
3 dl grahamsmjöl

1 gul lök
1 klyfta vitlök
1 tsk stark chipotlepasta
1 msk tomatpuré
0,5 dl vatten
1 tsk spiskummin
2 burkar svarta bönor
1 kruka färsk koriander
salt & nymald svartpeppar
1 ägg att pensla med

Smula jästen i en bunke och smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm tills det är fingervarmt. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt socker, salt och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt i ungefär 40 minuter. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs de båda löksorterna i en kastrull. Tillsätt tomatpurén och chipotlepastan och låt det fräsa i någon minut. Häll i vattnet och tillsätt spiskummin och salt. Låt puttra några minuter. Spola av bönorna med kallt vatten och låt rinna av. Hacka dem grovt. Rör ner bönorna i lökröran och låt kallna. Hacka koriandern och blanda i röran. Sätt ugnen på 225°. Ta upp den jästa degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 12 bitar. Kavla ut bitarna till rundlar, ca 12 cm i diameter. Lägg en klick bönröra på varje rundel och vik ihop degbitarna till halvmånar. Tryck till ordentligt i kanten med en gaffel. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg. Grädda pirogerna mitt i ugnen ca 15 min. Låt svalna på galler. Ät varma eller kalla.

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Amy's piece of cake

Något säger mig att chipotlepasta är grymt gott.... har aldrig testat dock!

Svar: Det är det absolut. I måttliga mängder för min del, för ibland kan jag tycka att det blir lite för rökigt annars. Men kul att använda i mat!

2012-10-09 @ 22:27:49
URL: http://amyspieceofcake.se/
Postat av: sofie mumsfillibaba

Måste göra! Tack för tipset hur man får de så fina och stort tack för i kväll. Speciellt för filten. Två grader ute men nu hemma i värmen, 23 grader!:) Sov gott!

Svar: Tack för ikväll själv! Så himla fint, precis som alltid. KRAM!

2012-10-09 @ 22:33:02
URL: http://www.mumsfillibaba.blogspot.com
Postat av: Desiree

Låter himla gott. Länge sedan jag gjorde piroger så det kanske är dags. Vilken härlig Skåne helg du fått. Ser så vackert ut med äpplen och höstfärger. Gillar bilden på isbjörnens tass. Skåne är så vackert på många sätt.
Kram!

Svar: Visst är Skåne fint? Bästa landskapet!

2012-10-10 @ 10:54:46
URL: http://sweethomesweden.blogspot.com
Postat av: Lotta i Två små kök

Gott! Hon kan hon, Russinet. Och du också bevisligen! Älskar chipotlepasta men som du säger, i väl avvägda doser.

Nästa gång säger ni till basta, så tar jag tåget till Göteborg och representerar östkusten!

Svar: Ja, det kan bli lite väl rökigt med chipotle tycker jag, men här var det alldeles lagom!

2012-10-10 @ 16:04:11
URL: http://www.lottakruse.blogspot.com
Postat av: Kim

Så kul att de blev så bra som jag minns dem! Måste göra dem igen så småningom.

Lever du efter nattens kyla förresten? Stort tack för igår och hoppas dina fönster är på plats idag! Kram!

Svar: Jag överlevde typ nattens kyla, men fy bubblan vad kallt det var de sista nätterna! Som tur var kom fönsterna tillbaka dagen efter ni varit hos mig :=)
Förresten! När vi åker hem i jul har vi ett långt stop over i Reykjavik så vi tänkte åka in till stan och göra en turborundvandring. Vad ska vi se?!!

2012-10-10 @ 18:08:56
URL: http://tantrussinsbak.blogspot.com
Postat av: Moma

Jag vart för en sekund lite orolig att det var piroger fyllda med russin, men icke! Det här lät ju alldeles jättegott ut!

Svar: Hahaha. Tänkte också på det när jag publicerat inlägget. Låter sådär, va? Haha!

2012-10-11 @ 12:57:42
URL: http://www.momaskitchen.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0