Mammas blomkålsstuvning

 
Nu när Calle är på tjänsteresa i USA i två (alldeles för långa) veckor har jag märkt hur svårt det är att bestämma vad jag ska äta. Det är liksom ingen som rynkar på näsan och säger "nä, inte det" när jag föreslår saker. Mycket ovanligt. Blomkål är en sådan sak som Calle a-v-s-k-y-r men som jag skulle kunna äta varje dag, så idag blev det blomkål till middag. Eftersom det är min fina mamma som lärt mig att göra den bästa blomkålsstuvningen för länge, länge sedan finns det inget riktigt recept, men jag gör ungefär såhär: (varning, receptskiss!)
 
Blomkålsstuvning
ungefär som mamma gör den
 
1 blomkålshuvud, litet el stort beroende på portioner
salt + vatten
en klick smör
siktat dinkelmjöl för att reda
en skvätt grädde...
...resten mjölk
vitpeppar, nymald (såklart)
lite riven, lagrad ost
salt, en gnutta socker
örtaromat*, lite
 
Koka blomkålen i lättsaltat vatten tills den är lagom tuggmotståndig. Smält en klick smör, häll på lite mjöl och mjölk. Rör runt ordentligt tills redningen är upplöst och tillsätt mer mjölk tills du har lagom med stuvning. Koka upp och tag sedan från plattan. Lägg i osten, smaka av med kryddor. Lägg upp blomkålen på ett fat, häll över stuvningen.
 
*aromat innehåller en massa saker man egentligen inte vill ha i sig, bland annat döds-E-et som Minnas pappa Mosse kallar det. Döds E-et är för övrigt ett återkommande skämt i vår lilla familj men det kan jag berätta om en annan gång. Hur som helst, vill du slippa döds-E-et i din mat använder du helt enkelt en något mer naturlig krydda.

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Mårtenssons kök

Åh, hela två veckor!!! Och ni som är så nygängade och allt, hur kan man bara göra så...
Då behöver alltså Håkan inte ha sån ångest för att han inte fått iväg boktipset än:) Dock ska det bli ivägskickat innan Callen återvänder hem.

Och hur kan man inte gilla blomkål, det med en smarrig senap på är ju underbart gott!

Kramen

Svar: Nädå, Håkan behöver icke ha ångest! :=) Han har en hel vecka till på sig innan C kommer hem, hoho. Kram!

2012-10-03 @ 19:26:00
URL: http://martenssonskok.blogspot.com
Postat av: Kryddburken

Det är ju så gott! Men smaken är som baken, här hemma stuvas det makaroner och lagas lufsa när mannen är borta, då får man passa på!
När jag är borta stekts det ägg både till frukost lunch och middag, (jag avskyr stekos av ägg, speciellt på morgonen) ;-)
Så det kanske är tur man får sakna varann ibland trots alls!

Ha en fin kväll, och mycket härlig blogg måste jag säga! Ha de gott. /Linda

Svar: Åh, stuvade makaroner. Älskar det! Haha, Calle brukar också steka ägg (även om han just nu är inne i en pocherings-period) och jag tycker heller inte om det på morgonen. För att inte tala om bacon-os, urk. Tack för dina fina ord, och detsamma till dig ska jag säga!

2012-10-03 @ 19:48:27
URL: http://kryddburken.se
Postat av: Lotta i Två små kök

Vad är det med karlar? Min är likadan. Hatar blomkål. Mycket märkligt. Mammas recept (som mammor aldrig kan återge exakt) är de bästa.

Hoppas veckorna susar iväg fort!

Svar: Hahaha! Det är en karl-grej. Helt klart.

2012-10-03 @ 20:20:15
URL: http://www.lottakruse.blogspot.se
Postat av: Callen

Jag a-v-s-k-y-r inte alls blomkål. Till exempel är det väldigt gott grillat i t.ex. den där potatissalladen med pesto och grejer som vi gör ibland. Men att koka blomkål, det är verkligen ingen bra ide!

//Callen

Svar: Jaja, du gillar blomkål IBLAND. My bad. Men, faktum kvarstår, och det är att kokt blomkål med stuvning är the shit.

2012-10-03 @ 20:46:00
Postat av: sofie mumsfillibaba

Haha....jag är precis likadan. Sushi, vegetariskt, böner, blomkål o broccoli äter jag när Johan är borta.
Vad roligt att Callen också svarat!!!:)

Svar: Ja, det tillhör inte vanligheterna att C får för sig att skriva något här, hoho.

2012-10-03 @ 20:53:01
URL: http://www.mumsfillibaba.blogspot.com
Postat av: Nina

HÄR är världens bästa Lulas. Hemsidan är inte mycket att hurra för men du kan åtminstone se var den ligger. Och nästa gång du är i NY går du dit och käkar kokosgrädde. Lova!?

http://www.lulassweetapothecary.com

Svar: TACK! Ska helt klart kolla in när jag kommer dit i jul!

2012-10-03 @ 23:17:03
URL: http://denvassastekniven.se
Postat av: Hanna

Blomkål har ju min mage bestämt sig för att den inte tycker om, så himla synd för det är så gott. Allra godast är nog gratinerad blomkål a'la brittisk söndagsmiddag. Mums!

Och vad tråkigt att Calle är iväg så länge... :(

Svar: Just det, stackars! Lovar att äta lite för dig också :=)
Ja, det är trist, men det funkar helt ok! Åker till mamma och pappa (och Isbjörnen!) i helgen så jag har fullt upp :=)

2012-10-04 @ 13:06:40
URL: http://matarkivet.wordpress.com
Postat av: Emmy

Jag är den ende här hemma som äter blomkål. Men jag kan utan problem stuva ett huvud och sätta i mig själv. Jag brukar bara krydda med salt och peppar, ja och kanske lite muskot eller senap beror på humör. När jag lade upp bilder på just blomkålsstuvning var det en läsare som ville ha ett recept att följa för hon vill gärna göra stuvningen :-) Många har kanske inte ätit det sedan de var barn. Såg du Pickipickis blomkål med färskost? Den ska jag testa!
Usch, det är så trist att vara isär. Ett tag jobbade Berra i Asien och var borta i 4 veckor varje gång. Det är en underdrift att säga att jag stortjöt när han åkte... Men snart är Calle hemma igen!

Svar: Stuvningen är det bästa! :=) Jaa, såg den rätten, ska helt klart prova!
Ja, snart är han hemma igen! Men han ska åka i november igen, och december... Men, jag ska inte klaga. Jag tycker det är helt ok att vara ensam hemma, även om det är trist! Men 4 veckor är liiite för länge, 2 är max :=)

KRAM!

2012-10-05 @ 08:25:16
URL: http://remsansbistro.se
Postat av: Bosse

Håller precis på och prövar Ditt recept, och hoppas det blir gott med stekt falukorv.

Svar: Hoppas att det blev gott! Ledsen att det är ett så otydligt recept men det har liksom aldrig funnits nerskrivet någonstans utan det är "så man gör". Sen kan man klart tillsätta mer kryddor om man gillar det, många har dessutom senap i stuvningen vet jag. Kanske kan vara något till nästa gång!

2012-10-13 @ 11:57:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0