Morots- och jordnötsbiffar

 
De här morots- och jordnötsbiffarna som jag hittade hos Ann-Louise för några dagar sedan är, för att tala bloggspråk, to die for. Vi åt dem i wraps tillsammans med smulad festaost, sallad och massor av rödlök. Längtar redan efter lunchen imorgon, så bra är det. Som jag har förstått det kommer receptet ursprungligen från (saknade) Emma via Rebecka (och inte Plommonet som jag skrev innan.)
 
Morots- och jordnötsbiffar
sisådär 10-12 st

1 dl ströbröd
0,75 dl grädde
1 ägg
3 morötter, fint rivna
2 dl jordnötter, saltade och rostade
0,5 dl fullkornsdinkelmjöl
salt
1 vitlöksklyfta, finriven
några cm riven ingefära
några skvätt tabasco
olivolja att steka i

Blanda ströbröd, grädde och ägg och låt svälla medan du river morötter och hackar nötter. Blanda alla ingredienser och forma sedan små biffar som du steker i en panna med olivolja.

Paj med rucola, soltorkad tomat

 
Jag var nästan helt säker på att jag hade skrivit om den här pajen innan men så letar jag och hittar den ingenstans. Bloggmonstret, är det du? Det var för övrigt min mamma som hittade receptet på den här pajen för flera år sedan och allt sedan dess är det en riktig klassiker hemma hos oss. Om jag inte minns alldeles fel kommer receptet från Arla.

Paj med rucola & soltorkade tomater
4 portioner + ev matlåda

2,5 dl dinkelmjöl, siktat
75 g smör
3/4 burk med kesella 1%
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
150 g rucolasallad
100 g marinerade soltorkade tomater
salt & nymald svartpeppar
2 dl vispgrädde
2 ägg
1 dl riven ost, lagrad

Blanda ihop ingredienserna till pajdegen och tryck ut i en pajform. Nagga med en gaffel och lägg i frysen en liten stund. Sätt ugnen på 200°, skala och skiva vitlöken och löken. Skär salladen och tomaterna i bitar, ganska stora. Fräs löken och vitlöken i en stekpanna, rör i  salladen och tomaterna. Krydda ordentligt med salt och peppar. Vispa ihop grädde och ägg, salta och peppra ordentligt. Förgrädda pajskalet i ungefär 10 minuter, häll sedan äggstanningen i skalet och lägg på rucolablandningen. Strö över osten och grädda i nedre delen av ugnen i ungefär 30 minuter. Låt vila en liten stund innan servering.

Tomater med vaniljvinaigrette

 
Helgen är slut och jag likaså. Herreminje, säger jag bara. Bröllop, dagen-efter, födelsedagskalas och lite ynk däremellan. Nu är det i alla fall ny vecka och jag ska ta det så lugnt som det bara går. I fredags fick jag akut sug efter det här, men mozarellan glömdes i affären och då blev det ungefär såhär istället:
 
Tomater med vaniljvinaigrette
2 portioner

några romanticatomater var, typ 8
vitvinsvinäger, runt 2 msk
en skvätt vatten, varmt
en skvätt rapsolja
kokossocker, en nypa (eller råsocker)
vaniljpulver, ekologiskt efter smak och tycke

Dela tomaterna i mindre bitar. Blanda vinägern och oljan med vattnet och tillsätt sockret. Blanda tills det löst sig. Tillsätt vaniljpulvret efter smak och tycke, lägg i tomaterna och blanda ordentligt.

Pasta med savoykål

 
Den här veckan har so far varit Hawaii. Fullt upp på jobbet, inga lediga kvällar och ännu mindre tid till matlagning. I helgen är jag i alla fall ledig och då ska jag pasa på att laga till det här - en väldigt fin och mild pasta med savoykål och pinjenötter som vi åt hos Minna och Manne i söndags. Receptet kommer från Jamie Oliver.
 
Pasta med savoykål och pinjenötter
(pasta with savoy cabbage and pine nuts)
4 portioner
 
pasta för 4 personer
(10 skivor pancetta)
2 nävar pinjenötter
1 vitlöksklyfta, riven
0,5 savoykålshuvud
1 mozarellaboll
parmesanost
smör + olivolja
salt & nymald svartpeppar
en skvätt grädde
 
Koka pastan. Om du gör med kött - tärna pancettan och bryn lätt i olivolja. Lägg i pinjenötterna och rör runt så att de rostas jämnt. Lägg i vitlöken. Skiva savoykålen fint och fräs ihop med pancettan (eller med bara pinjenötterna om du gör vegetarisk variant). Lägg i en klick smör och en skvätt grädde, lägg på ett lock och låt det ångkoka en liten stund. Skär mozarellan i mindre bitar och riv parmesanosten. Blanda pastan med savoykålsröran, lägg på tallriken och strö över osten.

Calle fyller år

Oregon, sommar 2012.
 
Idag är det Calles födelsedag och jag väckte -tyvärr- inte honom med sång och frukost. Istället fick han en födelsedagssmutti och en specialprintad dymo-födelsedagshälsning. Väldigt romantiskt, jag vet... Ikväll slår vi dock på stort och äter middag på Familjen tillsammans med våra vänner som det var alldeles för länge sedan vi träffade senast. Skandal. Champagne, god mat och genomgång av de senaste månadernas händelser står på schemat.

Johnssons

 
I lördags hade Minna och Manne bokat bord på Johnssons, en alldeles nyöppnad skånsk-marockansk (älska mixen!) restaurang i Malmö. Vi åt brunch, ååade och ooade över alla godsaker det bjöds på och rullade bokstavligt talat därifrån.
 
 
Den nästan illröda röran i bildflödet var en alldeles ljuvlig blandning av pressad apelsin och finrivna morötter. Mycket bra idé som jag ska komma ihåg till nästa gång vi ska bjuda på dessert. Gröten med spiskummin var även den spännande, för att inte tala om det ljuvliga myntatéet som vi drack. Men bäst av allt - oliverna, och brödet. Alldeles nybakat och varmt bröd med lite olika smaksättningar. Det här stället är så nytt att inte ens hemsidan är uppe ännu, men kika förbi på Norra Skolgatan 24 om ni har vägarna förbi. Hoppas ni haft en fin helg!

Jag har saknat er

Vågligt, Calle. Verkligen. Biarritz 2012.
 
Förnyårschampagnen! Förnyårsafton, december 2011.
 
Den här helgen åker vi till Malmö för att hänga med de allra finaste vännerna man kan tänka sig! Brunch står på schemat, så även champagneprovning, förnyårsplanering och inte minst glasstillverkning. It's gonna be MINDBOGGELING, som vi brukar säga. Trevlig helg!

Kidneyröran

 
Kommer ni ihåg de där pirogerna jag gjorde för ett tag sedan? De med kidneybönor och koriander? Jag ville bara upplysa er alla om att den där pirogfyllningen passar alldeles utmärkt till tacos. I lördags slog Calle till med ett långkok texas chili och istället för att göra min vanliga no meat lots of beans texas chili till gjorde jag det här. Tio poäng, som Picki brukar säga!
 
Röran med kidneybönor och koriander - igen
räcker lätt till 4 personer
 
1 gul lök
1 klyfta vitlök
1 tsk stark chipotlepasta
1 msk tomatpuré
0,5 dl vatten
1 tsk spiskummin
2 burkar kidneybönor
en halv kruka färsk koriander
salt & nymald svartpeppar

Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs de båda löksorterna i en kastrull. Tillsätt tomatpurén och chipotlepastan och låt det fräsa i någon minut. Häll i vattnet och tillsätt spiskummin och salt. Låt puttra några minuter. Spola av bönorna med kallt vatten och låt rinna av. Hacka dem grovt. Rör ner bönorna i lökröran och låt det hela svalna. Hacka koriandern grovt och blanda slutligen i röran innan servering.

Det bästa att komma hem till

 
De två senaste dagarna har jag varit på vårt huvudkontor i Höganäs tillsammans med mina fina kollegor. Vi har pratat ledarskap, ätit god mat och haft det väldigt, väldigt roligt. Så fort jag kom innanför dörren för någon timme sedan slängde jag mig in i köket för att göra potatisbullar av moset som blev över efter måndagens middag. Lycka. Jag vet att jag har sagt det innan men ärligt talat - det finns ingen godare dagen-efter-middag än potatisbullar, lingon och ett glas mjölk. Det är sant.

Pasta puttanesca

Efter jobbet-innan träningsmatlagning måste hos oss gå snabbt och vara bra pepp innan ett pass på gymet. Den är rätten återkommer vi till over and over again, så bra är den. Receptet kommer från Markus Aujalay men är i grunden en klassisk, italiensk pastarätt.
 
 
Använda BRA oliver, gärna med lite sting i. 
 
Pasta puttanesca
2 portioner + matlåda

4 portioner pasta
1 gul lök
2 vitlöksklyftor (tunt skivade)
0,5 dl olivolka
2 dl vitt vin
2 burkar krossade tomater
2 msk kapris
1 dl svarta oliver
1 nypa socker
salt och nymald svartpeppar
1 kruka basilika (grovt skuren)
1 pkt mozarella (tärnad)

Stek lök och vitlök i olivolja utan att de får färg. Häll i vin och låt koka upp. Tillsätt tomater, kapris och oliver och koka i 20 minuter. Smaka av med socker, salt och svarteppar, vänd ner basilika och tärnad mozarella och blanda med den nykokta pastan.

Ordningen återställd

 
Den här bilden är spektakulär på många sätt och ni som var hemma hos mig i tisdags förstår precis varför - vi har fått tillbaka våra fönster. Hurra! No more sova med två täcken och långärmad tröja. För er som inte var här kan jag berätta att våra fönster varit på renovering, och i takt med att det har blivit kallare har det blivit allt mindre trevligt att enbart ha ett litet plastskydd mellan mig och utomhus. Hur som helst - Calle har kommit hem från sin evighetslånga tjänsteresa och ordningen är återställd i vårt hem. Vi firar med hemlagad thaigryta med massor av tofu och kokosmjölk, och såklart en god och kall öl till det. Trevlig helg!

Farmor Lisas kåldolmar

 
Min farmor Lisa var världsbäst på kåldolmar. Alla var sådär fina, alldeles jämnstora och smakade himmelskt. Sedan farmor dog är det mina föräldrar som tagit över traditionen med att göra kåldolmar, och deras är precis lika goda som farmors! I söndags när jag var i Skåne gjorde vi ett gäng, pappa den vanliga varianten med köttfärs och jag en variant med smörstekta grönsaker istället. Kåldolmeguiden som följer har jag skrivit om innan, men eftersom flera har frågot om det där med kåldolmar kör vi det en gång till, ok?
 
Farmor Lisas kåldolmar
många...
 
1 stort vitkålshuvud
blandfärs el smörstekta grönsaker
(jag använde finhackade champinjoner, morötter och gul lök som jag stekte i rikligt med smör tills de var lagom al dente)
salt & peppar (och en gnutta socker)
andra kryddor om så önskas
smör
kålspad eller buljong
ljus sirap
 
 
Innan man sätter igång med kåldolmetillverkningen måste man förvälla kålen så att bladen blir mjuka och således enklare att vika ihop. Pappa lade ner det hela kålhuvudet i en stor gryta, och plockade sedan efter hand bort de förvällda kålbladen. Smart, tycker jag.
 
 
Blanda färsen med salt, peppar och en gnutta socker. Fördela (detta eller grönsaksröran) på kålbladen! Vik ihop till små paket och ta (om det behövs) en bit tråd och bind om. Det går även utmärkt att sätta i tandpetare så att kåldolmen hänger ihop. Experter behöver antagligen ingenting alls...
 
 
Bryn kåldolmarna i smör så att de blir bruna runt om. Lägg sedan över dem på en smord långpanna. Vispa ur stekpannan med lite kålspad eller buljong och häll det på kåldolmarna. Ringla över ljus sirap. Stek mitt i ugnen, 225-250 grader, 45 minuter.
 
 
När de är klara i ugnen, lägg i en gryta och häll över skyn. Ät tillsammans med följande: kokt potatis (nödvändigt), sky (nödvändigt), lingon (valfritt), pressgurka (absolut nödvändigt) och/eller gelé (nödvändigt).

Piroger med svarta bönor och koriander

 
I helgen gjorde jag något jag har tänkt göra typ för evigt - Russinets piroger med svarta bönor och koriander. Herreminje vad goda de är! Perfekta till picknick (jag, mamma och pappa åt när vi var på Österlen) och alldeles utmärkta till lunch. Och till allt däremellan, egentligen. 
 
Russinets bönpiroger
ungefär 12 stycken
 
25 gram jäst
50 gram smör
2,5 dl mjölk
0,5 tsk socker
1 tsk salt
3 dl dinkelmjöl, siktat
3 dl grahamsmjöl

1 gul lök
1 klyfta vitlök
1 tsk stark chipotlepasta
1 msk tomatpuré
0,5 dl vatten
1 tsk spiskummin
2 burkar svarta bönor
1 kruka färsk koriander
salt & nymald svartpeppar
1 ägg att pensla med

Smula jästen i en bunke och smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm tills det är fingervarmt. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt socker, salt och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt i ungefär 40 minuter. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs de båda löksorterna i en kastrull. Tillsätt tomatpurén och chipotlepastan och låt det fräsa i någon minut. Häll i vattnet och tillsätt spiskummin och salt. Låt puttra några minuter. Spola av bönorna med kallt vatten och låt rinna av. Hacka dem grovt. Rör ner bönorna i lökröran och låt kallna. Hacka koriandern och blanda i röran. Sätt ugnen på 225°. Ta upp den jästa degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 12 bitar. Kavla ut bitarna till rundlar, ca 12 cm i diameter. Lägg en klick bönröra på varje rundel och vik ihop degbitarna till halvmånar. Tryck till ordentligt i kanten med en gaffel. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg. Grädda pirogerna mitt i ugnen ca 15 min. Låt svalna på galler. Ät varma eller kalla.

Därför är Skåne finast

Brösarps backar.
 
Igår körde jag, mamma, pappa och Isbjörnen ner till Kivik för att fika, kolla in äppeltavlan och hälsa på Piraten. Innan vi kom till Kivik stannade vi vid Brösarps backar så att Isbjörnen kunde springa av sig.
 
Älska Piraten!
 
Vid vägkanten köpte vi äpple som jag ska göra skånsk äpplekaga på, redan ikväll faktiskt. Skåne på hösten är oslagbart!

Scones och clotted cream

 
Det var mycket som var bra med förra helgens matorgie i Ystad. Matlagningen, vinerna, de fina saltsjöbadianerna som höll koll på oss och såklart närheten till havet. Att vakna upp, öppna balkongdörren och se havet är inte riktigt samma sak som att vakna upp, öppna fönstret och höra spårvagnar. Nåväl.
 
Under kvällens matlagningsbonanza tog jag nästan inga kort allt, dels för att alla andra smällde av bilder som om det inte fanns en morgondag och dels för att jag lyckades lägga kameran lite överallt under kvällen. När jag väl skulle ta bilder fanns den inte till hands, helt enkelt. Men, något jag lyckades ta bild på var Hannas direkt-från-London-importerade scones med tillhörande clotted cream (och till det Hanna-mammans goda sylt). Jag, som aldrig har smakat clotted cream, blev eld och lågor. Herreminje, vad gott! Alldeles lent, och perfekt i kombination med scones och sylten. Tyvärr verkar clotted cream vara svårt att få tag på här så jag överväger att anlita Hanna som direktimportör. Återkommer i frågan.
 
Nu ska jag, mamma, pappa och Isbjörnen packa in oss i bilen och ta en tur till Kivik för att fika, titta på tavlan och ha det mysigt. Hej sålänge!

Skånelördag

 
Idag tassar jag och Isbjörnen omkring i myskläder (ok, mest jag, Isbjörnen kör sin vanliga outfit) och tittar på tv, läser* tidningar och bakar* Russinets piroger med kidneybönor och koriander som jag har tänkt göra i typ ett år nu. Plötsligt händer det, det som man brukar säga.
 
 
De där pirogerna hade Russinet för övrigt med sig till vår allra första bloggträff förra sommaren, och jag har drömt om dem allt sedan dess. Återkommer med recept. Nu ska jag fortsätta att göra precis ingenting alls. Hoppas ni har en fin helg!
 
*Jag vet, han är väldigt intelligent vår hund.

Fredag

Hej, frukost! Hej, rågfras!
 
Idag packar jag väskorna igen och sticker ner till Skåne - igen - för att hänga hemma hos mamma, pappa och Isbjörnen hela helgen. Vad jag ska göra? Gissa. Klappa på Isbjörnen, lukta på Isbjörnen, gå ut med Isbjörnen, ta bilder på Isbjörnen. Ja, ungefär så. Trevlig helg!

Mammas blomkålsstuvning

 
Nu när Calle är på tjänsteresa i USA i två (alldeles för långa) veckor har jag märkt hur svårt det är att bestämma vad jag ska äta. Det är liksom ingen som rynkar på näsan och säger "nä, inte det" när jag föreslår saker. Mycket ovanligt. Blomkål är en sådan sak som Calle a-v-s-k-y-r men som jag skulle kunna äta varje dag, så idag blev det blomkål till middag. Eftersom det är min fina mamma som lärt mig att göra den bästa blomkålsstuvningen för länge, länge sedan finns det inget riktigt recept, men jag gör ungefär såhär: (varning, receptskiss!)
 
Blomkålsstuvning
ungefär som mamma gör den
 
1 blomkålshuvud, litet el stort beroende på portioner
salt + vatten
en klick smör
siktat dinkelmjöl för att reda
en skvätt grädde...
...resten mjölk
vitpeppar, nymald (såklart)
lite riven, lagrad ost
salt, en gnutta socker
örtaromat*, lite
 
Koka blomkålen i lättsaltat vatten tills den är lagom tuggmotståndig. Smält en klick smör, häll på lite mjöl och mjölk. Rör runt ordentligt tills redningen är upplöst och tillsätt mer mjölk tills du har lagom med stuvning. Koka upp och tag sedan från plattan. Lägg i osten, smaka av med kryddor. Lägg upp blomkålen på ett fat, häll över stuvningen.
 
*aromat innehåller en massa saker man egentligen inte vill ha i sig, bland annat döds-E-et som Minnas pappa Mosse kallar det. Döds E-et är för övrigt ett återkommande skämt i vår lilla familj men det kan jag berätta om en annan gång. Hur som helst, vill du slippa döds-E-et i din mat använder du helt enkelt en något mer naturlig krydda.

Far, jag kan inte...

 
...få upp min kokosnöt (totodelido). Kokos är min nya grej, så när jag ramlade över en kokosnöt på Hemköp häromdagen kunde jag självklart inte låta bli att köpa med mig hem. Calle blev eld och lågor när jag kom hem med nöten och sprang omedelbart och hämtade hammaren. Ingen av oss hade en aning om hur man öppnar den, men efter en kort instruktionsvideo gick det alldeles utmärkt. Fasta slag runt om kokosnöten och saken är biff.
 
 
Inuti döljer sig det fina och alldeles vita kokosköttet, och även en liten hutt med sött kokosvatten. Det här kommer bli min nya last, helt klart.

Litet skånskt matlexikon

 
Jag har förstått att det inte alltid är lätt för icke-skåningar att förstå alla våra (genialiska) matuttryck så för att göra det lite enklare för er kommer här ett litet lexikon. Först ut - dischångsenap (från Petersborgs Gård). Kan liknas vid den franska dijonsenapen men tillverkas på ljusa senapsfrö istället för mörka. Uttalas diiijåååååångseeenaab.
 
 
Korvasenap (se även korvaskinn, korvabrööö) - korvsenap, senap till korven. Lite stark, lite söt och mycket god. Uttalas kooorvaseeiiinab.
 
 
Pantoffelsalt (en pantoffel, flera pantoffler) från Österlenkryddor - potatissalt, direkt översatt. Salt att strö över alla tänkbara potatis - ursäkta, jag menar pantoffelrätter. Uttalas pantåååffelsaaald.
 
Andra uttryck ni kan ha användning av: beda (beta), chokelaaaad (choklad), klyddig (rörig). mög (smuts), rabbemos (rotmos), ålahuue (idiot), korvaluuua (korvkiosk). Sådär, nu borde ni väl klara er?

RSS 2.0