Burritos med jordnötssås

 
Snart är det första advent och det känns som att hela Sverige redan har satt upp adventsljusstakar och pyntat. Förutom vi då, såklart. I helgen åker det upp och dessutom blir det glöggpremiär. Åh, vad jag tycker om första advent! Men - nu var det burritos vi skulle prata om. Det här receptet kommer från Lilla Matdériven och är så himla bra för rödkål + äpple + tofu råkar vara himmelskt. För att inte tala om jordnötssåsen.
 
Tofuburrito från Lilla Matdériven
4 portioner
 
3 msk osaltat och osötad jordnötssmör
1 msk risvinvinäger
2 tsk ljus soja
1 ½ tsk ingefärssaft (riv 1 msk färsk ingefära och pressa ur saften med hjälp av en saft- eller nötduk)
1-2 tsk rårörssocker
chiliflakes att smaka av med
2-4 msk ljummet vatten

4 tortillabröd
500 g fast tofu, skuren i mindre bitar
1 syrligt äpple, tunt skivat
ca 1 liter tunt skivad rödkål
2 morötter, tunt skivade
massor med jornötssås
 
Mixa alla ingredienser till såsen och ställ den i kylen tills det andra är klart. Skiva äpplet och grönsakerna tunt. Värm olivolja i en stekpanna, stek tofun tills den har fått fin färg. Jag brukar hälla på solja på tofun för lite (extra) smak. Tillsätt grönsakerna, och stek hastigt på hög värme i någon minut. Lägg äppleskivorna på tortillabröden, toppa med tofuröran och ringla över massor av jordnötssås.

Äkta blinier

 
Enligt Minnas farmor, som jag anser vara lite av en expert på det här med blinier, får det bara kallas blinier om de steks i en äkta blinistekpanna. Steks de i något annat ska de också kallas något annat, så står det i receptet. Vilken tur då att Calle fick en blinipanna i födelsedagspresent av Björkfamiljen! I lördags festade jag och Calle alltså på äkta blinis, stekta i en riktig blinipanna. Det ni.
 
Minnas farmors äkta blinis
nog för ett helt kompani...
 
450 g blinimjöl (300 g bovetemjöl + 150 g vetemjöl)
3 tsk salt
50 g jäst
2 dl ljummet vatten
4 dl ljummen grädde
3 ägg
1 dl smält smör
6 dl kokande mjölk

Blanda blinimjöl och salt. Lös upp jästen med vatten och blanda ner det, grädden och de uppvispade äggen. Tillsätt det smälta smöret när smeten är jämn och slät. Låt degen jäsa på varmt ställe i 4-5 timmar. Tillsätt den kokande mjölken så att degen blir lagom tunn. Den heta mölken gör att degen slutarjäsa. Stek i smör i blinipannan, någon minut på varje sida. Servera med finhackad rödlök och smetana (och ev. rom).

Julgodisfabrik

 
Idag är det julgodisfabrik i vårt kök. Vi har än så länge hunnit med att göra maränger och Sofies variant på rocky road, näst på tur står mormors saffransbullar med apelsin och Annikas ljuvliga små saffranskakor med pinjenötter. Som alla vet är det alltid bäst att provsmaka degen när man gör sådant här så det finns en risk att jag kommer att anta en mer... fyrkantig form efter den här helgen.
 
Innan jag återgår till julbakandet är det såklart dags att säga hurra till vinnaren av den gröna tävlingen. Randominizern har valt ut en slumpmässig vinnare som det här året är (trumvirvel och fanfar): Lotta! Hurra för dig och för ditt finfina recept på den gröna drinken med kiwi, spenat och mango! Maila din adress så kommer ett grönt paket på posten. Tack till alla er som varit med - ni är guld värda!

Morotsbröd med citron

 
Den kommande helgen ska jag göra en enda sak: baka. Om lite mer än en vecka är det nämligen dags för vår traditionsenliga glöggkväll då vi tappar upp glöggen, bjuder på julfika och kickstartar julstämningen. Förutom att baka tänker jag vältra mig i nybakat bröd och långa helgfrukostar. Ska ni baka något i helgen tycker jag det ska vara det här: Sofies morotsbröd med citron. Väldigt, väldigt gott!
 
Morotsbröd med citron
2 limpor

50 g jäst
6 dl vatten
2 tsk socker
2 tsk salt
4 msk citronolja alt 4 msk rapsolja + zest från 1 citron
5 dl rivna morötter
2 msk krossat linfrö
14 dl rågsikt
(alt blanda hejvilt - jag hade mest siktat- och fullkornsdinkelmjöl + grahamsmjöl)
 
Smula jästen i en bunke och lös i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet tillsammans med oljan, salt, socker, linfrö och riven morot. Tillsätt mjölet, lite i taget, och rör ihop till en deg. Sätt ugnen på 200°. Låt jäsa under handduk i 45 minuter. Olja in två avlånga brödformar (ca 1,5 liter) och häll degen i formarna. Låt jäsa i 25 minuter till. Grädda 40-45 minuter tills brödet har en innertemperatur på 98°. Låt svalna på galler.
 
PS. TACK för alla jättefina och jättegröna bidrag i den gröna tävlingen, ska dra en vinnare tidigt imorgon! DS.

Chateau Montrose

 
Till vår bröllopsfest hade vi en enkel önskelista: vin och champagne. Jättekonstigt tycker vissa, men för oss som redan har överflöde av porslin och brödrostar passade det alldeles utmärkt! Vi fick en hel del spännande saker, bland annat vinet som vi drack i fredags när vi firade Calles pappas födelsedag. Emelie, en av våra bästa vänner, gav oss det här och när vi läste mer om det höll vi på att ramla baklänges. Dels är det väldigt, väldigt omtyckt av många vinkännare och dels är det väldigt, väldigt dyrt. Inget vin man hittar bara sådär, med andra ord.
 
Födelsedagsgrisen (eller födelsedags-noffen, haha! Internt skämt.)
 
Det var som väntat ett alldeles ljuvligt vin, och utan att komma med en halvtaskig recension kan jag lova att det var en väldigt speciell känsla att få dricka ett vin som vi antagligen aldrig hade fått tag på själva. Tack, fina Emelie (och Per såklart!) för den fina presenten!

Hej, helgen

 
Varannan fredag tar jag sovmorgon. Äter långfrukost, kollar på Days of our lives (sorgligt, jag vet) och skrotar omkring i PJs tills jag verkligen, verkligen måste åka till jobbet. Ikväll ska vi till Calles föräldrar och för att fira födelsedag och dricka upp en av våra bröllopspresenter (återkommer i den frågan) och imorgon ska vi, kryss i taket på det här, rensa ur vårt (mycket stökiga) vindsförråd. Oh, the joy...

Kalljästa frallor

 
Varför, oh varför har jag inte bakat kalljästa frallor förrän nu? Jag tänker skylla allt på er. Ni har inte tjatat tillräckligt. Eller skrivit om det (ok, det var en lögn). Det är ju så himla smart! Släng ihop en liten deg på kvällen, rulla bullar, ställ i kylen och grädda på morgonen. Den som kom på det här är ett geni. Inspirationen till de här bullarna kommer från Mårtenssons!
 
Kalljästa frallor
sisådär 10 st
 
25 g jäst
3 dl vatten, ganska kallt
1 msk rapsolja
0,5 tsk salt
1 msk honung
4 dl dinkelmjöl, siktat
4 dl grahamsmjöl
2 dl dinkelmjöl, fullkorn
vatten + vallmofrö till garnering
 
Lös upp jästen i vattnet i en bunke. Rör ner alla ingredienser och arbeta samman tills det är en smidig deg. Om det är för torrt - tillsätt mer vatten. Dela degen i 10 bitar och rulla till bullar. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt och ställ in i kylen över natten. Ta ut frallorna på morgonen, pensla på vatten och strö över vallmofrö. Sätt igång ugnen på 225° och grädda frallorna i 10-15 minuter tills de fått fin färg.

Söndagsmorgon

 
Efter en långfrukost med grannarna går vi mest omkring och gör inget alls. Lyssnar på lite musik, spelar lite tv-spel och vilar lite. Snart ska jag ta tag i den här tagen och baka en kaka, tänkte jag. Hej sålänge!

Den gröna tävlingen

Grönt. Inte bara sallad.
 
När min bästa vän Emelie fick livmoderhalscancer för några år sedan började vi båda att bära det gröna bandet som symboliserar alla former av gynekologisk cancer. För att uppmärksamma det hela startade vi upp den gröna tävlingen och genom åren har vi fått massor med hjälp att sprida ordet. Tack till alla er som hjälpt till! Och, kära vänner - glöm inte hur viktigt det är att gå på de där cellprovskontrollerna. Gör det.
 
Så till tävlingen -  bidra med ditt bästa, gröna recept - nytt eller gammalt spelar ingen roll. Grönt tolkar ni precis som ni vill: gröna köttbullar, grön salladspuré, grön sås, you name it. Lämna en kommentar till det här inlägget med en länk till ditt recept, alternativt maila receptet till charlotta@hemert.se. Ditt bidrag vill jag ha senast den 18 november. Vinsten blir såklart fin - och grön. Lycka till, alla! Och tack för hjälpen!

Thailändsk gurksallad

 
I måndags drog jag ut en visdomstand och allt sedan dess smakar allt lite... jaha. Det har med andra ord inte blivit mycket till matlagning den här veckan. När orken går på sparlåga är det väldigt fint att ha ett litet arkiv med bilder på saker som jag inte hunnit skriva om - som den här salladen till exempel. Jag har aldrig varit speciellt intresserad av asiatisk matlagning och speciell inte thailändsk eftersom sådan mat köpes hem i fyrkantiga lådor och liksom aldrig lagas till hemma. Nu ska det bli ändring på det, och jag vill laga thailändska grytor mest hela tiden. Och till det - ha gurksallad, såklart. Receptet kommer från Sveriges Radio.
 
Thailändsk gurksallad
2 portioner + lite matlåda, ungefär
 
0,5 gurka
0,5 ganska liten röd chili
0,5 dl kokhett vatten
1 msk kokossocker (eller vanligt socker)
1 tsk salt
3 msk risvinäger
grovhackad koriander

Blanda det heta vattnet med socker, salt och vinäger. Rör om ordentligt tills sockret löst sig. Skala gurkan (det skippade jag...) och dela på längden. Gröp ur kärnorna och skär gurkan i halvmånar. Gröp ur chilikärnorna och strimla chilin fint. Blanda ner gurkan och chilin i lagen och låt dra minst en timme. Strö över koriander precis innan servering.

Meemaw

 
Den här veckan har börjat sådär, kan man väl säga. För några dagar sedan somnade Calles mormor in, vår stora favorit. Hon var så cool, den där mormorn! Gjorde godaste pepparkakorna, sade svordomen "farskons" minst fem gånger per besök och gick till saluhallen för att handla minst en gång per vecka. Usch, vad tomt det kommer bli.

Tidig Mårtensafton

 
Vid den här tiden, nästa helg faktiskt, firas det Mårtensafton i Skåne. Enligt traditionen ska det serveras svartsoppa, gås och såklart skånsk äbblekaga till efterrätt men hos oss är det istället kalkon och skånsk äbblekaga som bjuds. För mig, som inte äter kalkon, är det kålbonanza med både brysselkål och rödkål. Och några deciliter sås till det, såklart.
 
Ligisterna.
 
De tre minsta syskonbarnen har varit hemma och trots tjugo minuter av "SÄTT DIG NER MADICKEN, NEJ SPRING INTE IVÄG FILIPPA MEN MEEELKER TITTA HIIIT" så gick det inte att få en enda bra bild på de tre tillsammans. Totalt. Omöjligt. Hoppas att ni har haft en riktigt fin helg!

Allhelgona

 
Den här helgen åker vi till Skåne för att fira massvis av saker. Mammas födelsedag, Calles födelsedag och att det är Allhelgonahelgen, till exempel. Allhelgona är för övrigt en av mina absoluta favorithelger, kanske mest för att det är mörkt, mysigt och helt ok att tända obegränsat med ljus. Hoppas att ni alla får en riktigt fin helg!

RSS 2.0