Restpajen



Det finns två saker som jag försöker bli bättre på - att baka bröd, och att äta upp rester. Med brödprojektet går det alldeles utmärkt, tackar som frågar, men det där med att äta upp rester - det går sådär. Fram tills idag. Av överbliven bolognese gjorde jag paj, toppad med spetspaprika och en riktigt god cheddarost. Klapp på axeln till mig! Har ni några andra bra tips på vad man kan göra med överbliven mat?

Restpaj
2 portionspajformar

1/2 sats pajdeg (jag gör alltid med kesella, dinkelmjöl och lite smör)
överbliven quornfärssås/köttfärssås
1 spetspaprika
riven cheddarost (en smakrik sådan)
chilipulver

Blanda ihop pajdegen, tryck ut i pajformarna och förgrädda i 10 minuter, 200 grader. Fyll skalen med såsen, lägg på finhackad spetspaprika och riven cheddarost. Pudra över lite chilipulver. Grädda i mitten av ugnen ungefär 10 minuter tills osten smält och fått en fin färg. Servera med en stor sallad och snabbaste såsen i världen. Ät omedelbart.


Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Plommonet

Det beror ju lite på vad det är för resten (duh...) men är det något såsigt som typ bolognese så är en annan bra grej att stuffa ner i det i en paprika/aubergine/squash och så in med det i ugnen. Då kan du ju alltid slänga ner lite ris eller annat gryn om du har det över också! :)

Postat av: Mårtenssons kök

Sällan det blir rester i vårt kök, och blir det så är det i matlådan de hamnar så det kan käkas på middagsraster dagen efter.

Men en paj verkar ju vara ett bra återvinningsätt.

2012-03-13 @ 21:29:37
URL: http://martenssonskok.blogspot.com
Postat av: Nina

Bra där! Helt klart värt en axelklapp. Jag är också alldeles för dålig på att äta upp alla rester jag propsar på att spara. jag glömmer liksom bort dem tills det är för sent och då blir jag bara arg.

2012-03-13 @ 21:53:45
URL: http://denvassastekniven.se
Postat av: felicia

Smart att fylla en paj med rester! Inte tänkt på det innan men man kan ju faktiskt göra paj av nästan allt! :)

2012-03-13 @ 22:00:17
URL: http://heywhatscooking.blogg.se/
Postat av: sofie mumsfillibaba

Paj är ju perfekt restmat. Bara att slänga i vad som finns i kylen. Bra jobbat!

2012-03-13 @ 22:20:17
URL: http://www.mumsfillibaba.blogspot.com
Postat av: Emmy

Det blir sällan några rester över i slutändan hemma hos oss med fyra personer vid middagsbordet och gärna två matlådor på det. Jag är bättre på man-tager-vad-man-haver-mat. Det var väl jättesmart att göra paj på såsen.

2012-03-13 @ 22:36:12
URL: http://remsansbistro.blogspot.com
Postat av: Malin

Mmmm, paj! Guds gåva till människan, typ. :D

2012-03-14 @ 00:35:32
URL: http://getiton.blogg.se/
Postat av: Desiree

Kul att höra att det går bra med brödbaket. Jag är så nyfiken på ditt surdegsbakande. Jag körde ju fuskvarianten men du gör ju på riktigt så det lär ju bli ännu godare bröd.

Rester tycker jag att jag är ganska bra att ta till vara på. Ofta fryser vi in det som blivit över så att det blir en matlåda. Överbliven köttfärssås går ju förutom att göra paj som du gjort ha till tacos, en lassange, chili, moussaka, färsfyllda paprikor, fyllda zuccinis som man gratinerar med lite ost. Gillar inte att slänga mat utan gillar då man får använda den kreativa sidan för att ta till vara på det man har.

Kram!

2012-03-14 @ 09:02:50
URL: http://sweethomesweden.blogspot.com
Postat av: Katarina

Paj är bra att fylla rester med.

2012-03-14 @ 09:26:13
URL: http://hovkonditorn.blogspot.com
Postat av: Mrs Sunshine

Här värms resterna dagen efter, OM det blir något över vill säga...Barnen är nu så stora så om man inte är hemma när större delen av familjen äter så riskerar man att bli utan:-)



ha en underbar dag!

2012-03-14 @ 10:08:55
URL: http://www.mrssunshinecooking.blogspot.com
Postat av: Spanienfrugan

Bra där! Jag försöker också alltid göra nåt på rester som blir över. Ofta blir det just en paj, en gratäng eller en soppa av det...

2012-03-14 @ 10:42:21
URL: http://spanienfrugan.blogg.se/
Postat av: Hanna

Det var ju hur bra som helst att göra paj av bolognesen!



Jag har helt klart blivit bättre på att ta hand om rester och inte slänga mat sedan jag flyttade till England. Här sitter lite krigsmentaliteten kvar och man slösar inte. Det gillar jag, och bara man försöker tänka på det och vara påhittig så blir det lättare och lättare.



Och vilka rester man än har så brukar det funka med omelett eller i en pastagratäng. :)

2012-03-14 @ 12:29:48
URL: http://matarkivet.wordpress.com
Postat av: lisa

Wokat ris är min favorit med rester! Här kommer en variant men så gott som alla rester passar att slänga i



http://lisasgodbitar.wordpress.com/2012/02/08/wokad-spenat-med-ris-och-kyckling/

2012-03-14 @ 20:11:44
URL: http://lisasgodbitar.se
Postat av: milla

Vilken god paj du fick ihop. Tänk vad man kan göra med rester.

2012-03-14 @ 20:29:42
URL: http://millashalsoblogg.blogspot.com
Postat av: Bess

Jag älskar utmaningen med rester. Alla köttkanter och korvstumpar läggs i pyttburken i min frys. När det är tillräckligt blir det pytt i panna. Paj är ypperligt för rester! Piroger är ett annat sätt att göra sig av med rester. De kan man dessutom ta med sig på en mysig kvällspickninck...<3

2012-03-14 @ 22:58:11
URL: http://www.delikatesses.se
Postat av: Charlotta I Matrepubliken

Plommonet: Sant! Jag älskar dessutom allt som är fyllt. Mm.



Mårtenssons: Jag önskar jag var bättre på matlådor också, men ofta äter jag bara lite kesella med bär, en avokado och lite knäckebröd till lunch.



Nina: Ja, det är ju samma här då va. Hittade häromdagen en grönaktig sak om troligtvis varit paj en gång i tiden... Huga.



Felicia: Ja, det är det som är så fint!



Sofie: Tack! :=)



Emmy: Jag över mig på mantager-mat också!



Malin: True!



Desiree: Tack för alla finfina tips!



Katarina: Verkligen!



Mrs Sunshine: Det där med barn verkar vara ett säkert kort på att man slipper rester :=)



Spanienfrugan: Just gratäng är ju himla fint att göra ockå, och gott!



Hanna: Omelett! Bästa ever.



Lisa: Tack för tipset!



Milla: Tack!



Bess: Piroger! Åh, jag älskar piroger. Ska kanske ta tag och göra det i helgen när jag ska till Skåne.

2012-03-15 @ 10:20:20
Postat av: Fröken Dill

Konstigt hur ofta resträtter blir vansinnigt goda!

Trevlig helg önskar fröken Dill

2012-03-17 @ 11:00:36
URL: http://www.frkdill.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0