Pico de gallo



Att göra en riktigt god salsa när det inte finns tillgång till fina tomater är i det närmsta dödsdömt. De flesta tomater som finns i affärerna är bleka, tråkiga och smakar ingenting alls - förutom en sort. Romanticatomaterna. De är s-v-i-n-d-y-r-a men ack så goda, och nästan ett måste för att göra en bra salsa. Låt tomaterna ligga några dagar innan du gör salsan så blir den riktigt bra! (Pico de gallo är för övrigt en mexikansk nationalsalsa, om det nu finns sådana, och det fina namnet betyder tuppens näbb.)

Pico de gallo
ungefär 4 portioner

16 st väl mogna romanticatomater
1 liten gul lök
0,5 dl hackad koriander
1 röd chili (efter smak och tycke)
3 msk limejuice

Tärna tomater och gul lök, blanda med finhackad chili (lägg i lite, smaka av, lägg i lite till, smaka av osv), koriander och limejuice.


Roadtrip 2012


Roadtrippin' 2010. NYC-Boston-Niagara-NYC.

Även om vår resa i juli är ljusår iväg krävs det en viss planering eftersom vi ska vara borta i en hel månad. Hotell ska bokas, bil ska hyras, rutter ska läggas upp... Efter tio dagar i Brooklyn åker vi vidare till SF, efter SF ska vi hänga i Sonoma/Napa och gå på vinprovningar tills vi storknar, efter vingårdarna kör vi norrut längst kusten, efter kusten kommer Oregon och där ska vi dricka Pinot Noir-viner i Willamette Valley tills vi storknar igen, när vi gjort det kör vi till Portland för Oregon Brewers Festival (japp, Calle svimmar lite av lycka när han tänker på det) och efter det kör vi sista rutten till Seattle och några dagars häng där innan det bär av till Sverige. Världens längsta mening? Ja. Världens bästa (bröllops-) resa? Ja. Men - vi behöver hjälp. Sitter ni inne med någon kunskap om typ... allt? Bästa restaurangen i Portland? Bästa filmen för att ladda upp inför Alcatraz? Coolaste baren i Seattle? Ni fattar grejen. Lämna en kommentar!


Tacokrydda



Vi har en slapp fredagskväll med tacos, BBT och hemmapoppade popcorn. Förutom att vänta på att det första majskornet ska poppa (åh, vilka barndomsminnen!) har vi gjort egen tacokrydda. Det är lätt, gott och tar ungefär trettio sekunder att blanda ihop. Någon som kommer ihåg varför man ska köpa färdig på påse? Nä, trodde inte det. Receptet kommer från Slemelie.

Tacokrydda
gör dubbel sats och spara!

1,5 tsk salt
2 tsk chilipulver
2 tsk paprikapulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1 tsk spiskummin
1 tsk oregano
1 tsk svartpeppar
2 krm cayennepeppar

Blanda ihop alla ingredienser. Till 150 g quornfärs är 1 tsk krydda lagom. (Den här kryddan är lite starkare än den man köper i affären, minska mängden chili om ni inte gillar kryddig mat!)


Chokladfondant



Jag kan ge er ett tips gällande fondanter: Följ. Receptet. Slaviskt. Börja inte tänka i banor som "äsch, hur svårt kan det vara" för tro mig - när du står där och hör "hur svårt kan det vara" ekandes i huvudet kan det bli så att du vill bita av dig armen och kasta ut smeten genom fönstret. Det speciella med fondanter är ju att de ska vara sådär geggiga inuti, och hur man får dem sådär tycker inte jag att det finns något bra svar på. Jag har gräddat fondanter i flera olika ugnar och ingen är den andra lik. Håll istället koll på fondanten och hoppas på det bästa. Så gör jag. Receptet kommer från ett nummer av AOM, något modifierat såklart.

Chokladfondant
4 portioner

120 g mörk choklad (fairtrade, såklart)
125 g ekologiskt smör
2 msk strösocker
2 ägg (+ 2 äggulor)
2,5 msk vetemjöl
lite apelsinzest
något syrligt som tillbehör, typ äpple

Sätt ugnen på 200 grader. Plocka fram dina finaste cocotteformar och smörj in med olja. Smält chokladen i micro (eller över vattenbad om du föredrar det) och låt den svalna lite. Provsmaka chokladen. Vispa smöret och sockret, vispa ner äggulorna (en i taget!) och blanda sedan i äggen. Vispa ner mjölet, den smälta chokladen och rivet apelsinskal. Fördela smeten i formarna och grädda i den nedersta delen av ugnen i ungefär 8 minuter. Om du är ambitiös kan du försöka vända upp och ner på formarna och få en lite finare presentation men sådant hade inte vi tid med, och de smakar precis lika bra om de ligger kvar i formarna. Servera med något syrligt, kanske äpple, eller ännu bättre - någon form av äpplesorbet. Needless to say - ät direkt.


Fläderpannacotta



Jag tycker att vi kickstartar veckan med en dessert (som motvikt till cyklingspasset deluxe som precis avverkades). Hemma hos mamma och pappa har man turen att hitta fryst flädersaft (vår är slut för längesedan...) och på den kan man göra alldeles ljuvlig pannacotta. Receptet kommer från Hemmets Journal.

Fläderpannacotta
6 portioner

5 dl vispgrädde
1 vaniljstång
3,5 gelatinblad
0,5 dl socker
2 dl koncentrerad flädersaft
bär till garnering

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp grädde, socker, vaniljstång och frö och låt det dra till sig i tio minuter. Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i grädden. Plocka upp vaniljstången och häll i saften. Häll upp i portionsformar och låt stå svalt några timmar. Garnera med bär precis innan servering.


Slappaste helgen





Idag fyller min pappa år och vi firar genom att ta det väldigt lugnt. Isbjörnen ligger på ena soffan, jag på den andra. Mkt angenämt.


Restpajen



Det finns två saker som jag försöker bli bättre på - att baka bröd, och att äta upp rester. Med brödprojektet går det alldeles utmärkt, tackar som frågar, men det där med att äta upp rester - det går sådär. Fram tills idag. Av överbliven bolognese gjorde jag paj, toppad med spetspaprika och en riktigt god cheddarost. Klapp på axeln till mig! Har ni några andra bra tips på vad man kan göra med överbliven mat?

Restpaj
2 portionspajformar

1/2 sats pajdeg (jag gör alltid med kesella, dinkelmjöl och lite smör)
överbliven quornfärssås/köttfärssås
1 spetspaprika
riven cheddarost (en smakrik sådan)
chilipulver

Blanda ihop pajdegen, tryck ut i pajformarna och förgrädda i 10 minuter, 200 grader. Fyll skalen med såsen, lägg på finhackad spetspaprika och riven cheddarost. Pudra över lite chilipulver. Grädda i mitten av ugnen ungefär 10 minuter tills osten smält och fått en fin färg. Servera med en stor sallad och snabbaste såsen i världen. Ät omedelbart.


Smutti med lite av allt



Ny vecka, nya tag som man brukar säga. Jag saknar redan helgfrukost, lördagskänsla och möjligheten att ligga på soffan hela dagen. Igår åt vi lyxfrukost med skramlade ägg, nybakat surdegsbröd och smutti. Tack vare alla fina tips jag fick i det här inlägget har jag fattat hur genialt det är med avokado i smutti. Förutom avokado blandade jag i hallon och blåbär (och lite mjölk för konsistensens skull). Som grädde på moset toppade jag med lite ekologiskt vaniljpulver. Tio poäng, som Picki brukar säga.


Hej, helg


Hej, fredagsmat!

Hjälp, vad veckorna går snabbt nu för tiden! Känns som att det är fredag nästan varje dag. Vi firar helg med god mat (det enklaste man kan slänga ihop någonsin, faktiskt) och en massa avsnitt av min (vår) nya favoritserie The Big Bang Theory. Imorgon står det hunpassning, träning, brödbak och golvsåpning på schemat. Trevlig helg till er alla!


Majsbröd



Om man händelsevis ska äta en sånhär eller en sånhär kan jag varmt rekommendera att göra egna bröd till. Det är lätt, något kladdigt och faktiskt ganska kul att steka bröd, vilket inte är något jag gör sådär varje dag. Receptet kommer från Emma (som jag hoppas kommer tillbaka till bloggosfären snart!) såklart.


Majsbröd
lagom till två hungriga

2 dl majsmjöl
1 dl vetemjöl
3 dl kokande vatten
1 ägg
1 tsk salt

Koka upp vatten. Blanda salt och mjöl i en bunke och slå på det kokande vattnet. Rör runt ordentligt. Blanda i ägget. Hetta upp en stekpanna med olja på spisen och ta upp en bit av majsdegen. Lägg den på ett mjölat underlag, sikta över lite majsmjöl och tryck ut den till en rund kaka. Flytta över kakan till stekpannan och stek 2-3 minuter på var sida. Pensla med matolja efter första vändningen och sedan en gång till på andra sidan. När de börjar resa sig är de klara.


Kryddsmöret



De flesta gillar sina majskolvar med salt och helt vanligt smör. Inget fel i det, men att äta en grillad majskolv med kryddsmör (tänk chili, citronzest och kärlek) är ungefär etthundra gånger bättre. Det existerar inga mått på det här smöret utan det är improvisation som gäller. Ett tips är dock att följa det gamla ordspråket ju mer chili desto bättre.

Kryddsmör deluxe
en ganska stor klutt

1 stor klick ekologiskt smör (typ 100 g)
1 liten vitlöksklyfta
chilipulver
1 liten citron (skalet)
svartpeppar
havssalt

Låt smöret stå framme ett tag så att det blir mjukt och lätt att vispa. Riv vitlöken fint (jag använder vårt microplane, oslagbart) och blanda i kryddorna och det finrivna citronskalet. Jag föredrar att använda helt vanligt chilipulver men om du är lite wild n crazy kan jag tänka mig att alla chilisorter du kan få tag på kan vara gott i.


RSS 2.0