Friterad kapris
Friterad kapris är precis som den bakade äggulan lite av en klassiker på restauranger vi brukar besöka. Jag förstår varför, för det är ett väldigt enkelt och bra sätt att piffa upp ungefär vilken rätt som helst.
Friterad kapris
4 portioner
2-3 msk kapris
rapsolja
Fyll en relativt liten kastrull med 2-3 cm olja. Värm oljan till ungefär 140 grader (använd termometer). Lägg i kaprisen och fritera tills den är krispig, det tar ungefär 1-2 minuter beroende på storlek, såklart. Låt kaprisen rinna av på papper innan du serverar den.
Hej, Malmö
10 poäng till Minnas varma mackor!
Hej från Malmö! Idag har jag och Minna gjort Malmö stad (länsat Granit och handlat choklad på Cacaofoni) medan Calle och Manne har varit på Kallbadhuset för att (frivilligt) doppa sig i havet. Ikväll vankas det sushi-tillverkning och öl. Trevlig helg!
Bräserade endiver à la Butler/Öhman
Jag och endiver, we do not go way back om man säger så. Jag åt det en gång när jag var yngre men tyckte det var vansinnigt beskt och har sedan dess undvikit endiver i alla former. Fram tills förra fredagen, vill säga. För det är ju såhär, att saker man inte gillade när man var liten (kaffe, avokado) börjar man helt plötsligt tycka om när man är äldre och lite visare. Så även endiver. Jag tillagade dem efter ett recept som Anders tipsade mig om, och ursprungsreceptet kommer från den klassiska kocken Carl Butler. Det är grejer det.
Bräserade endiver à la Butler/Öhman
4 portioner
4 endiver
2,5 dl ekologisk grönsaksbuljong (Kung Markattas)
0,5 tsk timjan
salt & nymald svartpeppar
lite pressad citron
smör
(ev lite getost)
Sätt ugnen på 225 grader. Ta av de yttersta bladen på endiverna (om de inte är fina). Stek endiverna i smör tills de fått en fin gyllenbrun färg runt om. Lägg dem i en ugnsfast form, slå över grönsaksbuljong, citron och kryddor. Baka färdigt i ugn i ungefär 30 minuter. Smula över getost precis innan servering. (Det där med getost hittade vi för övrigt på själva eftersom vi hade en liten bit över som behövde ätas upp.)
Bröllopstårta comin' up
Komsi, komsi. Bild från www.stylemepretty.com
Tack för alla era brödrecept i inlägget nedan! Jösses, vilken bra receptbank ni är. Tack! Jag har precis landat hemma efter en snabbvisit i Stockholm, andra den här månaden. Needless to say - jag är trött. Men hörni, vad tror ni om den här bröllopstårtan till vår fest? Jag är såld.
Aubergine, getost, karamelliserad lök
Inspirationen till den här finfina förrätten kommer från min kompis Emelie som smakade på originalet på en restaurang någonstans i Edinburgh. Kombinationen aubergine, lök och en fin getost är en match made in food heaven. Jag lovar.
Aubergine med getost och karamelliserad rödlök
4 portioner
1-2 skivor aubergine per person
1 bit getost
1 stor rödlök
smör & olivolja
2 msk råsocker
2 msk balsamvinäger
salt & nymald svartpeppar
Stek auberginen i smör i en stekpanna. Skiva rödlöken i tunna skivor och stek den mjuk och glansig i smör och olja i en stekpanna. Blanda i sockret och rör tills det löser upp sig. Häll i balsamvinäger. Lägg auberginen på en tallrik, lägg på en skopa rödlök och garnera med smulad getost. Strö över salt och peppar, servera direkt.
Zuppa di cozze
Jag kan helt ärligt säga att musslor är något av det läskigaste jag vet. Små, sliskiga ögonliknande djur, och vad är egentligen grejen med den där lilla pinnen som sitter fast i skalet? Nä, jag säger då det. Men, kära vänner, den här soppan är alldeles sjukt god utan musslor, och om du nu sysslar med sådant som skaldjur är den säkert bra då med.
Zuppa di cozze
4 portioner
4 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 ask romanticatomater, tärnade
1 burk körsbärstomater
2 dl vitvin, ungefär
2 dl vatten
bladpersilja
salt & nymald svartpeppar
(2 nät musslor)
Skala schalottenlöken och vitlöken. Hacka fint och fräs i olja. Tillsätt tomaterna, vinet och vattnet. Låt koka in tills tomaterna har satt sig lite. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Knacka på alla öppna musslor, då ska de stänga sig. Om de INTE stänger sig - släng dem. Tvätta musslorna så att de är rena. Lägg ner alla stänga musslor i grytan, låt koka med i ungefär 10 minuter (de måste bli 95 grader). Ät musslorna som har öppnat sig. Servera med aioli och en bit bröd.
Vykort från Idre
Efter fyra dagars skidåkning deluxe tar jag ledigt idag, sista dagen. Jag ska mysa med Isbjörnen, gå på promenad och packa ihop våra saker. Imorgon bär det nämligen av hemåt igen, och på kvällen vankas det 90-årskalas för Calles mormor. Hoppas ni får en finfin helg!
Ugnsbakad spetskål med apelsin
Efter en heldag i backen ligger jag nerbäddad i sängen och svarar på mail, läser bloggar och redigerar bilder. Jag hittade bland annat den här - en finfin bild på en finfin rätt som vi lagade innan jul. Spetskål är riktigt gott, men det är lite av en doldis bland kålsorterna. Den här gjorde succé på vår buffé - prova. Receptet kommer från Ica.
Ugnsbakad spetskål med apelsin
8 bufféportioner
2 spetskål
50 g smör
0,5 dl pressad apelsin
10 kvistar timjan
1 apelsin, rivet skal
1 citron, rivet skal
salt & nymald svartpeppar
Sätt ugnen på 225 grader. Skär varje spetskål i 6-8 klyftor (behåll roten!). Bryn klyftorna i omgångar runt om i smöret. Lägg över kålen i en stor ugnssäker form. Häll över den nypressade apelsinjuicen, riv över citronskal och lägg på timjankvistarna. Krydda med salt och nymald peppar. Ställ in i ugnen i ungefär 20 minuter. Plocka bort timjankvistarna, riv över apelsinskal och garnera med några timjanblad.
Greetings from Idrefjäll
Vi hoppas på lite mer snö än det här... Skåne, 2009.
Tidigt imorgon åker jag och Calle till Idre för att möta upp resten av min familj (japp, vi snackar alltså en mamma, en pappa, en Isbjörn, en farbror, en systerson, en storebror, en svägerska och deras fyra barn) som åkte upp redan idag. Det är med andra ord skidåkning, spelturneringar (Pictionary och TP är nerpackade...) och bastubad som står på schemat de närmsta dagarna. Vi hörs från Dalarna!
Rödvinsgranita
Jag kan villigt erkänna att jag var något tveksam till kombinationen rödvin, honung, apelsinjuice och svartpeppar när Calle föreslog den här granitan som mellanrätt på nyår. Men, hör och häpna - det var gott. Riktigt gott, dessutom (och ja, lite konstigt). Hatten av för Mathias Dahlgren och Bon Lloc, ännu en gång.
Rödvinsgranita
4 portioner
400 g rött vin (helst utan ekkaraktär)
160 g flytande honung
120 g färskpressad apelsinjuice
svartpeppar
Värm vinet. Smält honungen i vinet och tillsätt apelsinjuice. Smaka av med nymald svartpeppar. Frys till is. Skrapa med sked eller gaffel till kristaller och lägg upp i väl kylda glas. Servera direkt.
Serranorullar med citroncrème
Till förbubblet och nyårsquizen serverade vi några enkla (men väl valda) tilltugg, bland annat de här små godbitarna. Inspirationen kommer från favoriten Anne och originalreceptet kan ni hitta här.
Serranorullar med citroncrème
8 tilltuggs-portioner
20 skivor serranoskinka
1 burk crème fraiche
1 citron, skalet (ev mer)
Blanda crème fraiche och finrivet citronskal. Låt crèmen stå till sig ett tag. Bred ut crèmen på serranoskivorna, rulla ihop och låt stå i kylskåpet tills det är dags för servering.
Om du vill ha en vegetarisk variant går det utmärkt att skiva gurka (förslagsvis med osthyvel så det blir riktigt tunna skivor) och använda det istället för serrano. Bred på citroncrèmen och servera direkt.
Snickerssoppa
Trodde ni att snickerssoppa innefattade en snickers, en microvågsugn och ganska mycket kladd? Då trodde ni fel. Den här fantastiska desserten kommer från Mathias Dahlgrens kokbok Bon Lloc och har stått på vår måste-lagas-lista sedan flera år tillbaka. På nyår var det dags, och jag säger då det. Svårslagen avslutning på en fantastisk middag. 2012 kommer bli snickerssoppans år. Glöm inte vart ni läste det först.
Snickerssoppa, 10 portioner
Nougatsorbet/Toffee/Jordnöt
Chokladsoppa
150 g socker
120 g choklad, finhackad
800 g vatten
90 g kakaopulver
Koka upp vatten och socker, vänd ner hackad choklad och kakaopulver. Låt det sjuda i 10 minuter, sila och kyl.
Nougatsorbet
750 g mjölk, 3%
75 g socker
100 g kondenserad mjölk
20 g glukos
50 g mjölk, 3%
0,5 gelatinblad, blötlagt
125 g nougat*
100 g dulce de leche** (rör ut med lite mjölk, 3% till sås)
saltkristaller
100 g jordnötter, hackade
Reducera 750 g mjölk med strösocker tills 500 g återstår. Lös gelatin och mjölk i tempererad mjölk (50 g). Blanda samman samtliga ingredienser, sila och frys i glassmaskin.
Arrangera soppa, nötter och dulce de leche i djupa tallrikar. Gör 10 kulor av nougatsorbeten och placera ut en saltkristall på varje sorbet.
*I originalreceptet står det 125 g pralinmassa men då det verkar vara svårt att få tag på ersatte vi det med vanlig nougat. Fungerade bra.
**Ställ en oöppnad burk med sötad kondenserad mjölk i en stor kastrull, täck med vatten. Låt den småkoka i 4 timmar, hela tiden täckt med vatten. Spola sedan burken helt kall i kallt vatten.
Hej, 2012
Snickerssoppan...
Jösses, vilken kväll. Sex flaskor vin, fyra flaskor bubbel, två flaskor mousserande och en halv portvinsflaska senare - och såklart snittar, trerätters, granità mellan rätterna och portvin och ost. Hej, matkoma. Staplade hem vid fem i morse, trött som få men ack så glad efter en lyckad kväll. Idag har det varit gemensam städdag och traditionsenligt tittande på Ivanhoe. God fortsättning till er alla!