Filodegsrullar med färs
Filodeg är vansinnigt gott, men (många fula ord) det är ju så otroligt irriterande att arbeta med. Jag har alltid lite för bråttom, vilket innebär att filodegen inte är riktigt tinad, och eftersom den inte är det går den inte att veckla ut ordentligt, och eftersom det inte går kan man inte får sådär snygga rutor som man ska ha enligt receptet. Döden. Döööööööden. Alltså, innan du börjar: ta fram filodegen i tid, så slipper du ovanstående gnäll. Receptet kommer förresten från den här sköna bönan, och oj-oj-oj vad gott det här var.
Filodegsrullar med quornfärs alt. nötfärs
12 st rullar
16 ark filodeg
300 gram quornfärs eller nötfärs
2 vitlöksklyftor
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
1 msk sambal oelek
torkad oregano
riven ost
olja att pensla rullarna med
Tina filodegen (i GOD tid) och sätt ugnen på 200 grader. Skala och hacka vitlöken, hacka purjolöken. Fräs löken med quornfärsen i en stekpanna, tillsätt sambal oelek, oregano, salt och peppar. Låt filodegsarken ligga i fyra lager. Lägg lite quornfärsröra på varje fyrkant, strö över riven ost och rulla ihop till en rulle. Vik upp kanterna så att det blir en stadig rulle. Pensla med olja och ställ in i ugnen ca 15 minuter tills de är gyllenbruna. Servera med sallad och (massor med) tzatziki.
Låter som ett väldigt trevligt recept. Och det är ju trots allt viktigare att det smakar bra än att det ser ut precis som man tänkt sig... Quornfärs är verkligen bra!
Blev det förresten någon blomkålsgratäng eller lade Calle in sitt veto?
Hm... Det är just för detta jag har varit tveksam till att testa något med filodeg. Jag blev bjuden på de ljuvligaste knytena av filodeg fyllda med spenat och fetaost. Får se om jag samlar tillräckligt med tålamod för att sedan våga fresta det ;-)
Tycker du ska vara ful i munnen fler gånger. Det där ser ju bara kanongott ut. Jag får väl ge filo en chans till :)
Haha! Jag känner igen mig! Brukar också ha för bråttom och bli skitirriterad på den där filodegen. Har inte ätit några hemgjorda vårrullar på länge... De där du gjort ser dock väldigt goda så det är kanske dags att ta upp kampen mot filodegen igen!
Ser hur gott som helst ut! Dem lagar mycket med filodeg här på Pintxosbarerna runt om i stan. En favorit är med sparris, jätteräka och marulk som de sedan friterar lätt. Fina grejer det!
Jag kan sälla mig till dem som också har svurit över filodegen, först är den som du säger lite för otinad, sen blir den i ett ögonblick för torr och frasar sönder. Och där någonstans får jag ett vansinnesutbrott.
Nina: Nädå! Calle får vika hädan :=) Rättare sagt, jag gör blomkålsgratäng (och matlåda) till mig och han får laga egen mat. Hoho. Imorgon är dagen D!
Emmy: Ja, det är ju just det man behöver (som jag liksom inte har...)
Christer: Gör det! För jag menar, trots mindre nervsammanbrott är det ju verkligen värt det! :=)
Helena: Gör det! Det är ju som jag innan skrev verkligen värt det. Mums.
Spanienfrugan: Tack! Det är verkligen fina grejer det där :=)
Oj, sånt där har jag inte tålamod till. Ska ha det i åtanke OM jag ska filofixa. TA UT I TID!!:)
Något större tålamod vad gäller sånt som filodeg besitter vi inte någon av oss i vårt kök... Pims på hög nivå känns det som:)
Men chipsen i förra inlägget, dom ska vi absolut ha tålamod till, speciellt om de passar till skumpa!
Låter gott! Smaken är viktigaste :)
Ser och låter jättegott. Men filodeg är pilligt och kräver tålamod som jag själv långt ifrån alltid har. Läste dock i senaste nummret om Allt om Mat att det nuu ska ha kommit en ny filodeg på marknaden som säljs färsk och som ska vara riktigt bra. Den kanske är värd att prova till nästa gång.
Kram!