Den fina chokladen



Det är ytterst sällan jag köper choklad, för att inte tala om riktigt svindyr sådan. I fredags fick jag någon form av hjärnsläpp (snart-är-det-helg-hjärnsläpp, någon som känner igen sig? Inte? Nähä...) och stegade in på Göteborgs Te- & Kaffehandel och köpte en chokladkaka för det facila priset av etthundrafemtionio kronor. Svindyrt? Ja. Värt det? Ja, faktiskt. Läs mer om Askinosie och deras choklad här.


Quornfärsfylld aubergine



Alla som äter vegetarisk mat på måndagar räcker upp en hand! I vår familj äter vi ju vegetarisk mat nästan alltid men på måndagar gör vi det lite extra mycket. Såklart. Meatless monday for the world!

Quornfärsfylld aubergine
2 portioner

2 auberginer
300 g quornfärs
1 burk hela tomater (Saltå Kvarn, såklart!)
2 msk tomatpuré
1 dl vatten
salt & nymald svartpeppar
torkad oregano
parmesanost

Sätt ugnen på 200 grader. Dela auberginerna på hälften, gröp ur dem och tärna aubergineköttet. Värm en stekpanna med lite olja. Häll på quornfärsen, tomater, tomatpuré och vatten. Tillsätt aubergineköttet och kryddorna och låt röran puttra under lock i ungefär en kvart. Lägg aubergineskalen i en ugnsfast form och förgrädda i några minuter tills de har blivit mjuk (-are). Fyll skalen med quornfärsröran, toppa med riven parmesanost. Grädda i mitten av ugnen tills osten har smält. Servera med en god sallad och kall parmesansås.


Lördag morgon, bäst i världen




Lördag morgon, bäst i världen. Långfrukost med Calle och bästa grannen. Smutti, nybakat bröd, tjocka pannkakor med lönnsirap, kokt ägg och inlagd gurka. Finchoklad och en stor kopp te till frukost-efterrätt. Vädret är dessutom alldeles strålande och jag är såklart oerhört glad för det här:



Ja, kära vänner, det är sant. Vi är med tomatplantor! Hoppas ni har en fin helg allihopa. Ut och njut i det fina vädret! Hej!


Farväl, februari



Sol, barmark och plusgrader räknas som vår i min bok. Farväl, februari och välkommen våren. För nu är det väl ändå slut på snö, kyla och is?


Odlingen 2012



Trots att det har gått ungefär två och en halv dag sedan vi planterade är odlingen det första jag tittar på när jag går upp på morgonen. Jag väntar på ett grönt litet blad som ska titta upp så jag kan få deklarera att våren officiellt är här. Det här året har vi inte satt riktigt lika många tomater som förra gången eftersom vi är borta hela juli, med Calle fick som han ville (med sitt storhetsvansinne) och kommer eventuellt ha ett helt gäng med chiliplantor att ta hand om. Bra säger jag, då är det han som fixar plantpassning när vi åker till Skåne/landet/varsomhelst. Har någon av er odlat något? Ja? Nej? Inte ännu? Vad, i så fall?


Lemony Snicket-hommous



Allt sedan Ann-Louise hade med sig den här hommousvarianten till vår MBT förra veckan har jag varit alldeles bombsäker på att den heter Lemony Snicket-hommous. Så har jag såklart fnissat lite när jag har tänkt på det eftersom det finns en film som heter så och jag fick inte alls ihop varför hommousen skulle vara döpt efter just den filmen. Men - jag hade fel, såklart, för hommousen heter Lemony-lime hommous, och den är så god (och syrlig) och att den genast måste provas. Av alla. Såklart.

Lemony-lime hummus
en stor sats

3 stora vitlöksklyftor (hackade)
0,5 dl färsk persilja
0,5 tsk paprikapulver
¼ tsk chiliflakes
5 dl kikärter (ungefär 1,5 burk)
0,6 dl färskpressad citronjuice
0,6 dl färskpressad limejuice
2 msk tahini (Kung Markattas, såklart)
4 msk fin olivolja
1-4 msk vatten
rivet skal från 1 citron
rivet skal från 1 lime
några nypor flingsalt

Häll alla ingredienser i en mixer och mixa tills du får en alldeles slät massa. Späd hommousen med vatten tills den får en bra konsistens. Ringa över olivolja och paprikapulver, låt stå kallt en liten stund.


Lingongrova



Jag har fått dille på två saker i brödväg. Plommonets rosa knäcke, och mitt eget man-tager-vad-man-haver-bröd. Det går alltså ganska bra med mitt löfte om att aldrig mer köpa bröd. Klapp på axeln till mig.

Lingongrova/Man-tager-vad-man-haver-brödet
1 limpa

2 dl fiberhavregryn
4 dl dinkelmjöl
1 dl vetemjöl
1 dl krossade linfrön
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 dl filmjölk (hjordnära, såklart)
0,5 dl flytande honung
2 dl frysta ekologiska lingon
0,5 dl ekologisk lingonsylt

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda de torra ingredienserna först och rör runt lite. Blanda i filmjölk, lingon, honung och lingonsylt. Häll smeten i en smord, avlång bakform och grädda i nedre delen av ugnen i ungefär 1 timme. Låt brödet svalna på ett galler under bakduk.


Fredag




Varannan fredag är jag ledig, vilket oftast innebär att jag har en Charlotta-dag. Jag går på massage, bakar lite och tittar på Days of Our Lives på morgonen. Det är något speciellt med fredagar, inte sant? Ikväll finns det mycket att fira - att våra finfina festinbjudningar har skickats ut, till exempel. Det är otroligt vilka duktiga vänner vi har, för den fina (vilda-västern-) designen står vår kompis Manne för (med hjälp av Minna, såklart!). Tack för hjälpen, fina ni. Och en trevlig helg till er alla!


Karins lingonmousse



Lingon är livet, som man brukar säga. Jag älskar lingon till det mesta - i bröd, till raggmunkar, och som här - som mousse. Receptet är signerat Karin och tro mig, det är en himmelsk liten anrättning!

Lingonmousse
4 portioner

2 dl färska lingon (brukar köpa frysta ekologiska)
1 dl strösocker
2 msk vatten
2 äggvitor
4 dl vispgrädde

Blanda lingon, vatten och strösocker i en kastrull och låt koka upp. Sjud på svag värme i ungefär 10 minuter. Låt svalna. Vispa äggvitorna tills de är fasta och vispa grädden tills den är lagom hård. Blanda grädden med lingonblandningen och vänd till sist ner äggvitorna. Vispa inte för mycket! Häll upp i mousse-vänliga glas och kyl i minst en timme.

Matbloggsträff


Endast Calle är vaken.

Igår var det dags för något av det trevligaste jag vet - matbloggsträff. Sällan har så många godsaker (knäckebröd! kaka med rosenvatten! citron-och-limehommous! och mkt, mkt mer) samlats under ett och samma tak. Tack för en fin kväll, kära ni!




Idag har jag firat Alla Hjärtans Dag som sig bör, med två av mina bästa vänner. Vi har varit på dagstur till Stockholm och hunnit med en hel del - bland annat en lång promenad och ett besök på coola La Neta. Tack för tipset, Anne! Hoppas att ni har haft en fin Alla Hjärtans Dag!


Lystring, tomatälskare



Kommer ni ihåg de här små godbitarna? Klart ni gör. Vill ni ha egna är det dags att så nu! I år ska jag satsa på att ha lite färre plantor eftersom vi är borta hela juli, men Calle har såklart fått storhetsvansinne och vill ha chiliplantor en masse. Sådär bra idé tycker jag eftersom hans chili Chilí växte till sig rejält förra året och hade alldeles för mkt likheter med vissa växter i Little Shop of Horrors. Nä tack, säger jag.


Längtar efter sommar


Brooklyn Bridge Park, sommar 2011.

Jag är så trött på den här kylan. Jag är då inte skapt för mer minsgrader än typ två, och inte heller för att skutta över isfläckar i storlek med Ryssland i den här väder-gudsförgätna staden. Varför, oh varför, valde jag inte att bosätta mig i en tropikdjungel? Det är sådana frågor man ställer sig när man står och väntar på spårvagnen (som alltid är försenad), en helt vanlig dag i februari.

Tur då att det faktiskt kommer en sommar. Och innan det kommer det ju dessutom en förträfflig vår, och då planerar jag att hänga i parken (ofta), gå barfota på gräsmattan (ibland) och gå på Liseberg (mer sällan). Passande nog har vi dessutom bokat en resa, och den vetskapen tar mig just nu igenom alla iskalla dagar. I början av juni mellanlandar vi i NYC i tio dagar innan vi drar vidare västerut för några veckors häng i SF (Alcatraz!), besök på otaliga vingårdar och bilresa upp till Seattle via Portland och en liten bit av HW1. Om jag längtar? Ja.


Cacaofoni



Ni har sett den här bilden innan, jag vet, men efter allt tråkigt som hänt med vår favoritmormor glömde jag alldeles bort att jag skulle ösa lovord över de godaste pralinerna. Ever. Allt sedan vår fina kompis Manne tog med sig praliner från Cacaofoni till oss har jag varit såld på de små underverken. Jag vill bestämt hävda att de här pralinerna är de godaste jag har smakat i pralinväg. Och, I tell you, jag har smakat några stycken. Gå dit nästa gång ni är i Malmö, ok? Den fina lilla butiken ligger vid Stortorget på Göran Olsgatan 1.


Filodegsrullar med färs



Filodeg är vansinnigt gott, men (många fula ord) det är ju så otroligt irriterande att arbeta med. Jag har alltid lite för bråttom, vilket innebär att filodegen inte är riktigt tinad, och eftersom den inte är det går den inte att veckla ut ordentligt, och eftersom det inte går kan man inte får sådär snygga rutor som man ska ha enligt receptet. Döden. Döööööööden. Alltså, innan du börjar: ta fram filodegen i tid, så slipper du ovanstående gnäll. Receptet kommer förresten från den här sköna bönan, och oj-oj-oj vad gott det här var.

Filodegsrullar med quornfärs alt. nötfärs
12 st rullar

16 ark filodeg
300 gram quornfärs eller nötfärs
2 vitlöksklyftor
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
1 msk sambal oelek
torkad oregano
riven ost
olja att pensla rullarna med

Tina filodegen (i GOD tid) och sätt ugnen på 200 grader. Skala och hacka vitlöken, hacka purjolöken. Fräs löken med quornfärsen i en stekpanna, tillsätt sambal oelek, oregano, salt och peppar. Låt filodegsarken ligga i fyra lager. Lägg lite quornfärsröra på varje fyrkant, strö över riven ost och rulla ihop till en rulle. Vik upp kanterna så att det blir en stadig rulle. Pensla med olja och ställ in i ugnen ca 15 minuter tills de är gyllenbruna. Servera med sallad och (massor med) tzatziki.


Jordärtskockschips



Hejdå, crostini och tapenade - hej, jordärtskockschips. Vår hittills ohotade tilltuggskombi har fått konkurrens i form av små ljuvliga jordärtskockschips som vi bjöd på till champagnen igår. Smakar ljuvligt, skapar lite spänning i vardagen (det är faktiskt ganska kul, spännande o dyl att fritera hemma) och bäst av allt - slår alla köpta chips i världen.

Jordärtskockschips
tilltugg, 4 personer

1-2 jordärtskockor med skal
olja att fritera i
hushållstermometer

Skrubba jordärtskockorna och skiva tunt, tunt. Värm upp olja i en kastrull till ungefär 140 grader - ha koll på temperaturen! Fritera chipsen tills de fått en gyllenbrun färg. Låt rinna av på papper tills de svalnat.


Comfort food



Tråkiga tider kräver comfort food. Igår slog vi på stort och tillagade vår favoritrisoni, med tillhörande gremolata. Den här ljuvliga såsen är ett under av smak, och kan ätas till nästan precis vad som helst.

Gremolata
2 portioner

1 knippe slätbladig persilja
1 dl riktigt fin olivolja
2-3 msk citronzest
1 stor klyfta vitlök
salt & nymald svartpeppar

Grovhacka persiljan. Blanda med olivolja, citronzest och finhackad vitlök. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Låt gremolatan stå och dra till sig i rumstemperatur ett litet tag innan servering.


RSS 2.0