East Village treatsJag känner många som riktigt längtar efter julmat.
Det gör inte jag. Vid den här tiden på året brukar jag koka pasta när julbordet dukas upp för femtielfte gången. Calle däremot, senapssillens skyddshelgon,  är något mer traditionsenlig men eftersom vi inte vågade ta med oss sill på resan över gjorde Adam lite research och fann till sist en deli som skulle sälja både det ena och det andra. I East Village ligger Russ & Daughters, ett mecka för… det mesta. Pickles, saurkraut, swedish matjes filés, lax, Leksands knäckebröd och sist men inte minst – senapssill. I två timmar fick vi vänta på att det skulle bli vår tur men enligt sillätarna i sällskapet var det väl värt väntan. ”Finns knappast bättre sill i Sverige” var Calles utlåtande. Även icke-svenskarna åt matjessill och drack snaps (OP-såklart) och tyckte om båda. Mycket.  För att verkligen komma i ”the swedish christmas mood” drack vi dessutom glögg, åt pepparkaksgrisar och kollade på Karl-Bertil Jonssons Christmas Eve (med engelsk text, såklart). Out of the question – you’ve had glögg!Julafton firade vi tillsammans med Alexandras familj. Vi fick lära oss att bryta bröd (du får en bit oblat, går runt bordet och bryter av en bit av de andras bröd och ger dem lyckönskningar och önskar god jul) och lyssnade till julevangeliet. På polska. Enligt traditionen serveras det endast vegetariskt och fisk på julbordet (kött äter man på juldagen) och vi smakade på allt från rödbetssoppa till pierogis. På väg hem åkte vi inom Manhattan för att ta en drink (eller två) på St Regis. Drinkarna är hiskeligt dyra men den stora Maxwell Parrish-tavlan bakom baren gör det hela väldigt värt det. Kolla in om ni har vägarna förbi.

Nu är julen över och vi återgår till semester-mode på riktigt. Idag ska vi till the Met och kolla in Berniniskulpturer, och senare ikväll har vi bokat bord på Aska, en nyöppnad, svensk restaurang i Williamsburg (tack för tipset, Johan!). Återkommer med utlåtande, såklart. Hoppas ni har en fin jul! 

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Pernilla

jag har aldrig heller förstått mig på de där som längtar efter julmat. (eller anordnar julbord mitt i sommaren, woop woop!) jag satt hela julafton och juldagen och försökte få alla att äta mer så att inte jag och jimmy skulle få massor av rester kvar här hemma, det gick sådär...

hoppas ni har det riktigt härligt och semestrigt! här är det dimma och ösregn. mmm, så juligt och mysigt.

Svar: Hahaahahaha! WOOP WOOP!!

2012-12-27 @ 10:54:19
URL: http://chibichibimoon.blogg.se
Postat av: Helena / Bara en kaka till

ÅH vad härligt att vara i NY! Hade gärna bytt ut det öländska snöslasket mot Brooklyns gator. Olof har full förståelse för det där med sillen, i år har han gjort både egen senap och sedan senapssill på den. Otacksam som jag är i fiskfrågan har jag inte ens smakat. Ha det nu alldeles underbart! Kram!

Svar: Ooh, vädret här är inte det bästa kan jag lova. Sviiiiinkalla vindar, och häromdagen började det snöa, enbart för att bli slask direkt efteråt. Morr. Kram!

2012-12-27 @ 19:09:25
URL: http://www.baraenkakatill.se
Postat av: Desiree

Jag står också gärna över julmat. En middag med julmat per år räcker för mig. Låter himla gott med det julbord ni fick istället med fisk och vegetariska rätter. Jag tycker det är alldeles för mycket kött på vanliga traditionella svenska julbord. Jag gillar sillen och laxen bäst faktiskt. Kul att ni hittade riktigt god sill i NY. Men å andra sidan verkar NY som är en sådan riktig melting pot ha det mesta om man bara söker. Cool bar. Ha det fortsatt riktigt bra.
Kramis!

Svar: Samma här, julmat är helt klart inte min grej. Yuk. Hoppas att ni har det bra, jag läste att ni ska till Florida, vad kul!! KRAM!

2012-12-27 @ 20:56:01
URL: http://sweethomesweden.blogspot.com
Postat av: Emmy

Vilket underbart julfirande! Traditionsenligt, men ändå inte! Jag insåg i år att jag inte heller längtar efter julmaten eftersom det inte är så speciellt. I vår släkt är det svårt att få in några nya rätter eftersom de inte vill ta bort något och julbordet blir lätt för välfyllt. Vegetarisk och en massa fisk låter helt i min smak!

2012-12-27 @ 22:48:18
URL: http://remsansbistro.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0