Callezpacho (-granita)

 
Den mest, eh, unika amuse bouchen som vi avnjöt i lördags stod Calle för. Med lite hjälp av Mathias Dahlgren då, för receptet på den här gazpachosorbeten kommer från hans otroligt fina kokbok Bon Lloc. Hur man över huvud taget kan komma på att göra glass av en grönsakssoppa övergår mitt förstånd, men den där karln är onekligen ett mat-geni. Calles variant på den här lilla rätten blev mer av en granita men ack så god ändå!
 
Callezpacho
Calle gjorde halv sats till 8 personer
 
10 romanticatomater, skurna i bitar
1 grön paprika, skuren i bitar
0,5 gurka, skalad och skuren i bitar
1 syrligt äpple, skuret i mindre bitar
0,5 liten rödlök, finhackad
0,5 vitlöksklyfta, finhackad
salt & svartpeppar
4 msk rödvinsvinäger
vatten
0,5 gelatinblad, blötlagt
 
stekta brödsmulor
olivolja av det finare slaget
salt & nymald svartpeppar
 
Mixa grönsaker, lök och frukt med vinäger och lite vatten, smaka av med salt och peppar. Låt rinna av igenom handduk i kyl i ungefär 6 timmar. Värm upp lite av grönsaksvätskan som silats av, smält gelatinet i det och blanda sedan med resten av vätskan (grönsaksresterna använde vi i en tomatsås samma dag!). Frys i glassmaskin. Vid servering: stek några brödsmulor i olivolja. Lägg upp granitan i ett glas. Strö över de stekta brödsmulorna, ringla över olivolja av det finare slaget och strö slutligen över lite havssalt och nymald svartpeppar.

Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Lotta i Två små kök

Hatten av för Calle! Coolt. Och verkar jättegott. Inte klokt vad man kan hitta på :-)

2012-12-12 @ 19:44:30
URL: http://www.lottakruse.blogspot.se
Postat av: Amy's piece of cake

Oj, vilken idérikedom... heja Calle!

2012-12-12 @ 20:40:40
URL: http://amyspieceofcake.se/
Postat av: Kim

Ha ha knasigt och härligt! Men jag har fortfarande svårt att glömma er rödvinsgranita...

Svar: Ja, DEN måste du göra snart! Den är riktigt bra!

2012-12-12 @ 20:45:33
URL: http://tantrussinsbak.blogspot.com
Postat av: Desiree

Spännande recept och duktigt av din Calle att fixa något så avancerat. Matupplevelser är ju inte bara smak utan konsistens är en annan väldigt viktig faktor.
Kram!

2012-12-13 @ 10:21:43
URL: http://sweethomesweden.blogspot.com
Postat av: Mårtenssons kök

Alltså det låter ju hur skumt som helst, men å andra sidan tillräckligt skumt för att vara riktigt gott. Men det blir på samma gång en märklig kortslutning i skallen när man läser det:)

Luciakramar till er båda

Svar: Ja, det låter verkligen märkligt, men det fungerar verkligen bra tillsammans när man provar!

2012-12-13 @ 17:21:10
URL: http://martenssonskok.blogspot.com
Postat av: Emmy

Ha ha... Det här är ju både galet och genialiskt! Heja Calle.

Svar: Håller med - Heja Calle! :=)

2012-12-14 @ 15:57:45
URL: http://remsansbistro.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0