2013

En stor dag i Matrepubliken.
Jag älskar att göra listor. Planera, skriva ner saker och bocka av när jag är klar. Det är främst "bocka av" som tilltalar mig för det är få saker som gör mig så nöjd som när jag faktiskt får för mig att göra allt det där som jag har skrivit ner. Som det här, till exempel - förra årets löfte om att göra Russinets piroger med kidneybönor. Plötsligt händer det, en solig höstdag i Skåne. Jag och pirogerna. Fet bock på det.
Ich bien ein surkål. Japp, 2013 är året det händer. Året jag ska bli tyskare än tysk och göra egen surkål. Jag har ingen aning om hur men jag har för mig att själva tillverkningen innefattar en källare, ett krus och vitkål. Bland annat. Andra saker i den här kategorin: rulla cannolis, använda den där harissan jag köpte och fundera ut bra användningsområde till chokladsenapen jag fick av Nina.

Även detta en ganska stor dag i Matrepubliken.
På ett lite mer personligt plan vill jag bocka av de här små ödmjuka önskningarna under 2013: Jag vill att alla ska vara friska och glada. Jag vill köpa en större lägenhet. Jag vill ta det lite lugnare, stressa upp mig mindre och bli cool. Oroa mig lite mindre, helt enkelt.
Nu välkomnar vi 2013 tycker jag. Hejdå, 2012! En stor virtuell nyårspuss till alla er som tittar in här - det är ju faktiskt tack vare er som det är så himla roligt att blogga. Puss och Kram och gott nytt år!
Allt om mat

Helg. igen. För tvåhundrade gången det här året - hur kan tiden gå så snabbt? Vi strosar omkring, shoppar lite, dricker kaffe, äter god lunch, lagar mat och pratar om allt och inget. Det är isande vindar och kallt i den här stan men så helt plötsligt spricker det upp och solen skiner som om det vore april. Underbart. Idag står det brunch, soffhäng och kanske en film eller två på schemat. Hoppas att ni har en fin helg!
East Village treats

Jag känner många som riktigt längtar efter julmat. Det gör inte jag. Vid den här tiden på året brukar jag koka pasta när julbordet dukas upp för femtielfte gången. Calle däremot, senapssillens skyddshelgon, är något mer traditionsenlig men eftersom vi inte vågade ta med oss sill på resan över gjorde Adam lite research och fann till sist en deli som skulle sälja både det ena och det andra. I East Village ligger Russ & Daughters, ett mecka för… det mesta. Pickles, saurkraut, swedish matjes filés, lax, Leksands knäckebröd och sist men inte minst – senapssill. I två timmar fick vi vänta på att det skulle bli vår tur men enligt sillätarna i sällskapet var det väl värt väntan. ”Finns knappast bättre sill i Sverige” var Calles utlåtande. Även icke-svenskarna åt matjessill och drack snaps (OP-såklart) och tyckte om båda. Mycket. För att verkligen komma i ”the swedish christmas mood” drack vi dessutom glögg, åt pepparkaksgrisar och kollade på Karl-Bertil Jonssons Christmas Eve (med engelsk text, såklart). Out of the question – you’ve had glögg!

Julafton firade vi tillsammans med Alexandras familj. Vi fick lära oss att bryta bröd (du får en bit oblat, går runt bordet och bryter av en bit av de andras bröd och ger dem lyckönskningar och önskar god jul) och lyssnade till julevangeliet. På polska. Enligt traditionen serveras det endast vegetariskt och fisk på julbordet (kött äter man på juldagen) och vi smakade på allt från rödbetssoppa till pierogis. På väg hem åkte vi inom Manhattan för att ta en drink (eller två) på St Regis. Drinkarna är hiskeligt dyra men den stora Maxwell Parrish-tavlan bakom baren gör det hela väldigt värt det. Kolla in om ni har vägarna förbi.
Nu är julen över och vi återgår till semester-mode på riktigt. Idag ska vi till the Met och kolla in Berniniskulpturer, och senare ikväll har vi bokat bord på Aska, en nyöppnad, svensk restaurang i Williamsburg (tack för tipset, Johan!). Återkommer med utlåtande, såklart. Hoppas ni har en fin jul!
Vi är här nu


Jag vaknade upp för ett litet tag sedan bland målarburkar, penslar och tavlor. Flygresan gick fint, taxiresan likaså och vi kom till Brooklyn lite efter 20 igår. Adam hade lagat middag och vi spenderade kvällen med att gå igenom precis allt som har hänt de senast månaderna. Idag ska vi äta brunch, bestämma vad vi ska äta för mat på juldagen och dessutom sätta en snabb-glögg. Återkommer med recept, såklart.
...and off we go




Äsch, vad ni flänger fram och tillbaka brukar många säga till mig. Och ja, visst gör vi det. Fram och tillbaka till New York i tid och otid, men vet ni vad? Jag älskar det. Det finns få saker i denna värld som slår känslan av att komma hem till Alex och Adam efter en lång flygresa, öppna en kall öl och prata som om det var igår vi sågs senast. Imorgon lyfter planet från Kastrup och efter en tur via Reykjavik landar vi på JFK senare på kvällen. Vi hörs från andra sidan Atlanten! God jul!
Ett julkort

Happy holidays!
Det trillar in fina julkort i brevlådan och jag måste motvilligt medge att vi inte har skickat iväg ett enda julkort i år. Det kan möjligtvis bero på att vi på senhösten skickade ut ett stort antal handskrivna tackkort till alla som firade oss på vårt bröllop, och min hand har inte riktigt hämtat sig efter det. Vi säger så, tycker jag. Just därför kommer här istället en digital hälsning till alla nära och kära, vänner och bekanta, kollegor och bloggläsare: God Jul tillönskas ni alla! Also a greeting for Alexandra and Adam, of course: Merry X-mas! See you in a few days. Can't wait!
En dragen japan i Norrland

Priset för bästa namn på amuse bouche går till... Manne såklart, för på förnyår serverade han En dragen japan i Norrland. Need I say more? Jag, som hade en liten specialare, fick hommous med lingon (så gott, prova!) och massor av chili, edamamebönor, furikakefrön och en bit pepparkaka. De andra hade en bit pulled pork tillagad med teryakisås, och det gör man enligt Manne såhär: Låt en bit fläskkarré ligga och dra i teriyakisås, 7-8 timmar i 125°. Stek köttet, lägg det i en serveringsskål. På med edamebönor, lingon, mer teriyakisås, tunt skuren salladslök, furikake och toppa med pepparkaka. Jag har förstått att pulled pork är lite av årets grej år 2012 i matbloggosfären, kul med en annorlunda variant!
Getaostburgare

Daniels amuse, mer känd som Geta-ostburgaren (Geta är en kommun på Åland för er som inte vet) var en av mina favoritamuser under hela förnyårskvällen. Lagom liten, galet god och alldeles perfekt att servera som drinktilltugg. Enkelt är det, dessutom: blanda en del philadelphiaost med två delar krämig getost och en liten klick flytande honung, lägg en klick på ett chips (lantchips med havssalt, eller gör egna om du är ambitiös), lägg på en liten bit röd chili och klipp över lite gräslök. Toppa med ännu ett chips. Eat and weep, vänner. Eat and weep.
Söndag



Det är söndag kväll och jag har legat på soffan sedan vi kom hem från Skåne för några timmar sedan. Det tar på krafterna att baka pepparkakor, klappa på Isbjörnen och vinna TP-turneringar... En sådan här kväll passar det utmärkt med julplanering så jag och Alex sms-diskuterar var man kan hitta sill i Brooklyn, när vi ska klä granen, vilken dag som passar bäst för middag hos hennes föräldrar och hur många pepparkakshus vi ska bygga. Viktiga saker som avhandlas, med andra ord. Nu ska jag titta klart på Sagan om Ringen innan jag ska sova och peppa inför den kommande veckan. Vi hörs imorgon!
En vecka kvar



Jag tycker att jag är ganska bra på att fira jul i hela December. Jag tänder ljus, missbrukar ilexkvistar, bakar mormors vörtbröd och skriver julkort till mina nära och kära. I helgen ska vi åka till Skåne och fira jul med hela min familj och det vankas - enligt rapport från pappa - grönkål, brunkål, rödkål och alla andra viktiga saker som bör finnas på varje julbord med självaktning. Allt det här känns extra viktigt i år, för nästa vecka åker jag och Calle till Brooklyn för att fira en svensk-polsk-amerikansk jul- och nyårshelg med våra vänner, som jag för övrigt saknar så jag nästan spricker. Det blir en lite annorlunda jul i år, alltså. Spännande! Hoppas att ni alla får en riktigt fin helg!
Callezpacho (-granita)

Den mest, eh, unika amuse bouchen som vi avnjöt i lördags stod Calle för. Med lite hjälp av Mathias Dahlgren då, för receptet på den här gazpachosorbeten kommer från hans otroligt fina kokbok Bon Lloc. Hur man över huvud taget kan komma på att göra glass av en grönsakssoppa övergår mitt förstånd, men den där karln är onekligen ett mat-geni. Calles variant på den här lilla rätten blev mer av en granita men ack så god ändå!
Callezpacho
Calle gjorde halv sats till 8 personer
10 romanticatomater, skurna i bitar
1 grön paprika, skuren i bitar
0,5 gurka, skalad och skuren i bitar
1 syrligt äpple, skuret i mindre bitar
0,5 liten rödlök, finhackad
0,5 vitlöksklyfta, finhackad
salt & svartpeppar
4 msk rödvinsvinäger
vatten
0,5 gelatinblad, blötlagt
stekta brödsmulor
olivolja av det finare slaget
salt & nymald svartpeppar
Mixa grönsaker, lök och frukt med vinäger och lite vatten, smaka av med salt och peppar. Låt rinna av igenom handduk i kyl i ungefär 6 timmar. Värm upp lite av grönsaksvätskan som silats av, smält gelatinet i det och blanda sedan med resten av vätskan (grönsaksresterna använde vi i en tomatsås samma dag!). Frys i glassmaskin. Vid servering: stek några brödsmulor i olivolja. Lägg upp granitan i ett glas. Strö över de stekta brödsmulorna, ringla över olivolja av det finare slaget och strö slutligen över lite havssalt och nymald svartpeppar.
Den första

Nu blir det förnyår-special ett litet tag framöver! Med vissa pauser - jag lovar... Enligt tradition står varje deltagare för en amuse bouche* som serveras under kvällen. Det här året hade vi fyra amuser till förrätt och fyra stycken till efterrätt. Varje rätt får ett namn av sin skapare, och efter Gustafs succé vid förra årets förnyår var förväntningarna skyhöga. Skulle den bli bra? Skulle han palla pressen? Skulle det bli en ny blaster? Svaret är ja på samtliga frågeställningar. Årets första amuse var en finfin kombination av karamelliserad rödlök, en bit finbröd (ett sådant med stora hål och krispig skorpa), en bit inlagd gurka och anklevermousse (till de andra). Som små öar av ren och skär lycka skulle jag vilja kalla det. Gustaf kallar det för "fois gras - fan vad bra!". You gotta love it.
*Vår definition av amuse bouche är inte riktigt korrekt men för enkelhetens skull kallar vi det för det ändå, även om själva bidraget är liiite större än sig bör. Amuse bouche = munsbit av det mindre stadiet. Amuse bouche förnyår = något mer än så.
Tack, kära ni





Herreminje, vilken helg. Vi har haft en alldeles perfekt förnyårsafton med så mycket god mat att jag nästan svimmar när jag tänker på det. Har massor av recept att skriva om - vad sägs till empel om callespacho-sorbet, avokadoglass, chips med getostkräm och en dragen japan i Norrland? Återkommer imorgon med genomgång deluxe.
Pre-förnyår

Förra för-nyårs lyckor på väg att stöpas!
Om ett pyttelitet tag hoppar jag och Calle in i bilen och kör mot Malmö. Hurra! Längtar som tusan efter att hänga med våra kompisar, fira för-nyår och äta mängder med god mat. Hoppas att ni alla får en riktigt fin helg - gott nytt förnyår och god fortsättning! Må för-2013 bli ett bra år.
Saffransfudge

Saffransfudge smakade jag för första gången när Rebecka hade tagit med sig ett gäng till förra årets matbloggsträff med jultema. Jag har för mig att hennes var liiite gulare och finare men äsch, de här smakade riktigt bra de med.
Safrransfudge med vit choklad
ett helt berg, nästan...
2,5 dl vispgrädde
3 dl strösocker
75 g vit choklad
1 kuvert saffran
Koka upp grädde och socker under omrörning och låt koka i 15-20 minuter (det står 10 minuter i originalreceptet men det var en omöjlighet att forma en kula av smeten efter så kort tid). Ta kastrullen från plattan och blanda i saffran och chokladen, rör tills chokladen har smält ordentligt. Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper och låt svalna. Skär sedan i lagom stora bitar med en vass kniv.
Amuse-akuten


Tänk vad ett år går fort. På fredag åker vi ner till Malmö, för i helgen vankas det för-nyår! Hurra! Som jag (vi) har längtat. Men - som vanligt behöver jag lite tips och råd. Precis som förra året ska var och en bjuda på en amuse bouche, och det här året tänkte jag göra en dessert-amuse. Alltså behöver ni hjälpa mig komma på något som är: litet, enkelt att göra (helst), går att förbereda och så ska det såklart vara lite festligt så alla oooar och aaar när den serveras. Era bästa tips, tack!
Mormors saffransbullar

Behold, det kommer nämligen att bli en del bull- och kakrecept den här veckan. Jag är ju egentligen inte sådär jättemycket för att baka söta saker eftersom varken jag eller Calle äter så mycket socker, men till glöggkvällen är det såklart lag på att man bjuder på julgodis, eller hur? De här bullarna är dessutom en homage till Calles mormor som ofta bakade de här kring jul. Receptet kommer ursprungligen från Arla.
Mormors saffransbullar med apelsin
ungefär 50 st
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella 1%
2 påsar saffran (dvs 1 gram)
1 dl socker
0,5 tsk salt
16-17 dl vetemjöl
75 g smör, rumsvarmt
1 apelsin, rivet skal
1 msk pressad apelsin
3/4 dl socker
2 tsk kanel
1 uppvispat ägg
pärlsocker
1 uppvispat ägg
pärlsocker
Smula jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37°. Häll degspadet över jästen och rör om tills jästen har löst upp sig. Tillsätt kesella, saffran, socker, salt och ganska mycket av mjölet. Arbeta tills degen är blank och släpper från bunkens kanter. Tillsätt mer mjöl om det behövs! Låt degen jäsa i 40 minuter. Arbeta sedan degen på ett mjölat bakbord. Dela den i två delar, kavla ut varje del till en fyrkantig platta (som bör vara ungefär 0,5 cm tunn). Blanda smöret med apelsinskal, juice, socker och kanel. Bred ut fyllningen på plattorna och rulla ihop. Skär varje rulle i ungefär 25 bitar och lägg i muffinsformar som du ställer i en muffinsplåt. Låt bullarna jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader, pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i 5-7 minuter och låt bullarna svalna på galler.
Kardemummaskorpor

Första advent är över och vi har kickstartat julstämningen här hemma. Tjugo-något av våra vänner var igår hemma hos oss för att premiärsmaka på glöggen och det var precis lika roligt som alltid. Av alla traditioner vi har är nog första advent min absoluta favorit. Tack alla ni som kom! Till glöggen bjöd vi på en uppsjö av julgodis, kakor och bullar, bland annat de här - kardemummabiscotti. Receptet hittade jag hos Anne (och den här varianten är något modifierad, såklart...)
Annes kardemummabiscotti
sisådär 40 st
100 g (grovhackad och skållad) mandel
2 ägg
1 dl socker
1,5 msk kardemumma, helst nystött i mortel
1 tsk salt
4-5 dl siktat dinkelmjöl
1 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 180 grader. Blanda mandel, ägg, socker, kardemumma och salt. Tillsätt 3 dl av mjölet blandat med bakpulvret. Blanda sedan i resten av mjölet, lite i taget. Passa så att det inte blir för mycket, om degen blir för torr är den svår att forma! Dela degen i två bitar och formar till avlånga, rektangulära längder. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och platta till längderna lite. Grädda i 20 minuter, skär sedan längderna i snittar och lägg dem med snittytan uppåt. Sänk temperaturen till 100 grader, torka skorporna i 40 minuter - 20 på varje sida. Stäng av ugnen, låt skorporna ligga kvar över natten så blir de perfekt torkade och krispiga.
2 ägg
1 dl socker
1,5 msk kardemumma, helst nystött i mortel
1 tsk salt
4-5 dl siktat dinkelmjöl
1 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 180 grader. Blanda mandel, ägg, socker, kardemumma och salt. Tillsätt 3 dl av mjölet blandat med bakpulvret. Blanda sedan i resten av mjölet, lite i taget. Passa så att det inte blir för mycket, om degen blir för torr är den svår att forma! Dela degen i två bitar och formar till avlånga, rektangulära längder. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och platta till längderna lite. Grädda i 20 minuter, skär sedan längderna i snittar och lägg dem med snittytan uppåt. Sänk temperaturen till 100 grader, torka skorporna i 40 minuter - 20 på varje sida. Stäng av ugnen, låt skorporna ligga kvar över natten så blir de perfekt torkade och krispiga.
Första advent

Vår helg har än så länge bestått av en begravning, en resa till Skåne, en middag på Lagerhuset och just nu: förberedelser inför den traditionsenliga glöggkvällen. Glöggen tappas upp (den är riktigt god!) och kakorna plockas fram. Hoppas att ni har en riktigt fin första advent!