Portobellosvamp, såklart
Ända sedan jag var liten har jag fått höra "vad äter du egentligen?". Många gånger. Så många att jag inte ens suckar och skakar på huvudet när vilt främmande människor tror sig ha rätt att ifrågsätta mina matvanor. Någon gång när jag är lite mer uppeldad ska jag skriva ett långt (och argt) inlägg om hur trött jag är på människor som tror att man bara är normal om man vill äta kött. Håll ut, det kommer.
Hur som, det var inte det jag skulle skriva om, utan om den här geniala svampen. Jag vet att jag har skrivit om portobellosvamp innan, men det är verkligen en grym liten sak att servera. Tacksamt, dessutom. Rensa lite, putsa lite och fyll med vad du vill - stark ost, grönmögelost, finhackad svamp, finhackad lök, you name it. Perfekt om du bjuder någon på middag som inte råkar vilja äta kött. Just sayin.
Åh, smart substitut för kött! Försöker febrilt ersätta fler middagar med köttfria dito. Detta ska kommas ihåg :)
Jag har haft svårt att ställa om mig från maten jag var van vid från min uppväxt. Där fokuset på tallriken låg på proteindelen som oftast var en bit kött. Inte förrän i tonåren smög sig allt mer grönsaker in.
Det är trevligt med vegetariska alternativ som inte är en kopia av en kötträtt, för mycket vegetarisk mat ska likna det de ersätter på något vis. Om man inte äter kött vill man väl inte att det ska likna kött. Ungefär som alla LCHF-recept med låtsas bröd och låtsas ris. Hur som helst så tycker jag mycket om gratinerad portabello!
Hoppas du mår bättre.
Jag älskar portabellosvamp och att ha lite balsamvinäger på är också gott!
Klart att det finns så mycket mer än kött som gäller. Tycker att det är ganska köttfixerat här i Sverige ofta. Själv äter jag kött mer sällan. Jag tycker bäst om fisk och grönt. Portabellon är perfekt som du säger. Kan tänka mig att det funkar väl både som huvudrätt och som förrätt.
Skönt att du mår bättre nu.
Kram!
Jag älskar både veggie och kött. Portabello är grym, jag ska helt klart göra den här burgaren till sommaren:
http://www.greenkitchenstories.com/portobello-peach-burger-for-designsponge/
Portabello är så himla gott, stekt och sedan marinerad i lite örthack, guldgul rapsolja, citronzest och juice, mmm, like heaven!
Fylld portobello älskar jag. Serverar det gärna som förrätt men funkar fint som veg-alternativ, liksom portobelloburgare. Mums!
Såklart! Portabellasvamp var faktiskt det första som min farmor lagade special åt mig (på min inrådan) när jag deklarerade mig typ-vegetarian. Lätt som en plätt och i princip idiotsäkert! :)
Så bra att bli påmind om grönsaker, måste erkänna att det var länge sedan jag lagade något med portobello. Blir perfekt när jag får veggie-besök snart :)
Har frågat dig någon gång men inte för att du inte är normal, utan av rent intresse hur man tänker när man äter vegetariskt för att få i sig alla näringsämnen! Att det är gott med grönsaksrätter behöver jag ingen övertalning för. Aubergine tycker jag också faller under kategorin köttig grönsak, men den måste man ju skiva..!
Mums, säger jag som tycker om portabello... tyvärr görs det alldeles för sällan hos oss. Ska skärpa till mig!
Sara: Absolut! Man ska dock inte glömma att ersätta kött med protein i någon annan form, quorn tex.
Emmy: Nej, ibland fattar jag inte heller meningen med alla köttsubstitut som inte är kött fast ändå lite. De veckor jag inte äter så mycket kött äter jag quorn eller soja, det fungerar bra. Men de där sojakorvarna eller det där som liknar bacon - rrrrys.
Katarina: Aldrig provat, tack för tipset!
Desiree: Köttfixerat är det absolut, även om det helt klart är bättre nu än innan. Tack, jag mår bättre nu! Frisk som en nötkärna! :=)
Maria: Tack för tipset, låter sjukt gott!
Moma: Mmmmm. Allt med citronzest alltså. Mumma.
Hanna: Portobelloburgare står numera på måste-göra-listan! :=)
Plommonet: Hurra för Plommonmormorn!
Anna: Toppen :=)
Catta: Att folk frågar här är absolut inga problem eftersom jag trots allt väljer att skriva en blogg om mat. :=) Jag syftar närmst på de människor jag träffat på middagar som helt ogenerat påpekar att jag är "konstig" för att jag inte äter samma saker som alla andra (oh yes, de existerar!)
Amy: Do it! :=)
Mycket vegetariskt har jag lagat, men aldrig testat att laga portabello på det viset. Bra tips, ska jag komma ihåg!
Sen blir jag så nyfiken vad som ligger bredvid? Inkokta fikon? Rödbetor?
sv: har fixat fram Brottet nu, jag ser verkligen fram emot att gotta ner mig i den haha :) Är sjukskriven nu och försöker göra absolut ingenting, så, jag läser Napoleonbiografi och kollar kriminalare...
Sjukskriven? Är du fortfarande magsjuk? Vi är inne på tredje veckan med sjukstuga här hemma och det börjar (eh, sedan länge) bli ganska påfrestande faktiskt... Hoppas verkligen du kryar på dig snabbt nu!
Hm, såg nu att jag nog läste lite slarvig i kommentaren här ovan. Eftersom det stod SV så tänkte jag att det var du som var sjukskriven. Men det var ju Karin det var synd om! Hoppas du redan är tillbaka på banan nu helt enkelt!
Folk har tamejfan inget hyfs i kroppen. Frågar någon tycker jag du ska ge ett riktigt urkorkat svar, för då blir frågan påtagligt dum den med..! ;)
Jag älskar också portabello! Mitt smaskigaste recept finns här: http://skafferiet.taffel.se/2010/09/18/portabelloburgare-med-tryffelmajonnas/
Mums! Säkert god med veganost, pesto och tomat. :)
Hej! Av en händelse hittade jag din blogg. Kände allt för väl igen mej! Hur f-n äter du, vad f-n äter du.
Arbetskolleger hänger över mej när jag vill äta min mat ifred. Aldrig har jag ofredat eller trakasserat någon för vad de har i sina matlådor eller hur de äter. Med som ensam kvinna ska man tåla det mesta. Nu har jag hittat en del goda rätter och tips. Idag tänker jag äta stuvad spetskål svamp och ost. Slutade äta kött 1978, äter dock fisk och skaldjur.
Tack för bloggen! Tänker återkomma.
Kram.