Säg hej till 30-åringen




Vi är i Malmö och äter gott, hänger med vännerna och firar födelsedag. Igår firade vi med champagne och praliner på balkongen och idag blev jag väckt med tårta på sängen. Så fina kompisar har jag! Av Calle har jag fått en skitcool Macbook Air och av Minna och Manne ett überfint armband. Hurra! Nu ska vi ut på äventyr innan vi åker till mina föräldrar och har stort födelsedagskalas. Ha en fin söndag!


Lemonaden



Lemonad kvalar helt klart in på min topplista över godast drycker som går att finna i denna värld. Perfekt för varma sommardagar, varma sommarkvällar och framför allt på taket av en lägenhet någonstans i Brooklyn.

Lemonad
2,5 dl socker
2,5 dl vatten (till sockerlagen)
2,5 dl citronjuice
8-10 dl kallt vatten

Värm socker och vatten i en kastrull tills sockret har löst sig. Pressa under tiden citronerna och häll saften i en bringare. Tillsätt sockerlagen och fyll på med kallt vatten tills lemonaden är precis så stark/svag som du vill ha den. Kyl och servera med massor med is och citronskivor.


Bästa grytan



Jag vet att jag har stött på något bra när jag kommer på mig själv med att längta efter nästa gång vi ska äta den där lins-och-kikärtsgrytan till middag. Det får nog bli ikväll...

Indisk-ish gryta
Stor laddning. 2 portioner + matlådor

1 röd chili
3 cm färsk ingefära
1 msk röd currypaste
1 stor vitlöksklyfta
1 stort blomkålshuvud
2 röda paprikor
2 stora rödlökar
2,5 dl röda linser
1 burk kikärter
1 burk kokosmjölk
1 burk krossade tomater

Finhacka chili, ingefära och vitlök. Blanda med currypaste och fräs i en stekpanna med lite olja. Grovhacka paprika, blomkål och rödlök och blanda med kryddorna. Häll på krossade tomater, kokosmjölk, kikärter och linser. Låt koka in ett tag, bäst blir den såklart om den får småputtra en timme på spisen. Servera med basmatiris och libabröd.


Den stora festen


Oreokaka, någon? Bild från www.stylemepretty.com.

I början av augusti kommer vi att ha en stor bröllopsfest på Orust där Calles föräldrar har sitt sommarhus. Det blir en nätt litet tillställning för ungefär 100 personer där precis allt måste fixas från grunden. Tält ska fixas, porslin ska hyras, bord, stolar, trägolv, mat, champagne, bordsplacering, sprit, musik... Att anordna en fest för så många kan liknas vid ett heltidsjobb, om än ett väldigt roligt sådant. Eftersom inget jag och Calle gör i bröllopsväg är speciellt traditionellt har vi valt att strunta i bröllopstårta och istället ha en kak-och-tårtbuffé deluxe. Det innebär att jag så småningom kommer att blinka med ögonen och göra bedjande-hundblicken till några av mina fina (fjäsk, fjäsk) bloggkompisar här i Göteborg. Just sayin!


Picklade citroner



Jag har precis landat hemma efter Stockholm tur och retur över dagen, något trött (men kul har det varit!). Bäst av allt? När jag kom innanför dörren kom jag på att kompisarna lämnade kvar kakor (och knäckebröd!) efter gårdagens kak-och-knäckebrödskalas. Lycka!

De här picklade citronerna kom på tal under kvällen och på några sekunder hade Calle trollat fram några i köket. Världens bästa tillbehör till valfri rätt! Receptet kommer från Jamie Oliver.

Picklade citroner
sådär lagom till 4 personer

1 ekologisk citron
2 tsk senapsfrön
1 liten bit röd chili
lite torkad chili
1 tsk gurkmeja
en skvätt olivolja

Skär citronen i små bitar, ta bort kärnorna. Fräs färsk chili, torkad chili, gurkmeja och senapsfrön i lite olivolja, ungefär 1 minut. Tillsätt citroner, låt det fräsa i 1 minut till, häll upp i skål och låt det svalna innan servering. (Var noga med vilka citroner du väljer, vi provade första gången att göra på vanliga. No good. Ekologiska ska de vara!)


Emelies salsa



Håll i hatten, kids - här kommer ännu ett finfint recept från min bästa vän Emelie. Hon sitter nämligen inne med ett riktigt fint recept på en salsa som råkar vara alldeles ljuvlig. Ack så enkel men ändå så god. Prova nästa tacofredag, ok?

Emelies salsa
4 portioner

400 g krossade tomater (ekologiska, såklart)
40 g finhackad gul lök
40 g hackad röd paprika
lite färsk chili
salt & nymald svartpeppar

Hacka alla grönsaker och lägg i en kastrull. Tillsätt de krossade tomaterna och finhackad chili. Salta och peppra. Låt sjuda i minst 15 minuter, gärna dubbelt så länge. Låt svalna innan servering.


Hallonmousse med avokado


 
Det är sant, för det sa min kompis Tina till mig igår när vi avrundade en onsdagsmiddag med den här finfina desserten. Det är ju fullkomligt genialt att man kan göra en dessert som är god och nyttig, och dessutom går det alldeles utmärkt att ha den som efter-träning-dessert (och det finns det alltid plats för!) såklart. Receptet kommer från Picki.

Mousse med hallon och avokado
4 lagom små portioner

2 dl frysta hallon
1 avokado
en knivsudd vaniljpulver
honung, flytande

Mixa allt. Smaka av med vailjpulver och flytande honung. Servera direkt.


Portobellosvamp, såklart



Ända sedan jag var liten har jag fått höra "vad äter du egentligen?". Många gånger. Så många att jag inte ens suckar och skakar på huvudet när vilt främmande människor tror sig ha rätt att ifrågsätta mina matvanor. Någon gång när jag är lite mer uppeldad ska jag skriva ett långt (och argt) inlägg om hur trött jag är på människor som tror att man bara är normal om man vill äta kött. Håll ut, det kommer.

Hur som, det var inte det jag skulle skriva om, utan om den här geniala svampen. Jag vet att jag har skrivit om portobellosvamp innan, men det är verkligen en grym liten sak att servera. Tacksamt, dessutom. Rensa lite, putsa lite och fyll med vad du vill - stark ost, grönmögelost, finhackad svamp, finhackad lök, you name it. Perfekt om du bjuder någon på middag som inte råkar vilja äta kött. Just sayin.


Hej, matlusten



Noll matlust makes Charlotta a dull matbloggare. De senaste dagarna har minsta tanke på mat gjort mig illamående. Idag börjar det dock vända, och jag och Calle firar såklart - med en bagel deluxe. Imorgon kanske jag avancerar till pasta, vi får se...

Han Solo bagel deluxe
godaste smörgåsen i världen

1 bagel per person
cream cheese
mango chutney
rödlök, sallad, tomat
(picksalami)

Bred på cream cheese och mango chutney, lägg på salladsblad, skivad tomat och rödlök (och picksalami om ni vill ha kött). Ät direkt.


Påskafton


Vår på bordet!

Glad påsk till er alla! Min påskhelg har so far innefattat två dagars karantän i lägenheten på grund av sjukdom. Inte riktigt som planerat, men det går ingen nöd på mig. Jag har plöjt 80-talsfilmer från morgon till kväll; Top Gun, Cocktail, Breakfast Club, Secret Of My Success, St Elmos Fire... för att nämna några. Idag mår jag lite bättre, men jag har för säkerhets skull bunkrat upp med lite att titta på - Nord & Syd bland annat. Spännande, för det har jag inte sett sedan jag var liten och min syster var dödskär i Patrick Swayze. Det var tider det. Trevlig helg!


RSS 2.0