Höstgryta



Det här veckan har vi haft traditionsenlig onsdagsmiddag och i vanlig ordning började de klassiska vad-ska-vi-äta-diskussionerna hos mig och Calle. De äger alltid rum via sms och kan se ut ungefär såhär:

Charlotta: Ok, middag ikväll. Vad ska vi äta? Vad är du sugen på?
Calle: Jag vet inte. Du?
Charlotta: Jag vet inte, du?
Calle: Risoni?
Charlotta: Nä, jag är inte sugen på det.
Calle: Nähä, vad är du sugen på då?
Charlotta: Jag vet inte, lasagne?
Calle: Näää
Charlotta: Men åh, kom du på något då!

And it goes on and on... Hur som helst, när jag gick runt på jobet och funderade på vad vi skulle bjuda på fick jag en snilleblixt. För någon dag sedan kom det nämligen några finfina recept till vår lilla butik, bland annat ett recept på en finfin gryta. Och finfin var den, kan jag lova. Receptet är något modifierat, i sedvanlig ordning.

Höstgryta
4-6 portioner

800 g högrev (eller innerstek av älg)
100 rökt sidfläsk
3 morötter
1 palsternacka
1 rotselleri
16 smålökar
200 shiitakesvamp
4 dl rödvin
6 dl köttbuljong
3 msk svart vinbärsgelé
2 tsk blåmögelost
15 enbär
3 lagerblad
12 svartpepparkorn
3 msk vetemjöl
persiljeblad
salt & nymald svartpeppar

5 kvistar timjan
1 kvist rosmarin
5 persiljestjälkar

Ta fram köttet minst en timme före tillagningen. Skala rotsakerna och skär dem i ca 2 cm stora tärningar. Skala också löken. Bryn rotsakerna och löken gyllenbruna i lite rapsolja i en stekpanna (hög värme!) och lägg sedan i en stor gryta. Bryn köttet, tärnat i lagom stora munsbitar, i omgångar och tillsätt det i grytan. Strö över vetemjöl och blanda försiktigt. Häll i vin, köttbuljong, svamp (tärnad om det behövs), fintärnat sidfläsk och låt det koka upp. Tillsätt till sist gelé, blåmögelost, enbär, svartpeppar, lagerblad och örterna (bind ihop med steksnöre). Salta och peppra. Rör om och se till att kött och grönsaker nätt och jämt täcks och tillsätt vatten om det behövs. Lägg på ett lock (beroende på vad du har för gryta - vi körde utan) och ställ in i 125 grader varm ugn och grädda i 2,5 timmar. Smaka av med salt och peppar och strö över finhackad persilja precis innan servering. Servera med pressad potatis.

För vegetarianer
Ta några av grönsakerna och lite av löken och bryn i en liten gryta tillsammans med quornbitar. Strö över lite vetemjöl och rör runt. Häll på vin, ungefär 2 dl, grönsaksbuljong och svamp. Tillsätt gelé (om du äter det), blåmögelost, 5 enbär, 5 svartpepparkorn, 1 lagerblad och färska örter (mycket timjan!). Rör om och låt det puttra på spisen tills grönsakerna är mjuka och vinet har kokat in ordentligt. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.


Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: sofie mumsfillibaba

Haha...låter som våra diskussioner. I veckorna bestämmer oftast jag men vill ju gärna ha med Johan på ett hörn till helgen eller om det är något speciellt.



Trodde nästan du blivit köttätare!!:) Låter som en smarrig mustig höstgryta!

2011-09-23 @ 10:13:14
URL: http://www.mumsfillibaba.blogspot.com
Postat av: Moma

Finfina grytan låter super om man bortser från den där mögliga osten då (I'm not the cheesy type...) men jag fattar inte, vem äter INTE gelé??

2011-09-23 @ 10:33:00
URL: http://momaskitchen.se
Postat av: Charlotta

Sofie: Haha, nädå - jag kör fortfarande så-lite-kött-som-möjligt-dieten :=)



Moma: Åh, mögelost som är så gott! Och gelé dessutom, mammas hemmagjorda - alldeles ljuvligt!

2011-09-23 @ 10:42:02
URL: http://www.matrepubliken.se
Postat av: Alexandra - kärlek på tallrik

Åh vad härligt med en vegetarisk version också, yay! Låter toppen, mögelost ger verkligen en fantastisk smak på grytor <3 Sådana diskussioner har jag med mig själv innan jag ska laga middag, så jag känner igen mig, fast det oftast bara är jag som ska äta ;)

2011-09-23 @ 10:45:02
URL: http://daedalsmat.sajto.se
Postat av: Tant Gul

ha ha.. det där låter som våra fredagar. Och snart är det dags igen.Väntar på första sms:et eller mejlet från min man...

2011-09-23 @ 10:45:26
URL: http://tantgulsblogg.se
Postat av: Hanna

Hos oss är jag den enväldiga mathärskaren även om C är duktig på att laga mat, men när vi har gäster planerar vi och lagar tillsammans, i alla fall. Trevlig helg på er!

2011-09-23 @ 10:59:52
URL: http://matarkivet.wordpress.com
Postat av: Karin

Hahahaha! Jag skrattar högt här hemma för det där kunde lika gärna vara jag och Andreas diskussion :-D Grytan låter mumsig iallafall! Ha en skön helg!

2011-09-23 @ 16:29:35
URL: http://ensmakavkarin.wordpress.com
Postat av: Kim

Sådär låter det hos oss också allt som oftast. Men ibland kommer vi bara till tredje raden... och så blir det hämte-sushi.

Grytan verkar riktigt höstig och god, alltid trevligt med ett veggo-alternativ också. Ibland tycker jag det är svårt att ersätta just köttgrytor.

Trevlig helg!

2011-09-23 @ 16:43:44
URL: http://tantrussinsbak.blogspot.com
Postat av: Mårtenssons kök

Helt underbart! :) Precis så och visst är det jobbigt när man bara vet vad man inte är sugen på! Och aldrig mötas de två:)

Låter i alla fall som en perfekt höstgryta, osten låter som en spännande smaksättning att ha i.



Hoppas ni får en riktigt skön helg och att ni kan komma överens om helgmiddagarna!

2011-09-23 @ 19:18:06
URL: http://martenssonskok.blogspot.com
Postat av: Emmy

Hur motvilligt jag än vill erkänna att det är höst, så får jag ändå lov att säga att sugen på höstig mat är jag! Mmm... Jag kan riktigt känna doften. Gillar hur du tipsar om att göra samma rätt fast vegetarisk. De vi känner som har en vegetarian i familjen lagar ofta annan mat till den personen. Knasigt egentligen.

Ha en skön helg!

2011-09-23 @ 21:41:16
URL: http://remsansbistro.blogspot.com
Postat av: Desiree

Jag har varit sugen på en god gryta så detta recept är ju helt perfekt. Ja ibland är det riktigt svårt att komma på vad man ska hitta på varje dag.

Ha en bra helg.

KRam!

2011-09-23 @ 23:21:01
URL: http://sweethomesweden.blogspot.com
Postat av: karin - trattoria

oh gott! vi gjorde en liknande gryta igår på lammgrytbitar...riktigt höstmys!

2011-09-25 @ 09:46:36
URL: http://trattoria.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0