Granola med kanel
Igår gjorde jag en alldeles underbar granola som passar som handen i handsken till lite god (ekologisk) a-fil och pyttelite extra kanel på toppen. Man kan ju variera den precis som man själv vill - med russin, utan russin, med nötter, utan nötter. Personligen tycker jag att torkad frukt i granola är läskigt så jag gjorde en helt neutral variant.
Granola med kanel
räcker ett tag om man är 2...
4 dl fiberhavregryn
1 dl rågflingor
1 dl krossade linfrön
1 dl vatten
1,5-2 tsk kanel
0,5 tsk vaniljsocker
0,5 dl farinsocker eller kokossocker
0,5 dl sirap
0,5 dl olja (solros- eller matolja)
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda fiberhavregryn, rågflingor och linfrö i en stor bunke. Ta fram en kastrull och blanda i vatten, kanel, vaniljsocker, farinsocker, sirap och olja. Värm upp och blanda sedan med den torra blandningen. Sprid ut det på en bakplåtspappersklädd plåt och ställ i ugnen i ca 30 minuter. Blanda om i granolan (3-4 gånger) under gräddningen. Ta ut plåten, låt den svalna och häll upp på burk.
Perfekt, då skickar vi in Ankis jobbkompis Lisa till dej så hon kan kolla in receptet. Hon frågade nämligen efter ett bra recept på müsli i förra veckan.
Mmm, nu vill jag ha frukost :-) Men vad är skillnaden på granola och müsli?
du din lilla filnörd. bju'r du på hemmamüsli på nästa kvällsfika?
vet du vad? jag tillfrisknade helt mirakulöst så att jag kunde gå på håkan i fredags :) (och den där hostan och hesa rösten som har följt med sedan dess ignorerar vi såklart.)
Haha, vilken härlig burk/skål =D Jag kan tänka mig att den här är supergod, men inte är det läskigt med torkad frukt i? Okej, russin vill jag inte ha, men papaya, ananas, melon och sådant? Det tycker jag passar bra i =D Fast allra bäst är de faktiskt naturella, som din <3
Oj så gott! Stod o sneglade på min sinande müsliburk idag och funderade på om jag inte skulle göra lite egen. Jag gör nog det. Eller granola om du nog vill kalla det för det. Johan gillar inte torkad frukt så brukar få ha sånt vid sidan om. Naturell köpe-müsli är ju så tråkig!!
Älskar hemgjord granola! Gör det regelbundet för det är det enda som duger hemma hos oss. Hade senaste gången i flingor som ingen ville äta, men omgjorda till müsli då gick de ned minsann. Angående den torkade frukten är det bara jag som inte vill ha det i müsli, fast barnen får oftast heller ingen för då äter de mest av frukten. Kanelsmak är toppen på granola.
Mårtenssons: Toppen!
Annika: Jag vet inte riktigt vad skillnaden är, men jag brukar tänka att det borde vara såhär: Granola är lite onyttigare (tänk: START) och müsli är lite nyttigare (utan socker och sånt). Någon annan som vet kanske?
Pernilla: Nästa fika blir det hemmamüsli, lovar!:=)
Alexandra: Nja, jag är inte övertygad om någon torkad frukt, faktiskt. Tror det har med konsistensen att göra!
Sofie: Men visst är den köpta tråkig? MYcket roligare att göra den själv!
Emmy: Kanel + Granola = SANT!
Söndag var ju stora granoladagen! Kul att se din variant, den ser farligt god ut!
Hanna: Oh yes, international granola day! :=)
Once you go hemmagjord you never go back, eller hur?
sv; ja det är verkligen döden, speciellt om man skall ha presentation av forskningsprojekt dagen efter för en massa professorer men, men , jag överlevde :)
Fasen vad piffig du är!
Måste verkligen ta och göra egen granola, har ju ändå alltid massor med nötter, frön och gryn hemma till mitt brödbak, ja och utan torkad frukt, för det är precis som du skriver himla läskigt :-)
Tänk om man fick en så fin present, god müsli med finburk!