Sötpotatissoppa



Jag överlevde veckan, hörni. Tack för peppandet! Igår fixade jag undan det sista på jobbet och nu är jag redo för semester. Det firade jag igår med middag hos min bästa Malin, och hon bjöd på inte mindre än två soppor (och nybakade rosenbröd) - en jordärtskockssoppa och en sötpotatissoppa. Den första glömde jag att ta kort på, men sötpotatissoppan hann fastna på bild - den hade en alldeles lysande orange färg, och god var den kan jag lova.

Sötpotatissoppa
4 portioner

2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
500 g sötpotatis
1 burk krossade tomater
0,5 dl röda linser
4 dl kokosmjölk
3 dl vatten
chilipulver
salt & nymald svartpeppar
smör till fräsning

Hacka schalottenlök och vitlökt grovt, fräs i smör i en gryta. Dofta över lite chilipulver. Skala och tärna sötpotatisen, lägg i grytan. Tillsätt resten av ingredienserna och låt det koka i ungefär en kvart. Mixa soppan slät, smaka av med salt och nymald svartpeppar (och späd med vatten om den är för tjock). Det ursprungliga receptet kommer från Tasteline.


Fylld zucchini



Jag ber om ursäkt för den låga aktiviteten här - jag har tyvärr veckan-från-helvetet och har fullt upp med att hålla huvudet ovanför vattenytan. Nåväl, det verkar visst vara lag på att veckan innan semester helt enkelt måste vara för jävlig. Men hörni, vet ni vad? Det här receptet är ingen nyhet direkt, men se det som jag brukar säga - som en påminnelse. För fyllda grejer är ju verkligen det bästa som finns! Alltså, nästa gång du funderar på vad du ska bjuda på för något - gör det här.

Fylld zucchini
4 portioner

4 (ekologiska) zucchinis
200 g quornfärs (eller nötfärs)
2 st schalottenlökar
1 stor riven vitlöksklyfta
1 riven morot
4 mogna tomater
2 msk tomatpuré
en skvätt rödvin
salt & nymald svartpeppar
en gnutta socker
torkad oregano
getost & ev vanlig riven ost till gratinering

Sätt ugnen på 175 grader. Gröp ur zucchinisarna och hacka zucchiniköttet. Förgrädda zucchiniskalen i ungefär 10 minuter och höj sedan ugnen till 200 grader. Stek löken och vitlöken i lite olivolja. Tillsätt quorn (eller nötfärs), zucchiniköttet, rivna morötter, de hackade tomaterna, tomatpurén och en skvätt vin. Smaka av med salt, peppar, oregano och lite socker. Låt det koka in i ungefär 20 minuter. Fyll zucchinisarna, smula över getost och vanlig ost om ni vill ha det också. Gratinera tills osten har fått fin färg. Servera med god sallad.


Diskmaskinen 2.0



Vi är i Skåne och hänger med familj, vänner och Isbjörn såklart. Isbjörnen har för övrigt en ny favoritsyssla - att smyga bort till diskmaskinen och slicka på odiskade bestick tills någon upptäcker honom. Mycket kul att titta på, kan jag lova. Trevlig söndag!


Höstgryta



Det här veckan har vi haft traditionsenlig onsdagsmiddag och i vanlig ordning började de klassiska vad-ska-vi-äta-diskussionerna hos mig och Calle. De äger alltid rum via sms och kan se ut ungefär såhär:

Charlotta: Ok, middag ikväll. Vad ska vi äta? Vad är du sugen på?
Calle: Jag vet inte. Du?
Charlotta: Jag vet inte, du?
Calle: Risoni?
Charlotta: Nä, jag är inte sugen på det.
Calle: Nähä, vad är du sugen på då?
Charlotta: Jag vet inte, lasagne?
Calle: Näää
Charlotta: Men åh, kom du på något då!

And it goes on and on... Hur som helst, när jag gick runt på jobet och funderade på vad vi skulle bjuda på fick jag en snilleblixt. För någon dag sedan kom det nämligen några finfina recept till vår lilla butik, bland annat ett recept på en finfin gryta. Och finfin var den, kan jag lova. Receptet är något modifierat, i sedvanlig ordning.

Höstgryta
4-6 portioner

800 g högrev (eller innerstek av älg)
100 rökt sidfläsk
3 morötter
1 palsternacka
1 rotselleri
16 smålökar
200 shiitakesvamp
4 dl rödvin
6 dl köttbuljong
3 msk svart vinbärsgelé
2 tsk blåmögelost
15 enbär
3 lagerblad
12 svartpepparkorn
3 msk vetemjöl
persiljeblad
salt & nymald svartpeppar

5 kvistar timjan
1 kvist rosmarin
5 persiljestjälkar

Ta fram köttet minst en timme före tillagningen. Skala rotsakerna och skär dem i ca 2 cm stora tärningar. Skala också löken. Bryn rotsakerna och löken gyllenbruna i lite rapsolja i en stekpanna (hög värme!) och lägg sedan i en stor gryta. Bryn köttet, tärnat i lagom stora munsbitar, i omgångar och tillsätt det i grytan. Strö över vetemjöl och blanda försiktigt. Häll i vin, köttbuljong, svamp (tärnad om det behövs), fintärnat sidfläsk och låt det koka upp. Tillsätt till sist gelé, blåmögelost, enbär, svartpeppar, lagerblad och örterna (bind ihop med steksnöre). Salta och peppra. Rör om och se till att kött och grönsaker nätt och jämt täcks och tillsätt vatten om det behövs. Lägg på ett lock (beroende på vad du har för gryta - vi körde utan) och ställ in i 125 grader varm ugn och grädda i 2,5 timmar. Smaka av med salt och peppar och strö över finhackad persilja precis innan servering. Servera med pressad potatis.

För vegetarianer
Ta några av grönsakerna och lite av löken och bryn i en liten gryta tillsammans med quornbitar. Strö över lite vetemjöl och rör runt. Häll på vin, ungefär 2 dl, grönsaksbuljong och svamp. Tillsätt gelé (om du äter det), blåmögelost, 5 enbär, 5 svartpepparkorn, 1 lagerblad och färska örter (mycket timjan!). Rör om och låt det puttra på spisen tills grönsakerna är mjuka och vinet har kokat in ordentligt. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.


Panzanella



Salladen från italienska mathimlen. Tack storebror, Jänna, Jamie Oliver och alla italienska gummor för det här finfina receptet!

Panzanella
4 portioner

några skivor bröd, gärna dygnsgammalt
olivolja
fänkålsfrön, ungefär 2 tsk

tomater i blandade färger och storlekar
salladslök, 2 st
1 vitlöksklyfta
kapris, någon matsked
färsk basilika, en kruka

rödvinsvinäger
olivolja
havssalt & nymald svartpeppar

Sätt ugnen på 175 grader. Riv brödet i ganska små bitar, som krutonger ungefär, ringla över rikligt med olivolja och strö över fänkålsfrön. Ställ in i ugnen tills krutongerna är frasiga, vilket borde ta 10-15 minuter. Blanda en vinaigrette på rödvinsvinäger och olivolja, blanda i riven vitlök och havssalt och nymald svartpeppar. Klyfta tomaterna grovt och blanda med vinaigretten. Strimla salladslöken och blanda i den, kapris och basilikablad. Smaka av med salt och peppar om det behövs.


Granola med kanel



Igår gjorde jag en alldeles underbar granola som passar som handen i handsken till lite god (ekologisk) a-fil och pyttelite extra kanel på toppen. Man kan ju variera den precis som man själv vill - med russin, utan russin, med nötter, utan nötter. Personligen tycker jag att torkad frukt i granola är läskigt så jag gjorde en helt neutral variant.

Granola med kanel
räcker ett tag om man är 2...

4 dl fiberhavregryn
1 dl rågflingor
1 dl krossade linfrön
1 dl vatten
1,5-2 tsk kanel
0,5 tsk vaniljsocker
0,5 dl farinsocker eller kokossocker
0,5 dl sirap
0,5 dl olja (solros- eller matolja)

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda fiberhavregryn, rågflingor och linfrö i en stor bunke. Ta fram en kastrull och blanda i vatten, kanel, vaniljsocker, farinsocker, sirap och olja. Värm upp och blanda sedan med den torra blandningen. Sprid ut det på en bakplåtspappersklädd plåt och ställ i ugnen i ca 30 minuter. Blanda om i granolan (3-4 gånger) under gräddningen. Ta ut plåten, låt den svalna och häll upp på burk.


Easy like sunday morning




Det finns vissa tider på veckan som jag tycker lite bättre om än andra. Söndagar till exempel, runt nio. Då brukar jag tassa upp, läsa tidningen, dricka te och vänta på att Calle ska vakna (långt senare). Idag är teet dock utbytt mot en kopp varm mjölk eftersom halsen känns lite sådär, och tidningen är utbytt mot min senaste kokbok - Smakernas Återkomst av Mats-Eric Nilsson. Vi hörs senare, kära vänner!


Pernillas pumpamuffins



Har ni provat muffins med riven pumpa i? Nä, trodde inte det. Pernillas pumpamuffins med vit choklad på toppen smakade lite som en blandning av morotskaka och mjuk pepparkaka. Alldeles ljuvligt, med andra ord. Kolla in receptet här. Trevlig lördag till er alla!

Halv sju hos oss-fika



När det finns dåligt med tid för halv sju hos oss-middagar får man se till att träffas på andra sätt. Just därför var det halv sju hos oss-fika som stod på schemat för oss igår kväll. En höggravid Sofie och tre nervösa stackare som var rädda för leverans mitt under fikan. Vi hann med en massa uppdateringar om vad som har hänt sedan sist vi sågs och vi oohande och ååhande över allt gott som vi fikade på. Sofie hade med sig bröd, Michael hade med sig ost som smakade himmel och luktade helvete och Pernilla hade bakat finfina muffins med pumpa i. Kära vänner - det är himla fint att ses. Låt oss göra det oftare! 


Empire State of Mind



Några av er frågade om vi ska ut och resa igen - och visst ska vi det. Om några veckor åker vi tillbaka till NYC för att (utan inbördes ordning) göra precis ingenting alls. Hänga med bästa vännerna, kolla in museum, strosa i Brooklyn Bridge Park och botanisera på Whole Foods. Och just det, ha det vansinnigt kul, såklart. Om jag längtar? Ja.


Annes vitkålssallad



Om man gör hemmagjord pizza (som vi gjorde igår) och är sugen på något annat än vanlig pizzasallad till (vilket jag var igår) passar Annes kålsallad alldeles utmärkt till... precis allt, egentligen. Den här finfina salladen har hängt med i min mapp med favoritrecept ett bra tag och förtjänar allt några sekunder till i rampljuset.

Annes vitkålssallad
2 portioner

4 dl strimlad vitkål
2 cm färsk ingefära (skalad och finhackad)
1 lime (saften)
2 msk vitvinsvinäger
1,5 msk strösocker
chilipulver efter tycke och smak
flingsalt & nymalen svartpeppar
4 körsbärstomater (halverade)
1 rödlök (tunt skivad)
rostade jordnötter (grovt hackade)

Blanda ingefära, limejuice, vinäger, socker och chilipulver. Lägg i vitkålen och blanda ordentligt. Tillsätt tomat och rödlök, strö över salt och nymald svartpeppar och toppa med (massor av) grovt hackade jordnötter. Låt salladen gotta till sig lite i kylskåpet innan servering.


Vykort från hemma



Det är en lugn och stilla lördag hemma hos oss. Jag bläddrar i kokböcker och dricker te och väntar på att klockan ska bli dags-att-gå-bort-på-middag. Hoppas att ni alla har en finfin helg!


Lavendelblondies



Nästan alla har lovordat det här fina receptet på lavendelblondies, och jag måste helt enkelt stämma in i hyllningskören. De är så goda att jag funderar på att skicka ett kärleksbrev till Anna. Lavendel och vit choklad, inte kunde jag ana att det skulle vara en så gudomlig kombination! Ni som inte ännu provat - gör det. Ok? Lova? Bra!


Hallonglassen



Den här hallonglassen och den här lakritssåsen blir en alldeles, alldeles ljuvlig efterrätt! Nästan så god att man kan hoppa över varmrätten och bara servera glass...

Hallonglass

4 äggulor
100 g socker
2 dl standardmjölk
1 dl grädde

2 dl grädde (till smaksättningen)
1 pkt frusna hallon
0,5 dl strösocker

Vispa äggulorna och sockret till en ljus, luftig smet. Häll smeten i en kastrull och värm försiktigt under ständig omrörning tills den är strax över fingervarm. Blanda mjölken och grädden och tillsätt i omgångar under ständig vispning. Låt smeten svalna heltoch kyl den i kylskåpet. Koka upp hallon och socker och mixa sedan i mixer eller med stavmixer. Vispa 2 dl grädde och blanda med hallonröran. Vänd ner det i resten av smeten och kör i glassmaskin. Servera med (massor av) lakritssås.


Skåne, del II



Idag har jag, mamma, pappa, Isbjörn och Calle varit på spontanbesök i Kivik. Vi stannade till vid musteributiken där jag och Calle fyllde på vårt äpplemustförråd, såklart.




Från Kivik körde vi en runda till Simrishamn där det vankades fika. Jag och mamma bakade nämligen en stor laddning kanel- och kardemummabullar igår, vilket passade väldigt bra idag.



På väg hem stannade vi till vid vägkanten och köpte med oss äpplen och majs hem. Att alltså kunna stanna vid vägkanten, ta en påse äpplen och lägga i pengar i ett litet skrin - det är fint det.


Vykort från Skåne






Lata dagar i Skåne, det är fint det. Och välbehövligt. Fin helg till er!

Lakritssås

Det där med att jag inte gillar lakrits är numera ett minne blott, för sedan jag smakade den här såsen är det omöjligt att göra annat än att älska det. Tror du mig inte kan du fråga Hanna - hon kan intyga...



Vi serverade såsen till hemmagjord hallonglass - återkommer med receptet på den. Receptet på lakritssåsen hittade jag förresten här.

Lakritssås
Lagom för 2 utsvultna

2,5 dl mellangrädde
1 dl strösocker eller råsocker
1 dl sirap
4 st lakritskäck

Vispa ihop grädde, socker och sirap i en kastrull. Hacka käcken grovt och häll ner i kastrullen. Låt såsen koka tills den tjocknar, vilket borde ta runt 10 minuter. Servera direkt till (hemmagjord) glass.


RSS 2.0