Tilltuggsakuten
På lördag kommer det runt 25 gäster hem till mig och Calle för att delta i vårt årliga filmquiz. Jag har utlovat tilltugg men har ungefär lika mycket fantasi som en hårborste just nu. Vad gör man då? Man frågar er, såklart! Världens bästa matrepublikianer som säkert har en massa fina tips till mig. Det ska vara lätt att göra, inte vara för kladdigt (ska kunna ätas utan bestick) och gärna gå att förbereda. Förslag, någon?
jag gillar mina spenatsnurror, kan göras i miniformat också :) http://trattoria.blogg.se/2011/september/spenat-och-fetaostsnurror.html
vad kul med filmquiz tycker en filmnörd! :D
Ojoj.... vad roligt! Tunnbrödsrullar, oliver, samma som på bilden fast med feta, crostini med en god ost, nachochips+salami+ost som gratineras. Tror nog du får massor av tips!
Skoj! Små piroger, bra att förbereda. Pizzabullar. Gränsakasstavar m dip.
Karin: Det ska bli jättekul! Det är ett ledtrådsbaserat quiz (exempel: Ett mjukislamm med tejp för munnen = Silence of the lambs...) Väldigt Göteborgshumoreskt :=) Tack för tipsen!
Sofie: Tack för tipsen, kära du!
Sara: Pizzabullar - bra idé! Tack!
Smördegsknyten med bladspenat och tex fetaost utrört med lite cremechese... mmm.
Jag tänker minipizzor, med tex getost och honung.
Eller varför inte jalapeno- och cheedarpuffar: http://tantrussinsbak.blogspot.com/2010/12/tant-russin-aka-horace-engdahl.html
Låter som en kul kväll ni har framför er!
Jag som älskar tilltugg! Krustader fyllda med philadelphia + hackad basilika, tapenade & en bit sunblush tomat.
De här ricottafyllda svamparna är också otroligt goda, satsa på en svamp som smakar lite i sig själv: http://matarkivet.wordpress.com/2010/08/22/ricottafyllda-svampar/
Även dessa oststänger är supergoda, en klassiker hos oss: http://matarkivet.wordpress.com/2010/06/28/snittaroststanger-med-valnotter-och-honung/
Sen har Pytte två finfina snittar som vi testade i somras: http://pyttes.blogspot.com/2008/10/helenas-sm-skogsdrmmar.html
Lycka till! Och skoj med quiz :)
Moma: Smördegsknyten låter faktiskt inte alls som en dum idé! Lätt att göra, dessutom.
Kim: Minipizzor - också en toppenidé! Brukar du göra egen pizzadeg eller köpa färdig?
Hanna: Åh, jag älskar också tilltugg! Krustaderna låter grymma - ska prova.
Bre tunnbröd med pepparrotsost (typ philadelphia med smak) och lägg på pålägg i stil med hamburgerkött, rulla, skär, gott gott gott och lätt.
Eller skär soltorkade tomater i olja i småbitar, blanda med philadelphia, bre på tortillabröd, lägg på en så de blir dubbla och stek i torr stekpanna tills de fått lite färg. Skitgott det med.
Vad många bra tips du hade fått här på små goda tilltugg. Mozarella, coctailtomater och basilika är ju alltid supergott och enkelt att fixa. Kul med filmkväll. Svamppajen såg också väldigt god och vacker ut.
Kram!
Haha, du vet vad jag kommer säga va?! PARMESANCHIPS såklart=)
Josefine: Tack! Tunnbrödsrullar är ju faktiskt ingen dålig idé. Går att förbereda, dessutom.
Desiree: Ja, det ska bli superkul! Tänkte lägga ut några av ledtrådarna här när quizet är över :=)
Nina: Hahaha. Men ÅH, det kunde jag aldrig gissa! :=)
Åh, verkligen massor av smaskiga tips här, har inte så mycket att tillägga! Något jag gillar är ett gott bröd av något slag - typ kavring eller annat grovt - skuret i bitar och toppade med färskoströra (med kanske parmesan eller ädelost) och fikon <3 Men så är jag en sucker för just fikon. Och ost ;)
jag köpte minikrustader och fyllde med en liten bit brieost och en klick svartvinbärsgelé och sen in i ugnen någon minut på 225 grader. HUR gott som helst. sött och salt och krispigt och mjukt på en gång. allt du kan begära helt enkelt.
Oh, så många goda tips du fått! Vegovarianten på tunnbrödsrullar är såklart att använda tartex/veg tapenad/auberginekräm (åh, finns en så gudagod fransk variant på burk jag inte minns namnet på nu) och tunt skurna gurk- och/eller kålrabbistavar.
Och krustader med en liten bit getost, rostade pinjenötter (in i ugnen ett par minuter bara) och sen en liten klick honung...
oj oj, nu blev jag riktigt sugen...
Man kan göra en paj med bara botten( inga kanter) och mer ägg i stamningen med valfri fyllning som man sen skär upp i kuber och serverar rumstempererad.
Kavring med gubbröra( röran görs dagen innan)
När vi var med i cookalong med Tina gjorde vi en fantastisk förrätt med hemmagjord salsa, guacamole, gräddfil. Detta kan man lägga på ett stort fat och lägga nachochips runt om.
Matmuffins i mindre formar är supergott. Smaksätt smeten med kryddor och färska örtor, dekorera med oliver, zucchini, solt. tomater osv alt svamp och västerbottenost....
Ser fram emot att få se bilder från kvällen som verkar bli superhärlig! Kram
aahh plock är ju bäst!det är gott att göra stubbar av zuccini,gröpa ur lite av mitten,fyll med fetoströra och gratinera..annars bröd/kex/knäcke med st agur,grillat päron och balsamico.mmmmm
Jag skall ha gäster på fredag så detta var en jättebra blogg att besöka just nu, tyvärr har jag inet eget förslag i skrivande stund men kommer jag på något så åierkommer jag! :-)
- Långsam-rosta halverade körsbärstomater i ugn, och lägg dom på små rostade brödskivor (crostinis?) tillsammans med en god ost och en ört-kvist.
- Grön ärt- och myntasoppa, i små snapsglas.
- Ugnsrostade kuber av butternutsquash, på tandpetare ihop med en bit skinka och kanske någon picklad grönsak för lite syra..?
Hmm... Nu får jag tänka lite vegetarisk antar jag ;-)
Miniknäckisar med chèvre och lingon- och rödlökscumberland som jag bjudit brukar uppskattas. Bred lite getost på små knäckebitar. Blanda frysta lingon med Ridderheims rödlökscumberland och toppa osten med det.
Att fylla cocktailtomater med färskost är jättegott, men lite pilligt att förbereda.
Kronärtskockshjärtan, oliver och tärnad parmesanost marinerad i olja och timjan över natten.
Spansk tortilla/italiensk frittata av alla dess slag gillar jag. Går att skära upp i portionsbitar.
Lök- och permesantortini går också fint att förbereda.
http://remsansbistro.blogspot.com/2011/09/lok-och-parmensantortinin.html
Jag tänker göra som Tina och norpa åt mig av de fina tips du får här!
http://www.icakuriren.se/mat-dryck/recept/baconlindade-dadlar--s%C3%B6tsalt-tilltugg/
Baconlindade dadlar är mumma! Man kan fylla med ädelost eller getost.
Baconlindade dadlar!
Linda bacon runt en dadel,stick en tandpetare igenom, in i ugnen på 225 grader ca 15 min. Man kan även fylla dadeln med tex getost. Mumma!
Som en plock efterrätt så kan jag rekomendera rostade baugett skivor med en chockladkräm (typ chokladtryffel), flingsalt och god olivolja.Mums!
Nu har du redan fått tusen tips men jag älskar smördegsknyten med hackad fryst spenat och riven halloumi. Det ska vara nåt mer i men minns inte vad. Det var Sanna Lundell som tipsade om dem en gång i alla fall och de är magiskt goda. Går att göra dan innan också. Och FAN vad kul med filmquiz!