Plättar gånger två
Oj, vilken helg det har varit. Malmöbesök, filmquiz, sena kvällar och storfrukostar. Och så var det helt plötsligt söndag igen - helgerna går verkligen alldeles för fort! I fredags stekte jag spenatplättar för glatta livet, och vad blev det av dem? Det blev Michaels finfina spenatplättar med fetaostkräm. I morse fortsatte jag plätt-frenzyn med att göra tjock-plättar till de tre bakfulla herrarna (och de tre inte så bakfulla damerna).
Michaels spenatplättar med fetaostkräm
från den finfina boken Mat Under Bar Himmel
3 dl vetemjöl
200 g hackad spenat
0,5 tsk salt
4 dl mjölk
4 ägg
smör till stekning
2 dl kesella
1 bit fetaost
gröna ärtskott
Blanda vetemjöl och salt i en bunke. Vispa i hälften av mjölken. Blanda i spenaten, vispa i resten av mjölken och äggen. Låt smeten svälla i 30 minuter om du har tid. Värm sedan smör i ett plättjärn och grädda plättarna. Mosa ner fetaost i kesellan. Lägg en klick fetaostkräm på plättarna och garnera med ärtskott.
Tjocka frukostplättar
1 ägg
2,5 dl filmjölk
2,5 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk socker
0,5 tsk salt
30 g smält smör
Smält smöret och låt svalna. Vispa upp ägget, häll i filen och vispa lite till. Blanda mjöl, socker och bakpulver i en bunke och vänd sedan ner i smeten. Tillsätt det smälta smöret. Stek ungefär 1 dl smet åt gången på låg värme. Servera med lönnsirap och någon färsk frukt.
Gott! jag har också haft plätt och malmöhelg, fast det är jag som varit på besök i malmö :) och det blev lite onyttigare plättar för vår del, med limekolasås... :)
Ja, tänk vad det finns många goda plättar. En av de bästa presenterna jag fått var mitt plättjärn. För små ska de vara så man kan äta dem med händerna.
Och så fantastiskt goda de var! Mumsfilibabba minst sagt! Tack för en mycket trevlig helg med massa roligt program och toppen värdar!
Himmel och plättar:) Gott med lite annorlunda tips på smaksättning, serverades till förrätt? Bör ju vara gott med en skiva lax på... hjärnorna snurrar:)
Nu närmar det sej för en liten miniresa här, får vi till en träff tro? Vi hör av oss på mejlen snart.
Kram,
Mårtenssons
ooh, plättar är ju underbart gott, vad kul att servera dem med fetaostkräm! Låter toppen, helt enkelt <3
Oj, plättar i kvadrat! Kul med spenat i, det ska jag komma ihåg:-)
Låter som en grym vecka och grymma plättar! Mums!
Karin: Limekolasås - MY GOD! Jag såg det på din blogg, det såg alldeles ljuvligt ut!
Emmy: Håller med! Köpte ett plättjärn förra året och det är grymt!
Tove: Tack själv, kära du! Nästa gång blir det för-nyår hemma hos er :=)
Mårtenssons: Det är klart vi får! Har mailat er!
Alexandra: Ja, det är verkligen en god kombination!
Mrs Sunshine: Gör det, det var finfint!
Hanna: Verkligen! :=)