Jordärtskockssallad med kantareller
I lördags lagade Calles mamma en förrätt deluxe. Jordärtskocka, hyvlad parmesan och smörstekta kantareller är en riktigt fin kombination kan jag lova! Perfekt alternativ för mig som har en tendens att göra soppa på precis alla jordärtskockor jag kommer över. Glömde ju skriva igår att receptet kommer från en finfin folder från Hemköp.
Jordärtskockssallad med kantareller
4 portioner
400 g jordärtskockor
100 g kantareller
1 vitlöksklyfta, skivad
2 msk smör
50 g rucola
1 citron, saften
2 msk olivolja
1 dl parmesan, hyvlad
Skala jordärtskockorna och koka i lättsaltat vatten ca 15 minuter (eller tills de är mjuka). Fräs kantarellerna med smör och vitlök. Dela skockorna i mindre bitar och blanda med kantareller, rucola, olivolja och parmesanost. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Mammas kanelbullar
Idag fyller min mamma år, och det tycker jag att firar med ett Margareta-recept. Min mamma gör nämligen världens godaste kanelbullar, alla kategorier. Grattis, mamma!
Mammas kanelbullar
många!
200 g smör
0,5 l mjölk
65 g jäst
2 dl socker
2 ägg
1 tsk salt
1,5 l vetemjöl (+ ev lite till)
2 tsk kardemumma (hel, mal själv)
smör
kanel
kademumma
1 uppvispat ägg
Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke. Häll blandningen över jästen och rör om lite tills det smälter. Häll i socker, salt, ägg, stött kardemumma och mjöl. Jäs i 30 minuter. Ta upp degen på mjöljat bakbord och dela i fyra lika stora delar. Kavla ut till en rektangulär ruta. Ställ fram smöret, bred ut på degrutan och strö över kanel, stött kardemumma och socker. Rulla ihop till en lång rulle, dela i mindre bitar och lägg i pappersformar. Jäs övertäckt i 30 minuter till. Sätt ugnen på 250 grader, pensla med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 7 minuter. Låt svalna på galler.
Vykort från min fredag
Det är grått idag, och grått väder kräver tända ljus. Trots att jag är ledig har jag hunnit med en hel del saker - att hänga med de här tre, till exempel. Och att gå en runda på Frida Kahlo/Diego Rivera-utställningen på konstmuséet med den här fina människan. Och en halvtimmes massage. Högst effektiv dag, med andra ord.
I helgen passar vi den här vita trasselhögen, och imorgon åker vi tre mot landet för att hänga med Calleföräldrarna. Ska bli mycket trevligt, precis som alltid. Innan dess är det dock fredag kväll och jag och Calle ska göra något vi gör alldeles för sällan: precis ingenting. Laga mat, dricka vin, titta på film...
Nu ska jag gå ner mot Avenyn för att möta upp Calle och handla mat inför kvällen. Hoppas att ni alla får en fin helg!
Vinprovarkväll
När Calle fyllde år fick han fem flaskor vin av mig. Vi har nämligen tänkt att vi (helt ogenerat) ska låna lite plats i Calles pappas vinkällare för att själva börja lagra vin. En av flaskorna han fick ska ligga i fem år, den andra ska öppnas lagom till juli nästa år och de tre andra ska öppnas med tre års mellanrum - den första öppnade vi den här veckan. Chateau Bouscassé heter vinet, och vad vi tyckte om det har vi noggrannt fyllt i den lilla vinprovarlistan som följde med i Calles present.
Betygsskalan, 1 schmool till 10 schmools...
Av Calle fick vinet 5,5 schmools och av mig 6 schmools. Ska bli spännande att se vad skriver om tre år! Återkommer i frågan.
Tilltugg i mängder
Förra veckan fick jag så många bra tips på tilltugg att jag tänkte att jag skulle publicera dem här. Varsågoda!
Karin tipsade om spenatsnurror (de bjöd vi på i fredags - alldeles ljuvliga, kan jag intyga!)
Sofie tipsade bland annat om tunnbrödsrullar (vi gjorde en variant på det, här hittar ni recept).
Sara tipsade om piroger - här är mitt favoritrecept på det.
Moma tipsade om smördegsknyten med bladspenat och fetaost utrört med lite cream cheese.
Kim tipsade om minipizzor med getost och honung, och jalapeño-och-cheddarpuffar som jag lätt hade gjort om jag hade haft lite mer tid över innan festen.
Hanna tipsade om fyllda crustader (vi gjorde en variant med philadelhiaost, finhackade soltorkade tomater och finhackad basilika - alldeles ljuvliga!), ricottafyllda svampar och oststänger.
Josefine tipsade om tunnbröd med pepparrotsost och pålägg i stil med hamburgerkött (och tortillabröd med soltorkade tomater och philadelphiaost - stek i stekpanna tills de är gyllenbruna).
Desiree tipsade om coctailmozarella, coctailtomater och basilika på tandpetare.
Nina tipsade (inte helt oväntat, hoho) om parmesanchips.
Alexandra tipsade om snittar toppade med färskoströra (med exempelvis parmesan eller ädelost och fikon).
Pernilla tipsade om minikrustader fyllda med en liten bit brieost och en klick svart vinbärsgelé. Grädda i ugnen någon minut på 225 grader.
Åsa tipsade om vegovarianten på tunnbrödsrullar, fyllda med tartex eller vegetarisk tapenade.
Min barndomsvän Therese (hallå, när ska du skaffa dig en matblogg egentligen?!) tipsade om att göra en paj med bara botten (utan kanter) och med mer ägg i stanningen. Fyll med valfri fyllning, skär i kuber och servera rumstempererat. Kavring med gubbröra, matmuffins med färska örter eller klassikern nachos med hemmagjord guacamole, salsa och gräddfil var andra finfina förslag.
Hilli tipsade om stubbar av zucchini - gröp ur, fyll med fetaoströra och gratinera.
Maria tipsade om långsam-rostade halverade körsbärstomater på crostinis med god ost och färska örter. Grön ärt- och myntasoppa i snapsglas (grym idé!) och ungsrostade kuber av butternutsquash på tandpetare med en bit skinka och picklad grönsak.
Malin tipsade om baconlindade dadlar.
Sanna tipsade om en finfin plock-dessert: Rostad baguette med chokladcrème och havssalt.
Josefin tipsade om smördegsknyten med hackad spenat och riven halloumi.
Emmy tipsade om miniknäckisar med chèvre och lingon- och rödlökscumberland. Fyllda coctailtomater med färskost, spansk tortilla och lök-och parmesantortinis var andra finfina förslag.
Plättar gånger två
Oj, vilken helg det har varit. Malmöbesök, filmquiz, sena kvällar och storfrukostar. Och så var det helt plötsligt söndag igen - helgerna går verkligen alldeles för fort! I fredags stekte jag spenatplättar för glatta livet, och vad blev det av dem? Det blev Michaels finfina spenatplättar med fetaostkräm. I morse fortsatte jag plätt-frenzyn med att göra tjock-plättar till de tre bakfulla herrarna (och de tre inte så bakfulla damerna).
Michaels spenatplättar med fetaostkräm
från den finfina boken Mat Under Bar Himmel
3 dl vetemjöl
200 g hackad spenat
0,5 tsk salt
4 dl mjölk
4 ägg
smör till stekning
2 dl kesella
1 bit fetaost
gröna ärtskott
Blanda vetemjöl och salt i en bunke. Vispa i hälften av mjölken. Blanda i spenaten, vispa i resten av mjölken och äggen. Låt smeten svälla i 30 minuter om du har tid. Värm sedan smör i ett plättjärn och grädda plättarna. Mosa ner fetaost i kesellan. Lägg en klick fetaostkräm på plättarna och garnera med ärtskott.
Tjocka frukostplättar
1 ägg
2,5 dl filmjölk
2,5 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk socker
0,5 tsk salt
30 g smält smör
Smält smöret och låt svalna. Vispa upp ägget, häll i filen och vispa lite till. Blanda mjöl, socker och bakpulver i en bunke och vänd sedan ner i smeten. Tillsätt det smälta smöret. Stek ungefär 1 dl smet åt gången på låg värme. Servera med lönnsirap och någon färsk frukt.
Inför morgondagens filmquiz
Imorgon är det dags för filmquiz och jag har ungefär en biljon saker att förbereda innan dess. Maten, till exempel. Tack för alla fina tips, förresten - jag har hittat en massa bra saker som vi ska bjuda på imorgon. Just därför var jag uppe tidigt i morse och stekte spenatplättar - vad det ska bli av dem får ni se efter helgen, såklart. Trevlig helg!
Eggplant parmigiana

Eggplant Parmigiana
4 portioner
2 stora aubergines
ungefär 5 dl tomatsås
1 kruka basikila
2 paket mozarella
2-3 dl riven parmesanost
2-3 dl brödsmulor
salt & nymald svartpeppar
olivolja
Sätt ugnen på 225 grader. Häll olivolja på en bakplåtspappersklädd plåt. Skiva auberginen i 1-2 cm tjocka skivor. Lägg skivorna på det oljade bakplåtspappret (vi körde skivorna i omgångar i ugnen) och strö över salt och nymald svartpeppar. Baka i ugnen tills aubergineskivorna har fått färg, det borde ta ungefär 12-15 minuter. Sänk ugnen till 175 grader. Hacka basilikan och skiva mozarellan. Smöra en ugnsfast form och lägg 6-8 aubergineskivor i formen. Häll över tomatsås och hackad basilika och lägg en skiva mozarella ovanpå. Toppa med riven parmesan. Upprepa tills du har använt alla aubergineskivorna. Strö över brödsmulorna (jag brukar använda gammalt bröd som jag rostar och sedan mixar) och grädda i ungefär 20 minuter tills brödsmulorna har fått färg. Servera direkt med en god sallad (och ett glas rött...)
Tilltuggsakuten
På lördag kommer det runt 25 gäster hem till mig och Calle för att delta i vårt årliga filmquiz. Jag har utlovat tilltugg men har ungefär lika mycket fantasi som en hårborste just nu. Vad gör man då? Man frågar er, såklart! Världens bästa matrepublikianer som säkert har en massa fina tips till mig. Det ska vara lätt att göra, inte vara för kladdigt (ska kunna ätas utan bestick) och gärna gå att förbereda. Förslag, någon?
Finaste svamppajen
Eftersom jag och Calle aldrig hittar någon svamp när vi är i skogen är det tur att vi har världens bästa Magnus en trappa ner. Han hittar hur mycket svamp som helst och är dessutom så snäll att han delar med sig till sina svamplösa grannar. Hurra! Med min svampranson ska jag göra den här finfina pajen som Magnus bjöd på för några veckor sedan.
Magnus kantarellpaj
4 portioner
3 dl vetemjöl
125 g smör
1 krm salt
1 liter färska kantareller
25 g smör
3 ägg
2 dl vispgrädde
havssalt & nymald svartpeppar
2 dl riven västerbottensost
Sätt ugnen på 225 grader. Nyp ihop smör, mjöl och salt till en smidig deg. Tryck ut den i en pajform och förgrädda pajskalet i 10-12 minuter tills det fått färg. Sänk värmen till 175 grader. Rensa och hacka kantarellerna grovt. Skala och hacka löken. Hetta upp smöret och bryn svamp och lök i några minuter på medelvärme. Är svampen blöt måste du låta vätskan fräsa ur i en torr stekpanna först. Lägg svampblandningen i det förgräddade pajskalet. Vispa ihop ägg och grädde. Blanda i osten och häll det över svampen. Salta och peppra. Grädda i ungefär 20 minuter tills fyllningen har satt sig (OBS att det skiljer m-y-c-k-e-t mellan olika ugnar). Servera med en god sallad.
Dags att sätta glöggen
Glöm för allt i världen inte att det är hög tid att sätta er glögg nu om ni vill ha den klar till december! Bästa receptet hittar ni här. För oss är det högtidlig tradition att bjuda in vänner och bekanta till glöggpremiär och julfika den första advent. I år är inget undantag så har ni vägarna förbi Göteborg den 27 november är ni varmt välkomna hem till oss från klockan 16.00. Vi bjuder såklart på glögg, fika och finfin julstämning!
En bit av det stora äpplet
Favoritsmörgås från Brooklyn's Natural.
New York City är verkligen staden som aldrig sover. Man kan få tag på det mesta ungefär när som helst - pizza delivery klockan fyra på morgonen, supermarkets som är öppna dygnet runt (bra sådana, dessutom!) och bäst av allt - alla små delis som gör finfina smörgåsar. Lova mig, dyrt och heligt, att nästa gång ni kommer till det förlovade landet i väst så hoppar ni över Dunkin' Donuts, Starbucks och alla andra tråkiga kedjor. Gå istället till närmsta deli, köp en smörgås och lite kaffe (eller iste som jag föredrar till frukost) så är saken (morgonen) biff.
Ett gäng goda ostar går mot ett säkert öde.
Back in the days när jag bodde i NYC var god ost det jag saknade mest hemifrån. Those days are gone, kan jag lova. På Bedford Ave (huvudgatan i Williamsburg) finns Bedford Cheese Shop, ett litet mecka för oss som gillar god ost och allt som hör därtill. De har dessutom öppet till 21.00, och det är ju himla bra när ostsuget slår till. 229 Bedford Avenue, www.bedfordcheeseshop.com. Hållplats: Bedford Avenue.
Eataly. Need I say more? Detta omtalade mecka för foodies. Jag kan lova er att det var precis så bra som jag hade hoppats på. Hyllmeter efter hyllmeter med allt från balsamvinäger till sardeller, därtillverkad mozarella, delikatessdiskar med det mesta du kan önska från allas vårt favoritland. Bäst av allt enligt Johan och Calle? En Birreria på rooftopen. Det var för övrigt på sistnämnda plats som vi började vårt besök då herrarna i sällskapet ville smaka på ölen som Dogfish Head arbetar fram i det här programmet. Vi kom ut från Eataly med en välfylld påse och bjöd sedan Alex och Adam på middag som inte var av denna värld. 200 5th Avenue, www.eatalyny.com. Hållplats: 23rd St.
Ovan: Ruckel eller Roberta's? Svårt att avgöra...
Jag har skrivit om Roberta's innan, men när jag såg att Mathias Dahlström tipsat om det här stället i sin DN-lista växte mitt huvud minst två storlekar. Varför? Det här stället ligger ju precis där Alex och Adam bor! Det är vårt kvartershak som förtjänar all uppmärksamhet det kan få för det är ett finfint ställe. Grym mat, fin uteplats, grönsaksodling på taket och pizzor som inte är av denna värld. 261 Moore St, www.robertas.com. Hållplats: Morgan Avenue (L train).
Dean & Deluca är en kedja som säljer finfina råvaror, köksattiraljer och minst en pryl som du antagligen bara måste ha när du ser den. Jag kom ut med en påse randiga papperssugrör (mycket livsviktigt, jag vet...) och Calle en flaska grapefruit bitter (till drinkar). Finns lite överallt på Manhattan, bland annat på 560 Broadway (nära Prince St).
I Williamsburg finns Radegast Hall, en tysk ölhall komplett med träbänkar, tysk öl och korvar en masse. Finfin tysk stämning trots avsaknad av oompaboompamusik och lederhosen. Jag beställer alltid pretzel till min öl, Calle gillar valfri korv med stort lass sauerkraut. 113 N 3rd St, www.radegasthall.com. Hållplats: Bedford Avenue.
Om man gillar hamburgare men vill hoppa över de stora, tråkiga och oändligt flottiga kedjorna är Goodburger ett bra alternativ. Burgaren tillagas efter dina önskemål är enligt säkra källor (Calle) riktigt, riktigt god. De har dessutom bra vegetariskt alternativ (bilden ovan). Finns på lite olika ställen, bland annat på 870 Broadway (mellan 17th & 18th st). STÄNGT!
Tai Thai på Bedford Av serverar thai iced tea och en pad thai som inte är av denna värld. Räcker för att jag ska vara glad resten av dagen... Har ni provat thai iced tea, förresten? Jag har letat efter det där teet som man använder men kan inte hitta det någonstans. Nästa person som åker till Thailand - hjälp! 206 Bedford Avenue. Hållplats: Bedford Av.
Kolla även in Spuyten Duyvil på 359 Metropolitan Av i Williamsburg om ni gillar öl - här finns hur många sorter som helst. I East Village hittar du McSorleys Old Ale House (15 East 7th St), ett vattenhål sedan back in the days. Enligt utsago har både Abraham Lincoln och John Lennon befunnit sig här vid en tid eller annan. Sågspån på golvet, tjockt damm över prydnadssakerna och ack så god öl. Calles favoritbar all time - Barcade - hittar du i Brooklyn på 388 Union Av. Här kan man dricka öl, spela gamla arkadspel och hänga med andra frälsta.
Har ni andra några bra tips att fylla på med? Lämna en kommentar i så fall! Klicka här så kan du kolla in våra tips från föregående år. Nu ska jag ta tag i den här söndagen - promenad, städande och möjligtvis lite kakbak står på schemat. Ha en fin söndag, allihopa!
Fredag
Flygplatsfynd från Royal Copenhagen.
Äntligen fredag (för jag har ju haft en väldigt ansträngade arbetsvecka, ähum) och jag och Calle har fått besök av bästa Emelie, min Uppsalaboende vän. I helgen vankas det med andra ord kompishäng, god mat och lite fest. Trevlig helg, kära vänner!
Vykort från NYC
Brooklyn Bridge - inget för höjdrädda (läs: Charlotta).
Ok, vänner. Varför packa upp när man kan visa er bilder istället? Innan vi går in på the juicy stuff (allt matrelaterat, med andra ord) tänkte jag att ni skulle få en liten uppdatering från det stora äpplet - den icke-matrelaterade versionen, vill säga.
Happy campers badar i fontän i Battery Park.
Vädret har varit helt otroligt. 28 grader varmt på dagen, ljumma kvällar. Fin kontrast till helvetesvädret som vi lämnade när vi åkte från Sverige.
Många som åker till NYC kommer aldrig utanför Manhattan. De senaste åren vi har varit där har det snarare blivit tvärtom. Den här gången har vi hängt en hel del i DUMBO (omårdet på andra sidan Brooklyn Bridge och Manhattan Bridge) och inte minst i Williamsburg.
Alexandra har haft fullt upp med att förbereda sin kommande utställning i Santa Monica och jag och Calle har gladeligen delat studio med färgburkar, penslar och världens finaste tavlor.
Ok, nu finns det inga fler ursäkter. Jag måste packa upp. Och hålla mig vaken (för att inte tala om Calle). Vi hörs imorgon, kära vänner!
Örnen har landat
Efter otaliga timmar av transportering, obekväma (och omöjliga) sovställningar och ett länge stopp än planerat i Köpenhamn har vi åter landat på svensk mark. Imorgon börjar livet som vanligt igen - så även här i vår lilla matrepublik. Innan det har jag en hel del bloggläsning att ta igen, en drös med mail att svara på och en Calle som jag måste hålla vaken längre än till klockan sju ikväll. Vi hörs senare!
Brooklyn Brewery
Om man är på besök i NYC är det numera lag på att även de mest inbitna Manhattanälskarna måste ta sig till Williamsburg, Brooklyn för ett besök på Brooklyn Brewery. Guidade turer på helgen, massor med öl att prova och alldeles fantastisk stämning. Gå dit. Ta (Brooklyn bound) L train till Bedford Av - du hittar bryggeriet på 79th north 11 st.
The Frying Pan, Chelsea
Idag har jag och Calle en lugn dag - vi har varit en runda på Bedford Ave för att handla ost inför kvällens vin-och-ost-häng på taket. Ikväll kommer nämligen Johan hit för att stanna några dagar och hänga i det stora äpplet med oss. Hurra! Förutom att äta - vilket ibland känns som det enda vi gör - är vi himla bra på att hänga på trevliga ställen och dricka öl i den här staden. Igår var vi på en favorit i repris - The Frying Pan vid Chelsea Piers. Vidunderlig utsikt och finfin öl, allt paketerat på en förtjusande gammal båt. Läs mer om Frying Pan här.
Greenmarket, Union Sq
Greenmarket vid Union Sq är utan tvekan ett paradis för en foodie. Närproducerade produkter som säljs mitt i världens bästa stad. Vi köpte med oss honung hem, självklart Brooklyn-varianten, och Calle smakade på gräs-shoten (yes, samma som Niklas provade i tv förra veckan). Till skillnad från Niklas tyckte dock Calle att det var riktigt gott. Annars i det stora äpplet? Mycket konst, god mat och vin. Som det sig bör.
Locanda Verde, 377 Greenwich st
Trots att vi har varit i NYC en knapp dag har vi redan hunnit med att besöka ett riktigt höjdarställe i matväg. Hurra! Tipstack till Mathias Dahlgren som i något nummer av DN listade sina topp-tio-favoritkrogar i staden som aldrig sover. Till förrätt åt vi burrato, en sorts mittenbit av mozarella som är krämig (och det var den) och tillsammans med olivolja, havssalt och peppar var det enligt Calle det godaste han har ätit i mozarella-väg. Någonsin. Kolla in deras hemsida här.
Förutom religiösa matupplevelser har vi hunnit med en del shopping (och jag har haft religiösa shoppingsupplevelser hos Marc Jacobs, hurra!), häng med våra vänner och världens-senaste-middag (löksoppa klockan halv tolv på kvällen, det är något slags rekord tror jag). Idag ska vi gå på Farmer's Market vid Union Sq och efter det bär det av uppåt. Hoppas att allt är fint hemma! Hej sålänge!
Well, hello New York City
DUMBO, augusti 2010.
Väskan är packad, kylskåpet rensat och iPaden är laddad med nya avsnitt av Downton Abbey. Hurra! Nu drar vi till NYC och hänger med vänner, provar nya restauranger och kollar konst. Vi laddar upp med den här låten, tycker jag. Vi hörs när vi har kommit fram till Brooklyn!
Svampcarpaccio
Tunt skivat vad-som-helst står högt på min lista över perfekta förrätter de dagar då tiden inte riktigt räcker till. För några veckor sedan gjorde vi carpaccio på rödbetor - i fredags provade vi med svamp istället. Fungerade alldeles utmärkt, kan jag lova.
Svampcarpaccio
4 portioner
1-2 svampar per person (FIN svamp, typ skogschampinjon)
1 äggula
1 tsk dijonsenap
1 tsk vinäger
1 liten riven vitlöksklyfta
ungefär 1 msk rapsolja (kanske lite till)
salt & nymald svartpeppar
Borsta av svampen och skär av nedersta delen av foten. Skär svampen i tunna, tunna skivor. Blanda äggula, dijonsenap, vinäger och vitlök. Häll i oljan med en tunn stråle och vispa ordentligt under tiden. Är dressingen för tjock är det bara att tillsätta med olja. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp svampen på tallrik, droppa över dressingen och strö till sist över havssalt och nymald svartpeppar. Servera direkt.