För-nyår
Nyårsafton 2009.
Det finns nyår och så finns det för-nyår. Den senare skrevs in i kalendern för några veckor sedan när vi och våra åländska malmövänner bestämde oss för att nyår inte måste firas just den 31 december. På lördag ska det således firas in ett nytt år och det ska göras som det sig bör - med trerätters, spektakulär dukning och Calles tolkning av Ring, klocka ring. Och så lite champagne, nyårsquiz och finkläder på det.
Så till det viktigaste. Maten. Varje deltagare ansvarar för att ta med sig en amuse bouche till för-champagnen och gissa vem som behöver idéer? Just det. Jag. Det ska vara något väldigt litet, väldigt enkelt och väldigt lyxigt. Och gärna vegetariskt också... Hjälp!
Julgodis deluxe
Brace yourselves - julgodismonstret är löst. För att ni ska slippa läsa om julgodis de närmsta månaderna kommer här ett samlat inlägg med lite av godsaker vi bjöd på igår. Först ut: wienernougat. Inte vilken wienernougat som helst utan tydligen Monika Ahlbergs, hon har en egen sådan. Rosta 100 g mandelspån i en torr stekpanna. Smält 250 g nougat (jag kör i mikron - rör om ofta tills det har smält ordentligt) och finhacka 150 g mörk choklad och smält den tillsammans med nougaten. Blanda ner mandeln, häll smeten i en avlång och bakplåtspappersklädd form och låt stelna. Skär sedan i lagom stora bitar och ställ svalt till servering.
I Allt om Mat hittade jag det här receptet på vit choklad-fudge. Jag har provat att göra fudge innan och misslyckats totalt så all ära och heder till receptmakaren. Fool proof. Värm 0,75 dl grädde och 225 g socker i en kastrull. Rör försiktigt tills sockret har löst sig. Tillsätt 75 g smör och 1 msk honung under omrörning. Låt koka utan lock tills smeten är 116 grader. Ta kastrullen från plattan och rör ner 50 g vitchoklad (riv den så smälter den fortare) och skal från 1 lime. Häll upp i en form (ungefär 12 * 12 cm) och låt svalna något. Skär med vass kniv fyrkantiga bitar. Förvara i kyl tills det är dags för servering.
Maränger är lätt att göra och enkelt att variera. Vi gjorde lakritsmaränger och polkamaränger. Vispa 3 äggvitor, 1 dl socker och 3 droppar ättiksprit till ett fast, vitt skum. Vänd ner 1 dl socker och 1 msk lakritspulver (alternativt några droppar pepparmintsolja) och vispa till en hård, blank smet. Tillsätt några droppar röd karamellfärg om du gör polkamaränger. Klicka ut lagom stora maränger på bakplåtspapper och grädda 60 minuter, 100 grader. Förvara torrt.
Hos Anne kan man hita recept på världen bästa espressokola. Tyvärr blev vår lite väl mjuk så var noga med kulprovet... Blanda 2,5 dl grädde, 2,5 dl honung, 1 msk espressokaffe (finmalt!) och en nypa havssalt i en kastrull. Koka tills smeten är ungefär 130 grader. GÖR ETT KULPROV. Häll upp i en smord form och låt svalna. Skär sedan i mindre bitar och slå in i bakplåtspapper. Förvara svalt tills servering.
Advent


Att tappa upp glöggen
Klara undrade om vi möjligtvis kan göra ett hälla-upp-glöggen-inlägg. Klart vi kan det! När vi (Calle) tappar upp vår glögg använder vi oss i huvudsak av två saker - melittafilter och en tratt. Calle står med vår största slev och fyller på melittafiltret efter hand som det rinner igenom. När det är klart tappas härligheten upp på flaska och ställs i skafferiet tills det är dags för glöggkväll. It's as easy as that.
Aglio, olio e peperoncino
Jag kan inte förstå att jag ännu inte har skrivit om den här rätten - den har ju varit på Calles topp-5-lista allt sedan vi såg den i en av Glenn Strömbergs kokböcker. Troligtvis den enklaste pastarätten man någonsin kan göra, och troligtvis även en av de godaste.
Vi använde chiliflakes men färsk chili går precis lika bra.
Aglio, olio e peperoncino
4 Glenn-portioner
4 portioner spaghetti
4 vitlöksklyftor (inte allt för stora)
1 msk torkade chiliflakes
0,5-1 dl olivolja, en finare variant
1,5-2 dl parmesanost
salt & nymald svartpeppar
Koka pastan (och om du vill göra egen har du ett fint recept här). Hetta upp en stekpanna och fräs hackad vitlök och chiliflakes i olivoljan. Blanda ner den kokta pastan. Riv över rikligt med parmesanost och strö över havssalt och nymald svartpeppar.
Jordärtskockssoppa
Vi har haft en riktigt lugn helg. Tittat på Boardwalk Empire, ätit god mat och bakat lite julgodis. Alldeles underbart. Igår gjorde vi den här soppan till lunch - riktigt god, och dessutom mild och snäll om man råkar ha magkatarr. Receptet kommer från Arla.
Jordärtskockssoppa
4 portioner
500 g jordärtskockor
1 gul lök
1 dl vitt vin
5 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar (jag föredrar Kung Markattas ekologiska)
2,5 dl matlagningsgrädde
smör att steka i
salt och nymald svartpeppar
Skala och hacka löken. Skala jordärtskockorna och skiva dem i mindre bitar. Fräs löken i lite smör i en kastrull och tillsätt jordärtskockor, vitt vin, vatten och buljongtärningar. Låt soppan koka under lock i en kvart (eller tills jordärtskockorna är mjuka). Mixa soppan slät och häll sedan tillbaka soppan i kastrullen. Tillsätt grädden. Värm åter igen upp soppan och smaka av med havssalt och nymald svartpeppar.
Stuvade makaroner
Jag tror att nästan alla har en relation till stuvade makaroner. Du åt det när du var liten, din mamma gjorde världens bästa, du hatar det som pesten och för att inte tala om hur illa du tyckte att det smakade i skolan. För mig handlar stuvade makaroner om två saker: 1. Min pappa och 2. Fjällsemester. Jag har starka minnen från när jag var liten och min pappa lagade stuvade makaroner. Vilken lycka! Det var dessutom standardmat när vi var på fjällsemester när jag var liten och jag kan lova er - det är få saker som smakar så gott som stuvade makaroner efter en heldag i backen. (Idag skulle jag antagligen svara en kall öl eller ett glas vin men hav i åtanke att jag var ungefär åttaår gammal när det här minnet begav sig.)
Hur gör man de där stuvade makaronerna då? Man köper ett paket idealmakaroner och läser på paketet. Glöm inte att tillsätta lite extra muskotnöt, nymald vitpeppar och en gnutta socker. Och justdeja, ät det hela med chilisås och rivna morötter. Hej, barndomsminne!
Saffranspannacotta
Nej, det är inte små harlortar som har placerat sig som garnering på den här finfina saffranspannacottan - det är jag som i expressfart har gjort en otroligt ful garnering. Nåväl, så går det ibland när man har allt för trevligt för att orka garnera pannacottor. Den här saffranspannacottan är len som sammet, förresten, och en ny favorit hemma hos oss. Receptet kommer från Ica.
Saffranspannacotta
4 portioner
2 gelatinblad
5 dl vispgrädde
1 pkt saffran
0,5 dl socker
färska bär till garnering
Lägg gelatinet i en skål med vatten. Koka upp grädde, saffran och socker i en kastrull. Lägg gelatinbladen i gräddblandningen och vispa ordentligt så att de smälter. Låt det svalna. Häll upp i glas och låt stelna i kylskåpet i minst två timmar. Garnera med bär.
Mammas fläderparfait
Om man har turen att ha lite hemmagjord flädersaft hemma är det här en finfin efterrätt som luktar sommar och för tankarna till bruna ben, fika i trädgården och ljumma sommarkvällar.
Mammas fläderparfait
6 portioner
4 äggulor
3/4 dl florsocker
1-1,5 dl fläderblomssaft
4 dl vispgrädde
hallon eller jordgubbar
havreflarn
Vispa äggulor och florsocker riktigt pösigt. Rör ner fläderblomssaften och därefter den vispade grädden. Häll massan i en form eller i frysbara portionsformar. Frys parfaiten tills den har stelnat. Ta fram den ungefär 10 minuter innan servering så får den perfekt konistens. Garnera med bär och ett havreflarn.
Bakad äggula
Jaha, tänker ni. Måndag morgon och på Matrepubliken visas det äggula i närbild? Skitkul. Nä, kanske inte, men eftersom en bakad (eller confiterad) äggula är lite av ett standardtillbehör på restauranger nu för tiden (jag har fått det på både Wasa Allé och Familjen) har jag och Calle funderat på att göra det hemma ett bra tag. Förra helgen slog vi slag i saken och vet ni vad? Det blev grymt bra! Vi lade en äggula i en espressokopp, hällde på rapsolja tills den var helt täckt och sedan bakade vi den i ugnen på 63 grader i 20 minuter. Äggulan smakar lent som sammet när den är klar! Nu ska vi bara fundera ut vad vi ska äta den till också. Förslag emottages tacksamt.
Konditorns äppelkaka
Om ni har några äpplen hemma tycker jag att ni ska baka den här finfina kakan i helgen. Den heter egentligen Konditorns äppelkaka men den borde heta Bibbis äppelkaka istället eftersom det är Calles mamma som har introducerat mig för den här godbiten. Prova!
Konditorns äppelkaka
140 g margarin
2 dl socker
1 ägg
2 dl vetemjöl
2-3 syrliga äpplen
Smörj och bröa en kakform med löstagbar botten. Skala äpplen och skär i tunna klyftor. Sätt ugnen på 185 grader. Rör margarin och socker pösigt, blanda i ägg och mjöl. Häll smeten i formen, tryck ner äppelklyftor och grädda i 35 minuter. Servera ljummen.
Gröna bandet 2011
Jag och Emelie, 2009.
Förra året drabbades min bästa vän Emelie av livmoderhalscancer. Kort efter det började både hon och jag att bära det gröna bandet som står för att man stödjer forskning om gynekologisk cancer. För att uppmärksamma det gröna bandet tycker jag att vi för det första kommer överens om det här:
1. Gå på era cellprovskontroller. Ok?
2. Gör lite väsen av er. Uppmärksamma det gröna bandet på precis det sätt du vill. Skriv en låt, döp en maträtt, baka en kaka, gör en drink eller skänk en slant till Emelies insamling.
Jag tycker att vi ska ha en grön tävling, precis som förra året!
Bidra med ditt bästa recept på något grönt från din blogg. Om det är ett nytt recept eller ett gammalt spelar ingen roll. Lämna en kommentar till det här inlägget och glöm inte att länka till ditt recept! Har du ingen egen blogg går det alldeles utmärkt att maila bidraget till charlotta@hemert.se.
I vinstpotten ligger än så länge inte något alls, men jag kan lova att det kommer vara något fint! Och grönt, såklart. Ditt bidrag vill jag ha absolut senast tisdagen den 8 november. Lycka till, allihopa!