Risoni med getost och gremolata
Det här receptet har jag skrivit om en gång innan men eftersom det är lag på att man får skriva om bra recept (minst) två gånger är det dags igen. Jag tror nämligen att det är alldeles för många av er som har missat det här receptet (signerat Marcus Aujalay) och så kan vi inte ha det.
Calle äter gärna någon sorts lufttorkad skinka till och jag smörsteker gärna rotselleriskivor som jag kryddar med salt och nymald svartpeppar.
Risoni med getost och gremolata
4 portioner
2 finhackade schalottenlökar
8 dl hönsbuljong/grönsaksbuljong
(fick en kommentar ang. buljongen. i originalreceptet står det hönsbuljong, men med som med allt annat går det självklart att byta ut hönsbuljongen mot grönsakbuljong istället.)
4 dl risoni (risformad pasta)
100 g chèvre
salt & peppar
1 knippe bladpersilja
1 dl olivolja
2 msk rivet citronskal
2 vitlöksklyftor
salt & peppar
Blanda alla ingredienser till gremolatan och låt den stå. Stek schalottenlök i 1 msk smör utan att den får färg. Tillsätt sedan risonin och hälften av hönsbuljongen. Koka sakta under ständig omrörning, precis som en risotto. Späd med mer hönsbuljongen efter hand - se bara till att pastan inte blir överkokt. Blanda i lite smör och smaka av med salt och peppar, och lägg slutligen i getost och rör om försiktigt. (det bästa är när det finns getostbitar kvar som inte har smält ordentligt). Lägg upp på en tallrik och garnera med gremolatan. Servera direkt.
jamen det är ju jättebra att du publicerar receptet en gång till, för jag är en av dem som har missat det men tycker att det verkar alldeles fantastiskt! ska testas!
Jag faller också i den kategorin, så tack så mycket. Verkar sjukt gott!
Ska det inte serveras med parmaskinka?
frida & hanna: vad kul! prova att laga, det är jättegott! och som calle skriver här under - om ni äter kött kan ni servera parmaskinka till (som det står i originalreceptet).
calle: jo, det ska det.
mmmm. getost. gott. bra att du återanvänder gamla recept, jag hade också missat det. och det låter galet gott.
men nej, jag slutar ju jobba 12 imorgon... det var ju typiskt. det verkar som att vi får ta det efter eran lilla paris-tripp istället!
Yammi! Låter ju supersmarrigt! Och MINST en gång får man blogga o smarriga recept!
pernilla: ah, såg när jag skrivit förra kommentaren att du föreslog torsdag em och inte fm. får bli träff efter paris!
sofie: sant! det står i blogglagen.
Jag hade missat det receptet! Ser gott ut! Tur att den där lagen finns...
Åh vad gott! Gillar både risoni och getost, så det här ska jag testa!
Jag är en av de som missat det här receptet och det låter ju SJUKT gott! Måste testas :-) kram!
Det här låter helt ljuvligt! Jag har bara använt risoni när jag har lagat rätter till min lilla toddler Vera men nu är det på tiden för henne att dela med sig av godingarna.
Så gott, sparar genast receptet, Risoni har jag bara använt till lillkillen här hemma, han gillar att äta det som det är :-)
Verkar supergott! Men om det är hönsbuljong i kan det väl knappast räknas som vegetariskt!?
olivia: tack för kommentaren! i originalreceptet är det hönsbuljong - hade helt glömt att skriva att grönsaksbuljong går lika bra (det är oftast det vi använder när vi lagar rätten). har lagt till en kommentar i receptet, tack för att du såg det!