Mannerströms löksoppa med gruyère

Dagen innan vi åkte till Paris hade vi torsdagsmiddag och efter önskemål från Johan åt vi löksoppa till varmrätt. Jag är ju inte svår att övertala när det gäller löksoppa, speciellt inte när den är toppad med surdegsbröd och gruyère! Receptet är signerat Leif Mannerström.



Har du inte gruyère hemma kan du såklart toppa soppan med annan, vällagrad ost som ger bra med smak.

Mannerströms löksoppa
2-3 portioner som förrätt

4 tunt skivade lökar
2 tunt skivade vitlöksklyftor
1 liter hönsbuljong
2 dl torrt vitt vin
2 msk smör
2 msk olivolja
salt & peppar
en nypa socker
timjan
100 g gruyère
några skivor surdegsbröd, rostat

Sätt ugnen på 200 grader. Bryn lök och vitlök (i en stekpanna) i smör och olivolja tills den blir gyllenbrun. Krydda med timjan och en nypa socker och häll på vitt vin och hönsbuljong. Krydda med mycket nymald svartpeppar. häll över i en kastrull och låt sjuda i 10-15 minuter. Smaka av med lite salt och ev lite mer vin. Skär tjocka skivor av brödet och rosta. Häll upp soppan i skålar och lägg på en skiva bröd i varje skål. Riv över rikligt med gruyèreost och gratinera soppan i ca 10 minuter tills osten smält och fått fin gyllengul färg. Garnera med en kvist timjan.


Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Hanna

Trots att alla (mamma, pojkvän m fl) alltid sagt till mig att löksoppa nte är något för mig, så tyckte jag om det när jag smakade. Ha! Så nu ska jag minsann göra egen och prova detta receptet. Jag litar på Mannerström och jag litar på dig :)

2011-05-18 @ 12:27:11
URL: http://matarkivet.wordpress.com
Postat av: Moma

Asså, ärligt, I'm not a cheesy type, men Gruyère knäcker, den är fantastiskt god! Å därför borde allt den rört vid smaka rena himmelriket!

Amen

2011-05-18 @ 16:39:28
URL: http://momaskitchen.se
Postat av: karin

jag ska berätta en hemlis, jag har aldrig ätit löksoppa! Trots alla besök i Paris har det aldrig blivit av...det är med andra ord på tiden...!

2011-05-18 @ 17:39:42
URL: http://trattoria.blogg.se/
Postat av: Mårtenssons kök

Hatten av för Mannerström och löksoppa, så gott! Ja, vi kan väl ta hatten av för er också, det är ju faktiskt ni som kockat dessa:)

2011-05-18 @ 19:43:51
URL: http://martenssonskok.blogspot.com
Postat av: Pernilla

hur många portioner löksoppa har du ätit den senaste tiden egentligen? det skulle jag vilja se ett stapeldiagram på. och vet du vad? jag har fortfarande aldrig smakat löksoppa. undrar när det ska bli människa av mig egentligen...

2011-05-18 @ 20:48:14
URL: http://chibichibimoon.blogg.se/
Postat av: sofie mumsfillibaba

Löksoppa....tja, det är kanske gott men inte mitt förstahandsval bland soppor. Får väl ta o åka till Paris och testa!!:)

2011-05-18 @ 21:05:24
URL: http://www.mumsfillibaba.blogspot.com
Postat av: Fridas kök

Jag har aldrig ätit löksoppa! Men kan tänka mig att det är himla gott. Det ser gott ut! :-)

2011-05-18 @ 21:57:57
URL: http://fridaskok.wordpress.com
Postat av: Sannas Goda

De låter riktigt gott!

Postat av: Karin

Men jisses så gott! Det där skulle jag vilja smaka :-)

2011-05-19 @ 17:41:30
URL: http://ensmakavkarin.wordpress.com
Postat av: Sana

Låter riktigt smarrigt!!

2011-05-19 @ 23:31:07
URL: http://sana-madebylove.blogspot.com
Postat av: Anonym

Love it!

2016-05-30 @ 19:37:17
URL: http://xn--fransklksoppakncker-uwb38a.se
Postat av: Gina

När det står 2 vitlökar, menar man två klyftor eller två hela vitlökar?

Svar: Två klyftor!
Charlotta Ljungblad

2016-10-25 @ 14:13:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0