Hongkong närmar sig

På torsdag kväll flyger vi till Hongkong. Svårt att beskriva hur skönt och roligt det ska bli, men för mig som aldrig varit i Asien ska det bli oerhört spännande. Jag har plöjt hela vår Lonely planet-guide i jakt på tips på vad vi ska göra där, och framför allt vart vi ska gå och äta. HK är ju känt för att vara asiens kulinariska höjdpunkt och vi har bokat bord på bland annat Nobu och Din Tai Fung. När vi inte ska äta, titta på sevärdheter eller dricka drinkar ska vi nog...




...hänga vid hotellets rooftop pool och titta på utsikten. Tråkigare kan man ha det. om någon av er har varit i HK och har tips på måste-ses eller mat-att-dö-för är det alltd välkommet med en kommentar!


Pecannötspaj

Pecannötspaj påminner mig alltid om Halloween och New York City för just den här varianten åt vi ofta när jag bodde i USA. 



Servera pajen med vaniljglass eller vaniljsås.

Pecanpaj
4 småpajer
(mina mini-pajformar är 13,5 cm)

75 g smör
1,5 dl mjöl
0,5 dl socker
0,5 tsk bakpulver

75 g pecannötter
50 g smält smör
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
2 ägg

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjöl och smör (skuret i mindre bitar), socker och bakpulver till en kompakt pajdeg. Låt den vila i 30 minuter i kylskåpet. Tryck ut degen i 4 små pajformar och nagga bottnen med en gaffel. Förgrädda pajskalen i 10 minuter och sänk sedan värmen till 165 grader. Smält smöret till fyllningen och blanda med socker, sirap och ägg - blanda i ett ägg i taget. Fördela pecannötterna i pajskalen, häll över smeten och grädda pajerna i 12-15 minuter tills smeten stelnat och pajerna fått lite färg. Ta ut pajerna och låt dem svalna någon minut.


Blodapelsinsorbet

Igår hade jag och mina partners in crime (Johan, Magnus och Calle) torsdagsmiddag. Vi gjorde egen pasta och till efterrätt blev det något alldeles, alldeles ljuvligt - blodapelsinsorbet.



Det var Fröken Dill som fick in mig på sorbetspåret, och såhär i efterhand kan jag inte alls förstå varför vi inte har provat att göra sorbet innan. Oj. Vad. Gott. Det. Var. Receptet kommer från Allt om mat.

Blodapelsinsorbet
4 portioner

5 dl färskpressad blodapelsinsaft
2 dl strösocker
1,5 dl vatten
0,5 st gelatinblad

Koka socker och vatten till en lag och låt kallna. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i några minuter och värm sedan upp lite av sockerlagen. Ta upp gelatinbladet och smält i lagen. Tillsätt resten av sockerlagen och blodapelsinsaften. Frys blandningen i glassmaskinen i ungefär 30 minuter och lägg sedan i frysen tills den har stelnat ordentligt.


Fylld aubergine

Jag är väldigt förtjust i att bjuda på fyllda saker när vi har gäster, mest för att det är lätt att förbereda och smidigt och lätt att dra fram ur ugnen när gästerna väl kommit. Jag gör på olika sätt varje gång men det här receptet kommer från våra grannar. 



Det här smakar lite som en eggplant parmiggiano i annan kostym! 

Fylld aubergine
4 portioner

2 auberginer
500 g tomater
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
socker, salt och nymald svartpeppar
färsk basilika
1 pkt mozarella (tärnad)
riven parmesanost
olivolja

Sätt ugnen på 150 grader. Skölj auberginerna och dela dem på längden. Salta dem på insidan och låt dem vila i minst en halvtimme. Skölj bort saltet med kallt vatten och torka med hushållspapper. Gröp ur halvorna och finhacka fruktköttet. Hacka tomaterna. Fräs vitlöken med aubergineköttet i olivolja tills det börjar få lite färg. Tillsätt tomater, socker, salt, peppar och hackad basilika. Koka ihop tills det är som en tjock sås. Torka auberginehalvorna i ugnen i ungefär 20 minuter. Torka av dem med hushållspapper. Höj ugnsvärmen till 225 grader och lägg skalhalvorna i en smord form. Fyll dem med aubergineröran och strö över mozarella och parmesan. Grädda i 10-15 minuter.


Bearnaisesås

Svimma inte nu, men jag har aldrig gjort egen bearnaisesås. Det är sant! Eller rättare sagt, det var sant, för igår kämpade jag, Johan och Calle i köket för att göra en fin bearnaise. Och fin blev den! Alldeles smörig, lagom tjock och den skar sig inte. Hurra!



Receptet kommer från Per Morberg, och inte en endaste lilla sak är ändrad eftersom det känns lite vanskligt att trixa med bearnaise.

Bearnaisesås
4 portioner

6 ägg (gulorna)
500 g smör (ja, det är en jättenyttig sås...)
1 kvist dragon eller torkad på burk
8 vitpepparkorn
4 schalottenlökar
1 msk persilja
0,5 dl vitvinsvinäger
1 dl vatten

Smält smöret på svag värme i en kastrull. Dra bort kastrullen från plattan men håll smöret varmt. Finhacka schalottenlöken och lägg den i en kastrull tillsammans med dragon, vitpepparkorn, vinäger och vatten. Koka ihop tills det reducerats till hälften. Sila ner det i en ny kastrull som står i ett vattenbad med hett vatten. Rör ner äggulorna och vispa för hand tills såsen tjocknar. Ta bort kastrullen från vattenbadet och häll sakta, sakta ner det smälta smöret i en fin stråle under vispning. Strö till sist i persilja, salt, peppar och dragon efter smak och tycke.


Key lime pie

Det här är en av de bästa pajerna jag vet, kanske mest för att den är sådär sötsyrlig och god. Kombinationen med söt, kondenserad mjölk och lime är magisk. Att den är enkel att göra är ju inte heller en nackdel!



Originalreceptet kommer från Leila Lindholm.

Key lime pie
4 portioner

200 g digestivekex
100 g smör

1 burk sötad kondenserad mjölk
4 äggulor
5 st limefrukter (saften och skalet)

0,5 pkt philadelphiaost
florsocker
limeskal

Sätt ugnen på 175 grader. Krossa kexen i en mixer och blanda med det smälta smöret. Tryck ut kexblandningen i pajformarna och förgrädda skalen i 10 minuter. Låt skalen svalna och gör under tiden fyllningen. Blanda kondenserad mjölk med äggulor och limesaft. Låt smeten stå och dra sig ett tag. Blanda philadelphiaost med florsocker (jag tar alltid florsocker på måfå tills jag tycker att det smakar som jag vill) och riv i limeskal tills du är nöjd med smaken. Ställ den i kylskåpet. Fyll pajskalen med smeten och grädda i ca 10-15 minuter. Låt pajerna svalna och lägg på en klick med philadelphia-lime-kräm precis innan servering.


Västerbottenchips

Det här är knappast ett recept för märkvärdighetsministeriet men oj, vad gott det är. Det enklaste drinktilltugget man kan tänka sig!



Har du inte västerbottensost hemma fungerar det lika bra med parmesanost eller kanske cheddar? 

Västerbottenschips
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg den rivna osten i små högar på ett bakplåtspapper. Dra några varv med pepparkvarnen över högarna. Grädda i 4-5 minuter och lägg sedan på hushållspapper och låt svalna.


Odlingen!

Åh, detta är så coolt! min första pyttelilla tomatplanta har börjat titta upp! HURRA! det måste väl vara ett tecken från vädergudarna som är ansvariga för vårvädret? jag tror det, faktiskt. Våren är på väg!




Kolla! Kollakollakolla igen! Det är ju inte mer än sex timmar sedan jag uppdaterade sist, och nu har den första lilla plantan kommit upp helt!


RSS 2.0