Västerbottenpaj med sparris
Först och främst - tack för alla fina kommentarer om artikeln i GP! Tyvärr finns den inte utlagd på deras hemsida men jag ska se om jag kan fixa fram den ändå. Nog om det. Dagens ämne: paj. Min favoritpaj, dessutom - med västerbottensost och sparris.
Pajreceptet hittade jag i min recepthög, nedskrivet på en lapp med jättegod skrivet med stora bokstäver över hela receptet. jag misstänker att pajreceptet från början kommer från Ica, så all heder och ära till dem för det finfina receptet!
Västerbottenpaj med sparris
4 normala portioner och jättemånga bufféportioner
150 g smör
3,5 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
1 ägg till pensling
3 dl mjölk
3 dl vispgrädde
350 g riven västerbottensost
6 ägg
strösocker, salt & nymald svartpeppar
8-9 sparrisar
Sätt ugnen på 200 grader. blanda smöret och mjölet, Tillsätt vatten. Arbeta ihop till en deg och tryck ut i en smord pajform (jag brukar använda min som är 25 cm). Nagga degen och ställ den svalt i ungefär en halvtimme. Vispa upp ägget och pensla skalet, förgrädda i ugnen i 10 minuter. Koka upp mjölken och grädden, dra kastrullen åt sidan och blanda i den rivna osten. Rör om ordentligt tills osten har smält. Knäck ner äggen i ostblandningen, Blanda i sockret och smaka av med salt och nymald svartpeppar. Häll i fyllningen i pajskalet. Bryt bort den träiga biten på sparrisen och lägg sparrisarna i ett fint mönster på pajfyllningen. Grädda pajen i 30-35 minuter i 140 grader. (Obs! Gräddningstiden brukar skilja sig lite från ugn till ugn, och det som står i receptet stämmer inte alltid in på alla ugnar. Håll alltså koll på pajen!)
åh gud i himlen ge mig västerbottenpaj. det är ju en helt gudomlig skapelse. jag får göra det i helgen!
Så gott med paj :)
Jag döör så gott, två moma-favvosar i en och samma rätt!
Ps Skynda scanna, jag är så nyfiken.:-)
Mmmm jättegott med västerbotten paj. Snyggt att lägga in sparris så där. Det ska jag lägga på minnet.
Hoppas hoppas du kan fixa det! Och vilken god paj... mums!
sv: jag blir nästan mer stressad av att inte få stå i köket och laga mat..det är verkligen avkoppling för mig...det verkar iaf som att toscanaresan och Cinque terra blir av i början på juli :)
Så gott då!! Sparris kan man ju aldrig få nog av....
Vafför lägger de inte ut ett så viktigt reportage på hemsidan?!
vavava! Jag vill också läsa artikel! varvarvar?
Håller helt och hållet med Sofie, sådana viktiga reportage borde ligga på deras hemsida - skamligt!
Alltid lika härligt att hitta lappar med recept och GOTT skrivet på:)
Gott med västerbottensost! Kanske till midsommar... :)
Alltså, det kan inte bli godare än så här ju! Västerbottensost och sparris?? Det låter så himmelskt att jag inte har ord för det! Måste provas =D
Mäh, ölänningar vill också läsa reportage om bästa Charlotta i GP!! Är jättenyfiken ju! Hyvens recept för övrigt, tänk att det kan bli så piffigt med sparris! Kram på dig!
Såg jätte gott ut !! Skall nog pröva !:)
Meeeen, försvann min kommentar? Lämnade ju en för nån dag sen (igår?), men den tycks ha försvunnit i cyberspace. Hur som helst åt jag också sparris igår – det smakade sommar! :)
josefine: hear you sister - västerbottenostpaj ÄR verkligen något av det bästa man kan äta. basta.
linda: verkligen!
moma: working on it! ska bara fundera ut hur man ska göra det först...
desiree: jag fick tipset av en tjej på twitter, det blev verkligen tjusigt!
hanna: oh yes, jobbar på det! ska som sagt bara klura ut hur man gör först (jag frågar calle, med andra ord...)
sofie: men visst är det kass? morr!
cecilia: den finns inte på GPs hemsida så jag ska försöka dona upp den här. eller klura ut något annat sätt att visa den. hm.
mårtenssons: ja, skamligt är ordet! :=)
må gott: ja, det passar onekligen utmärkt till midsommar!
alexandra: precis! himmelsk kombination :=)
helena: precis! ska skriva til GP och ha det som argument. "ursäkta mig, det finns faktiskt ölänningar som vill läsa om mig. kan ni fixa det? vavava?" värt ett försök i alla fall! :=)
tjenchila: kul!
malin: åh, visst gör det? sommar en masse!
Tjena,
Hur mkt socker ska man ha i?
stod inte tror jag...(ja, jag är en receptslav :-)
Thomas: Jösses, det har jag helt glömt att skriva! Det ska vara 1 tsk socker. Hoppas pajen blir bra! (Tyvärr ligger vår server nere = jag kan inte skicka mail. Ska prova att skicka till dig lite senare.)
Tack för snabbt svar Charlotta!
Den håller just nu på att göras och skall avnjutas av hela min familj i eftermiddag i Ljungskile norr om Göteborg :-)
Ha en skön sommar!