Tomatsoppa med chili
Jag har sagt det innan och tänker säga det igen: less is more. Det konstaterade jag åter igen för några veckor sedan när vi åt tomatsoppa typ tre dagar i rad. Första dagen gjorde vi en variant med hur många ingredienser som helst - den blev ok. Andra dagen gjorde vi en helt simpel soppa med några få ingredienser - den blev grym!
Tomatsoppa är för övrigt en av mina absoluta favoritsoppor så har ni några bra recept på lager får ni gärna hojta till i kommentarsfältet.
Tomatsoppa med chili
2 portioner + matlåda
2 burkar krossade tomater (vi använder alltid muttis)
(+1 burk vatten)
2 msk tomatpuré
1 stor gul lök
1 stor vitlöksklyfta
0,5 röd chili
salt & nymald svartpeppar
en gnutta socker
några blad färsk basilika
(fullkornspasta)
Hacka löken, chilin och vitlöken (OBS att olika chilis är olika starka - smaka av tills du tycker det är lagom starkt). Fräs i olja i en gryta lite snabbt. Häll på de krossade tomaterna och en burk med vatten och krydda ordentligt med salt, nymald svartpeppar och lite socker. Låt soppan koka in i ungefär 20 minuter tills smakerna har satt sig. Lägg några basilikablad i soppan, häll soppan i en mixer och mixa lite lätt. Bäst av allt är det om det är lite bitar kvar, såklart. Koka lite fullkornspasta och ät med soppan om du vill ha den mer matig. Gott är också att lägga i en klick crème fraiche precis alldeles innan servering.
Visst är det så. Det tycker jag att det italienska köket många gånger visar, att man behöver inte så många ingredienser bara de är bra. Och god tomatsoppa kräver fina tomater.
Mums för tomater och mums för soppa!
Jag har ett recept på to stappla som jag tycker jättemycket om, här får du det: http://momaskitchen.se/2010/04/08/soppa-med-en-doft-av-lime-ingefara-cocos/
Ha en toppendag!
Nämen, tomatsoppa skulle det så klart vara! :-)
Emmy: Men precis! Sant, så sant.
Moma: Åh, tack för tipset, kära du!
Låter jättegott, det här. Ser framemot att göra tomatsoppa när vi börjar få kopiösa mängder tommisar (håll tummarna :)).
Vad längesen jag åt tomatsoppa - men håller med dig, gott är det! Jag brukar baka tomater med vitlök och basilika i ugnen, sen mixa med mer basilika, tillsätta vatten, koka upp, smaksätta och kanske tillsätta en skvätt grädde.
Mmmm....gott med tomatsoppa. Gärna med några tärningar fetaost i.
Låter himla gott :-)
Ett recept, lånat från thingsyouremember.blogg.se, jag varmt kan rekommendera innehåller följande:
Tomatsoppa (1 port)
1/4 gul lök
½ vitlöksklyfta
100 gram potatis
½ msk olja
125 gram krossade tomater
en nypa salt
1 dl mjölk
½ grönsaksbuljong
1 dl vatten
basilika + räkor till garnering
Hacka löken och skala potatisen och tärna smått. Fräs löken i oljan tills det mjuknar. Tillsätt resten av ingredienserna {förutom garneringen} och låt koka ca 15 min. Mixa soppan slät och tillsätt eventuellt mer vatten om den blir för tjock. Toppa med räkor och basilika!
Tomatsoppa is da shit! Grymt att du fick en gädda tjejen, bra jobbat! :-) Kram Karin
sv: sådär ser mina morgnar ut när jag jobbar också, är sämst i världen på att äta bra på morgonen när jag jobbar, kanske ska börja gå upp en halvtimme tidigare varje morgon för att kunna njuta lite av morgnarna på vardagarna också....hehe :)
Cecilia: Det gör jag med! Våra mognar några åt gången, så det blir liksom aldrig tillräckligt många för att göra en hel soppa. Men så har vi inte så många plantor heller.
Hanna: Det där låter superbt! Ska prova.
Sofie: Fetaost alltså? Aldrig provat, men det låter väldigt gott!
Linda: :=)
Evelina: Tack för tipset!
Karin: Tack! :=)