Ribollita

Den här fina (och väldigt, väldigt goda!) soppan bjöd vi på för några dagar sedan när vi hade kompisar över på middag. Soppan är en klassisk rätt från Toscana och allra bäst är det att göra soppan dagen innan den ska ätas så att den får stå till sig ordentligt.



I sann sopp-anda kan du blanda ner lite av vad du har hemma men hoppa inte över bönor eller kål, det är ju så fasligt gott!

Ribollita
4 portioner

olivolja
1 gul lök
4 st vitlöksklyftor
2 morötter
1 selleristjälk
500 g krossade tomater
100 g savoykål
1 burk cannellinibönor
1 l grönsaksbuljong
salt, nymald svartpeppar och en gnutta socker
0,5 kruka färsk timjan, bladen
0,5 kruka färsk oregano, bladen

rostat bröd, parmesanost och olivolja

Hacka lök och vitlök, skiva morötterna och sellerin och skär savoykålen i grova bitar. Hetta upp oljan i en stor gryta och fräs grönsakerna i några minuter. Häll i tomaterna, krydda med timjan och oregano och låt det sjuda utan lock i några minuter. Lägg i savoykålen och tillsätt buljongen. Låt det sjuda i en kvart till. Häll av spadet från bönorna och blanda ner dem i soppan. Smaka av med salt, nymald svartpeppar och en nypa socker. Låt soppan stå i kylskåpet över natten. Lägg en stor, rostad brödskiva i varje soppskål, fyll på med soppa och strö över riven parmesanost och ringla över lite olivolja precis innan servering.


Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Emma

Gjorde en liknande soppa i höstas och upptäckte då hur gott det är med parmesan på soppan.

2011-01-11 @ 18:57:36
URL: http://torskpalax.blogspot.com/
Postat av: Hanna

Mums, detta både ser ut och låter gott! Måste jag helt klart prova. :)

2011-01-11 @ 21:26:41
URL: http://matarkivet.wordpress.com
Postat av: Kim

Det här receptet åker direkt till Favorit-fliken! Savoykål tycker jag i och för sig kan vara lite svårt att få tag på ibland, men jag får hålla ögonen öppna.

2011-01-11 @ 21:29:31
URL: http://tantrussinsbak.blogspot.com
Postat av: Hanna

Mums, detta både ser ut och låter gott. Måste testas :)

2011-01-11 @ 21:30:05
URL: http://matarkivet.wordpress.com
Postat av: Mårtenssons kök

Sån tur för oss att vi fortfarande kör på med våra sopptisdagar, låter urgod! Och så får vi en anledning att dricka lite rötjut en tisdag!

2011-01-11 @ 21:31:35
URL: http://martenssonskok.blogspot.com
Postat av: charlotta

emma: ja men visst är det?! varför har man inte kommit på det innan?!



hanna: do it!



kim: ja, håller med, savoykål är inte helt lätt, men jag tror man kan ersätta det med vanlig vitkål faktiskt!



hanna: det är riktigt gott, prova!



mårtenssons: hey, det är en perfekt anledning att dricka vin en tisdag (det gjorde jag och mamma precis, höhö).

2011-01-11 @ 21:48:23
URL: http://www.matrepubliken.se
Postat av: Sofie Mumsfillibaba

Många italienska soppor är ju med cannelinibönor. Men aldrig testat. Kanske får göra denna vid nästa sopptillfälle (och lura i johan bönor än en gång...)

2011-01-12 @ 09:23:41
URL: http://www.mumsfillibaba.blogspot.com
Postat av: Emmy

Oj, så smaskigt. Det var länge sedan vi åt soppa. Jag printar ut receptet helt enkelt.

Jag förstår ju att du dessutom vill plugga klart innan matrepublikbebisen kommer. Och ni är ju så unga än ;-)

2011-01-12 @ 12:40:45
URL: http://remsansbistro.blogspot.com
Postat av: Pernilla

mmmm. ribollita. lätt topp tre av finaste sopporna i världen!



jaajaa, du SKA börja äta nyttigare, alltså HAR du inte börjat med det ännu och då är det alltså helt okej att äta brownies med whiskeysås. helt okej!

2011-01-12 @ 14:12:13
URL: http://chibichibimoon.blogg.se/
Postat av: Erika Skogly

Grattis till att du blivit moster igen. Vilken godbit. Speciellt lilla, lilla fossingen!

2011-01-12 @ 19:09:39
URL: http://smaskelismaskens.blogspot.com/
Postat av: I Nadjas kök

Mmm, den här soppan lät riktigt god och vilket ljuvligt namn sedan :D

2011-01-18 @ 10:07:32
URL: http://www.nadjaskitchen.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0