Italiensk lakritsglass
Vi kom hem från landet för några timmar sedan, och det första Calle gjorde när han kommit innanför dörren var att rusa till frysen och ta fram resterna av glassen som vi gjorde i fredags. Det är sant. Vår första hemmagjorda lakritsglass blev minst sagt succé, och det dröjer antagligen inte speciellt lång tid innan vi sätter igång nästa sats.
Grundreceptet på den här glassen hittade jag här, och för en gångs skull har jag följt ett recept till punkt och pricka (kryss i taket!).
Lakritsglass
som i Italien
4 äggulor
100 g socker
2 dl standardmjölk
1 dl grädde
2 dl grädde (till smaksättningen)
lakritspulver
Vispa äggulorna och sockret till en ljus, luftig smet (jag körde smeten i min kitchen aid). Häll smeten i en kastrull och värm försiktigt, under ständig omrörning, tills den är strax över fingervarm. Blanda mjölken och grädden och tillsätt i omgångar under ständig vispning. Låt smeten svalna helt och kyl den avslutningsvis i kylskåpet. Vispa 2 dl grädde och blanda med lakritspulver tills det smakar precis så mycket som du tycker det ska smaka. Vänd ner den vispade gräddblandningen i resten av smeten, och häll sedan i allt i glassmaskinen. Kör i glassmaskinen tills det är klart, och lägg sedan några timmar i frysen tills glassen ska serveras.
det var ju verkligen inget dåligt betyg från callen om det var så brått att ta fram glassen!
hur har det gått med pastan? gjorde du såna pastasnäckor som jag hade på bilden? (kidding. och om du gjorde det blir jag sjukt imponerad!)
fint med omnämning i svenskan, det är inte fy skam! vad sägs om tisdag efter jobbet då? kanske vid 15-tiden?
OK, lakritspulver it is då alltså! Som tur är finns det faktiskt på hyllan i gourmetbutiken i stan.
Du är välkommen att dumpa av en styck Calle i soffan vid nästa Skåneresa, det finns gott om plats för honom där oxå! Kanske du kan ta med dej Anki i utbyte, med två piprökare så blir det ganska ljusblått i rummet...
Ha en bra vecka,
Anki o Håkan
pernilla: fy tusan vad jag och callen har gjort pasta idag, du! eller ikväll, snarare. det blev så galet gott, och det var galet kul! hurra! om du är snäll kan du få komma förbi och prova min pastamaskin någon gång. men du, fika på tisdag låter grymt! 15 it is! kommer du hem till mig? vet du vart vi bor?
mårtenssons: hahahaha, vad bra! vad snälla ni är :) hoppas även ni får en fin vecka!
Jag hade cornflakes i mina, det var det som fanns hemma. Men rispuffar är också gott :) Brukar ta det som finns. Och håller med, finns en miljon varianter på dom!
Den ser onekligen riktigt god ut!!!
Åh vad gott det låter! Var hittar man lakritspulver? Funkar det lika bra med krossade turkisk peppar tror du?
malin: CF i smeten har jag aldrig provat, men det låter ju galet gott! de kakorna är livsfarliga, kan inte ha sådana i skåpet utan att äta upp dem typ direkt.
hanna: åh, det var den! :)
linda: lakritspulver har jag köpt på ett italienskt café som heter bar italia här i göteborg. tror att det kan finnas i välsorterade butiker! tror att det går alldeles utmärkt med turkisk peppar, det ska vi prova nästa gång!
Jag får ståpäls!! är den minst lika god som lejonet och björnens laktitsglass så mååååste jag ha en glassmaskin och laktitspulver snarast!! (eller tar vi det på halv åtta...:)
Ja! Curryn var lika god som jag hade föreställt mig. Tack för inspirationen!
Hejsanhoppsan!! Så gooodie...lakritsglass är något som jag från och med nu MÅSTE göra :)
sofie: den är minst lika god som L&B (om inte godare!) och har du tur kanske vi bjuder på det när det är halv-sju-hos-oss! :)
erika: tack detsamma! :)
helena: oh yes, det måste du! :)
testa pastamaskin låter skoj! jag kom på mig själv med att stå och titta på glassmaskiner häromdagen, fastän jag nästan aldrig ens äter glass. men det måste ju vara för att vi inte har nån glassmaskin!?
eklandabacken är det väl? eller vad den heter, upp där vid korsvägen? jag kan väl ringa när jag är vid korsvägen så kan du guida mig, fast nu har jag inte hunnit baka några bullar för den här dagen liksom försvann :( får jag komma ändå? och kanske närmare 15.30 för jag måste nog jobba över lite?
Åhh jag längtar!
Då skall jag ta och testa glassen när jag varit och köpt lakritspulver, har ju gjort glass på krossad turkisk peppar och även turkis peppar essens, blev himla gott det med
Den glassen vill jag prova! Ser supergod ut.
pernilla: haha, du är varmt välkommen utan bullar, sådeså. jag fixar lite muggins-i-mugg till oss, det räcker gott och väl. ring när du är på korsvägen så guidar jag!
e: jag längtar efter dig meeed! (eller du menade glassen kanske? höhö)
linda: vi ska prova att göra med turkisk peppar också, kan tänka mig att det blir supergott det med!
nadja: gör det, den var supergod! :)
Ser att du har fastnat för samma grundrecept som jag. Visst är det helt fantastiskt gott!!!
Jag läntar tills jag ska göra min lakritsglass!
mor-mia: ja, det receptet fungerade riktigt bra! ska göra en ny sats idag tänkte jag :=)
Iittala Essence champagneskål? :)
lovis: yes indeed! :=)
Hej,
Mkt matlagningsvan men har aldrig provat göra lakritsglass. Har tidigare inte gillat lakritsglass men igår åt jag en helt underbar på en restaurang i Helsingborg. Står nu här och ska vispa ihop det hela men undrar ändå, ca hur mkt lakritspulver ska jag ta?
Tips är önskvärda.
Tackar för trevlig läsning på din fina blogg.
/Fredrika
Hej Fredrika!
Tack för din fina kommentar! När Calle gjorde lakritsglassen senast använde han sig av 2 msk lakritspulver - det var för mycket, tycker i af jag som föredrar en lite mindre framträdande smak. 1,5 tror jag skulle funka bra!
Hoppas glassen smakar gott!