Bröd med parmesan & svarta oliver

Till den där soppan i inlägget under bakade jag ett fyllt bröd som var väldigt gott. Tyvärr är det så att när jag bakar får jag alltid för mig att jag ska ändra något i receptet, typ ha i grahamsmjöl och rågmjöl istället för vetemjöl osv. Det kan ibland resultera i lite olika saker, bland annat att det inte riktigt går som jag tänker...



...degen blev nämligen väldigt kladdig, men efter att ha tillsatt vad som kändes som typ 1 liter mjöl extra, blev brödet riktigt bra. Jag lägger ut originalreceptet till er så slipper ni samma problem. Förhoppningsvis.

Bröd med parmesan & oliver
1 rund kaka

0,5 pkt jäst
2 tsk salt
1 msk honung
6 dl vatten
2,5 dl havrekli
5 dl grahamsmjöl
5,5 dl vetemjöl

parmesanost (riven)
svarta oliver (hackade)
färsk basilika

Smula jästen i en bunke, häll ner salt och honung. Blanda med lite av vattnet (som ska vara ljummet). Lälll i resten av vattnet och havreklin. blanda försiktigt och häll sedan i grahams- och vetemjölet och blanda tills du har en smidig deg. Låt degen jäsa i högst 2 timmar (min jäste i lite mer än en timme). Sätt ugnen på 200 grader, stjälp upp degen på bordet och dela den i två delar. Ta den ena delen och platta ut till en rund platta. Lägg på fyllningen. Platta sedan ut den andra biten med deg och lägg den över fyllningen. Tryck ihop i kanterna. Grädda i ugnen (jag använde vår baksten, det fungerade utmärkt!) i 30 minuter. Låt brödet vila en stund skär upp det precis innan servering.


Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Hanna

Bakar bröd gör jag alldeles för sällan, men Gud vad gott det är med hembakat bröd! Vet precis hur svårt det kan vara att följa recept... ;)

2011-01-12 @ 22:54:42
URL: http://Matarkivet.wordpress.com
Postat av: Hanna

Bakar bröd gör jag alldeles för sällan. Dumt egentligen - det är ju så himla gott med hembakat bröd! Vet hur svårt det kan vara att följa recept... ;)

2011-01-12 @ 22:58:36
URL: http://Matarkivet.wordpress.com
Postat av: charlotta

jag borde egentligen också baka mer bröd, jag brukar passa på när jag är hemma hos mamma och pappa för de har ett stort, bra kök som man kan dona i!

2011-01-13 @ 11:40:40
URL: http://www.matrepubliken.se
Postat av: Cecilia

Ja, experimenterande blir inte alltid som man tänkt.. men det här både låter och ser gott ut!



Stort grattis till mosterskapet!! Jag är lite efter den här veckan...

2011-01-13 @ 17:33:46
URL: http://flickanokakorna.se
Postat av: charlotta

cecilia: tack!

2011-01-13 @ 18:02:54
URL: http://www.matrepubliken.se
Postat av: Edith

Jag ser en ring på ett heligt finger! Hallelulja!

2011-01-18 @ 16:16:36
Postat av: charlotta

edith: hahha, oh yes! callens finger är det, dessutom! :) fast jag har ju en på min också. fast en lite mindre, och med en sten.

2011-01-18 @ 16:58:03
URL: http://www.matrepubliken.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0