Cème brûlée med smak av kanel
Cème brûlée är en sådan efterrätt som jag fullkomligen älskar, men som jag sällan lagar hemma. Jag inbillar mig att det är jobbigt och krångligt. Hallå? Varför har jag fått för mig det? Det är ju hur lätt som helst.
Nästan, i alla fall. En helt vanlig hederlig crème brûlée är min favorit, men till nyår lyxade jag till det och gjorde en variant med kanel.
Crème Brûlée med kanel
4 portioner
3 dl vispgrädde
1 dl standardmjölk
1 dl socker
4 äggulor
0,5 msk kanel
2 msk råsocker
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda grädde, mjölk och socker i en kastrull och låt det koka upp. Vispa upp äggulorna i en bunke och häll över grädden och vispa ordentligt. Blanda i kanelen och häll upp smeten i fyra formar. Ställ de fyllda formarna i en ugnsfast form och fyll på med kokande vatten så att formarna är täckta till hälften med vatten. Grädda i vattenbadet i nedre delen av ugnen i 50-60 minuter. Om smeten är lite lös när du tar ut formarna är det ok, den sätter sig när den svalnar. Ställ formarna i kylen över natten. Precis innan servering strör du på råsockret och bränner av med brännare. Servera med bär.
anledningen till att man tror att det är så svårt är ju att det är så himla svårt att stava till, så måste det väl vara?
och du, man skriver väl inte att det finns någonting som heter snickerssoppa utan att skriva ut receptet på det? det låter ju som soppan från himmelriket!
ahhh crème brulé. den där knäckiga ytan. det är kanske himmelriket.
Mmmm....knack knack knack.....så gott!!
Mums! En vanlig hederlig ar min favorit med, men denna kanelvariant maste jag absolut testa!
Måste prova crème brûlée någon gång. Jag har ju aldrig smakat det ens... fy på mig!
pernilla: hahaha. i agree. stavningen är INTE ok. måste vara det :)
josefine: hear you, sister!
sofie: kanske kan vara något att bjuda på när halv sju hemma hos oss sätter igång?!
hanna: do it! den var supergod.
erika: shame on you. prova!
Ja, det är ju ändå hyfsat enkelt. Det där brännandet kan trixa till det lite dock. Men det kanske mest beror på att det är farligt att sätta en brännare i min hand... Med smak av kanel låter jättegott.
Creme brulee verkar så himla gott, men tro´t eller ej jag har aldrig smakat. Har nu fått en liten gasbrännare av sambon så nu ska jag testa att laga det :-)
Japp, visst är det gott. Är grymt sugen på en choklad brulé med hjortron. Min kille syster var nämligen så vänliga att lämna någon liter handplockade bär vid ett besök för några månader sedan.
Så gott det ser ut, har aldrig ätit eller gjort creme brulee, måste ta och testa det, låter så gott :-)
emmy: haha, samma här... jag är lite för otålig, tyvärr, så calle fick bränna av den här gången!
karin: det finns en uppsjö av varianter på CB, prova!
emma: hjortron + CB kan inte gå fel!
linda: :)
Crème brûlée har jag ätit många gånger - tycker det är fantastiskt gott - men jag har faktiskt aldrig gjort det själv. Måste införskaffa en brännare först. Eller kan man fixa det brända sockretmed hög värme och grillinställning på ugnen?
Jag älskar också crème brûlée, men jag har aldrig vågat mig på att göra det själv..
Kankse skulle göra ett försök framöver!
mor-mia: prova, det är ju himla enkelt att göra själv (trots att jag ofta intalar mig själv att det är så hiiiimla bökigt av någon anledning!)