Mammas vetebullar

Idag har jag och mamma bakat släta bullar, och de blev alldeles perfekta! Några stycken följer med mig upp till Göteborg imorgon, så om några veckor är det jag som bjuder på semlor! Det här är för övrigt de bästa släta bullarna som finns.



Jag föredrar att äta mina med en klick smör och dricka ett glas iskall mjölk till det. Så himla gott!

Mammas vetebullar
ungefär 40 st

200 g smör
0,5 l mjölk
1,5 paket jäst för söta degar
2 dl socker
2 ägg
1 tsk salt
ca 1,5 l vetemjöl
2 tsk stött kardemumma

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm tills det är fingervarmt. Smula jästen i en bunke och häll över vätskan, lite i taget tills jästen har löst sig. Tillsätt 2 ägg, salt, socker och kardemumma och slutligen mjölet. Man får prova sig fram med mjölet och kanske tillsätta mer än vad som står i receptet, men det gör inget om degen är lite kladdig. Låt jäsa i bunken i 30 minuter. Stjälp upp på bakbord, dela degen i två delar, sedan i två delar till. Av varje del ska det bli ungefär 10 bullar (beroende på hur stora du vill ha dem). Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och jäs i 30 minuter till. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen ca 6-8 minuter (håll koll, det går snabbt!).


Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Catta

Tänk jag trodde jag var den enda som gillar smör på mina vetebullar. Grädde och mandelmassa hamnar långt efter..!

2011-01-13 @ 20:16:50
Postat av: Hanna

När jag var liten var jag väldigt kräsen med skolmaten och mamma brukade alltid skicka med mig en eller två släta vetebullar så att jag fick något i mig. Riktigt gott! Nästan godare än semlor, men nu när jag bor i utlandet blir jag sugen på allt jättesvenskt så semlor får det bli!

2011-01-13 @ 21:28:03
URL: http://Matarkivet.wordpress.com
Postat av: Linda - Cupcakefluffan

Släta bullar är gott det och perfekta att ha till semlor, har ännu inte ätit någon semla ännu, men det är ju ett bra tag kvar till semledagen, tror det var 8 mars i år

2011-01-13 @ 21:36:52
URL: http://cupcakesfluffan.blogspot.com/
Postat av: Sofie / Mumsfillibaba

Gött att du säger fastlagsbulle!!:)



Bubbel, ostbågar och semla??:)

2011-01-13 @ 22:19:30
URL: http://www.mumsfillibaba.blogspot.com
Postat av: Emmy

Det var verkligen ett par fina bullar. Så runda och fina. Ja, snart är det dags för första semlan. Godast är så klart mammas egna.

2011-01-14 @ 04:39:07
URL: http://remsansbistro.blogspot.com/
Postat av: charlotta

catta: nä, det är ju liksom det godaste sättet man kan äta en sådan bulle på! tio poäng, lätt.



hanna: haha, så var jag också när jag bodde i USA, började nästan böla när jag kom till IKEA så och en äkta svensk (?)grevéost!



linda: oj, det var sent i år!



sofie: haha, bubbel, ostbågar och semla är ju en vinnande kombo!



emmy: ja, visst är ens mammas bullar alltid bäst!?

2011-01-14 @ 14:09:41
URL: http://www.matrepubliken.se
Postat av: Mårtenssons kök

Allt som är mors (mammas) är gott, så är det bara!

2011-01-14 @ 16:07:12
URL: http://martenssonskok.blogspot.com
Postat av: Karin

Åhhh vad goda dom ser ut! Och nu blev jag sugen på semlor också bara för det! :-D Ha en skön fredagskväll!

2011-01-14 @ 16:48:25
URL: http://ensmakavkarin.wordpress.com
Postat av: Erika Skogly

Doft av nybakat. Mmmm.



Trevlig helg!

2011-01-14 @ 18:02:03
URL: http://smaskelismaskens.blogspot.com/
Postat av: Helena S / Bara en kaka till

Ååh vad gott! Lagom mängd smör också, me likey! :-) Hoppas att du får en härlig helg!

2011-01-14 @ 19:06:23
URL: http://www.baraenkakatill.se
Postat av: Elena

Åh, va gott!

2011-01-14 @ 23:21:39
URL: http://ellisono.blogg.se/
Postat av: Lena

Det där är ju samma recept jag har efter min farmor! Dessa bullar blir bara bäst och det är kul att se att det finns fler som bakar på samma sätt!

Och vilka skorpor det blir av dem! Mums!

2011-01-15 @ 23:35:20
URL: http://almamater.bloggplatsen.se/
Postat av: charlotta

mårtenssons: det är sant, allt som är mammas är gott!



karin: detsamma!



erika: ja, det finns få saker som luktar så gott som nybakat, mm.



helena: haha, visst är det? en rejäl skopa smör ska det vara :)



elena: åh, det var det!



lena: nä, vad kul! skorpor har jag aldrig provat att göra på det här receptet, men det ska jag def. göra!

2011-01-16 @ 09:27:34
URL: http://www.matrepubliken.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0