Pasta arrabiata
Det är väl knappast någon hemlighet att jag är förtjust i italiensk mat, och varje gång jag är i Italien är det tradition att äta pasta arrabiata.
Av någon anledning ("det blir aldrig lika gott hemma", "det är säkert krångligt" osv osv) har jag aldrig lagat det själv, men gissa hur glad jag blev förra söndagen när jag lagade den här såsen till vår hemmagjorda pasta - den blev hur god som helst!
Pasta arrabiata
2 portioner (+matlåda)
2 burkar krossade tomater
1 klyfta vitlök
1 liten röd chili (mer om du gillar stark sås, mindre för mildare...)
salt & peppar
socker
olivolja
persilja (finhackad)
parmesanost
Finhacka vitlöken och fräs i olivolja. Tillsätt de krossade tomaterna. finhacka chilin och blanda med tomatsåsen. Krydda med salt, nymald svartpeppar och en gnutta socker. Låt såsen koka in i minst en halvtimme, på låg värme under lock. Servera med pasta (penne är godast!) och strö över persilja och parmesanost innan servering.
Muggins
Igår var Pernilla här fikade och då fick jag äntligen tillfälle att bjuda på muffins bakade i mina Teema-muggar efter receptet som jag hittade på jobbet förra veckan. Teema-servisen designades av Kaj Franck 1952.
Jag ber om ursäkt för min totala brist på ödmjukhet, men åh, vad fina de blev! Frostingen blandar jag ihop påfrihand så smakar er fram.
Muggins
6 (jättestora) muffins
2 teemamuggar med mjöl
1 teemamugg med socker
1 teemamugg med naturell yoghurt
0,5 teemamugg med smör
2 ägg
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
1 teemamugg med frusna blåbär
philadelphiaost
crème fraiche
florsocker
en gnutta kanel
Sätt ugnen på 180 grader.Smöra och mjöla insidan av muggarna. Blanda rumstempererat smör, ägg salt och socker i en bunke och vispa några minuter. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en annan bunke och rör ner hälften i smeten. Tillsätt yoghurt och resten av mjölet. Häll i blåbären och blanda försiktigt. Fyll muggarna (ungefär 2/3) med smet och grädda i 30 minuter i mitten av ugnen. Blanda ingredienserna till frostingen och bred på muffinsen. Garnera med blåbär.
Att göra egen pasta
I söndags kväll gjorde vi för första gången pasta med pastatillsatsen, och oj vad bra det blev! Vi hittade en hel uppsjö med recept, men till slut körde vi på ett recept som vi hittade hos Aglio e olio.
Pasta, hemmagjord
4 portioner
4 dl durumvetemjöl
1 ägg
1 stor nypa salt
ca 1 dl vatten (eller mer, beroende på hur degen är)
Häll upp mjölet i en skål (eller på bakbord) och tillsätt saltet. Knäck i ägget och rör ut det i mjölet. Tillsätt vattnet, lite i taget, tills det blir en fast men mjuk deg som knådas till den är slät. Lägg degbullen i en skål med handduk över och låt den vila i en halvtimme. Rigga under tiden upp pastamaskinen. Skär pastadegen i fem delar som valsas på det bredaste laget i maskinen. Vik ihop degen och upprepa några gånger.
Lägg ut plattan på det mjölade bordet och fortsätt med nästa. När alla delar är klara sätter du maskinen på mellersta laget och upprepar det hela. Sist sätter du maskinen på sista eller näst-sista laget (beroende på hur tunn du vill ha din pasta - vi tog det tunnaste men nästa gång gör vi nog pastan lite tjockare) och valsar ut plattorna.
Kör plattorna igenom den stans du vill (vi gjorde tagliatelle) och mjöla ordentligt så att de inte klibbar ihop (eh, just det. Vi missade här momentet...). Koka pastan i rikligt med vatten och håll för guds skull uppsikt, för det går snabbt! servera med en god tomatsås.
Italiensk lakritsglass
Vi kom hem från landet för några timmar sedan, och det första Calle gjorde när han kommit innanför dörren var att rusa till frysen och ta fram resterna av glassen som vi gjorde i fredags. Det är sant. Vår första hemmagjorda lakritsglass blev minst sagt succé, och det dröjer antagligen inte speciellt lång tid innan vi sätter igång nästa sats.
Grundreceptet på den här glassen hittade jag här, och för en gångs skull har jag följt ett recept till punkt och pricka (kryss i taket!).
Lakritsglass
som i Italien
4 äggulor
100 g socker
2 dl standardmjölk
1 dl grädde
2 dl grädde (till smaksättningen)
lakritspulver
Vispa äggulorna och sockret till en ljus, luftig smet (jag körde smeten i min kitchen aid). Häll smeten i en kastrull och värm försiktigt, under ständig omrörning, tills den är strax över fingervarm. Blanda mjölken och grädden och tillsätt i omgångar under ständig vispning. Låt smeten svalna helt och kyl den avslutningsvis i kylskåpet. Vispa 2 dl grädde och blanda med lakritspulver tills det smakar precis så mycket som du tycker det ska smaka. Vänd ner den vispade gräddblandningen i resten av smeten, och häll sedan i allt i glassmaskinen. Kör i glassmaskinen tills det är klart, och lägg sedan några timmar i frysen tills glassen ska serveras.
Mammas vetebullar
Idag har jag och mamma bakat släta bullar, och de blev alldeles perfekta! Några stycken följer med mig upp till Göteborg imorgon, så om några veckor är det jag som bjuder på semlor! Det här är för övrigt de bästa släta bullarna som finns.
Jag föredrar att äta mina med en klick smör och dricka ett glas iskall mjölk till det. Så himla gott!
Mammas vetebullar
ungefär 40 st
200 g smör
0,5 l mjölk
1,5 paket jäst för söta degar
2 dl socker
2 ägg
1 tsk salt
ca 1,5 l vetemjöl
2 tsk stött kardemumma
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm tills det är fingervarmt. Smula jästen i en bunke och häll över vätskan, lite i taget tills jästen har löst sig. Tillsätt 2 ägg, salt, socker och kardemumma och slutligen mjölet. Man får prova sig fram med mjölet och kanske tillsätta mer än vad som står i receptet, men det gör inget om degen är lite kladdig. Låt jäsa i bunken i 30 minuter. Stjälp upp på bakbord, dela degen i två delar, sedan i två delar till. Av varje del ska det bli ungefär 10 bullar (beroende på hur stora du vill ha dem). Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och jäs i 30 minuter till. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen ca 6-8 minuter (håll koll, det går snabbt!).
Bröd med parmesan & svarta oliver
Till den där soppan i inlägget under bakade jag ett fyllt bröd som var väldigt gott. Tyvärr är det så att när jag bakar får jag alltid för mig att jag ska ändra något i receptet, typ ha i grahamsmjöl och rågmjöl istället för vetemjöl osv. Det kan ibland resultera i lite olika saker, bland annat att det inte riktigt går som jag tänker...
...degen blev nämligen väldigt kladdig, men efter att ha tillsatt vad som kändes som typ 1 liter mjöl extra, blev brödet riktigt bra. Jag lägger ut originalreceptet till er så slipper ni samma problem. Förhoppningsvis.
Bröd med parmesan & oliver
1 rund kaka
0,5 pkt jäst
2 tsk salt
1 msk honung
6 dl vatten
2,5 dl havrekli
5 dl grahamsmjöl
5,5 dl vetemjöl
parmesanost (riven)
svarta oliver (hackade)
färsk basilika
Smula jästen i en bunke, häll ner salt och honung. Blanda med lite av vattnet (som ska vara ljummet). Lälll i resten av vattnet och havreklin. blanda försiktigt och häll sedan i grahams- och vetemjölet och blanda tills du har en smidig deg. Låt degen jäsa i högst 2 timmar (min jäste i lite mer än en timme). Sätt ugnen på 200 grader, stjälp upp degen på bordet och dela den i två delar. Ta den ena delen och platta ut till en rund platta. Lägg på fyllningen. Platta sedan ut den andra biten med deg och lägg den över fyllningen. Tryck ihop i kanterna. Grädda i ugnen (jag använde vår baksten, det fungerade utmärkt!) i 30 minuter. Låt brödet vila en stund skär upp det precis innan servering.
Ribollita
Den här fina (och väldigt, väldigt goda!) soppan bjöd vi på för några dagar sedan när vi hade kompisar över på middag. Soppan är en klassisk rätt från Toscana och allra bäst är det att göra soppan dagen innan den ska ätas så att den får stå till sig ordentligt.
I sann sopp-anda kan du blanda ner lite av vad du har hemma men hoppa inte över bönor eller kål, det är ju så fasligt gott!
Ribollita
4 portioner
olivolja
1 gul lök
4 st vitlöksklyftor
2 morötter
1 selleristjälk
500 g krossade tomater
100 g savoykål
1 burk cannellinibönor
1 l grönsaksbuljong
salt, nymald svartpeppar och en gnutta socker
0,5 kruka färsk timjan, bladen
0,5 kruka färsk oregano, bladen
rostat bröd, parmesanost och olivolja
Hacka lök och vitlök, skiva morötterna och sellerin och skär savoykålen i grova bitar. Hetta upp oljan i en stor gryta och fräs grönsakerna i några minuter. Häll i tomaterna, krydda med timjan och oregano och låt det sjuda utan lock i några minuter. Lägg i savoykålen och tillsätt buljongen. Låt det sjuda i en kvart till. Häll av spadet från bönorna och blanda ner dem i soppan. Smaka av med salt, nymald svartpeppar och en nypa socker. Låt soppan stå i kylskåpet över natten. Lägg en stor, rostad brödskiva i varje soppskål, fyll på med soppa och strö över riven parmesanost och ringla över lite olivolja precis innan servering.
Ge mig sommar
Efter att ha halkat omkring på Korsvägen på väg hem från jobbet är jag redo att flytta till varmare breddgrader any day. Inte ett gruskorn så långt ögat kunde nå, och jag var knappast ensam om att se ut som Bambi (på hal is) när jag steg av spårvagnen. Oh well - nu sitter jag hemma i soffan med nypoppade popcorn och ett färskt avsnitt av Mad men på gång. Härligt. Hoppas att ni alla har en riktigt fin helg!
Cème brûlée med smak av kanel
Cème brûlée är en sådan efterrätt som jag fullkomligen älskar, men som jag sällan lagar hemma. Jag inbillar mig att det är jobbigt och krångligt. Hallå? Varför har jag fått för mig det? Det är ju hur lätt som helst.
Nästan, i alla fall. En helt vanlig hederlig crème brûlée är min favorit, men till nyår lyxade jag till det och gjorde en variant med kanel.
Crème Brûlée med kanel
4 portioner
3 dl vispgrädde
1 dl standardmjölk
1 dl socker
4 äggulor
0,5 msk kanel
2 msk råsocker
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda grädde, mjölk och socker i en kastrull och låt det koka upp. Vispa upp äggulorna i en bunke och häll över grädden och vispa ordentligt. Blanda i kanelen och häll upp smeten i fyra formar. Ställ de fyllda formarna i en ugnsfast form och fyll på med kokande vatten så att formarna är täckta till hälften med vatten. Grädda i vattenbadet i nedre delen av ugnen i 50-60 minuter. Om smeten är lite lös när du tar ut formarna är det ok, den sätter sig när den svalnar. Ställ formarna i kylen över natten. Precis innan servering strör du på råsockret och bränner av med brännare. Servera med bär.
2011 startar med blåbärspannkakor
Nytt år, nya tag. Äntligen. Vi hade en fantastiskt fin nyårsafton igår med otroligt god mat, nyårsquiz, raketer och dans in på småtimmarna.
Ramlade hem i tidigt i morse och hann sova några timmar innan jag vaknade till. Jag och Em startade året med tjocka blåbärspannkakor, som sig bör när det är nytt år tycker jag.
Tjocka blåbärspannkakor
2 hungriga, 4 mindre hungriga
1 ägg
2,5 dl filmjölk
2,5 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk socker
0,5 tsk salt
30 g smält smör
1,5 dl blåbär (frusna)
Smält smöret och låt svalna. Vispa upp ägget, häll i filen och vispa lite till. Blanda mjöl, socker och bakpulver i en bunke och vänd sedan ner i smeten. Tillsätt det smälta smöret och de frusna blåbären. stek ungefär 1 dl smet åt gången på låg värme. Servera direkt med lönnsirap.