Vaniljglass
Så var det måndag igen. Den här veckan blir spännande - någon dag snart ska nämligen jag, Calle och Johan göra egen sushi för första gången. Till efterrätt vill mina partners in crime göra wasabiglass, någon av er som provat det som kan lova mig att det faktiskt är gott och inte precis så läskigt som det låter?
På tal om glass så vet jag att jag har sagt det här innan, men jag har hittat ett fantastiskt recept på vaniljglass! Konsistensen blir perfekt! Använd extra fin vaniljstång så blir vaniljsmaken alldeles ljuvlig.
Vaniljglass
4 äggulor
1 dl strösocker
3 dl vispgrädde
1 dl standardmjölk
1 vaniljstång (en fin! ingen billig variant)
en nypa salt
Vispa äggulorna och sockret i assistent eller med elvisp tills blandningen är pösig. Dela vaniljstången, skrapa ur fröna och koka upp fröna, stången och en nypa salt med grädden. Dra av gräddblandningen från plattan och låt det svalna. Häll det sedan över äggblandningen och blanda väl. Ställ skålen i ett vattenbad med sjudande vatten och rör oavbrutet med en visp tills krämen är ungefär 85 grader (vilket borde ta ungefär 10 minuter). Ta upp stången och ställ skålen i ett isbad tills blandningen kallnat. Häll det i glassmaskinen och kör i ca 40 min. Häll upp i plastlåda och låt den ligga i frysen några timmar innan servering.
Jag vill också ha en glassmaskin! Åh, vad gott med hemmagjord vaniljglass!
Wasabiglass? Nej det har vi aldrig provat... Men wasabiärtor satte vi i oss nästan en hel påse av tillsammans och blev så vansinnigt dåliga i magen:) Du kan bara inte ana vad alldeles för många wasabiärtor kan orsaka!
Hoppas inte glassen har samma effekt.
helena: ja, den där glassmaskinen är nog topp-3 av alla våra köksinvesteringar!
mårtenssons: hahahahahahaha. goda gud, det låter ju livsfarligt! hahahahahahahahahahahahahaha.
Jag har ett glasstillbehör till min Kitchen Aid men har inte gjort glass i den ännu. Tror du att denna goda glassen skulle gå att göra i den och isåfall hur? Gissar att du inte gör glass i din Kitchen Aid eftersom du har en glassmaskin. Vilken har du ? En kollega köpte i fredags en avancerad variant på Bagaren&Kocken och skickar sedan dess läskande bilder
postadress torslanda: jag köpte aldrig glasstillbehöret till min KA för jag läste någonstans att man måste frysa hela bunken, och det har vi inte plats med i vår frys. vi köpte istället en philips HR2304/70 20 W och vi är supernöjda!
Hm... Wasabiglass... Kan nog inte ens föreställa mig smaken. Spännande!
Jag har inte heller gett mig på att göra egen sushi ännu. Vi har ett par kompisar som är jättebra på det så vi brukar bjuda in oss med armbågen till dem istället. Vi testade att bjuda barnen på sushi för ett tag sedan, men de ratade det båda två. Ändå gillar de i stort sett allt som sushi innehåller. Kräsna glin de där ;-)
Mumma vad gott! Gjorde hjortronparfait med vanilj igår som inte heller gick av för hackor...Vad brukar du använda för vaniljstång?
Wasabiglass? Det blir bra! Hur det än smakar så har du ju åtminstone ett finfint inlägg :D Nejdå, jag tror det blir spännande.
Ang cupcakes/tårta/bröllop: Jag hade hoppats att jag skulle få ta emot beställningar vid det laget, men vågar inte säga säkert :( Hade varit kul annars! Benhårda regler för livsmedel till större (och mindre) sällskap, så hela mitt cateringprojekt har kört fast =/ Helt har jag dock inte gett upp, men har gått in i regroup-fas. Är det fröken själv som ska gänga sig?
emmy: hahahaha. jag kan iofs förstå kidsen lite, det ser ju ganska speciellt ut! ska bli kul att göra egen :=)
lina: jag brukar köpa en såndär bourbon-vaniljstång, de brukar vara superbra! annars finns ju de där tahiti-vaniljstängerna, men de kostar ungefär lika mycket som ett mindre land...
cecilia: jag kan tänka mig att det är en massa regler kring det. hoppas dock att det lossnar snart! jajemän, det är jag som ska gänga mig (är det tänkt). i skåne vill jag dessutom göra det, såklart! hoppashoppas att du har kommit igång då!
Sushi, mums! Wasabiglass...nja. Hoppas vi får höra hur det smakakde.
Wasabiglass? Huga. Jag som inte ens gillar fisk. Och sushi låter livsfarligt. Men en glassmaskin - det tackar jag inte nej till! :-)
Jag gjorde glass i fredags, eller glass och glass... den innehåller inte ägg så jag vet inte om det kallas glass då och utan glassmaskin å allt..? Men jäklars vad gott det blev, som en mindre gottebutik, len och krämig.
Angående tahitivanilj så kan jag verkligen rekomendera att testa och jämföra smak, framförallt till vaniljkrämer och tårtor och dyligt. Mmm, like heaven! Vad gäller pris så är tahitin (om den är bra) mycket drygare än bourbon. Men det är absolut inget fel på en bra bourbon!
Kan intyga att glassen på bilden var supergod iallafall. Andra varvet av halv åtta kanske vi kan testa wasabiglass. Hemmasushi!!! Mmmmm, så gott!! Längesen jag gjorde men får nog bjuda hem några sushifantaster och rulla lite!
Wasabiglass låter spännande och receptet på vaniljglass skall jag allt ta och testa:-)
Den här efterätten ser gudomligt god ut! Du får gärna lägga ut recpetet på den skånska äppelkakan också. Gud vad sugen jag blir på denna kombination nu.
det där var minsann annat än köpe-vaniljglassen jag bjöd på dagen efter det! tur att inte mina gäster fått smaka eran lyxigare 100 gånger godare variant dagen innan för då hade de nog kastat glassen på mig ;)
och tack för födelsedagsgratulationer, jag har firat med att äta ostbågar idag igen. det finns alltid tid och plats för ostbågar!
Åhh, så gott! Måste hämta hit min glassmaskin nästa gång jag ska hem!!
Hemmagjord sushi är så himla smaskens, alldeles för längesen jag gjorde det. Ska bli spännande att höra om wasabiglassen!
Åh, nu vill jag också göra glass! NUUUU! Men jag har inte min bunke i frysen så det får vänta. Jag har inte heller plats för min bunke i frysen men snaaaaart får jag ett stort kök med massa frys och kyl, jag längtar!
Och nånstans på min blogg finns ett recept på chokladglass som nog kan vara världens godaste. Det borde du testa!
Och...grattis till gängar-planerna som man kunde tjuvläsa sig till här bland kommentarerna=)
erika: ja, vi får se vad det smakar, haha. jag tycker att det låter sådär, men calle och johan är eld och lågor.
helena: nä, för mig blir det veg-sushi! ska göra med avokado, morötter och tofu tänker jag!
moma: det tycker jag allt att den kan kallas! så länge det är kallt och gott är det glass för mig :=)
tack för vanilj-tipsen!
sofie: åh, du har gjort det innan! har du några bra ttips?
linda: gör det! :=)
desiree: jag har receptet på bloggen någonstans, ska leta upp det direkt!
pernilla: hurra igen! det låter fint att fira med ostbågar, hoho. fick du något fint av j?
hanna: rapport om glassen-som-kanske-går-att-ätas kommer! :=)
nina: världens godaste chokladglass låter lovande, det ska jag såklart kolla upp! och tack för gratulationerna till gänga-planerna :=)
åh men stort grattis!! vad spännande! mölle är ju supermysigt, ja flera av orterna ute på kulla. ska bli kul att följa planeringen (om den görs offentligt förstås). jag hoppas att jag ska kunna bistå - tack för frågan, finaste komplimangen! - men som sgt vågar jag inte lova något i nuläget, så vi får stämma av innan dess. grattis igen!! :)
cecilia: tack, snälla! ja, mölle är underbart! planeringen blir nog offentlig på ett eller annat sätt, men om det blir som jag önskar blir det ett litet, litet bröllop med endast nära och kära närvarande. och en stor cupcake-tårta, såklart! :=)