Glass med pecannötter och kola
Jag tycker att vi startar veckan med ett glassrecept! Back in the days när jag och Calle precis hade träffats åt vi ganska ofta texas pecan-glass med pecannötter och kolasås, och allt som ofta var det krig om vem som fick tag på de goda nötterna.
Den här glassen smakar precis som den - fast bättre. Bäst av allt är att man själv kan bestämma hur mycket nötter man vill ha i den (jättemånga) och hur mycket kolasås som ska ripplas i (massor).
Glass med pecannötter och kola
nog för 2, kanske...
4 äggulor
1 dl strösocker
3 dl vispgrädde
1 dl standardmjölk
1 vaniljstång
en nypa salt
75 g pecannötter
2 msk farinsocker
1 dl grädde
1 dl farinsocker
1 dl ljus sirap
Börja med att karamellisera pecannötterna. Dela nötterna i mindre bitar och lägg i en stekpanna. Strö över farinsocker och rör hela tiden tills sockret smält och fastnat på nötterna. Häll upp i en skål. Gör sedan kolasåsen - häll socker, sirap och grädde i en kastrull och låt det koka på svag värme under tiden som du gör glassen. Vispa äggulorna och sockret i assistent eller med elvisp tills blandningen är pösig. Dela vaniljstången, skrapa ur fröna och koka upp fröna, stången och en nypa salt med grädden. Dra av gräddblandningen från plattan och låt det svalna. Häll det sedan över äggblandningen och blanda väl. Ställ skålen i ett vattenbad med sjudande vatten och rör oavbrutet med en visp tills krämen är ungefär 85 grader (vilket borde ta ungefär 10 minuter).
Ta upp stången och ställ skålen i ett isbad tills blandningen kallnat. Gäll det i glassmaskinen och kör i ca 40 min. När det är klart - tillsätt nötterna och rippla i kolasåsen. rör några få tag och häll upp i plastlåda och låt den ligga i frysen några timmar innan servering. Om det blir kolasås över kan man med fördel äta den med sked när glassen gottar sig i frysen...
Västerbottencheesecake
När jag smakade första tuggan på vår Sju hos oss-förrätt blundade jag lite i smyg och fick omedelbar håll-ut-det-är-snart-sommar-igen-känska. Det är nämligen precis det som den här cheesecaken smakar. Salta bad, sand mellan tårna, utflykter med båten och underbara sommarkvällar.
Den här cheesecaken är även toppen till midsommar och är numera ett stående inslag på vår lunchbuffé!
Västerbottencheesecake
många bitar
12 skivor kavring
70 g smält smör
150-180 g västerbottensost (riven)
4 dl crème fraiche
400 g philadelphiaost
salt & nymald svartpeppar
4 gelatinblad
gräslök
tångrom
Mixa brödskivorna ordentligt i en mixer. Smält smöret och blanda med smulorna. Använd en rund springform (24 cm) och tryck ut till en slät botten. Låt bottnen sätta sig lite (jag ställde den i kallskafferiet) och gör under tiden fyllningen. Lägg gelatinbladen i blöt och blanda den rivna osten med philadephiaost och crème fraiche. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält dem i en skål i microvågsugnen. Rör ner gelatinet i ostsmeten och blanda ordentligt. Häll ostsmeten över kavringsbottnen och stryk ut den jämnt. Ställ tårtan i kylen och låt den stå över natten. Skölj en kniv under varmt vatten när du ska skära upp tårtan och garnera bitarna med en klick tångrom och gräslök precis innan servering.
Vaniljglass
Så var det måndag igen. Den här veckan blir spännande - någon dag snart ska nämligen jag, Calle och Johan göra egen sushi för första gången. Till efterrätt vill mina partners in crime göra wasabiglass, någon av er som provat det som kan lova mig att det faktiskt är gott och inte precis så läskigt som det låter?
På tal om glass så vet jag att jag har sagt det här innan, men jag har hittat ett fantastiskt recept på vaniljglass! Konsistensen blir perfekt! Använd extra fin vaniljstång så blir vaniljsmaken alldeles ljuvlig.
Vaniljglass
4 äggulor
1 dl strösocker
3 dl vispgrädde
1 dl standardmjölk
1 vaniljstång (en fin! ingen billig variant)
en nypa salt
Vispa äggulorna och sockret i assistent eller med elvisp tills blandningen är pösig. Dela vaniljstången, skrapa ur fröna och koka upp fröna, stången och en nypa salt med grädden. Dra av gräddblandningen från plattan och låt det svalna. Häll det sedan över äggblandningen och blanda väl. Ställ skålen i ett vattenbad med sjudande vatten och rör oavbrutet med en visp tills krämen är ungefär 85 grader (vilket borde ta ungefär 10 minuter). Ta upp stången och ställ skålen i ett isbad tills blandningen kallnat. Häll det i glassmaskinen och kör i ca 40 min. Häll upp i plastlåda och låt den ligga i frysen några timmar innan servering.
Mina-tio-listan
Om du bara fick äta tio saker resten av ditt liv, vad skulle du äta då? Intressant fråga som jag fick här om dagen!
Du och jag för alltid, osten?
Det är ju hur svårt som helst! Jag har gjort ett tappert försök, och om jag får välja ser det nog ut såhär:
1. Västerbottensost (kungen av ostarna, ostarnas ost. godast i världen!)
2. Tomater (ingen förvåning där inte, nej)
3. Knäckebröd (Leksands brungräddade, såklart)
4. OLW dillchips (jag och dillchipsen, we go way back)
5. Pasta (blir gott med tomaterna)
6. Te (gärna Sibyllans Ipanema)
7. Filmjölk (jag ÄLSKAR filmjölk)
8. Lök (jag älskar lök också)
9. Mjölk (få saker är så goda som ett glas kall mjölk)
10. Nypotatis (need i say more?)
Jag skulle vilja ha med gräddfil på listan också, men i nödfall går det ju att använda filmjölk som gräddfil (det kan ju vara gott till nypotatis och lite lök, menar jag). Sen finns det klart en massa andra saker som jag skulle kunna tänka att ha med på listan: dijonsenap, pappas inlagda gurka, getost, choklad... Vilka är era tio? Vad hade ni valt?
Tacopasta
Ibland tittar jag på Rachael Ray, den högljudda, amerikanska kvinnan som har ett eget morgon-tv-program där hon bland annat lagar mat. Ofta är det mat som inte alls tilltallar mig, men ibland glimmar det till och jag får för mig att prova något av hennes recept.
Förra veckan gjorde hon det här, en pastavariant med tacosmak. inte alls så dumt, faktiskt! Jag har som vanligt vegifierat orginalreceptet.
Tacopasta
4 portioner
4 portioner penne
olivolja
300 g Anamma sojafärs
1 stor gul lök
1 jalapeño (vi använde inlagda)
2 stora vitlöksklyftor
2 nävar chilipulver
1 näve spiskummin
1 näve torkad koriander
2 msk tomatpuré
1 flaska öl
riven ost
finhackade tomater
Koka pastan i lättsaltat vatten. Hetta upp olivolja och stek färsen. Tillsätt nästan all lök (spara lite till garnering), jalapeño, vitlök, chilipulver, spiskummin och koriander. Salta och peppra. Stek tills löken har blivit lite mjuk, det tar ungefär 5 minuter. Rör i tomatpurén och häll i ölen. Låt den koka in. Tillsätt pastan till köttfärsröran och blanda ordentligt. Lägg upp på tallrik och toppa med riven ost, lök och finhackade tomater.
Guacamole
I denna värld finns det antagligen lika många recept på guacamole som det finns matbloggar - jättemånga med andra ord. Vissa tycker om med lök, vissa utan, andra gillar med koriander och vissa inte. Jag gör inte efter något särskilt recept, men det finns vissa preferenser, såklart:
Bitar. Det ska vara lätt mortlad avokado, inte någon slät historia. Färsk koriander. Koriander är ett måste. Limesaft. Massor! Chili. Färsk röd chili eller torkade chiliflakes, båda går lika bra. Lök. Silver eller röd tycker jag passar bäst. Och så salt, såklart. Hur gör ni? Berätta gärna!
Avokadosmörgås
Jag är inte på topp idag. Kan möjligen bero att jag igår körde ett hårt konditionspass på gymet med endast ett fungerande knä - det andra är på bättringsvägen om än svullet fortfarande. Nåväl, nu vet jag i alla fall att jag kan rodda igen, och känns ju kul!
Hur som helst, jag behöver tips - jag har nämligen fått dille på att äta macka med mosad avokado (blandat med lite gräddfil) och tomat till frukost, och jag vill ha tips på andra nyttiga och bra frukostmackor. Sitter någon av er inne med förslag? Berätta gärna!
Champagnehelg
Imorgon åker vi mot Smålands djupaste skogar (nåja) för att spendera helgen på Hooks Herrgård tillsammans med Calles föräldrar. Temat för helgen är champagne (och födelsedagsfirande!) och det kan ju liksom inte bli annat än bra, eller hur?
Eftersom Calle är iväg och spelar poker ikväll köpte jag med mig en halvflaska Bollinger hem. Är det champagnefredag så är det.
Ravioli med ricotta, ruccola, valnötter
Förra fredagen gjorde jag och Call ravioli för första gången. Någonsin. Hoppande Jesus, vad gott det blev! Och oj, vad jag tycker om vår pastamaskin. Raviolin blev otroligt bra (väldigt blygsamt, jag vet) trots att Calle av någon anledning gjorde degen på frihand istället för att följa receptet som vi använde sist. Oklar anledning...
Man kan ju använda vilken fyllning man vill, men vi ville ha något enkelt och satsade på ett säkert kort - ricotta, ruccola och valnötter.
Ravioli med rucola, ricotta & valnötter
2 portioner (+matlåda)
1 sats pastadeg
3-4 nävar ruccola
0,5 pkt ricottaost
1 vitlöksklyfta
en näve valnötter
salt & svartpeppar
en gnutta riven muskot
1 uppvispat ägg
Gör pastadegen och låt sedan vila när du gör fyllningen. Lägg alla ingredienser i en mixer och blanda tills det är en jämn smet. Den ska vara relativt fast - ungefär som på bilden ovan. När pastadegen har vilat i någon timme delar du den i fyra delar. Använd sedan lasagne-tillsatsen till pastamaskinen för att kavla ut degen till lagom tunna plattor (inte för tunna och inte för tjocka. Lagom). Klicka ut lagom stora bollar (ungefär en tesked) på plattorna och skär sedan ut fyrkanter med en pizzaslicer. Pensla kanterna på fyrkanten med ägg, vik över den ena sidan och tryck till ordentligt tills de ser ut som små kuddar, ungefär såhär:
Koka raviolin i lättsaltat vatten, och håll uppsikt för det går snabbt! Koka i ungefär två minuter. Låt raviolin rinna av på en handduk när de är klara. Servera med en enkel sås - vi klickade över lite röd pesto, soltorkade tomater och några gröna marinerade oliver.