Prästostcrème, dillolja & löjrom/syrad rödlök
Till för-nyår serverade Calle en amuse bouche som kanske inte hade lika coolt namn som Gustafs jersusalem artichoke blaster men den var minsann precis lika god! Calle bjöd på en prästostcrème med dillolja och löjrom alt. syrad rödlök som passade utmärkt till vår champagne.
6 små portioner
0,5 dl crème fraiche
0,5-1 dl extra lagrad prästost
1 dl turkisk yoghurt
dill
rapsoja
6 msk pressad citronsaft
3 msk socker
några skivor rödlök
Värm crème fraichen i en kastrull. Blanda i riven prästost och rör runt tills den smält. Låt svalna. Blanda den smälta ostcrèmen med turkisk yoghurt (10%). Salta och peppra. Häll upp i små snapsgas och ställ på kylning. Finhacka under tiden dill och blanda med rapsolja. Om ni vill göra en vegetarisk variant- värm 6 msk pressad citronsaft med 3 msk socker. Värm och rör om. När det har kokat upp lägger du i några skivor rödlök. Låt svalna och dra i tio minuter. Lägg lite löjrom på toppen av crèmen (alt. syrad rödlök) precis innan servering. Ringla över dilloljan.
Jag hade kunnat tänka mig båda varianterna! Jag håller på att klura på en egen meny till vårt för-nyårs firande. Du ser, det sprider sig! Tyckte er idé var kanon. Vi kan inte vara tillsammans alla på nyårsafton, så vi har en fest till innan.
Vilken champagne brukar du ha till kir royal?
Men absolut, attans gott låter det! Den där Calle han kan han, kavla pepparkaksdeg och dessutom göra smarriga amuser.
Emmy: Nämen, vad kul! Ni kommer få en finfin kväll, det är jag alldeles säker på! Alltså, till Kir Royal är det lite olika. Oftast blir det inte en av de dyrare sorterna utan jag tycker att Louis Bouillot (det är en crémant de Bourgougne) passar bra. Vill du lyxa till det så är Bollinger min favorit.
Mårtenssons: Visst är han bra, den där Callen?!
Jag kan också tänka mig båda eller ha lite av den syrade rödlöken ovanpå löjrommen. Detta ser ut som en prefekt nyårsförrätt som är enkel att göra och smakar riktigt gott. Nu känner jag mig sugen på att provlaga denna redan till helgen och smaka. Hi hi så får det bli. Underbart att få ett skäl till att skriva upp lite löjrom på inköpslistan.
Kram och trevlig fjärde advent.
Desiree: Ja, det här passar nog alldeles utmärkt som nyårsförrätt! Kram!
Men syrad rödlök är ju så jäkla gott! I die!
Stort tack för senast!
Oj, vad gott. Tror jag ska prova crèmen till min gravade hjort :)
Detta låter ju helt underbart sparar receptet direkt
Kim: Tack själv, kära du!
Christer: Do it!
Milla: Gör det! Gott var det. Bäst blir crèmen när den får stå och dra sig i kylskåpet ett ganska bra tag. Lycka till!
Åh, så gott - bokmärker på studs!
Åhh.. ser & låter jättegott ut! Ytterligare ett recept att spara för att testas snart!! =)