Vörtbröd på porter
Om det är ett enda vörtbröd ni ska baka till jul så är det detta. Av flera olika anledningar dessutom. Det är gott, det är enkelt att baka och viktigast av allt - receptet kommer från Calles mormor. Hon kan det här med vörtbröd, kan jag lova. Prova det.
Mormors vörtbröd på porter
2 stora bröd eller 3 mindre
100 g smör
1 flaska porter, 33 cl
1 flaska julmust, 33 cl
75 g jäst
1 dl mörk sirap
1 dl honung
1,5 msk salt
5 pomeransskal
(2 dl russin)
1 tsk malda kryddnejlikor
2 msk ingefära
1,5 kg rågsikt
Plocka fram alla ingredienserna. Koka upp pomeransskalen i lite vatten, skär bort det vita och finhacka det gula skalet som blir kvar. Stöt nejlikorna om ni inte använder färdigmalda. Smält smöret, häll över portern och musten och värm til 37 grader. Smula jästen i en bunke och lös upp den med lite av degvätskan. Tillsätt resten av vätskan och de andra ingredienserna. Arbeta degen tills den är blank och släpper från kanterna. Lägg en handduk över bunken och låt jäsa i 1 timme. Ta upp degen och arbeta den på ett mjölat bakbord. Dela degen i tre lika stora bitar och rulla ut till stora runda bullar. Lägg dem på en smord plåt. Låt jäsa under duk i 20 minuter. Värm ugnen till 225 grader och grädda i ungefär 30-40 minuter. Prova med sticka - när den kommer ut blank utan smet är brödet klart. Låt det svalna under bakduk.
Calles mormor verkar vara en bra receptkälla! Det är få saker som slår gamla klassiska recept!
Nina: Absolut! Hon är som en intet sinande recept-bank :=)
Låter mkt gott! Jag får bidra med min mammas recept - så underbart gott!!!!!!!!
http://postadresstorslanda.blogspot.com/2009/12/ah-sa-mycket-gott.html
Ärvda recept är bland det bästa, när de har varit med så länge så finns det bara en orsak till det - det är gott. Basta:)
Jag älskar vörtbröd men har faktiskt aldrig provat att göra det själv. Det låter riktigt gott med porter i!
Mmm...så gott! Gamla recept är inte fel!
du kanske ska göra en kokbok som heter calles mormors mat? hon verkar onekligen ha en riktig receptskatt!
nu har nedräkningen till hemfärd verkligen börjat och det har tydligen snöat hela helgen däruppe, jag tror jag kommer att hoppa av tåget och rulla mig några varv i snön det första jag gör!
Wow.. Ett sånt där recept som man kan låta släkten gissa ingredienserna i. Kanske ha en liten vinstklapp till den som knäcker att det både är porter & julmust i det! Kommer definitivt serveras på minst två ställen i Hålan....kram
Låter väldigt gott. Defninitivt ett recept att spara. Jag tycker vörtbröd är så himla gott och något som hör julen till för mig iallafall. Jättekul med dessa gamla genuina julrecept. Känns nästan lite lyxigt att få ta del av sådan här gammal god husmors recept.
Kram!
P.T: Tack! Alltid kul att få andra recept att prova!
Mårtenssons: Amen to that! :=)
Karin: Det är oändligt gott - prova det.
Pernilla: Ohlalaa, ingen dum idé alls :=)
Therese: Hoppas att vi ses i Skåne i jul!
Desiree: Samma här - vörtbröd (utan russin...) är så himla gott! Kram!
Så kul att få ta del av gamla klassiska recept:-) Julmust?! - Ok;-)
Mrs Sunshine: Haha, jag vet - låter helt galet. Men gott blir det! :=)
Jag tänkte jag skulle ta och baka vörtbröd i början på veckan. Jag har inte bestämt mig för vilket recept ännu för jag har hittills inte fastnat för något av dem jag testat. Kanske ska lita på Calles mormor.
Emmy: Vad kul! Funderar på att baka en sats till, faktiskt. Kan vara bra att ha i frysen. Och så är det ju så förbenat gott...
Jag ä-l-s-k-a-r gamla recept som går i arv. Tidigare har jag misslyckats med mina vörtbröd men med detta väl beprövade recept kan det ju bara inte gå fel. Man kanske ska baka på självaste julafton så kan doften sprida sig genom hela lägenheten...
Låter toppengott! Men jag har ju redan köpt flytande vört, som jag gärna vill använda...Tror du att man kan använda detta recept och tillsätta vört?
Isa: Hej! Hm, om du ska göra det får du i så fall ta bort portern och musten, antar jag. Vågar inte svara! Kolla in hos Pain de Martin annars, om jag inte minns fel så tyckte jag att jag såg ett bröd hos honom som innehöll just flytande vört!
Hmm okej förstår vad du menar. Vört använder man bara en deciliter av så man kanske bara kan ta bort samma mängd vätska? Alltså jag bara spånar här, kommer inte hålla dig ansvarig:) jag slits mellan hur gott det här receptet verkar och att jag ju ändå har varit och köpt vört...
Gjorde detta förra året och det slukades innan jag hann säga dopp i grytan. Hur tidigt får jag börja baka Calles mormors vörtbröd? Är mitten av oktober okej? Det är så gudomligt gott att jag tänkt på detta bröd sen början av september...