Grönkålspaté



All heder och ära åt Kim som introducerade den här fantastiska grönkålspatén för mig - den kommer bli en klassiker på vårt julbord, kan jag lova. Eftersom jag inte är någon direkt kött- eller fiskfantast välkomnar jag vegetariska alternativ till julbordet, och det hoppas jag att även ni gör. Men hörni, om ni köper julskinka i år kan ni väl lova mig att ni väljer en bra sådan? Tänk bra djuruppfödning, glada grisar och big no-no på de danska varianterna. Ok? Vi tummar på det, tycker jag.

Grönkålspaté (6 portioner)
recept från Icakuriren

2 gula lökar
1  vitlöksklyfta
1 purjolök
2 msk smör
1 1/4 liter rensad, hackad och förvälld grönkål
(alt. 2 paket djupfryst à 400 g)
2 msk smör eller olja
salt, nymald vitpeppar och riven muskot
2 dl kesella
4 ägg
2,5 tsk potatismjöl
75 g hackade valnötter

Sätt ugnen på 175 grader. Skala och finhacka lök, vitlök och purjolök. Fräs i lite smör på svag värme tills den är mjuk och glansig. Blanda i den hackade, förvällda och avrunna grönkålen. Krydda med salt, nymald vitpeppar och riven muskot. Låt det fräsa i några minuter. Rör i kesella, ägg och potatismjöl. Blanda i de grovhackade valnötterna. Häll smeten i en avlång bakform (jag smorde min på sidorna och lade bakplåtspapper i botten) och grädda i ugnens nedre del i ungefär 45 minuter tills patén är fast. Låt svalna och stjälp sedan upp på fat. Garnera med granatäpple och grovhackade valnötter innan servering.


Skickat kärleksbrev till Matrepubliken? Frågor om ett recept? Håll ut, snart kommer det ett svar!
Postat av: Kim

Love at first sight tror jag visst det kallas!

Jag tror att den här patén kommer dyka upp året runt på mitt bord.

ps. Jag stoppade ner en del finriven pecorino-ost också...

2011-12-19 @ 09:28:40
URL: http://tantrussinsbak.blogspot.com
Postat av: Fridas kök

Jag har faktiskt köpt ekologisk skinka i år. Jag köpte Änglamarks svenska och ekologiska skinka, ca 300 kr betalade jag. Tyvärr fanns den (just då?) bara i en färdigkokt variant och torrare skinka har jag aldrig ätit. Jättetråkigt när jag betalt så mycket pengar och ville göra en bra sak av det hela... Får man inte tag i okokt ekologisk skinka så tror jag att vildsvin är det bästa alternativet ur denna synvinkeln.

2011-12-19 @ 09:45:48
URL: http://fridaskok.wordpress.com
Postat av: sofie mumsfillibaba

Vi äter glad gris!!:)

vilken paté!! kan ju få vem som helst att bli vegetarian för en stund:)

2011-12-19 @ 14:12:31
URL: http://www.mumsfillibaba.blogspot.com
Postat av: Ann-Louise

Äntligen receptet på den fantastiskt goda grönkålspatén! En eloge till Kim och den kommer definitivt med på vårt julbord. :D

2011-12-19 @ 17:24:01
URL: http://lillamatderiven.blogspot.com
Postat av: Mårtenssons kök

Så härligt med lite nya infall på julborden, kanske den dyker upp även på vårt bord om tid och ork finnes. Annars lär den dyka upp vid ett senare tillfälle.

Synd det är så svårt att få tag på och hitta vildsvinsskinka, annars hade det absolut fått stå en sådan i vår kyl.

2011-12-19 @ 19:15:53
URL: http://martenssonskok.blogspot.com
Postat av: Plommonet

Mormor och morfar känner en snäll grisbonde, så våran gris är glad och dessutom berest ända från Västerås!



Jag har redan fyllt min kvot med nyintroduktioner till julbordet det här året... suck (Ann-Louise juliga libanesiska quinoasallad, så så synd är det inte om mig ändå. :P). Jag tänker i alla fall se till att den här hamnar på ett bord innan året är slut ändå. Nyårspaté, kanske? :)

2011-12-19 @ 19:34:33
URL: http://mormorsplommonmamelad.blogspot.com
Postat av: Pernilla

mmmm, den var god! tyckte till och med jag som inte ens gillar grönkål särskilt mycket, det är nog för skånskt för mig ;P



här är förresten en liten lista på saker som jag glömde hemma hos dig:

1. en tallrik

2. en sockerkaksform

3. att ta ditt nya nummer så att jag slutar tro att du dissar mig varje gång jag skickar ett sms

4. en deciliter vispgrädde, haha.

nej, vispgrädden kan calle få att göra glass på faktiskt. men de andra grejerna kanske jag kan komma förbi och hämta nångång nästa år?

2011-12-19 @ 19:54:53
URL: http://chibichibimoon.blogg.se/
Postat av: catta

Åh, då kanske tillochmed min svårflörtade mage kan klara av grönkål..!



Har "alltid" funderat på varför du inte äter kött... Etiskt eller bara tycker inte om? Eller både och? Äter du aldrig kött? Och vad äter du för protein? Undrar bara eftersom jag i dessa tider måste äta skinka varje dag. Från svenska och glada grisar såklart.

2011-12-19 @ 21:15:50
Postat av: Charlotta I Matrepubliken

Pernilla: Du är välkommen närsom! :=)



Catta: Oj, det finns många svar på den frågan. Är tyvärr för trött för att göra en lång utläggning, men den korta versionen: Jag har aldrig tyckt speciellt mycket om kött. Alltid föredragit grönsaker. Jag definierar mig inte som vegetarian utan äter kött lite då och då. Laddar med mycket ägg, tar tillskott och är beroende av hommos. Tänker aldrig ge upp mammas köttbullar eller italiensk bresaola. Med åren har dock det etiska perspektivet spelat större roll och jag (vi) köper alltid ekologiskt och närproducerat. Ja, det här var den korta versionen :=)

2011-12-19 @ 23:38:25
Postat av: Jenny.

Låter ju grymt !! Som vegetarian försöker jag i år förnya och göra mitt julbord lite roligare. Denna verkar ju passa perfekt, så även rödkålssalladen. En liten fråga bara. Hur långt innan kan man göra den ??

2011-12-20 @ 23:02:43
URL: http://jcarpediem.blogg.se/
Postat av: Charlotta I Matrepubliken

Jenny: Jag tror att den ska gå bra att förbereda i ala fall en dag i förväg! Kan kolla med Kim och se hur hon gjorde med sin - återkommer senare idag!

2011-12-21 @ 09:51:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0