Vi vänder blad


Sommarens roligaste projekt. Tomatrepubliken.

Att sammanfatta 2011 för Matrepubliken
är enkelt. Vilken resa. Tack till alla ni som tittar in här, kända som okända, ni ska veta att jag blir alldeles varm i kroppen när jag tänker på hur många matrepublikianer som finns runt omkring i Sverige. Jag blir så glad för alla tips, glada (och arga!) ord, mail och recept jag får av er. Tack. Nästa år tror jag kommer bli ett riktigt fint år, matmässigt. Jag ska bli (ännu) bättre på att köpa enbart ekologisk och närproducerad mat. Matrepubliken ska fortsätta att vara en annonsfri och produktplaceringsfri blogg. Jag ska äntligen göra de där pirogerna med kidneybönor och koriander. Jag och två andra göteborgs-matbloggare ska börja fila på en nätverksidé, och hörni - är det inte dags att vi får till en storträff snart?


Åland, juli. Bäst i sommar.

2011 i Matrepubliken - otroligt. Personligt, not so much. Trots att jag öppenhjärtligt skriver om mig, Calle och vårt liv är det mycket som snurrar bakom kulisserna. Till 2012 önskar jag därför inget hellre än att det blir bättre än de två senaste åren. Må sjukdomar hålla sig i styr, må alla vara vänner. Låt året bli ett bra sådant, med mycket glädje, skratt och lyckliga stunder. Och lyckliga stunder kommer det att bli, för i sommar gifter vi oss, jag och Callen. I Brooklyn Bridge Park med våra två amerikanska vänner som vittnen. Efter det åker vi på vår livs resa, men - mer om det när det närmar sig. Tills dess, kära vänner - gott nytt 2012.


Snart 2012



Trots att jag är förskräckligt förkyld är det nyårsplanering deluxe som gäller hemma hos oss. Efter ovanligt lite diskussioner har vi enats om årets middag, och den blir ungefär såhär: råbiff på älginnanlår till förrätt, gödkalvsentrecôte med mandelpotatisterrin och svartvinbärssås till varmrätt (västerbottengratinerad portabellosvamp till mig) och det jag ser mest fram emot - snickerssoppa till dessert. Det här ska bli spännande, kan jag lova. Nu ska jag fira fredag med honungsvatten, alvedon och besök från Malin. Gott nytt år till er alla!


Det här med nyårsmaten


Nyårsförberedelser 2010.

Om några dagar firar vi in ett nytt år och det innebär alltid mycket planering kring vad som ska ätas. Än så länge har vi planerat precis ingenting alls men det ska vi ta tag i ikväll. Vill ni ha tips på desserter kan ni titta här eller bland kommentarerna i det här inlägget, vill ni ha tips på tilltugg kan ni titta här och här


Saffranskakor med pinjenötter



Hos oss är julen över. Julmaten är slut, julmusiken har tystnat och julklapparna är nerpackade och redo för morgondagens hemfärd till Göteborg. De här dagarna har ägnats åt otaliga James Bond-filmer, soffhäng och kakbak - bland annat har jag gjort de här små ljuvliga kakorna med saffran och pinjenötter som ursprungligen kommer från Annika (och som kom till mig via Åsa).

Saffranskakor med pinjenötter
många...

100 g smör, rumsvarmt
0,5 g saffran
2 tsk hett vatten
1 dl råsocker
140 g vetemjöl
1 nypa flingsalt
1 dl pinjenötter

Rör ut saffran i hett vatten och blanda med det mjuka smöret. Blanda i råsocker och havssalt. Rör i vetemjölet och pinjenötterna. Rulla degen till två längder - ganska smala sådana så att det blir många små kakor. Lägg i plastfilm och låt ligga i kylskåpet i minst en halvtimme. Sätt ugnen på 175 grader. Skär längderna i 3-4 mm tunna skivor och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i ungefär 10 minuter eller tills de fått färg. Låt svalna på plåten och förvara i plåtburk.


Isbjörns-uppdatering



Apan som Nahley fick av mig i julklapp verkar redan ha gått ett grymt öde till mötes. Det är den tredje apan som han demolerar på mindre än ett år - den här hunden gör onekligen skäl för sitt smeknamn pirayan. Men hörni, visst har han blivit stor? Vi hörs senare!


Julafton






Hoppas att ni har en fin julafton! Vi myser i soffan efter en väldigt bra dag. Förutom det uppenbara som julbord och Karl Bertil Jonsson har vi ägnat dagen åt promenader, fika (tio poäng till mammas mandelmusslor) och en och annan ostig julfilm. God jul!


Hej, Skåne!


Min julklapp till mig själv - kopje kopje från rENs.

Väskan är packad, julklapparna likaså och ett tvättberg i storlek med K2 står innanför dörren och väntar på avfärd. Imorgon åker jag, min storebror och Madicken (tvilling nummer två) mot Skåne. Innan dess ska jag hinna jobba lite, köpa en sista julklapp och just det, baxa in allt i bilen. Oj, vad jag längtar. God jul, kära vänner! Vi hörs från Skåne.


Saffransostkaka



Det här med saffran i ostkaka var något helt nytt för mig, tills jag ramlade över det här receptet på twitter. Det finns många fina grejer med den här kakan - den är inte sådär galet söt som vissa amerikanska ostkakor kan vara, och den är så otroligt lätt att göra. Krossa lite kex, blanda lite smet, grädda i ugnen och så är den klar.

Saffransostkaka med pepparkaksbotten
Recept från Skånemejerier

75 g smör
180 g pepparkakor
4 dl crème fraiche
0,5 dl socker
1 pkt saffran
3 ägg
1 msk citronsaft
florsocker

Sätt ugnen på 200 grader. Mixa pepparkakorna i en mixer och blanda i smält smör. Tryck ut kaksmulorna i en form med löstagbar kant. Ställ i kylen och blanda under tiden crème fraiche, socker, saffran och ägg. Smaka av med citronsaft och häll smeten i pajformen. Grädda i ungefär 20-25 minuter tills smeten har stelnat ordentligt. Låt kakan svalna lite och pudra sedan över florsocker precis innan servering.


Rödkålssallad med granatäpple



Sallad hör ju egentligen inte till vanligheterna på ett traditionellt julbord. Fram tills nu, vill säga. Det här året inför jag obligatorisk rödkålssallad för samtliga närvarande, och smakar man inte får man ingen snaps (det gäller dig med, kära storebror).

Rödkålssallad
4 portioner

200 g rödkål (ungefär, det är inte så noga)
1 rött äpple
1 påse babyspenat
1 granatäpple
0,5-1 dl grovhackade valnötter
1 clementin, saften
1 klick dijonsenap
olja, en som inte smakar så mycket
salt, nymald svartpeppar

Strimla rödkålen, tärna äpplet och blanda med babyspenaten. Blanda en enkel vinaigrette och häll över. Strö över grovhackade valnötter och (massor med) granatäppelkärnor. Servera direkt.


Pepparkaka med västerbottensost



Till er som tror att det bara är mögelost som passar till pepparkaka - pilutta er! Tänk, så fel man kan ha. I helgen bjöds det på julmat i vårt hem, och till champagnen serverades det (ej hemmabakade) pepparkakor med västerbottensost. Blanda några matskedar crème fraiche med finriven västerbottensost och låt det stå till sig i kylskåpet i några minuter. Klicka ut på pepparkakor precis innan servering.


Grönkålspaté



All heder och ära åt Kim som introducerade den här fantastiska grönkålspatén för mig - den kommer bli en klassiker på vårt julbord, kan jag lova. Eftersom jag inte är någon direkt kött- eller fiskfantast välkomnar jag vegetariska alternativ till julbordet, och det hoppas jag att även ni gör. Men hörni, om ni köper julskinka i år kan ni väl lova mig att ni väljer en bra sådan? Tänk bra djuruppfödning, glada grisar och big no-no på de danska varianterna. Ok? Vi tummar på det, tycker jag.

Grönkålspaté (6 portioner)
recept från Icakuriren

2 gula lökar
1  vitlöksklyfta
1 purjolök
2 msk smör
1 1/4 liter rensad, hackad och förvälld grönkål
(alt. 2 paket djupfryst à 400 g)
2 msk smör eller olja
salt, nymald vitpeppar och riven muskot
2 dl kesella
4 ägg
2,5 tsk potatismjöl
75 g hackade valnötter

Sätt ugnen på 175 grader. Skala och finhacka lök, vitlök och purjolök. Fräs i lite smör på svag värme tills den är mjuk och glansig. Blanda i den hackade, förvällda och avrunna grönkålen. Krydda med salt, nymald vitpeppar och riven muskot. Låt det fräsa i några minuter. Rör i kesella, ägg och potatismjöl. Blanda i de grovhackade valnötterna. Häll smeten i en avlång bakform (jag smorde min på sidorna och lade bakplåtspapper i botten) och grädda i ugnens nedre del i ungefär 45 minuter tills patén är fast. Låt svalna och stjälp sedan upp på fat. Garnera med granatäpple och grovhackade valnötter innan servering.


Vörtbröd på porter



Om det är ett enda vörtbröd ni ska baka till jul så är det detta. Av flera olika anledningar dessutom. Det är gott, det är enkelt att baka och viktigast av allt - receptet kommer från Calles mormor. Hon kan det här med vörtbröd, kan jag lova. Prova det.

Mormors vörtbröd på porter
2 stora bröd eller 3 mindre

100 g smör
1 flaska porter, 33 cl
1 flaska julmust, 33 cl
75 g jäst
1 dl mörk sirap
1 dl honung
1,5 msk salt
5 pomeransskal
(2 dl russin)
1 tsk malda kryddnejlikor
2 msk ingefära
1,5 kg rågsikt

Plocka fram alla ingredienserna. Koka upp pomeransskalen i lite vatten, skär bort det vita och finhacka det gula skalet som blir kvar. Stöt nejlikorna om ni inte använder färdigmalda. Smält smöret, häll över portern och musten och värm til 37 grader. Smula jästen i en bunke och lös upp den med lite av degvätskan. Tillsätt resten av vätskan och de andra ingredienserna. Arbeta degen tills den är blank och släpper från kanterna. Lägg en handduk över bunken och låt jäsa i 1 timme. Ta upp degen och arbeta den på ett mjölat bakbord. Dela degen i tre lika stora bitar och rulla ut till stora runda bullar. Lägg dem på en smord plåt. Låt jäsa under duk i 20 minuter. Värm ugnen till 225 grader och grädda i ungefär 30-40 minuter. Prova med sticka - när den kommer ut blank utan smet är brödet klart. Låt det svalna under bakduk.


Sex dagar till Skåne


Finaste pepparkaksburken från farmor.

På fredag åker jag till Skåne för att fira jul med min familj. Om jag längtar? Gissa. Det jag saknar mest av allt är (utan inbördes ordning): Nallebjörnen, pappas brunkål, mamma och pappa, risgrynsgröt från farmors blå gryta, julgranen och Skåne. Mycket kan sägas om mitt Göteborg, men INGET i denna värld går upp mot Skåne.


Prästostcrème, dillolja & löjrom/syrad rödlök



Till för-nyår serverade Calle en amuse bouche som kanske inte hade lika coolt namn som Gustafs jersusalem artichoke blaster men den var minsann precis lika god! Calle bjöd på en prästostcrème med dillolja och löjrom alt. syrad rödlök som passade utmärkt till vår champagne.

6 små portioner

0,5 dl crème fraiche
0,5-1 dl extra lagrad prästost
1 dl turkisk yoghurt

dill
rapsoja

6 msk pressad citronsaft
3 msk socker
några skivor rödlök

Värm crème fraichen i en kastrull. Blanda i riven prästost och rör runt tills den smält. Låt svalna. Blanda den smälta ostcrèmen med turkisk yoghurt (10%). Salta och peppra. Häll upp i små snapsgas och ställ på kylning. Finhacka under tiden dill och blanda med rapsolja. Om ni vill göra en vegetarisk variant- värm 6 msk pressad citronsaft med 3 msk socker. Värm och rör om. När det har kokat upp lägger du i några skivor rödlök. Låt svalna och dra i tio minuter. Lägg lite löjrom på toppen av crèmen (alt. syrad rödlök) precis innan servering. Ringla över dilloljan.


Mormors pepparkakor



Så länge jag och Calle har varit tillsammans har det varit tradition att vi bakar pepparkakor hos hans mormor. Calle kavlar deg, jag flyttar pepparkakorna från bakbordet till plåten och mormor håller koll på gräddningen. Det är dessutom en oskriven lag att det bakas endast grisar (med russin till ögon), stjärnor, hjärtan och helt vanliga runda pepparkakor - inget annat kommer på tal.




I början av januari fyller Calles mormor 90 år. Det kan man knappt tro, för piggare blivande 90-åring får man leta efter. Förutom att vi fick med oss en stor hög med pepparkakor hem lyckades vi även tigga med oss receptet på pepparkakorna, så håll till godo - här kommer ett riktigt gammalt recept som är kungen av alla pepparkaksrecept i världen.



Mormors pepparkakor
ca 150 st

1,5 dl tjock grädde (vispgrädde antar jag?)
1,5 dl sirap
1 hg smör
250 g brun farin
2 tsk ingefära
2 tsk kanel
0,5 tsk nejlikor
1 msk bikarbonat
600-650 g vetemjöl

Vispa grädden och blanda ner sirap, mjukt smör, farin och kryddor. Blanda massan väl och tillsätt mjölet blandat med bikarbonaten. Arbeta in mjölet på bakbordet. Minska gärna mjölmängden litet då degen blir avsevärt fastare under det dygn den bör stå innan utbakningen. Kavla degen tunt, tag ut med mått och grädda kakorna i god ugnsvärme, 225 grader, i ca 5-7 minuter. Låt svalna på galler.


Jerusalem Artichoke Blaster



På förnyår var Gustafs amuse bouche den med absolut bäst namn. Jag menar, Jerusalem Artichoke Blaster?! Det är så man undrar vad den där mannen får allt ifrån. Några måttangivelser fick jag inte till receptet så det är lite extra mystik kring den här amuse bouchen.

Jerusalem artichoke blaster
en skiss...

jordärtskocka
vitlök
chili
passionsfrukter, 1 per person
salt & nymald svartpeppar

Skala jordärtskockorna. Skiva dem, vitlöken och chilin i tunna skivor. Stek snabbt och salta och peppra. Dela passionsfrukterna i halvor. Gröp ur fruktköttet och blanda tillsammans med de andra ingredienserna. Fyll passionsfruktshalvorna med blastret.


Tredje advent






Idag är det tredje advent och vi har en fullspäckad dag. Det skall bakas pepparkakor, muminpepparkakshuset ska sättas ihop och så får vi nog dricka lite glögg, tror jag. Trevlig tredje advent till er alla!


Storm deluxe



Idag är det storm deluxe ute och jag sitter hemma och skriver julkort. Jag har en välbehövligt ledig fredag och jag laddar inför söndagens pepparkaksbak hemma hos Calles mormor. Trevlig helg!


Jordärtskockscrème



Trots en mängd förslag från er blev mitt amuse bouche-bidrag en enkel (men ack så god) jordärtskockscrème från Mathias Dahlgrens kokbok Bon Lloc. Bra val, om jag får säga det själv. Till crèmen serverade jag en bit rumstempererad pata negra. (Crash course i pata negraism: spansk lufttorkad skinka där grisarna endast äter ekollon. Svindyr.) Jag åt min crème utan pata negra och det fungerade finfint det med.

6 amuse bouche-portioner (små, med andra ord)

125 g jordärtskockor
250 g mjölk
250 g grädde
salt, vitpeppar & citronsaft

Koka jordärtskockorna mjuka i mjölken. Mixa med grädde till en slät crème. Smaka av med salt, vitpeppar och citronjuice. Sila. Mixa med stavmixer tills crèmen är lite skummig. Servera crèmen ljummen i små koppar med en bit pata negra till de som så önskar. Ät direkt.


Förnyår, en bildkavalkad












Foto: Gustaf Dahlén, Minna Wallén och Charlotta Hemert.

Som ni säkert har gissat vid det här laget var vår för-nyårsafton en alldeles underbar tillställning! Minna och Tove fixade dukningen (och kolla vilken fin dukning det blev!) och vi andra lagade mat, förberedde amuus boosh och ooade och ååade över hur fint allting var. Vid tolvslaget reciterade Calle Ring, klocka ring och efter det vankades det På Året och nyårslyckor. Helt klar ett lyckat koncept, det här.

God fortsättning



Vilken helg vi har haft. Vilket för-nyår! Helt fantastiskt. Ska berätta mer så fort jag är människa igen, men först: sova. Vi hörs imorgon!


Skurna pepparkakor



Skurna pepparkakor + gorgonzola = a match made in heaven. Kommentarer överflödiga. Receptet kommer från Hemmets Journal.

Skurna pepparkakor
80 st, ungefär

200 g smör
2 dl socker
1 dl ljus sirap
2 tsk ingefära
2 tsk kanel
2 tsk malda nejlikor
1 tsk bikarbonat
6 dl vetemjöl
0,5 dl mandelspån

Rör samman socker, sirap och alla kryddor. Blanda bikarbonat, mandelspån och mjöl och arbeta ihop till en deg. Dela degen i två bitar och forma fyrkantiga längder. Rulla in i plastfolie och förvara i kylskåpet till nästa dag. Skär deglängderna i tunna skivor och grädda i nedre delen av ugnen i 8-10 minuter. Låt svalna på galler.


RSS 2.0